Pasăre cu un smoc pe capul lui ceară: descriere și caracteristici

Ceară de pasăre tuftatăMulte păsări sunt locuitori permanenți ai orașelor. Numai de obicei o persoană nu este capabilă să determine prin penaj, și cu atât mai mult prin voce, ce fel de specie este, cu excepția porumbeilor obișnuiți, corbilor, șarpantelor și vrăbiilor.

Ce poate spune un om urban modern despre natura pământului său natal dacă vede această natură doar la sfârșit de săptămână într-un parc al orașului??

Va fi capabil să numească ce copaci cresc în zona sa climatică sau molizi canadieni, castani cu frunze largi, tuja veșnic verde și ienupăr plantat în rânduri subțiri - aceasta este flora naturală a Rusiei centrale? Știm și mai puțin despre regnul animal, La urma urmei, râsii, urșii, iepurii și chiar goferii nu fug în oraș și trebuie să încercați să le vedeți în habitatul lor obișnuit. Păsările sunt o altă chestiune, deoarece zboară oriunde doresc: pentru iarnă și din iarnă, zboară din pădure în oraș iarna din lipsă de hrană, înoată în rezervoare adecvate, cuibăresc în copaci înalți.

Odată cu debutul timpului rece ani, chiar și în parcurile orașului, puteți vedea adesea păsări cu smocuri pe cap. Există mai multe soiuri de păsări cu creastă:

 • pupăză;
 • fulgi de ovăz-remise;
 • jay;
 • nagâţ;
 • ceară.

Dintre vrăbiile obișnuite, neagrele și alte turme cu pene se remarcă aripile de ceară. Au un penaj lucios matasos si un smoc pe cap.. Aparține ordinii paserinelor.Ei de obicei păstrează în turme și cuibărește în colonii.

Ceară comună, descriere

Hrănirea aripilor de cearăDimensiunea păsării atinge 20 cm. Penajul are o culoare gri-roz. Există o pată neagră pe gât, săgeți negre lângă ochi și o coadă neagră. Ciocul este scurt, cu un dinte mic.

Anterior, această persoană cu pene era considerată o frumusețe, dar nu era capabilă să cânte. Numele provine din limba rusă veche și însemna „fluier, strigă”. A doua versiune a interpretării numelui a provenit probabil din sunete similare sunetului unei țevi. În timpul sezonului de împerechere, gândacii cu creastă publică triluri și sunete sonore "sviriri-sviriri ".

În total, această familie este formată din 8 specii și 3 subfamilii. În ciuda varietății reduse de specii, aripile de ceară sunt slab înțelese, o mare parte din comportamentul lor rămâne un mister. Toate soiurile au similitudini și diferă între ele prin semne nesemnificative, ceara neagră și femela sa cenușie stau singure. Alte specii nu au aproape mari diferențe între femelă și mascul..

Ceara neagră are o coadă lungă, spre deosebire de rudele sale colorate, și ochi roșii. Habitatul său este limitat la pădurile din Mexic și sud-vestul Statelor Unite..

Habitat

Majoritatea păsărilor trăiesc în păduri de conifere și mixte la nord de regiunile continentelor eurasiatice și nord-americane. În Rusia, pasărea cu ceară se găsește în taiga și tundra pădurii. Această familie nomadă nu este una migratoare, dar de multe ori, în căutarea hranei, păsările părăsesc locurile obișnuite de reședință și se mută în sud..

Acolo unde hrana este bogată și variată, păsările își găsesc reședința temporară, apoi încep să meargă mai departe. În țara noastră, ei pot zbura spre Caucaz și Crimeea.

Odată cu debutul primăverii și al încălzirii, turme de păsări se reped înapoi spre nord. Ornitologii obțin mai multe informații despre aceste păsări uimitoare în timpul acestor zboruri, deoarece în acele locuri unde cuibăresc păsările, acestea conduc o imagine secretă și sedentară.

În timpul zborurilor, ceara devine mobilă. Își petrec cea mai mare parte a zilei căutând hrană, pentru aceasta se rătăcesc în turme mici, având o populație de până la 30 de indivizi. Păsările sunt frumoase în zbor. Plutesc în linii curbe.

Ghicitori de comportament

Iarna, aripile de ceară permit uneori oamenilor să se apropie de ele în oraș. Ciripitul, cântatul și fluieratul care atrag atenția. Nu renunță la delicii, pe care o persoană le plasează în hrănitoare amenajate în zone împădurite, grădini și chiar în curți.

În natură, prădătorii vânează aripile de ceară:

 • proteine;
 • jderi;
 • bufnițe;
 • ulii.

Pentru ei, ouăle sunt considerate pradă, puii uneori și adulți.

Hrănirea cerurilor

Mâncarea principală a aripilor de ceară este boabele și fructele, precum și mugurii copacilor și insectele. Hrana pentru animale include:

 • pitici;
 • fluturi;
 • libelule;
 • tantari.

