Toate tipurile de melci de acvariu: nume, descriere cu fotografie, reproducere

Cum se alege un melcEternii însoțitori ai peștilor - melci de acvariu - pot trăi în toate tipurile de rezervoare artificiale. Acestea mențin echilibrul biologic în acvariu și sunt asistente medicale naturale, consumând reziduuri alimentare și curățând sticla. Unele dintre ele sunt foarte frumoase și servesc drept decor al rezervorului. Varietatea melcilor este suficient de largă. În articol vom vorbi despre cele mai populare tipuri ale acestora, rolul, reproducerea și condițiile de detenție.

Caracteristici ale păstrării melcilor într-un acvariu

Nu va fi dificil să păstrați melci în aproape fiecare acvariu. Este necesar respectați doar câteva dintre reguli:

 1. Cumpărați moluște de acvariu numai în magazinele dovedite pentru animale de companie.
 2. Creați condiții adecvate tipului selectat de melci (regim de temperatură, aciditate și duritate a apei, ventilație).
 3. Este mai bine să dotați acvariul cu un capac, deoarece unele tipuri de moluște se pot târa afară din el și pot muri fără apă.
 4. Nu este recomandat să le adăugați pești din apele locale, deoarece aceștia pot infecta întreaga populație a lumii subacvatice cu boli infecțioase..
 5. Solul trebuie selectat în conformitate cu tipul selectat de melci.
 6. Pentru a evita așezarea nedorită a rezervorului de către diferiți reprezentanți ai moluștelor, plantele acvatice achiziționate și decorul trebuie verificate cu atenție.
 7. Cel mai bine este să reglați singur numărul de melci. În caz contrar, se pot înmulți rapid, drept urmare aspectul și echilibrul în acvariu se vor deteriora..

Ce mănâncă melcii într-un acvariu?

Melcul în acvariuMajoritatea speciilor de moluște sunt omnivore și pot mânca aceeași mâncare ca peștele. Sunt deosebit de indispensabile pentru acvariile mari unde reziduuri de furaje aproape invizibile. Melcii îl mănâncă cu plăcere, curățând astfel fundul acvariului..

Moluștele sunt foarte îndrăgite să mănânce alge, în special cele cu frunze mari. Melcii sunt numiți ordonatori de acvariu, deoarece mănâncă plante acvatice putrede. Dacă numărul melcilor din iaz este prea mare, ei pot mânca toate algele într-o lună. Prin urmare, pentru ei, puteți presăra ierburi proaspete sub formă de măcriș sălbatic tăiat sau păpădie ca pansament de top..

În timp, sticla pereții sunt acoperiți cu placă organică și crește tulbure. Sunt curățați de melci, mâncând cu plăcere această placă..

Crescă melci într-un acvariu

Moluscele încep să se reproducă imediat ce ajung la pubertate. Pentru a face acest lucru, nu este necesar să cumpărați mai mulți indivizi, deoarece melcii sunt unisexuali. Unele specii depun ouă pe pietre, pereți, plante și tot felul de obiecte, altele - pe pereții acvariului puțin deasupra nivelului apei..

În primele zile, caviarul arată ca niște bucăți de jeleu. După câteva zile, devine maro, iar apoi moluște mici din ea..

Observând melci, se pare că se pot reproduce constant. Și, de fapt, în condiții favorabile de detenție, numărul lor poate crește rapid. Prin urmare, este recomandabil să controlați reproducerea melcilor..

Dacă doriți să începeți reproducerea melcilor, atunci trebuie să știți condițiile în care se vor reproduce:

 • este necesar un recipient separat cu un volum de aproximativ 30 de litri;
 • apa trebuie așezată;
 • acolo trebuie pusă puțină algă;
 • 3-4 melci vor fi suficienți pentru reproducere;
 • trebuie hrănite de 1-2 ori pe zi cu alimente din pește, puțină pâine sau legume fierte (cartofi, morcovi, varză etc.).

