Pasăre pika comună: descriere cu fotografie, unde locuiește

Pasăre PikaAceastă mică pasăre grațioasă își primește numele din vocea sa subțire. Sunetele pe care le face pika sunt foarte asemănătoare cu scârțâitul. Ea aparține ordinii paserinelor, familia pikașilor. Dimensiunea sa este atât de mică încât uneori este dificil să observi chiar și pasărea. Se mișcă, de regulă, în spirală în sus și în jos în copac, pe care caută bug-uri, păianjeni și larve de insecte toată ziua.

Dimensiunea corpului păsărilor miniaturale are doar doisprezece centimetri, iar greutatea sa abia ajunge la unsprezece grame.

Ea preferă să ducă un stil de viață de zi. Noaptea, pikele, de regulă, petrec noaptea cu turma lor și, în timpul zilei, fiecare caută mâncare în propriul copac. Acești bebeluși trăiesc aproximativ șapte ani, producând o ambreiaj de cinci sau șase ouă de două ori pe an.

Pasăre Pika

Pika formează o familie de pika, care include încă cinci specii de păsări.

Caracteristicile aspectului pika

 • Cum mănâncă pikaDimensiune mică, care este de doisprezece centimetri și cântărește aproximativ zece grame.
 • Culoarea gri a păsării servește ca o deghizare care o protejează de dușmani.
 • Ciocul său este curbat, în formă de seceră. Cu ajutorul său, pika procesează fiecare gaură de pe suprafața copacului..
 • Pasărea este foarte agilă și agilă, este în continuă mișcare.
 • Burtica este de culoare gri-albă, iar o roșcată se observă lângă coadă.
 • Penele cozii sunt rigide și lungi. Cu ajutorul lor, pasărea este bine ținută pe trunchiul copacului..

Habitat

Pe teritoriul european, puteți găsi două specii din familia pika. aceasta pika comună și cu degetul scurt. În exterior, este dificil să le deosebim, chiar și la o examinare atentă. Dar aceste păsări au cântări diferite, în funcție de care împărtășesc aceste specii.

Himalaya găzduiește trei specii de pikas, dintre care pika Hodgson a fost identificată mult timp ca o specie separată. În exterior, aceste păsări diferă prin unele trăsături caracteristice. Deci, pika nepaleză este foarte ușoară, iar pika cu capul maro are o culoare închisă a gâtului și aceleași părți. Specia Himalaya este mai pestriță. Îi lipsește culoarea uniformă tipică tuturor speciilor..

Păsările americane și europene sunt similare între ele.

Această pasăre preferă un stil de viață sedentar. Ocazional, pikele se plimbă în turme de-a lungul terenului, încercând mai ales să nu se deplaseze pe distanțe lungi. În Rusia, ele pot fi găsite oriunde cresc copacii. Sunt absenți doar în zona de stepă și în nordul îndepărtat..

Pika comună este cea mai comună specie din familia pika. Locuiește în toate pădurile temperate din nordul Irlandei până în Japonia. Aceste păsări nu sunt migratoare. Numai cei care trăiesc în nord pot zbura către regiuni mai sudice în toamnă. Și, de asemenea, pot coborî pika care trăiește în pădurile de munte iarna.

Ce mănâncă

Dieta obișnuită a acestor păsări constă din:

 • gandaci de scoarta;
 • păianjeni;
 • larvele;
 • ouă de insecte și pupe;
 • seminte de plante.

Reproducerea pikaZona pika comună vorbește deja despre predilecțiile ei gastronomice. Locuind pădurile din copaci, pasărea caută insecte din scoarță cu ciocul său ascuțit toată ziua. Cel mai adesea poate fi văzut pe versanții râurilor și lacurilor. Și, de asemenea, în grădini abandonate și păduri de conifere.

Extracția alimentelor este interesantă. Își odihnește tot corpul cu ajutorul unei cozi puternice și scoate insectele din crăpături. Spre deosebire de ciocănitoarea, care așteaptă ca victima să iasă singură, pika o face mult mai eficient și mai repede..

Cea mai preferată mâncare a acestor păsări sunt gândaci de scoarță. Pentru aceasta, Pika poate fi numit în siguranță vindecătorii pădurii. Din primăvară până în toamnă, aceste păsări harnice reușesc să distrugă mulți dăunători ai lemnului..

