Alunca este o pasăre migratoare, iarnă cu noi sau nu?

Este o pasăre migratoare o alunetăÎn prezent, mai mult de 750 de specii de păsări trăiesc în Federația Rusă. Printre ele se află acele păsări pe care le vedem deseori și cele despre care nu am auzit niciodată. Puțini au văzut alunul în direct sau cel puțin au auzit faimosul său cântec, dar fără excepție, toată lumea a auzit despre aceste păsări minunate din poveștile mamelor și ale bunicilor..

Desigur, ciocârlia nu este o singură specie, ci un întreg gen de păsări, alcătuit din mai mult de 90 de specii, iar cea mai faimoasă dintre ele este ciocârlia (Alauda arvensis).

Strigătul unei alunuri seamănă cu un „chrrr - hik” extras, iar cântecul se cântă atunci când pasărea zboară în aer (adesea la mare altitudine) și amintește tril lung sonor.

Descrierea culorii

Spatele său are un penaj cenușiu, dar mai des galben-maroniu (argilos), cu pete albe și întunecate. Pieptul acestei păsări are pene albe sau gri deschis, cu stropi rare de pete maronii. Aripile sunt patate. Coada în sine este albă la margini și la capete. Capul alunchiului este, de asemenea, marcat cu pock, are dungi mai întunecate deasupra, mai aproape de culoarea neagră sau gri închis și maro deschis pe laterale. Deasupra unui ochi întunecat, o sprânceană albă strălucitoare. Masculul diferă de femelă prin dimensiuni mai mari și culoare strălucitoare. Colorarea protectoare ajută aceste păsări să se camufleze cu pricepere în iarbă de la prădători.

Descrierea proporțiilor

Aluncă de pasăreO ciudată de pasăre, puțin mai mare decât o vrabie. Pieptul lui este foarte larg comparativ cu principalele dimensiuni. Aripile sunt late, mai lungi decât paserinele, cu vârfurile situate sub baza cozii sau lângă ea. Coada în sine este scurtă și are aproximativ jumătate din lungimea corpului păsării. Ciocul alunului este mai rafinat decât cel al unei vrabii. Pasărea în sine este, de asemenea, mai fragilă și mai lungă decât vrabia. Pe picioarele lungi și puternice, ciubotelii au un pinten - o gheară lungă, ascuțită, curbată, situată pe degetul de la picior.

Mâncare principală

Zalele se hrănesc în principal cu alimente vegetale și prefer semințele de plante. Dieta lor include semințe de plante, cum ar fi:

 • Hrișcă de pasăre;
 • Pikulnik;
 • Vrabie;
 • Catelus;
 • Diverse tipuri de mei sălbatici;
 • Ovăz;
 • Grâu;

Lazarii mănâncă rareori semințe uleioase de orz și secară, preferând mai multe făină. Ele pot fi adesea văzute ciocănind pietricele mici și nisip pe cărările rurale. Odată ajunși în stomac, ajută pasărea să digere semințele tari. La începutul primăverii, când răsadurile moi încep să încolțească, leștii se hrănesc cu ele, umplându-și corpul cu vitamine.

Suplimente alimentare

Când apar insecte, larcii încep să le vâneze. Ei vânează doar pe pământ și nu prindeți insecte care zboară sau se târăsc pe iarbă înaltă. Ei vânează în principal pentru:

 • Micii gândaci;
 • Paianjeni mici care trăiesc la suprafața pământului sau în iarbă joasă;
 • Larvele diferitelor insecte;
 • Pupă și omizi de fluturi;

Larzii își potolesc setea cu rouă care se așează pe plante.

La sfârșitul verii și începutul toamnei, când începe recolta, semințele căzute devin principalul aliment pentru păsări. Puteți vedea adesea numeroase turme care zboară de la câmp la câmp și nu se tem deloc de mașini.

Puteți vedea adesea aceste păsări mici înotând în bazine de praf de pe marginea drumurilor - așa își curăță penele..

