Îngrijirea și întreținerea ampulariei acasă

Ampularia este un melc mare de apă dulce originar din America de Sud.

Unele exemplare au până la 10 cm lungime și 4 cm lățime. Acvaristii numesc ampularia un "sanitar al rezervoarelor".

Datorită culorii gălbui a cochiliei, porecla „melc de măr” sau „melc de măr”.

Caracteristicile ampullariei

Structura melcului galben are propriile sale caracteristici. În exterior, ampulele seamănă cu melcii de iaz (moluscă pulmonară, frecventă în Rusia).

Natura a înzestrat această specie de melci cu capacitatea de a respira atât sub apă, cât și pe uscat. Practic nu au nevoie de „ieșiri” în vârf, dar în timpul sezonului de reproducere, indivizii maturi depun ouă mai aproape de suprafață sau de pe uscat, protejând astfel viitorii descendenți de prădătorii subacvatici.

Sistemul respirator al ampulei este un mecanism complex. O partiție internă împarte cavitatea în două părți:

 1. Primul este branhii, care favorizează absorbția oxigenului atunci când melcul este sub apă.
 2. Al doilea - plămânii, prin care melcul este saturat cu oxigen din atmosferă.
Ampularia
Ampularia

Întreținere și îngrijire

Melcii de mere sunt populari în acvariile de acasă. Sunt iubiți pentru lipsa de pretenție în mâncare, ușurința de îngrijire și capacitatea ridicată de a rezista diferitelor boli..

Cerințe principale:

 1. Asigurarea unor niveluri adecvate de oxigen. Ampularia poate fi considerată un indicator al acestui indicator, deoarece, cu o lipsă de oxigen în apă, melcul galben începe să crească din ce în ce mai mult la suprafață pentru a umple alimentarea cu aer.
 2.  Temperatura apei din acvariu nu trebuie să scadă sub 20 ° și să crească peste 28 °. Gama de 22-24 ° este considerată confortabilă. La temperaturi scăzute prelungite, ampulele mor.
 3. Acvariu, care conține melci galbeni, trebuie să fie echipat cu un capac și sistem de filtrare.
 4. Este preferată apa dură medie, deoarece apa prea moale are un efect negativ asupra stării cochiliei, pot apărea fisuri și găuri.
 5. Dimensiunea melcului măr adult sugerează că acvariul ar trebui să fie destul de mare. De regulă, se calculează că un ampulariu necesită 15 litri de apă..

Important! Dacă melcii încearcă să se târască afară din acvariu, atunci nu sunt mulțumiți de condițiile de detenție. Motivele frecvente sunt temperatura incomodă a apei și gradul de duritate.

Cum se hrănește ampularia într-un acvariu?

Melcii galbeni nu sunt capricioși în alegerea hranei. Ei mănâncă fericiți rămășițele peștilor vecinilor și se hrănesc cu alge. În plus, magazinele pentru animale de companie vând alimente sub formă de granule special pentru melci..

Ce mai mănâncă melcii de acvariu? Puteți adăuga la lista dvs. de preferințe culinare:

 • morcov;
 • dovleac;
 • frunza de salata;
 • frunza de varză.
Morcov
Morcov

Important! Legumele nu trebuie să fie umede. Este necesar să le coborâți în apă clocotită timp de 1,5-2 minute, apoi să le răciți la temperatura camerei.

Dacă doriți să vă răsfățați ampularia și să vă diversificați meniul zilnic, puteți adăuga în dietă:

 • firimituri de pâine albă;
 • bucăți de banane tocate mărunt;
 • râme de sânge și râme.

Nu se recomandă hrănirea melcilor galbeni cu o cantitate mare de alimente odată, deoarece alimentele nemâncate se descompun rapid, iar apa din acvariu devine tulbure și se deteriorează.

Reproducerea unui melc galben într-un acvariu

La fel ca mulți alți locuitori ai lumii subacvatice, ampularele se reproduc prin depunerea ouălor. Trebuie să știți că acest tip de melc aparține diferitelor sexe. Creșterea lor în condiții de acvariu nu este dificilă. Este suficient să respectați câteva reguli:

 1. Respectarea condițiilor de temperatură.
 2. Furnizarea de alimente suficiente.
 3. Păstrarea acvariului curat.

Melcii de acvariu sunt gata de reproducere la vârsta de 12-14 luni. Pentru fertilizarea cu succes sunt necesare un mascul și o femelă. Cu toate acestea, chiar și acvaristii experimentați au dificultăți în identificarea caracteristicilor sexuale ale acestor moluște. Există o cale de ieșire din această situație: plantați un grup mic de melci galbeni în acvariu în speranța că vor fi prinși indivizi de sex diferit..

Este interesant: poți stimula femela și oferi în mod artificial condiții pentru crearea descendenților. Este suficient să creșteți treptat temperatura apei de la 18 la 28 de grade în câteva zile. Va exista un fel de „efect de primăvară”.

După ce ampullia a depus ouă, nu este nevoie să faceți sau să schimbați nimic în acvariu. Punerea ouălor durează câteva săptămâni, nu este necesară nicio acțiune umană suplimentară. Principalul lucru este să vă asigurați că ouăle nu se usucă și nu alunecă în apă..

Banane
Banane

Cât trăiesc ampularia într-un acvariu?

Durata de viață a melcilor de mere este scurtă. De regulă, sub rezerva temperaturii recomandate a apei și a altor condiții, melcul galben poate trăi în acvariu timp de 3-4 ani. Există cazuri cunoscute de ampulari de 5 ani de lungă durată, dar aceasta este mai mult excepția decât regula.

Concluzie

Puteți urmări viața pe îndelete și măsurată a acestor creaturi în acvariu ore întregi. Mișcările lor netede nu sunt haotice, ci vizează atingerea unui scop. Poate fi o ieșire la suprafață pentru o gură de aer proaspăt sau pentru a mânca alge. În orice caz, melcul de mere vă va oferi o experiență prețioasă de explorare a unei bucăți din lumea subacvatică..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Îngrijirea și întreținerea ampulariei acasă