De ce mor melcii într-un acvariu

Melcul în acvariuPentru ca melcii de acvariu să nu se îmbolnăvească și să trăiască mai mult, au nevoie de atenție și îngrijire. Condițiile de viață sau îngrijirea necorespunzătoare le afectează negativ bunăstarea. Se pot îmbolnăvi și pot muri. De aceea, este important să cunoașteți regulile de bază pentru păstrarea melcilor într-un acvariu acasă și să luați măsuri în timp util pentru a schimba condițiile de păstrare a animalelor de companie..

De ce mor melcii într-un acvariu

Printre cei mai populari melci se numără Achatina (durata de viață 5-6 ani) și ampularia (durata de viață 3-4 ani). Durata de viață a moluștelor poate fi redusă din cauza apei prea calde (peste + 26 ° C) sau a apei reci (sub + 22 ° C) pentru ampulie sau temperatura aerului - pentru Achatina. Cauza este o modificare a ratei metabolice din organism.Melci în acvariuCochilii mor din diferite motive:

 • moarte naturală de la bătrânețe;
 • lipsa nutriției;
 • apropierea de pești prădători pentru care sunt hrană;
 • apă dulce;
 • boli cauzate de un conținut ridicat de toxine sau apă de calitate slabă (ciuperci, viermi, infecție).
Știați? În Statele Unite, Achatina este considerată un dăunător periculos pentru agricultură. Pentru creșterea și întreținerea lor, o persoană se confruntă cu o pedeapsă cu închisoarea.

Lipsa unei diete echilibrate

Melcii sunt erbivori. Principalele tipuri de alimente vegetale necesare moluștelor sunt următoarele:

 • părți de plante (alge, iarbă, scoarță, ciuperci, licheni);
 • legume fierte.
Speciile acvatice de melci își vor completa cu plăcere dieta cu un vierme de sânge sau tubule. Toate crustaceele fără excepție pot fi adăugate coji de ou zdrobite. Conține calciu, care este esențial pentru păstrarea cochiliei în stare bună. Crustaceele din acvariu se hrănesc cu depozite organice care se formează pe pereții acvariului..Mâncare cu melciMelcii sunt hrăniți o dată pe zi seara, deoarece sunt creaturi nocturne. Minorii pot mânca frunze proaspete de plante datorită dinților mai ascuțiți pe limbă. Persoanele în vârstă se hrănesc cu părți moi putrezite ale plantelor.

Vă recomandăm să vă familiarizați cu specii de melci de acvariu, și, de asemenea, aflați despre caracteristicile păstrării acestor melci în acvariu: bobina, luncă, melcul iazului.

Ele pot suferi de subalimentare numai dacă nu există absolut furaje în zona de acoperire timp de câteva zile sau în cazul unei populații prea mari, cărora nu i se administrează suficient furaj. Acesta este motivul pentru care condițiile nutriționale contribuie semnificativ la mortalitatea melcilor..

Condiții de detenție precare

Speciile de animale de companie acvatice sunt foarte dependente de caracteristicile apei. Coaja melcului este compusă din calciu. Intră în corp din apă. În cazul în care apa din acvariu este prea moale, atunci este necesar să adăugați rocă zdrobită, calcar, marmură fină. Apa pentru păstrarea gastropodelor trebuie să fie dură.Melcul în acvariuDe asemenea, condițiile de temperatură pot ucide crustaceele. Dacă temperatura depășește +25 ° С, metabolismul din organism accelerează, ceea ce ne permite să vorbim despre uzura naturală accelerată a corpului. La temperaturi ale apei sub +22 ° С, toate procesele încetinesc, ceea ce contribuie și la moartea animalului.

În procesul vieții, locuitorii acvariului eliberează amoniac. Excesul său duce la scăderea oxigenului în apă și la dezvoltarea diverselor ciuperci și bacterii. Drept urmare, animalele de companie se pot îmbolnăvi cu ușurință, astfel încât apa din acvarii este reînnoită cu 20-30% săptămânal. Acest lucru vă permite să eliminați substanțele chimice toxice din acesta - clor, amoniac și hidrogen sulfurat.

Știați? Melcii sunt considerați unul dintre cei mai vechi locuitori ai planetei care au supraviețuit până în prezent. Au apărut acum aproximativ 600 de milioane de ani.

Traumatism mecanic al cochiliei

Traumatismul mecanic al carapacei poate rezulta dintr-o cădere sau o presiune neglijentă asupra carapacei de la gazdă. În majoritatea cazurilor, este suficient să puneți un plasture pe carapace, să scoateți melcul de la restul locuitorilor într-un recipient separat și să oferiți o doză crescută de calciu în dietă. Coaja moluștelor este extrem de fragilă. Apa moale îmbunătățește această proprietate.. Deteriorări mecanice ale armuriiDe asemenea, trebuie avut în vedere faptul că ar trebui să coborâți cu atenție melcii în acvariu. Cei mai mulți dintre ei nu vor putea să se rostogolească singuri și vor muri dacă cad pe coajă..

