Melcii ampularia într-un acvariu: reproducere, întreținere și îngrijire

Melci 21.02.2018 5 mii 3,3 mii 5 minute.

Ampularia este un melc de acvariu mare originar din Amazon. În natură, își petrece cea mai mare parte a vieții în apă și este selectat numai în timpul reproducerii pentru a depune ouă. Acești indivizi au nevoie periodic de oxigen pentru respirație, pentru care se ridică la suprafață. Sunt adesea păstrate în acvarii și sunt chiar benefice. Dimensiunea ampularului este mult mai mare decât restul melcilor și poate crește până la 10 cm. Nu este dificil să o păstrați, dar există unele particularități în hrănire..

1 Descriere

Ampularia sunt moluște cu aspect diferit. Au o coajă curbată atractivă, maro deschis, cu dungi întunecate caracteristice. Melcul are un sistem respirator complex, datorită căruia se simte minunat atât în ​​apă, cât și pe uscat. Pentru a absorbi oxigenul atmosferic, cavitatea sa este împărțită de o partiție în două părți:

 • Un sistem care seamănă cu branhiile peștilor în structură. Conceput pentru a absorbi oxigenul din apă.
 • Aparatul pulmonar, care este responsabil pentru asimilarea aerului atmosferic.

Această moluscă are un capac mare, excitat, situat în partea din spate a piciorului. Este un fel de „ușă” care, dacă este necesar, închide gura cochiliei. Ochii melcilor au o culoare interesantă gălbuie-aurie. Ampulariul are tentacule speciale, care sunt organe de atingere. Simțul mirosului este bine dezvoltat, datorită căruia melcul determină rapid și cu exactitate locația mâncării. Astfel de moluște trăiesc 3-4 ani, ceea ce depinde de nutriția, conținutul și temperatura apei.

În acvariu, cele mai frecvente sunt melcii galbeni, dar în magazinele specializate puteți cumpăra soiuri de alb, albastru, albastru, roz, negru, roșu închis..

1.1 Specii

Fiecare specie de melci ampulari este reprezentată de propria sa subspecie. Practic au caracteristici similare, dar există unele particularități. Atunci când alegeți o moluscă pentru acvariu, trebuie să luați în considerare avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri:

VedereDescriere
Ampularie neagră Un melc cu coajă neagră, care poate avea pete aurii, verzui sau mixte. Aceasta este o specie rară care necesită un acvariu de 40 litri. Un astfel de individ se înțelege bine cu diverși locuitori acvatici.
Ampulie albă Un melc cu coajă albă și fraieri roșii-aurii. Această viziune nu este foarte prietenoasă
Ampullia de afine Cu o coajă și un corp violet, această moluscă este prietenoasă multor vieți acvatice. Cea mai bună opțiune pentru el este un acvariu de dimensiuni medii.
Ampulie galbenă Cel mai comun tip. Are o carapace galben strălucitor și același corp bogat în culori. Se înțelege bine cu vecinii săi

2

Păstrarea melcului ampular nu va cauza mari probleme proprietarului, astfel încât chiar acvariștii novici îl pot dobândi. În ciuda modestiei sale, trebuie să respectați anumite recomandări:

 • o molustă adultă ar trebui să aibă 10 litri de apă curată;
 • acvariul trebuie să fie acoperit cu sol moale și populat cu plante cu frunze tari;
 • este important să alegeți „vecinii” ampulari corespunzători din habitat;
 • recipientul trebuie să aibă neapărat un capac cu orificii de ventilație, care să nu permită molușii să se târască afară din el.

Animalele sunt nepretențioase în ceea ce privește puritatea și duritatea apei, iar regimul de temperatură variază între + 15 ... + 35 de grade. Cea mai confortabilă temperatură pentru un melc este de + 22 ... + 24 de grade sau puțin mai mare. Trăiește sub apă, dar se ridică la suprafață la fiecare 10-15 minute pentru a obține oxigen din atmosferă. Dacă molușa face acest lucru foarte des, atunci acest lucru indică un habitat de calitate insuficientă. O nevoie urgentă de a înlocui apa din acvariu.

