Cum se reproduc melcii într-un acvariu și reglarea numărului lor

Începând cu doar câțiva pești, acvaristii construiesc treptat un ecosistem cu mai multe straturi. Pe lângă principalii locuitori, cei mai exotici sunt așezați și în rezervorul de origine..

Melcii își ocupă și nișa.

Tipuri de melci de acvariu

Acvaristii începători trebuie să aibă o idee clară despre ce sunt melcii, cum să aibă grijă de ei, ce specii să aleagă pentru iazul lor de acasă..

Cel mai adesea, mai multe tipuri de cochilii sunt așezate în acvariile de acasă:

 1. Bobina găsit în aproape orice acvariu. Acest melc și-a câștigat popularitatea datorită dimensiunilor reduse, aspectului interesant, ușurinței de reproducere. Ultimul punct este important de luat în considerare, deoarece nu va exista niciun rău în prezența unei populații mici de bobine, dar dacă crește, atunci impresia aspectului acvariului poate fi stricată. Aspect - carapace plate, răsucite, de culoare roșie sau maro, dimensiune - aproximativ 3,5 cm.
 2. Ampularia Este o altă specie de melc destul de comună. Sunt exigente. Ampularia într-un acvariu, al cărui beneficiu sau rău depinde de pofta de mâncare a acestora, poate dăuna lăstarilor tineri și delicati ai plantelor, deoarece cu o lipsă de hrană încep să mănânce totul în jur. Dar curăță fundul în câteva minute. Aspect - o coajă în spirală este de obicei galbenă, rar maro, albastră, neagră sau burgundă. în captivitate crește până la 7 cm.
 3. Tilomelania astăzi în vârful popularității. Sunt foarte frumoși, dar și foarte pretențioși în privința mediului. Este destul de exotic, care poate fi păstrat ca specie independentă..
 4. Melania poate rivaliza cu prevalența bobinelor. Se deosebesc de ceilalți frați în habitat - trăiesc și se reproduc în sol. Amestecându-l pe parcursul vieții sale, Melania are un efect benefic asupra proceselor solului. De asemenea, au o caracteristică neplăcută - se înmulțesc rapid, este foarte dificil să vă retrageți. Aspect - un con îngust de culoare galben-verde deschis până la gri închis, cu accente de culoare purpuriu pur. Dimensiune - până la 3,5 cm.
 5. Neretina - o fată frumoasă și inteligentă, care curăță perfect acvariul de alge. Dimensiune - aproximativ 2 cm.
 6. Maryse practic nepotrivit pentru acvariile generale. Apetitul ei este uimitor - un melc poate mânca plante la rădăcină. Aspect - o înveliș galben-maroniu cu dungi întunecate caracteristice. Crește până la 6 centimetri.
 7. Helena - Acesta este un melc canibal care nu-și disprețuiește rudele. Un astfel de vecin ar trebui adăugat la acvariu dacă doriți să reduceți populația altor melci. Aspect - carapace cu dungi, negru-portocaliu, răsucite, de formă ascuțită. Crește până la 2 cm.
 8. Fiza - un melc mic, destul de comun, capabil să reziste condițiilor de viață foarte dificile, în timp ce se înmulțește fără dificultate. Dus, Fiza poate roade chiar și foi dense de plante subacvatice. Phiza poate crea neplăceri în îngrijirea acvariului, deoarece produce mult mucus și va trebui curățat de două ori pe săptămână. Aspect - o carapace ascuțită alungită, rotunjită, de culoare maro sau gri-maro, cu pete de nuanță aurie.
Melanie melc
Melanie melc

Principalele tipuri de melci de acvariu sunt utile pentru majoritatea acvariilor. Regula nu se aplică persoanelor din rezervoare naturale. Melcul iazului, luxuriantul, orzul perlat și alte crustacee sălbatice pot fi „obținute” de la vânzători necinstiți sub masca celor culturale. Aceste melci pot distruge întregul ecosistem - mănâncă plante la rădăcină, infectează locuitorii cu diverse boli și paraziți.

Nișă de melci în societatea acvariului

Pentru a înțelege dacă melcii sunt necesari într-un acvariu, trebuie să cântăriți avantajele și dezavantajele și să aflați care dintre ei își curăță mai bine habitatul.

Beneficiile melcilor din acvariu:

 • Păstrează acvariul curat: mănâncă resturile de alimente și alge, sunt ordonanți naturali pentru peștii morți în absența proprietarului. Ampularia, Neretina, Fiza se descurcă bine cu această sarcină..
 • Acestea sunt un indicator al stării apei: prin comportamentul melcilor, puteți afla că ceva nu este în regulă în ecosistemul acvariului. De exemplu, atunci când nivelul de oxigen scade, Melania plutește. Această caracteristică vă permite să preveniți un cataclism înainte de apariția consecințelor ireversibile..
 • Decorativitate. Cochilia frumoasă a melcilor mari va decora orice acvariu.

