Pasăre de șapcă. Descriere și habitate. Păsări migratoare sau nu?

Fotografie de pădureJackdaw este unul dintre reprezentanții familiei corbilor. Este puțin mai mică decât o corbă, dar are o construcție completă. Lungimea corpului este de 33-38 cm, greutatea 137-270 grame, întinderea 64-75 cm. Bărbații sunt mai mari decât femelele. Uneori este confundat cu o corbie datorită culorii sale negre, deși culoarea penajului de șaibă este neagră, cu o nuanță gri închis. Ciocul este mic, lat, acoperit cu peri duri pe alocuri. Coada este ușor rotunjită și îngustă. Picioarele sunt negre. Dacă pasărea este excitată, atunci se poate forma un smoc de pene pufoase pe spatele capului. Pasărea are aripi strălucitoare și ochi albăstrui.

Jackdaw de pasăre

La soare, aripile lor strălucesc cu o culoare albastră. Minorii au un penaj cenușiu fără luciu. Jackdaw scoate un sunet similar cu „kai” sau „kyaa”. Jackdaw poate fi văzut în grupuri cu turnuri, corbi și alte păsări. Le place să cuibărească în perechi, deseori în clădiri din piatră. Păsările nu se tem de frig din cauza penajului gros și pufos.

Jackdaw a atras oamenii de mult timp. Așezare lângă oameni, pofta de obiecte frumoase, sociabilitate și domesticire - toate aceste caracteristici se reflectă în cultura noastră.

Nacă de pasăre migratoarePatria acestei păsări este Eurasia de Vest și Africa de Nord, trăiește în principal în așezări mici. Aproape toată Europa, partea de vest a Asiei, Tibet, Peninsula Arabică este plină de această specie de păsări. Locuința naturală este stânci de nisip, pajiști, câmpuri, stânci. Dar, de asemenea, o ticăloșie poate fi găsită pe teritoriul regiunii paleearctice, în centrul Altai. Potrivit estimărilor Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, există mai mult de 90 de milioane de ecleții. Se consideră o rudă apropiată a eclețului comun șapca dauriană, care este comun în Asia de Est. În exterior pare a fi o tăcută obișnuită.

Natura și stilul de viață al păsării

  • Jackdaws sunt păsări agile, zgomotoase, inteligente și sociabile. Când zboară, sunt foarte hotărâți și bine manevrați. O trăsătură distinctivă este vocea lor - este sonoră și melodică. Dintre păsări, acestea comunică mai strâns cu turnurile. Caciulele se stabilesc de obicei mai aproape de oameni și construiesc cuiburi în case vechi și abandonate. Deci, le este mai ușor să obțină mâncare și comunicare mai mult decât în ​​pădure. Dacă o șapcă trăiește în pădure, ea cuibărește pe copaci bătrâni și goluri. Locuiesc în turme în perechi, iar când vine timpul de cuibărit - separat de turmă.
  • Dacă există spațiu liber, acesta este situat într-o grămadă: de la unități la câteva zeci de perechi. Iarna și vara, atunci când se reproduc sau se hrănesc, neagrele pot fi găsite în comunitatea altor indivizi: turnuri, grauri, porumbei și corbi. Toamna și iarna, păsările se adună în turme, care încep un stil de viață nomad. La turmele mixte, numărul păsărilor poate fi de până la mii..
  • Gradul ridicat de socialitate al acestor păsări se exprimă prin agresivitatea lor, care poate fi găsită în comportamentul din interiorul coloniei cuibăritoare. Un cioc înclinat, pene pufoase pe cap și în spatele capului, aripi tresărite - toate aceste semne indică agresivitatea față de un individ vecin. Dacă subiectul domină și nu se retrage, apare o luptă. Acești indivizi au o memorie foarte bună și o inteligență dezvoltată. Își amintesc bine de oamenii care și-au stricat cuiburile, iar când îi văd strigă tare.

Caracteristici de reproducere

Reproducerea ciupercilorPăsările sunt în căutarea unui coleg de cameră chiar și în tinerețe și relațiile lor durează foarte mult timp, le place să aibă grijă unul de celălalt. Uneori puteți observa cum se pieptănă unul cu altul penele. Persoanele fără pereche sunt ținute singure. La începutul primăverii începe sezonul de împerechere pentru cupluri. Încep să-și construiască cuiburi, iar neagrele sunt foarte scrupuloase în această privință. Construiți cuiburi în locuri inaccesibile prădătorilor. Atât bărbații, cât și femeile participă la construcția cuibului.. Nuiele, tulpini sunt folosite ca material, fixează clădirea cu gunoi de grajd și pământ.

  • La mijlocul primăverii, femelele încep să depună ouă. Se transportă trei sau mai multe ouă. Culoarea ouălor este brun-verzuie sau albăstrui, cu numeroase stropi. Un cuplu incubează pe rând puii timp de 20 de zile. După aceea, din ouă ies pui orbi și goi fără pene. O lună mai târziu, puii sunt acoperiți cu pene, dar nu sunt pregătiți pentru primul zbor. Pentru a se întări în cele din urmă și a părăsi cuibul, au nevoie de încă 15 zile de îngrijire completă. După plecare, se mută pe câmpuri și așezări, unde se amestecă cu alte păsări și încep să ducă un stil de viață nomad..
  • Aceste păsări pot trăi uneori în captivitate, dacă luați un pui mic. Se obișnuiesc foarte repede cu o persoană și se străduiesc întotdeauna să comunice cu stăpânul lor. Puii mănâncă mult și adesea, așa că, dacă decideți să vă procurați o șapcă, va trebui să aveți mare grijă de el. De asemenea, o poți învăța să vorbească, la fel ca un papagal. Păsările trăiesc puțin mai mult în captivitate decât în ​​sălbăticie.
  • Jumătate sau complet păsări migratoare trăiesc în nordul și estul Europei, dorința de a migra crește de la sud la nord și de la vest la est. În Anglia și Franța, narcile sunt sedentare, în Europa de Vest sunt în mare parte sedentare, dar unele migrează în timpul sezonului rece. Majoritatea păsărilor preferă să rămână în zonele de cuibărit dacă există suficientă hrană. Deci, este imposibil să spunem dacă este o pasăre migratoare sau una de iarnă. Totul depinde de habitat.

Hrănirea cu șapcă

Fotografie de pasăre cu mâncarePasărea jackdaw este omnivoră, iar dieta sa este variată. Se hrănește în principal cu furaje pentru animale și legume. Vara se hrănește cu gândaci, larve de fluturi și muște, furnici, viermi, melci și alte nevertebrate. Face pradă mai mare: șoareci, șopârle. Se hrănește cu carii, dar mult mai rar. Din alimentele vegetale, el preferă plantele cultivate și diferite fructe de pădure. Se poate hrăni cu deșeuri alimentare, de multe ori se poate observa o șapcă în haldele de gunoi.

De obicei primește hrană în zone deschise, la sol, mai rar în copaci, sapă în pământ și gunoi de grajd. Urcă pe spatele animalelor de companie în căutarea insectelor - paraziți. În sate, se hrănește în grădini, lângă drumuri și coșuri de gunoi. În cazul în care o neagră se așează lângă mare, se poate bucura de o varietate de fructe de mare. Păsările provoacă daune grave agriculturii, dar nu sunt mai puțin utile, deoarece mănâncă rozătoare și insecte dăunătoare.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pasăre de șapcă. Descriere și habitate. Păsări migratoare sau nu?