3 Îngrijire

Îngrijirea crustaceelor ​​necesită hrănire adecvată. În natură, mănâncă alimente vegetale, iar acasă, cel mai bine este să administrați ampularia:

 • râme;
 • tubuli mici și dafnii;
 • viermi mici.

În acvariu, dieta moluștelor ar trebui să fie variată, astfel încât să nu înceapă să se hrănească cu vegetație..

Melcii Ampularia sunt hrăniți cel mai adesea cu ierburi și cu următoarele culturi de legume: morcovi, spanac, castraveți, pulpă de dovlecei și dovlecei tăiați, verde.

Consumul de legume asigură fierberea lor obligatorie, iar verdeața - opărirea cu apă clocotită. Furajele uscate peletizate s-au dovedit foarte bine. Ampularia adoră, de asemenea, gălbenușul de ou fiert, banana mărunțită, pesmetul alb de pâine și stafidele de iaz. Dacă moluștele nu au mâncat mâncarea, atunci rămășițele sale trebuie scoase din acvariu pentru a nu polua apa.

Se recomandă hrănirea adulților și a persoanelor mici cu suplimente minerale și vitaminice. Nu folosiți în exces cantitatea de ouă fierte, deoarece acest lucru le afectează negativ sănătatea..

4 Reproducerea și reproducerea

Spre deosebire de diferiți melci de acvariu, ampulele nu sunt hermafrodite; un bărbat și o femelă sunt necesare pentru reproducere cu succes. Este imposibil să aflăm genul lor, de aceea se recomandă achiziționarea mai multor bucăți de crustacee. Când ajung la maturitate, se reproduc. Masculul se lipeste de femela pentru a procrea.

Când împerecherea este completă, femela se târăște afară din apă și începe să cerceteze locurile de ouat. În acest moment, acvariul ar trebui să fie acoperit cu sticlă pentru a exclude posibilitatea evadării. Chiar și cele mai mici melci pot ridica capacul ușor, așa că trebuie să puneți o sarcină pe el. De obicei femela depune ouă seara deasupra suprafeței apei. Nu trebuie să atingi ouăle. Dacă sunt foarte aproape de corpul de iluminat, pot muri din cauza temperaturii ridicate. În acest caz, mișcarea lor atentă este permisă..

Suprafața zidăriei se calcifică sub influența aerului, astfel încât bebelușii sunt complet în siguranță. Melcii mici eclozează după câteva săptămâni, iar procesul de eclozare a puilor în sine durează 5 zile. În acest caz, temperatura aerului ar trebui să fie de + 21 ... + 27 de grade. Nou-născuții sunt mari, formați complet și nu necesită îngrijiri speciale.

5 Relații cu „vecinii”

Cel mai bine este să păstrați melci împreună cu somnul sau orice specie mică de pești vivipari. Nu puteți adăuga ampularia la prădători.

Moluștele sunt considerate pașnice și se înțeleg bine cu „vecinii” lor. Dar alți locuitori ai acvariului pot manifesta agresivitate față de ei. Cel mai mare pericol îl reprezintă:

 • ciclide;
 • tetradoni verzi;
 • Barbele din Sumatra;
 • broaște țestoase cu urechi roșii;
 • raci și creveți.

Chiar și peștii pașnici pot ataca moluștele și își pot mânca ouăle. De aceea, cel mai bine este să păstrați ampularul într-un acvariu separat..

6 Beneficii

Melcii Ampularia nu numai că decorează un rezervor artificial, dar aduc și beneficii semnificative. Particularitatea moluștelor din acvariu este că acestea sunt ordonatoare ale mediului acvatic. Aceste animale de companie colectează reziduurile de alimente, astfel încât solul să nu se murdărească sau să putrezească și, de asemenea, curăță pereții rezervorului de placă.

Melcii sunt, de asemenea, achiziționați într-un scop practic, deoarece întreținerea lor într-un acvariu vă permite să curățați un rezervor artificial mult mai rar..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Melcii ampularia într-un acvariu: reproducere, întreținere și îngrijire