Rău al crustaceelor:

 • Mănâncă plante;
 • Unele specii produc mult mucus;
 • Abilitatea de a se multiplica rapid.

Pentru ca aspectele negative să nu umbrească pozitivul, trebuie să selectați cu atenție melcii pentru acvariu și să controlați creșterea populației lor..

Cum se reproduc melcii într-un acvariu?

Procesul de reproducere pentru majoritatea moluștelor este foarte similar, dar există unele diferențe. Melcii de acvariu, a căror reproducere trebuie controlată, nu face excepție.

Melci frumoși
Sau poate este dragoste ...

Ampularia

Ampularia este moluște de diferite sexe. În momentul cumpărării, este imposibil să aflați sexul cochiliei; nu puteți înțelege decât în ​​timpul împerecherii, deoarece masculul va fi întotdeauna deasupra. Experții recomandă cumpărarea a cel puțin 6 persoane pentru a crește șansa de a obține ampulie masculină.

Pentru reproducerea ampulariei, este necesar să se creeze condiții de înaltă calitate:

 • Alimente. Ampularia sunt melci de fund, adesea nu pot ține pasul cu peștii agili și cu alți locuitori ai acvariului în ceea ce privește viteza de selecție a alimentelor. Când există o lipsă de hrană, aceștia încep să mănânce plante în care nu există suficienți nutrienți pentru ei. Cochilii vor începe să slăbească din cauza lipsei de hrană și nu se vor putea reproduce.
 • Apa pura. Este necesar să schimbați în mod regulat apa din acvariu și să sifonați fundul - cel puțin o dată pe săptămână. Un sfert din volumul de apă este înlocuit.
 • Spațiu între apă și capacul acvariului. Pe sticlă uscată, melcul își va depune ouăle.

Ampularia atinge maturitatea sexuală când atinge o dimensiune de 4 cm. În medie, moluștele sunt gata de împerechere deja într-un an. Fertilizarea are loc atunci când masculul și femela sunt unite de tălpi. În acest moment, ar trebui să marcați melcul situat deasupra, astfel încât mai târziu să nu ghiciți despre sexul indivizilor.

După împerechere, femela depune ouă deasupra marginii apei pe o suprafață uscată - sticlă sau capac de acvariu.

Important! Dacă ouăle se udă, nu va mai fi posibilă salvarea embrionilor. Prin urmare, zidăria nu este așezată sub apă..

Ampularia reproduce doar în întuneric, seara sau noaptea. După ce a depus ouă, melcul mișcă ouăle mai aproape unul de celălalt, formând un ambreiaj dens, similar cu o grămadă de struguri. Fiecare strugure este moale, elastic cu diametrul de până la 2 mm, pe măsură ce se coc, se întunecă, devenind aproape negru, ca o piatră.

Melcul ampular
Ampularia melcului

Helena

Predator Helena este, de asemenea, o molușă heterosexuală. Experții recomandă începerea a 4-6 persoane la un moment dat pentru a crește probabilitatea de a obține animale de sex opus.

Înainte de împerechere, Helena are perechi care pot fi prietene pentru un anumit timp - mâncați, înotați împreună. Astfel de blindate ar trebui să fie plantate într-un container separat - au nevoie de liniște sufletească pentru a procrea.

În noul acvariu, trebuie să creați condiții similare cu cele din habitatul obișnuit. Melcii ar trebui să mănânce bine, dar nu să mănânce în exces.

Împerecherea Helen este un proces destul de lung, al cărui rezultat va fi un ou. Femela îl va atașa la o suprafață confortabilă și dură. Pietrele și elementele decorative sunt bune în aceste scopuri.

După 3-4 săptămâni, vor apărea melci mici, care se vor ascunde imediat în pământ. Timp de aproximativ șase luni, ei vor duce un stil de viață subteran, hrănindu-se cu cari. Până la sfârșitul acestei perioade, descendenții vor crește la 4-7 mm și vor începe să vâneze.

Doar o mică parte din indivizi supraviețuiesc până la maturitate, deoarece canibalismul este comun în rândul Helenei.

Melcul Helena
Melcul Helena

Melania

Reproducerea Melaniei, care este o molustă gastropodă vivipară, are loc rapid și fără a aștepta condițiile ideale. Aceste carapace dau naștere descendenților în orice acvariu.

Melcii sunt de diferite sexe. După împerechere, femela poartă un ou în interiorul cochiliei. Se naște o descendență complet viabilă și independentă. De la 10 la 60 de melci mici pot apărea odată - totul depinde de vârsta și mărimea mamei. Născută, Melania se ascunde în pământ. Puii cresc foarte încet - doar 5-6 mm pe lună.