Cum arată o pasăre cu o gazdăOdată cu apariția vremii reci, păsările încep un stil de viață nomad nu din cauza vremii reci, ci din cauza lipsei de hrană și a foamei. Turmele rătăcitoare se opresc într-o zonă plină de fructe de pădure. Acestea sunt frasin de munte, viburnum, trandafir sălbatic, ienupăr, afine. Lingonberry, păducel, dud potrivit.

Păsările destrepte atârnă uneori cu susul în jos, trăgând fructe de pădure din copaci, arătând minunile acrobației. Fructele de vâsc sunt considerate o delicatesă foarte bună, prin urmare, aripile sunt uneori numite vâsc..

De asemenea, s-a observat că uneori fructele de pădure fermentate au intrat în alimente, ceea ce a afectat negativ starea păsărilor: au devenit ca beții. În această stare, aripile de ceară își pierdeau uneori orientarea în spațiu și nici nu puteau zbura. Această nenorocire a depășit unele persoane și s-au prăbușit împotriva obstacolelor cu moartea inevitabilă. Uneori oamenii nu înțelegeau când păsările începeau să bată împotriva ferestrelor și pereților. O astfel de nebunie a fost considerată un rău augur. Acest fenomen este o consecință a, că aripile de ceară consumau fructe de pădure fermentate sau suc de arțar.

Puteți afla cine a aranjat sărbători pe tufișuri de boabe lângă rămășițe. Sturzii sau cocoșii ciocănesc fructele de pădure în mod uniform în toată ramura. Cearcanul îndepărtează totul ca lăcustele.

Nu toate alimentele sunt absorbite de corp; semințele unor plante trec prin intestine și sunt excretate, răspândindu-se în alte locuri. Acesta este beneficiul acestor păsări. În perioada de creștere, aripile de ceară distrug insectele dăunătoare. Iar păsările adulte, care mănâncă fructe de pădure, ajută plantele să se reproducă. Datorită acestui fapt, plantele pot fi transportate chiar și pe distanțe mari..

Sosirea prietenilor cu pene crestate imposibil de prezis. Relocarea lor depinde de vreme și de recolta fructelor de pădure din zonă. Sosirea unor turme frumoase și zgomotoase este o surpriză și îi place mai ales pe copii.

Cuibărit

Ceară pentru habitatAripile de ceară amenajează locuri de cuibărit, revenind la habitatele lor native, după imaginea lor nomadă. Păsările încep sezonul de împerechere înainte de plecare. Când se curtează, masculul își pufăie creasta și își pufăie coada, încercând să pară mai mare. Cuplurile care s-au format călătoresc împreună. Începând din mai mai încep să construiască un cuib. Este aproape imposibil să întâlnești păsările în acest moment, rareori cineva reușește să facă acest lucru, deoarece familiile de păsări devin prudente și se ascund de ochii omului. Acest lucru se face pentru a păstra descendenții și a procrea..

Cuiburile, de regulă, sunt construite în păduri deschise, pe malurile unor rezervoare mici; molidii înalți sunt adesea aleși astfel încât casa să poată fi aranjată la o înălțime de aproximativ 10 metri și ascunsă în coroana copacului, fixată ferm de ramuri. Pentru construcția cuibului, sunt selectate ramuri subțiri, puf, ace, bucăți de mușchi și tulpini de iarbă. Uneori în astfel de clădiri de păsări au fost găsite chiar și păr de căprioară..

Cuiburile au forma unei bile, uneori arătând ca un castron mare. O femelă poate ecloza de la patru la șase ouă de culoare gri-violet cu pete. Aceasta durează aproximativ două săptămâni. În acest moment, bărbatul are grijă de iubita lui: aduce mâncare.

După nașterea puilor, cuplul căsătorit își hrănește copiii împreună. Păsările tinere sunt hrănite cu larve și insecte, apoi transferate treptat în hrana plantelor.

Pasărea cu cearăPentru ca puiul să învețe în mod independent să se miște și să-ți iei propria mâncare, durează 2-3 săptămâni. Pe măsură ce cresc, puii împreună cu părinții merg să colindă. Maturitatea sexuală la păsări apare atunci când ajung la un an. După un an, se formează perechi noi. Durata de viață aproximativă a aripilor de ceară în natură este de la zece la treisprezece ani.

Adorabilul penaj a atras întotdeauna oamenii. Prinderile de păsări încearcă să îmblânzească aceste păsări uimitoare. Locuiesc în captivitate, și destul de nepretențios. Păsările se obișnuiesc cu oamenii, dar o astfel de existență face păsările letargice datorită stilului lor de viață sedentar. Trăind în spațiu închis, cu greu cântă, ci doar creează fluiere separate. Este mai bine să păstrați aripile de ceară în turme mici în incinte. În astfel de condiții, sunt mai activi și aduc mai multă distracție și bucurie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pasăre cu un smoc pe capul lui ceară: descriere și caracteristici