Păsări migratoare și nemigratoare: descriere și diferențe

Pasari calatoareÎn sălbăticie, se disting două specii de păsări: păsările nemigratoare și cele migratoare. Acestea din urmă fac migrații sezoniere dintr-un loc în altul din cauza schimbărilor de mediu sau furaje. De asemenea, motivul zborurilor către regiuni calde sau reci este o trăsătură caracteristică a reproducerii. Mai mult, dacă o parte a animalelor preferă zonele cu temperaturi ridicate ale aerului, cealaltă rămâne în regiunile reci și nu simte niciun disconfort din cauza unui astfel de stil de viață..

Toți reprezentanții păsărilor migratoare sunt considerate creaturi foarte rezistente și mobile care pot zbura mii de kilometri, găsesc în mod independent un curs spre țările calde și, de asemenea, se întorc acasă fără ajutor din exterior.

Astăzi vom vorbi despre principalele specii de păsări migratoare, caracteristicile lor externe, ciclul de viață și caracteristicile interesante.

Păsări migratoare celebre

Care păsări iarnă și care zboarăClasa de păsări migratoare include numai acele specii care migrează în regiuni mai calde odată cu sosirea frunzelor reci de iarnă. Acest lucru se datorează faptului că au sânge cald, iar temperatura corporală medie este de 41 de grade Celsius, indiferent de indicatorii de temperatură externi.. Cu privire la Pasărea poate tolera frigul, dar devine foarte dificil să obțineți hrană pentru a restabili temperatura internă normală pe acoperișul solului înghețat, ceea ce o face să zboare către un teren mai confortabil. Din acest motiv, păsările își iau rămas bun de la patria lor și zboară mii de kilometri către țări străine cu un climat satisfăcător..

Printre cele mai renumite specii de păsări migratoare se numără:

 • a inghiti;
 • nagâţ;
 • pasăre cântătoare;
 • lark;
 • Robin;
 • grangur;
 • patină de pădure etc..

În plus față de grupul discutat mai sus, un sedentar se găsește și în regiunile noastre. Reprezentanții săi rămân pentru iarnă în țările lor natale, iar principalele motive ale posibilelor migrații sunt asociate cu lipsa resurselor alimentare sau a caracteristicilor rasei cuiburilor..

Când păsările fac zboruri sezoniere?

Este important să fim atenți la faptul că păsările zboară treptat către regiunile calde. În primul rând, acele specii care se hrănesc cu insecte și se disting prin abilități excelente de a cânta își părăsesc țara natală.. După ce a făcut multe cercetări și expedițiile ornitologice au reușit să identifice un model interesant: sezonul zborurilor este deschis de păsări precum:

 1. rapid;
 2. a inghiti.

Zborul păsărilorDupă ele, păsările acvatice sălbatice, inclusiv lebedele, își părăsesc ținuturile natale. Acest lucru nu este ciudat, deoarece odată cu sosirea înghețului, rezervoarele sunt acoperite dens cu o perdea de gheață, iar habitatul natural al acestor animale este redus semnificativ. Când vine septembrie, macaralele se pregătesc pentru zbor, apoi turnurile..

Închiderea migrației sezoniere gâscă și rațe în regiunile calde. Acestea din urmă zboară mai târziu decât oricine altcineva. În plus, au existat cazuri în care această pasăre acvatică nu și-a părăsit casa și a rămas iarna în rezervor. Este adevărat, acest lucru s-a întâmplat foarte rar, când iarna rezervoarele au rămas deschise și nu au înghețat. Din acest motiv, oamenii au început să spună că rațele poartă pe coadă ierni geroase și viscol..

Păsări rătăcitoare și migratoare - în ce fel diferă

Reprezentanții grupului migrator își vor părăsi zona de origine indiferent de circumstanțele de mediu. La nivel genetic au un instinct de autoconservare, ceea ce implică o schimbare sezonieră a locuinței. Orice s-ar putea spune, dar natura nu va interfera.

Păsările migratoare includ:

 • ternul de lemn;
 • pika;
 • ciocănitoare;
 • tufiș de alun;
 • cruce;
 • jay;
 • cățeluș și alții.

Când păsările zboară spre ținuturile caldeLa anularea persoanelor migratoare, nomazii își părăsesc locul de reședință natural numai după o evaluare independentă a situației. Înainte de a lua o decizie studiază condițiile meteorologice și aprovizionarea cu alimente. În cazul în care iarna nu prezice înghețuri severe, pisicile, peștii și căprioarele nu refuză posibilitatea de a petrece iarna acasă. Dar dacă păsările simt că se apropie de vreme rece severă, își vor părăsi patria fără ezitare și se vor muta în țările calde..