Melaniile sunt melci prolifici, o pereche de tuberculate în 2-3 luni poate popula un acvariu cu o colonie de la câteva zeci la sute de indivizi. Granifera va avea nevoie de până la 8 luni.

Melanie melc
Melanie melc

Îngrijirea ouălor

Ouăle depuse deasupra suprafeței apei sunt inițial de culoare lăptos până la roz. După un timp, zidăria se întărește, devenind de culoare roșu închis, de culoare verzuie sau roz. Dimensiunea ouălor este de până la 3,5 mm. Un număr mic de moluște se va naște ulterior din astfel de gheare, deoarece unele dintre ouă se vor usca.

Zidăria de suprafață, dacă se dorește, poate fi mutată într-un alt loc, trebuie doar să o umeziți ușor, dar în niciun caz nu ar trebui să fie scufundată sub apă. Temperatura optimă pentru maturare este de la 18 la 29 de grade Celsius.

Melcii vivipari produc urmași purtându-i sub coajă. În timpul incubației, femelele unor specii se ascund în nisip și hibernează. Mama poate avea o cicatrice după eclozionarea crustaceelor.

Zidăria subacvatică, de regulă, este învăluită în mucus gălbui. Zidăria este bine saturată cu apă și este distribuită ca mărime. Temperatura optimă pentru maturare nu trebuie să depășească intervalul de 18-28 de grade Celsius. Este absolut imposibil să scoți o astfel de zidărie din apă..

Procesul nașterii și al devenirii

Rata la care se nasc melcii depinde de parametrii de mediu. Primii alevini se pot ecloza în 2 săptămâni și poate într-o lună. Dacă nașterea nu a avut loc, ambreiajul poate fi împărțit la jumătate. Dacă descendenții nu sunt vizibili, atunci nu a avut loc fertilizarea sau melcii nu s-au dezvoltat din cauza lipsei de umiditate. Animalele tinere de obicei nu părăsesc coaja uscată și mor..

Cea mai mare parte a nou-născuților mor în primele săptămâni de viață, dar supraviețuitorii câștigă forță și masă într-un ritm rapid. În prima jumătate a anului, puietul atinge 3 cm lungime, unele specii de melci pot reproduce deja descendenți.

Melcii tineri mănâncă aceeași mâncare ca și părinții lor.

Singurul pericol îl reprezintă melcii sau peștii prădători care nu sunt contrari la gustarea crustaceelor.

Melcul dă naștere
Melcul dă naștere

Reglarea mărimii

Melcii de acvariu oferă multe beneficii și înfrumusețează acvariul. Cu toate acestea, există momente în care creșterea populației este scăpată de sub control. Melcii de sol, cum ar fi Melania, cresc adesea abundent. Creșterea populației este destul de problematică.

Modalități de a scăpa de melci într-un acvariu:

 • Prevenirea - melcii ajung adesea într-un acvariu de plante. Pentru a preveni așezarea neautorizată, ar trebui să examinați rădăcinile și să spălați ouăle și să le prăjiți. De asemenea, pot fi dezinfectate într-o soluție specială..
 • Dietă. Adesea melcii încep să se reproducă activ în acvarii, unde peștii au o dietă foarte densă. Dacă populația de melci a început să crească exponențial, este necesar să se verifice supraalimentarea peștilor. După ce le-ați pus la dietă, ar trebui să sifonați și fundul, îndepărtând resturile alimentare.
 • Plasă de fluturi. Unele melci pot fi prinse, dar metoda este ineficientă dacă nu urmați punctul anterior.
 • Capcane pentru melci. Puteți cumpăra gata făcute de la producător sau puteți folosi metoda veche de modă veche - lăsați o frunză de varză opărită cu apă clocotită peste noapte în fundul acvariului. În acest timp, melcii se vor lipi în jurul lui. Dimineața trebuie să-l obțineți. Procedura se repetă de câte ori este necesar..
 • Peşte - adăugați vecini care mănâncă melci și ouăle lor în acvariu: tetradoni, clovni, macropode, unele tipuri de gourami, somn (se sărbătoresc cu caviar).
 • Melcii Helenei bun, de asemenea, pentru a face față suprapopulării atunci când vine vorba de un inamic mic.
 • Preparate anti-melci. Folosit ca ultimă soluție - există o mulțime de efecte secundare. Substanța chimică nu va ucide toți melcii și ouăle lor. Melcii morți, care se descompun, pot provoca infecții bacteriene în acvariu.

Concluzie

Melcii de acvariu împodobesc interiorul oricărui acvariu. Nu numai că sunt frumoase, dar cu o îngrijire adecvată sunt utile și. Respectând reguli simple, puteți realiza dezvoltarea armonioasă a ecosistemului acvariului. Și apoi orice fel de melci îi vor încânta pe proprietari mulți ani..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se reproduc melcii într-un acvariu și reglarea numărului lor