Principalele tipuri de melci de acvariu

Ampullaria

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de moluște de acvariu are o coajă cu un diametru de 5-7 cm, care cel mai adesea galben. Ampullaria cu cochilii întunecate și dungate sunt rare. Sunt ușor de adaptat și nu necesită condiții speciale de detenție. Va fi suficient doar:

 • mențineți temperatura apei în intervalul 18C-27C;
 • asigurați un rezervor cu un filtru;
 • hrăniți mâncare moale sub formă de fulgi de pește, legume fierte, pesmet.

Este de dorit să existe o cantitate suficientă de calciu în apă, de care depinde puterea cojii. Cu o lipsă de hrană, ampullaria va mânca alge, astfel încât acestea sunt adesea așezate în acvarii puternic acoperite de plante..

Spre deosebire de alte specii, ampulariile sunt melci heterosexuali. Prin urmare, pentru reproducerea lor ai nevoie de 3 sau 4 persoane. Ei își depun ouăle deasupra suprafeței apei de pe pereții rezervorului.

Puteți planta ampullaria cu pești mici sau somn. Peștii răpitori sunt capabili să-i extermine.

Bobina

Soiuri de melci de acvariuAcest tip de melc se găsește adesea în corpurile de apă datorită faptului că se reproduce foarte repede. Bobinele sunt hermafrodite, prin urmare sunt capabile să se autofertilizeze. Depun ouăle pe frunzele plantelor.

În natură, diametrul învelișului bobinei poate ajunge la 3 cm; în rezervoarele artificiale, va crește nu mai mult de 1-2 cm. Molustele acestei specii au o proiecție a mantalei, care este branhiile lor. Dar preferă să respire sub apă. Un număr mare de bobine în acvariu rapid epuizează oxigenul din apă, ceea ce este destul de periculos pentru pești. Prin urmare, acvariul trebuie să fie echipat cu un filtru și este, de asemenea, necesar să se monitorizeze numărul de melci..

Pentru ca bobina să nu se înmulțească puternic, trebuie să scoateți algele din acvariu și să reduceți cantitatea de hrană pentru pești..

Fiza

Melcii mici cu un diametru de coajă de numai 2 cm sunt capabili să se târască chiar și în cele mai inaccesibile colțuri ale acvariului și să le curățe. Phys sunt diferite:

 • forma cochiliei îndreptată spre vârf;
 • prezența respirației pulmonare;
 • culoarea maro sau galben-maro a cochiliei;
 • capacitatea de a curăța pereții rezervorului de placa verde și suprafața apei de pelicule bacteriene.

Fizica trebuie menținută la o temperatură a apei de cel puțin 20C, cu o duritate de 8-18 dH. În apă moale, coaja va începe să se prăbușească.

Fiziologia se înmulțește prin depunerea ouălor. Pot fi mai mult de 20 într-un singur ambreiaj Ouă în grupuri atașați la plantele de acvariu. Astfel, fiza se reproduce foarte repede, dar nu trebuie să vă faceți griji cu privire la acest lucru. Peștele le mănâncă de bună voie.

Melania

Durata de viață a melculuiAcești locuitori din acvariu pot fi trecuți cu vederea în rezervor, deoarece preferă să se ascundă în pământ, curățându-l de contaminarea biologică și bacteriană. Astfel, consumând deșeuri și amestecând solul, ele aduc mari beneficii ecosistemului. Cu toate acestea, melaniile se înmulțesc foarte repede, literalmente după o scurtă perioadă de timp, populând întregul spațiu al acvariului. Pot intra în iaz cu alge sau decor nou achiziționate.

Coaja conică a moluștei este de culoare gri-verde și are pete întunecate. Are o consistență foarte dură, astfel încât melania nu este disponibilă pentru mulți pești răpitori. Adult în acvariu individul crește la 3,5 cm.

