Melcii melania din acvariu: beneficii și daune

Melania melcMelania neobișnuită de melc gastropod intră cel mai adesea accidental în rezervorul de acasă împreună cu solul de acvariu dobândit sau rădăcinile plantelor speciale. Calculul este destul de supărător, deoarece un melc care s-a așezat își arată prezența doar noaptea sau sub influența modificărilor negative în acvariu, de exemplu, cu o lipsă de oxigen în stratul inferior de apă.

Descriere și habitat

În ciuda aspectului frumos, melania nu reprezintă o valoare decorativă specială:

 • dimensiunea unui melc adult nu va depăși 3 cm, un individ tânăr poate fi văzut doar cu o lupă;
 • cochilia molușii are o formă conică ascuțită cu 5-7 vârtejuri, care ajută la săparea ușoară în fundul nisipos. Suprafața sa este formată din nervuri radiale mari;
 • culoarea standard este bej-maro cu pete întunecate dispuse în spirală și de-a lungul cusăturilor;
 • pe cap sunt 2 tentacule subțiri și lungi, pe baza cărora se află ochii.
Melania melcÎn sălbăticie, melaniile trăiesc în principal în râurile Egiptului, Indoneziei, Australiei și Africii, preferând solul nisipos, moale, mâlos și un pârâu calm. De multe ori nu se scufundă adânc în râu, ci sunt situate la aproximativ un metru de la suprafața apei..

Știați? Melcii au aproximativ 25 de mii de dinți dispuși într-o „răzătoare”. Cu toate acestea, nu mestecă mâncarea, ci o macină..

O caracteristică a structurii sistemului respirator al moluștelor este prezența branhiilor, care le permit să respire oxigenul dizolvat în apă. Zonele de coastă din apropierea „locuinței” sunt de obicei acoperite cu vegetație abundentă, luxuriantă și pietre mici, care acționează ca un refugiu de protecție împotriva răutăților răpitoare.

Beneficiu și rău

Adesea, proprietarii de animale de companie subacvatice cumpără și adaugă melci melania în rezervoarele de acvariu, datorită funcțiilor lor naturale, utile pentru rezervoare individuale și mici:

 • slăbirea substratului nisipos, în urma căruia nu se formează hidrogen sulfurat toxic;
 • curățarea sanitară a fundului de reziduurile organice și furajele nemâncate de pești;
 • cu ajutorul branhiilor melania, se filtrează cele mai simple microorganisme dăunătoare. Apa din acvariu devine mai curată și mai limpede;
 • există o înmuiere semnificativă a apei datorită absorbției excesului de calciu de către melci.
Melania melcPrincipalul avantaj al acestor moluște este capacitatea lor de a semnaliza probleme în compoziția chimică a apei. Cu o lipsă periculoasă de oxigen, încep să se târască pe suprafața containerului în timpul zilei, deși acest lucru se întâmplă de obicei noaptea cu liniște și întuneric complet..

Știați? Melcii sunt creaturi surde. Nici măcar nu au un organ al auzului și ei înșiși nu „vorbesc”. Totul în viața lor se bazează doar pe atingere..

Cu toate acestea, pe lângă calitățile sanitare pozitive, crustaceele pot provoca daune semnificative ecosistemului de origine. Dacă populația lor activă nu este controlată la timp, vor mânca plante, vor răspândi paraziți, infecții și, cel mai important, vor interfera cu dezvoltarea normală și viața altor vecini.

Condițiile de detenție

Melaniile sunt melci fără pretenții care se pot adapta la aproape orice condiții de detenție.Melania melc Dar pentru o funcționare cât mai utilă a acestora, este important să acordați atenție mai multor reguli specifice:

 • regimul optim de temperatură este de +22 ... + 28 de grade. Această temperatură este potrivită atât pentru melania, cât și pentru alți locuitori ai acvariului;
 • duritatea și aciditatea apei nu contează;
 • este recomandabil să oferiți acvariului aerare pentru a evita apariția foamei de oxigen la animalele de companie;
 • substratul pentru acvariu trebuie să fie mediu nisipos sau compus din pietriș fin, curățat. Dimensiune - nu mai mult de 3 mm;
 • este imperativ să plasați câteva plante în recipientul pregătit pentru acvariu, care va servi drept gustare și „scară” pentru mișcări rare de noapte.

Important! Acest tip de moluște nu suportă apă rece. Deja la o temperatură de 20 de grade, devin apatici și, de asemenea, își pierd capacitatea de reproducere.

Cum se hrănește melcii melania

Pe lângă resturile de hrană pentru pești, alge și alte deșeuri organice, melania are nevoie de hrană suplimentară, suprimându-și dorința de a extermina excesiv plantele de acvariu..Melania melcPentru aceasta, de regulă, se utilizează tablete speciale pentru somn sau unele produse proaspete:

 • dovlecel;
 • castravete;
 • spanac;
 • frunze de salată;
 • coaja de banana.

Verifică specii de melci de acvariu. Și, de asemenea, aflați despre caracteristicile conținutului bobină de melc, melci ampularia, melci helena.

Reproducere

Reprezentanții acestui tip de moluște sunt clasificați ca vivipari, ceea ce înseamnă că nu depun ouă, ci produc descendenți viabili și complet formați.

În condiții favorabile, reproducerea melcilor este extrem de activă, ceea ce reprezintă un dezavantaj semnificativ pentru acvarist, mai degrabă decât un plus util.Melania melc

Cum să scapi de melcii melania într-un acvariu

Nu este ușor să se ocupe de numeroase populații de melci, chiar și atunci când se utilizează metodele enumerate, nu vor „părăsi” imediat locul lor preferat.

Pentru o exterminare eficientă, se iau adesea următoarele acțiuni:

 • lansează pești sau crustacee prădătoare. De exemplu: gurov, somn, tetradoni, melci helen;
 • aranjați în mod deliberat foamea de oxigen artificial în acvariu. Pentru a face acest lucru, aerarea este oprită temporar, după care numeroși indivizi încep să se târască pe pereții containerului și devin cât mai accesibile posibil pentru colectare;
 • aranjați o „capcană” specială: O frunză de varză opărită sau o coajă de banană prea coaptă este plasată în rezervor peste noapte. Dimineața, capcana ar trebui îndepărtată, pe ea vor fi o serie de melci dăunători.
Melania melcPoate că singurul dezavantaj al melcului melania este reproducerea sa bine controlată, după care moluștele benefice devin dăunători problematici..

Important! Destul de des, compușii chimici speciali (Sera Snailpur, Limnacid, Dajana Molucid etc.) sunt utilizați pentru procedura de exterminare, care, dacă este utilizat neglijent sau necorespunzător, poate duce la tulburări în microclimatul acvariului și la moartea altor reprezentanți subacvatici, prin urmare, pentru o curățare sigură a rezervorului, este recomandabil să contactați numai dovedit. capcane populare și grădini zoologice din plante.

Cu toate acestea, dacă sunt îndeplinite toate regulile necesare pentru nutriția animalelor de companie subacvatice, dezinfectarea și „curățarea” în timp util a acvariului, un proprietar cu experiență va reduce riscul de a întâmpina orice manifestări negative și, în schimb, va primi o metodă excelentă de drenaj a solului, filtrare constantă a apei și un microclimat sănătos în acvariu..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Melcii melania din acvariu: beneficii și daune