Gama și cuibărirea

Cum se reproduce păsăriLarzii preferă pe viață spatii deschise: pajiști, câmpuri, versanți de munți și dealuri, stepe și chiar semi-deșerturi, dar nu trăiesc niciodată în păduri. Aceste păsări nu aterizează niciodată pe ramuri sau fire de copaci. Zalele, de regulă, se păstrează în turme mici în zone deschise încălzite de soare și se ascund de ploaie și vânt pe margini. Zboară sus și cântă doar în timpul sezonului de împerechere și își petrec cea mai mare parte a vieții pe pământ..

Gama acestei păsări este jefuită: include cea mai mare parte din Asia, Europa, munții din Africa de Nord. Lark a fost introdus și stabilit cu succes în Australia, vestul Americii de Nord și Noua Zeelandă.

Locuind pe câmp, ciocârlă își face și cuiburile acolo. Cel mai adesea, cuibul este construit pe sol, într-o mică gaură. Femeie țese un cuib de frunze și tulpini de iarbă, și căptușindu-l în interior cu puf, păr de cal și lână. Înălțimea cuibului este de aproximativ 5 cm și este camuflat în mod fiabil printre iarba înaltă.

Skylark Brood and Enemies

Femela depune de la 4 la 6 ouă, care au o culoare de protecție - galben închis, cu mici pete negre - și sunt de dimensiuni mici (2,3 cm pe 1,7 cm). Puii clocesc complet orbi și neajutorați, acoperiți cu puf rar. Deja după 10 zile puii părăsesc cuibul, dar încă nu pot zbura și se pot ascunde printre plante. Păsările adulte îi hrănesc încă vreo două săptămâni și apoi puii decolează și învață să obțină singuri hrană. În iunie, femelele depun adesea un al doilea ambreiaj în același cuib. Puii din acest ambreiaj încep viața independentă abia în iulie..

Alunca este foarte vulnerabilă atunci când cântă sus pe cer și este o pradă foarte ușoară pentru o varietate de prădători zburători, de exemplu, șoimul hobby. În această situație, numai el îl poate salva. celebră piatră care cade la pământ, cu toate acestea, majoritatea masculilor mor încă pe cer. Șirul are, de asemenea, mulți adversari la sol: acestea sunt diferite mamifere prădătoare, cum ar fi nevăstuici, dihori, ermini, vulpi. Ouăle și puii fără apărare sunt prada favorizată pentru corbi și cârciori..

Motivul iernării

Descrierea păsăriiOamenii își pun adesea întrebarea: este alunca o pasăre migratoare? Se hrănește cu semințe de plante și insecte. Cu toate acestea, în sezonul rece, plantele încetează să mai producă semințe, iar iarna toate plantele sunt complet ascunse sub zăpadă. Și multe insecte se ascund în pământ și în scoarța copacilor pentru a iernat la începutul primăverii. Acest lucru înseamnă că laundul nu are ce mânca în sezonul rece și, prin urmare, ei zboară spre iarnă în altă parte.

Iernat

Zboară în turme mici comune la începutul lunii septembrie. Până la mijlocul lunii octombrie, foarte puține sau deloc păsări rămân în câmpuri și stepe. Iernează în principal în sudul Europei. Cu toate acestea, larzii sunt printre primii care se întorc înapoi.. Sosirea în masă începe la începutul lunii martie, chiar dacă nu a nins încă.

Pe vremuri, la sosirea larzilor, oamenii erau ghidați de faptul dacă primăvara venise deja și dacă era timpul să arăm și să semănăm. Bărbații ajung primii. Larzii sunt păsări monogame. Bărbații ocupă pete dezghețate încălzite de soare, unde se prind în soare în turme mici și împart teritoriul. Păsările și femelele tinere ajung mai târziu și, în timp ce caută cel mai bun loc pentru un cuib, masculul este angajat în cântat și păzire.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alunca este o pasăre migratoare, iarnă cu noi sau nu?