Melania nu trăiește în apă rece, deci ar trebui să fie păstrate în apă cu o temperatură de 18C-28C. Duritatea și alți parametri ai apei nu sunt importanți pentru ei. Melcii acestei specii sunt, de asemenea, nepretențioși față de hrană. Mănâncă resturi de hrană pentru pești și plante acvatice mici.

Melania este o specie vivipară. Adulții poartă ouă, din care ies un număr mare de melci mici.

Neritins

Acest tip de melci de acvariu în natură trăiește într-un climat tropical, prin urmare, necesită o atenție sporită. Pentru neritină aveți nevoie următoarele condiții de izolare:

 • temperatura apei nu este mai mică de 24C-27C;
 • duritatea apei trebuie să fie mare sau medie;
 • aciditate - aproximativ 7,5;
 • acumularea de nitrați și amoniac în apă nu ar trebui permisă, prin urmare ar trebui schimbată frecvent;
 • pentru 2-3 persoane, este necesar un acvariu cu un volum de cel puțin 40 de litri.

Dimensiunea moluștelor acestei specii atinge 2,5 cm lungime. Cochilia poate avea o mare varietate de culori - de la măslin bogat la aproape negru. În plus, poate fi decorat cu dungi aurii, negre sau alte culori..

Rasa Nertins numai în apă sărată. Moluștele nu sunt îndepărtate din ouăle depuse în corpuri artificiale de apă dulce..

Helena

Ampularia - melc galben de acvariuUn melc de acvariu, care diferă prin faptul că mănâncă felul său. Prin urmare, dacă există prea multe alte tipuri de moluște în acvariu, le puteți adăuga Helena. În absența hranei vii, se hrănește cu alimente pentru peștii de acvariu.

Coaja conică a helenei este galbenă cu o bandă spirală maro închisă și se caracterizează prin nervuri. Adult individul crește până la 2 cm. Melcul iubește să se îngroape în sol, care ar trebui să fie moale în acvariu. Fertilitatea Helenei este scăzută.

Tilomelania

Un melc de acvariu foarte frumos are o dimensiune mare de până la 12 cm și o coajă neobișnuită. Poate fi netedă sau cu vârfuri. Culoarea cochiliei și a corpului moluștei poate fi foarte diversă..

Atunci când conține tilomelania, este necesar urmați câteva reguli:

 • Cum se reproduce melculnu le puteți așeza împreună cu alte tipuri de melci;
 • lungimea recipientului pentru persoanele mari trebuie să fie de cel puțin 80 cm;
 • au nevoie de apă cu aciditate ridicată;
 • Tylomelania nu-i place apa tare;
 • temperatura apei trebuie să fie de 20C-32C;
 • melcii necesită o cantitate mare de hrană, deoarece sunt omnivori și foarte vorace;
 • trebuie să le hrănești de 2-3 ori pe zi;
 • melcilor nu le plac culorile strălucitoare, așa că acvariul ar trebui să fie echipat cu adăposturi.

Tilomelania pe viață au nevoie de mult spațiu, prin urmare, iazul nu trebuie decorat cu o cantitate mare de alge.

Fiecare acvariu ar trebui să aibă melci. Nu sunt doar ordonanții săi, ci și animale frumoase, unice, interesante de urmărit. Cu toate acestea, merită menționat faptul că nu se recomandă păstrarea mai multor tipuri de melci într-un rezervor simultan. Speciile mari de moluște vor mânca indivizi mici, adică doar cei mai puternici vor supraviețui.

Melci de acvariu Cât trăiește un melcTipuri de melci pentru reproducereDescrierea melcilor de acvariuMelania melcAmpularia - melc galben de acvariuCare sunt condițiile pentru păstrarea melcilorTipuri de melci pentru acvariuCrescă melci într-un acvariuTipuri de melci de acvariuMelci de acvariuCum să crești melciDescrierea melcilor
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Toate tipurile de melci de acvariu: nume, descriere cu fotografie, reproducere