Dezvoltarea rapidă a ornitologiei și a științei în general a făcut posibilă evidențierea multor fapte uimitoare despre zborurile păsărilor. Acum știm cum păsările pot naviga în aer și pot forma turme de mii pentru călătorii atât de lungi..

Navigarea absolută a creaturilor menționate mai sus este asigurată de câmpul magnetic al pământului nostru. De exemplu, graurul își găsește drumul din regiunile sudice spre nord numai datorită înțelegerii înnăscute a direcției polului magnetic nordic. În plus, el își determină rapid geolocalizarea actuală și creează un traseu de întoarcere.

Când formează o turmă mare, păsările sunt ghidate de dinamica elementelor sale luminoase și întunecate. Păsările mențin un anumit nivel de densitate, ceea ce le permite să colecteze cu precizie informațiile necesare de la rudele lor prin diferite gesturi și acțiuni.

Cea mai faimoasă pasăre migratoare este turnul

Printre multiplele măreții ale păsărilor migratoare turnul este considerat foarte popular. Mulți oameni încă îl numesc „mesagerul iernii”, deoarece pasărea părăsește zona natală doar la sfârșitul toamnei (de obicei la sfârșitul lunii octombrie sau la mijlocul lunii noiembrie). Pasărea se întoarce acasă în primele zile ale lunii martie, în funcție de caracteristicile climatice ale regiunii în care locuiește.

Ornitologii evidențiază o abilitate unică a acestei păsări - poate imita vorbirea umană nu mai rău decât celebrele papagali. O pasăre adultă crește până la 45 de centimetri cu o masă de 310 până la 490 de grame. În exterior, turnul diferă puțin de corbă, iar principalele trăsături caracteristice sunt subțire și suprafață pronunțate ale penelor, vopsite în negru cu o nuanță purpurie.

Turnul are un cioc subțire, dar foarte drept. Cu ajutorul său, animalul obține hrană din cele mai inaccesibile surse, de exemplu, din subteran. Pasărea este deschisă la alegerea mâncării. Dieta poate include râme, rozătoare și hrană vegetală.

Rook joacă un rol foarte important pentru floră și faună, deoarece mănâncă o varietate de dăunători din pădure, printre care:

 • purici;
 • omizi;
 • rozătoare etc..

A inghiti

Zbor de pasăreO altă pasăre migratoare foarte renumită este rândunica. În lipsa faptelor și dovezi științifice, probabil, nimeni nu ar fi crezut că o pasăre atât de fragilă și minusculă ar putea zbura la mii de kilometri de acasă. Dar pasărea face migrații sezoniere de două ori pe an. Este adevărat, în timpul unei astfel de proceduri, mulți indivizi din turmă mor și nu ajung la locul specificat. Nu sunt excluse cazurile de dispariție în masă a unui întreg efectiv, care este asociat cu schimbările meteorologice.

Trăsăturile exterioare ale rândunicii arată impecabil. Pasărea are aripi alungite și o coadă tăiată clar. Abia merge pe jos și își petrece o parte semnificativă din viață în zbor. Este important să rețineți că chiar și somnul și împerecherea apar în aer..

Există în jur de 120 de specii de rândunele în sălbăticie. Datorită modestiei lor în păstrarea condițiilor, rândunelele pot trăi aproape peste tot. Astăzi nu sunt doar în Antarctica și Australia.. Ca hrană pentru păsări de curte folosiți numai insecte, pe care le scot din pământ sau le caută în scoarța copacilor.

Privighetoare

Chiar și un copil știe despre această creatură uimitoare. El este cunoscut popular pentru caracteristicile sale magnifice de cântat și aspectul uimitor..

De-a lungul anilor ornitologii nu știau de ce privighetoarea scoate sunete atât de frumoase și cântă pentru cea mai mare parte a vieții sale. În urma unor cercetări îndelungate, a fost posibil să se determine că atunci când cântă, pasărea nu acordă atenție pericolelor care o înconjoară. Își coboară cu umilință aripile în jos și continuă să obțină o plăcere incredibilă din activitatea ei preferată. Ar fi minunat dacă oamenii ar trata și arta în acest fel..

Odată cu apariția frunzelor reci de iarnă, privighetoarea se mută în Africa de Nord, dar se întoarce acasă la mijlocul lunii aprilie. Deja în această perioadă puteți auzi primele cântece încântătoare ale acestei mici creaturi. De îndată ce se nasc insectele, viața unei păsări este în plină desfășurare..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Păsări migratoare și nemigratoare: descriere și diferențe