După ce a găsit un copac bogat în insecte, pasărea se va întoarce la el din nou și din nou și îl va examina din nou de jos până la vârf..

În timpul lunilor de iarnă, când insectele nu sunt disponibile, păsările se hrănesc cu fructele coniferelor sau cu diferite semințe..

Această pasăre zboară puțin și pe distanțe scurte., preferând să petreceți zile întregi pe copacul care vă place. În ciuda faptului că păsările preferă să-și petreacă noaptea în turme, Pika sunt încă mai înclinați să fie singuri. Doar odată cu apariția vremii reci, aceste păsări pot fi văzute în grup. Ceea ce este demn de remarcat, de multe ori se cuie pe turme de cățeluși și stau strâns cu ele, fugind de îngheț.

Pika comună îi place să-și marcheze teritoriul și să-l apere cu curaj de alte păsări. În mod surprinzător, nu se teme de o persoană și, în general, se distinge printr-o oarecare neînfricare față de toate animalele și păsările..

Iarna, pika cade într-o stare de lene, dar odată cu debutul primăverii devine din nou extrem de activ. Văzând mâncarea pe o cărare sau pe un drum, ea cade de pe copac și o apucă, dar după aceea se întoarce întotdeauna la ramuri.

Foarte des puteți vedea coada dezordonată și ușor ponosită a acestei păsări în miniatură. Faptul este că, datorită utilizării constante, iar coada, după cum știți, servește drept suport, penele se rup și cad. Prin urmare, muta cozii apare foarte des la pikas..

Reproducere

Cum face un cuib un pikaÎn timpul sezonului de împerechere, care începe în martie, masculii devin foarte agresivi și disputați. Luptele acestor păsări scârțâitoare pot fi identificate prin țipetele pe care luptătorii le ridică..

Deja în aprilie, ei construiesc cuiburi în golul unui copac ales, de aproximativ patruzeci de centimetri lățime și până la treizeci de adâncime. Este de remarcat faptul că cuiburile sunt uneori situate foarte jos de la sol.

Pentru a construi un cuib, pasărea durează până la două săptămâni. Toate responsabilitățile pentru amenajarea unei case pentru viitorii pui revin femeii. Materialul de construcție, așa cum se întâmplă adesea în cazul păsărilor, este crenguțe, mușchi, licheni, pânză de păianjen și puful lor. O pika muncitoare o întărește nu în partea de jos a golului, ci pe perete. Astfel, cuibul nu zace, ci atârnă în gol.

Deja la sfârșitul lunii aprilie pot fi văzute primele gheare de pikas. Bărbații sunt tăcuți pentru această perioadă. Ouăle se obțin de obicei până la opt bucăți. Numărul obișnuit este de cinci sau șase. Culoarea lor este albă, cu mici pete roșii..

Uneori, strângerea începe mai târziu în iunie. Depinde de condițiile meteorologice din zona în care trăiesc păsările. Ouăle sunt foarte mici și aproape nu au capăt ascuțit.

Puii apar în a cincisprezecea zi după ouat. Mai mult, cu un aspect mare, mai multe ouă pot fi nedezvoltate. Puii slabi pot fi călcați în cuib în primele ore de viață. Un mascul cu o femelă, care încearcă să-și hrănească descendenții, zboară continuu cu mâncare.

De îndată ce puii cresc puțin, încearcă deja să se târască în sus în copac, în timp ce se agață ferm de scoarță. Pe măsură ce părinții se apropie, puii încep să scârțâie și să deschidă gura.

Pika are de obicei două puieti pe an. Dar așa cum am spus deja totul va depinde de climă, în care locuiesc. Puii tineri se stabilesc de obicei aproape de părinții lor. Din primul an de viață, puii neagă complet. Acest lucru are loc la sfârșitul verii și durează până la mijlocul lunii septembrie. Penele de contur sunt înlocuite mai întâi, iar puful este mult mai târziu. Mai mult, noua pană este de obicei mai strălucitoare decât cea precedentă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pasăre pika comună: descriere cu fotografie, unde locuiește