Pasăre muscă: habitat, stil de viață, dietă

Descrierea păsării mușcătorMușcarii, păsări mici, aparțin ordinii paserinelor. Toți reprezentanții acestor păsări au mult timp, în comparație cu corpul, aripile și picioarele slabe, care nu le permit să se miște activ pe nicio suprafață. Ciocul lor este întotdeauna lat și puternic, creasta ciocului este foarte vizibilă pe el.

De-a lungul marginilor și la baza ciocului, această pasăre are peri destul de rigizi și elastici, care îi ajută pe mușcătorii să prindă mâncare chiar din mers. Greutatea acestei păsări de obicei abia atinge 25 de grame..

Pasărea mușcătorului

Aceste păsări nu se numesc zâmbete degeaba. - aceste insecte alcătuiesc mâncarea lor preferată.

Absolut toate aceste păsări, indiferent de specia lor, preferă să trăiască în locuri cu spațiu deschis - în poieni, păduri, parcuri și piețe deschise. Acești bebeluși nu se tem deloc de oameni, așa că pot fi adesea văzuți pe banda orașului..

Mușcarii - păsări migratoare, prin urmare, odată cu sosirea vremii reci, ei preferă să zboare pe ținuturi calde - fie în Asia de Sud, fie pe continentul african.

Toți muschii sunt păsări mici, ca niște vrăbii mici. Dar în ceea ce privește culoarea, există multe opțiuni - gri, alb-negru, portocaliu strălucitor, albastru intens, lămâie și multe alte culori, cele mai neobișnuite și mai vibrante, pot fi găsite printre aceste păsări..

În total, există mai mult de 300 de specii ale acestei păsări pe glob, dar în latitudinile noastre nu puteți găsi mai mult de 20 dintre ele.

Cele mai cunoscute am primit 3 tipuri:

  • mușchi gri;
  • mic mușcat;
  • mușcăpied.

Să luăm în considerare aceste firimituri în detaliu.

Pălărie gri

Caracteristicile FlycatcherPălărie gri diferă de omologii săi într-o culoare mai puțin vizibilă - pe măsură ce devine clar de la numele păsării, are o culoare gri. Partea inferioară a corpului acestei păsări are o nuanță gri deschis, iar partea superioară este ușor mai închisă - gri-maro. Aceste păsări cântă extrem de rar, iar dimensiunea este aceeași ca și vrăbiile..

Pungașul gri vânează așezat pe o ramură și își așteaptă prada, privind cu atenție în jur. După ce a observat o potențială victimă, pasărea se rupe rapid de ramură și urmărește prada în aer.

Mucăricul gri, ca și rudele sale - migrant, zboară pentru iarnă în țările calde, cel mai adesea în Africa sau Asia de Sud.

Pasărea se întoarce în zona noastră până la jumătatea lunii mai și începe să construiască un cuib. La mușchii gri, doar femelele construiesc cuiburi; masculii nu participă la acest proces. Folosesc iarbă uscată, paie și materiale similare pentru construcții. Cel mai adesea aceste păsări mici cuibăresc în păduri, piețe sau parcuri ale orașului. De obicei, nu atrag atenția umană, datorită aspectului lor „cenușiu”, discret, deci coexistă în liniște și crește descendenți lângă locuința umană.

Aceste păsări depun aproape întotdeauna ouă în iunie, iar ambreiajul este de la trei la șapte ouă mici, verzi.

Mică mușcătoare

Nu degeaba această pasăre a fost poreclită mică, greutatea sa nu depășește 11 grame, iar lungimea sa este de 10 cm. În exterior, acest bebeluș diferă de o pată gri, roșie pe piept și pete albe pe coadă. Dar cântatul ei este foarte diferit de primul. Aceasta este o melodie foarte tristă, dramatică, cu un fluier deranjant..

Mică mușcătoare preferă să cuibărească departe de ochii omului și alege molid sau păduri de foioase înalte, întunecate în aceste scopuri. Cuiburile acestui bebeluș, în ciuda dimensiunilor sale modeste, sunt mult mai mari decât ale tovarășilor ei - dimensiunea medie a cuibului este de 300 de metri.

O dată pe an, vara, această pasăre depune aproximativ 3-6 ouă, dintre care, după 2 săptămâni, apar pui, acoperiți cu puf cenușiu. Ouăle micului mușcător sunt albe cu mici pete roșii.

Dintre toți mușcătorii enumerați aici, această pasăre este cea mai rară din zona noastră..

Pălărie zburată

Ce mănâncă mușcătorulAceastă specie de mușcători, culoarea masculilor și a femelelor este radical diferită. Femelele au o culoare cenușiu-maro discret, în timp ce masculii au o culoare alb-negru contrastant: abdomen alb, spate negru și pete albe pe aripi și penajul cozii. Greutatea păsărilor acestei specii variază între 11 și 18 grame, iar lungimea corpului depășește rareori 16 centimetri..

Cuiburile acestor păsări pot fi adesea găsite în piețele și parcurile orașului, deoarece pasărea pied are încredere în oameni, dar și pasărea pied se poate așeza în păduri și o mare varietate de păduri.

Lăstarii se întorc din iarnă primăvara - în aprilie, mai rar în mai. Bărbatul ajunge întotdeauna primul, alege un loc de cuibărit adecvat și începe să cânte. Cu cântecul său sonor, el anunță că locul selectat este ocupat, iar femela poate zbura spre el.

Cuiburile de pistil sunt cel mai adesea construite din materiale reziduale - diverse crenguțe, bucăți de scoarță de copac, frunze uscate. În mediile urbane, puteți găsi cuiburi de mușcători de pisică din hârtie, ziare vechi, ambalaje pentru bomboane. Orice se găsește poate servi drept material de construcție pentru cuibul acestei păsări. Femelele și masculii preferă să trăiască unul lângă altul, dar separat - nu mai aproape de 30 de metri unul de celălalt.

Când procesul de construire a „locuinței” s-a încheiat, femela depune ouă, de obicei de la 3 la 10 ouă. Ouăle sunt de culoare verde-albăstrui; pistilul lor clocotește timp de aproximativ două săptămâni. În tot acest timp, hrana pentru femelă este obținută și livrată de mascul. După nașterea puilor mici, ambii părinți sunt angajați în hrănirea puilor lor - pieds-urile pot aduce hrană bebelușilor de până la 500 de ori pe zi. După 15-17 zile, puii sunt deja capabili să zboare din cuib și să-și ia singuri hrana. Puii capătă independență finală și separare de părinți la 4 săptămâni după naștere..

asa de, cum să înțelegeți că ați întâlnit această pasăre specială?

  • Dimensiune mică - nu mai mult de 16 cm.
  • În zona noastră, se găsește doar în sezonul cald..
  • Locuiește în zone cu spațiu deschis.
  • Se așteaptă în copaci, așteptând pradă.
  • Greutatea nu depășește 25 g.

Asta este tot ce trebuie să știți pentru a recunoaște această pasăre mică, dar foarte interesantă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pasăre muscă: habitat, stil de viață, dietă