Melcul care cade din coajă

Pierderea completă sau parțială din coajă este rară. Acest lucru se întâmplă din următoarele motive:

 • stresul crustaceelor;
 • predispozitie genetica;
 • ca urmare a degeraturilor și expunerii prelungite la temperaturi scăzute;
 • ca urmare a contaminării bacteriene sau infecțioase.

Important! Nu administrați melci ca supliment mineral farmaceutic gluconat de calciu sau hrană pentru câini și pisici. De asemenea, nu trebuie să dați fructe confiate din cauza conținutului ridicat de zahăr..

În majoritatea cazurilor, scoica va muri. Excepția este melcul mic care poate crește o coajă nouă. Această patologie poate fi prevenită prin controlul temperaturii apei și efectuarea în timp util a înlocuirii sale parțiale..

Boli infecțioase și paraziți

Cauza principală a bolilor infecțioase este un acvariu murdar, care nu are filtrare a apei și reînnoire săptămânală, precum și:

 • lipsa de calciu;
 • suprapopularea acvariului;
 • adăugarea de microorganisme sau viermi dintr-un rezervor natural în acvariu împreună cu alge sau sol;
 • intrarea accidentală a agenților patogeni în acvariu din cauza procesării slabe a decorului acvariului sau a plantelor aduse dintr-un magazin de animale de companie;
 • cartier inadecvat cu alți locuitori, ceea ce duce la stres și la moartea melcilor.

Boli infecțioase ale melcilorHipotermia poate provoca, de asemenea, boli. Trebuie remarcat faptul că furajele comerciale cu melci pot fi obținute din deșeuri provenite din prelucrarea sepiei sau a stridiilor, care, la rândul lor, erau bolnave. O astfel de hrană va deveni un factor care provoacă dezvoltarea bolilor la gastropode..

Proprietarii de melci vor găsi probabil că este util să știe, cum să hrănești melci acasă.

Cartier cu pești răpitori

În cazul morții melcilor, trebuie să acordați atenție locuitorilor acvariului care locuiesc cu ei.. De exemplu, pentru speciile de pești prădători, ciclide, barbele, spadasini, crustaceele sunt mâncare bună. Soiurile mici și mai moi de gastropode sunt deosebit de convenabile..Melcul și peștii din acvariuPeștii mici preferă să-i scuture din scoici și să-i mănânce. Cele mari sunt mai simple. Ciclidele pot înghiți moluștele întregi, pot mușca și arunca doar rămășițele cochiliei, așa că trebuie să abordați cu atenție problema alegerii locuitorilor acvariului și a compatibilității acestora. Numai gastropodele cu coajă tare, greu de mușcat, pot trăi în pace cu ciclide. Cochilii sunt compatibile cu pești pașnici care se hrănesc cu vegetație.

Important! Melcii care trăiesc într-un terariu au nevoie de o umiditate bună a aerului - cel puțin 60-70%. Pentru aceasta, se recomandă pulverizarea terariului cu apă dintr-o sticlă de pulverizare..

In varsta

Majoritatea gastropodelor domestice trăiesc 3-5 ani.. Desigur, există și moluște de lungă durată. Odată cu înaintarea în vârstă, cochilia molușii își pierde culoarea și devine treptat palidă începând de la vârf. Apetitul scade, iar molusca începe să se odihnească mult, petrecând cea mai mare parte a timpului în cochilie. Este imposibil să oprești procesul de îmbătrânire, dar poate fi încetinit prin crearea condițiilor optime pentru păstrarea animalului de companie.Melci în acvariu

Cum se poate spune dacă un melc este mort

Un melc tânăr și activ se mișcă mult în jurul acvariului, rămâne adesea lângă o sursă de hrană. Pe măsură ce îmbătrânește, nu mănâncă mult și este posibil să nu iasă mult timp din cochilie. Pentru a determina dacă un animal de companie este în viață, trebuie să scoateți cu atenție scoica și să o examinați. Specimenul mort nu răspunde la irigare cu apă caldă și nu prezintă semne de viață.

Următoarele semne indică moartea moluștei:

 • miroase a pește putred;
 • lichid negru curge din cochilie;
 • corpul său este galben, greu la atingere.
Melcii morți trebuie scoși din acvariu, deoarece se descompun și poluează apa. Locuitorii acvariului, inclusiv moluștele, pot trăi și se pot reproduce numai în apă curată.MelcDin păcate, nu există mijloace pentru tratamentul eficient al moluștelor astăzi, astfel încât arsenalul de mijloace la dispoziția proprietarului în menținerea unui habitat optim pentru animalele de companie este de a controla calitatea apei (temperatura acesteia, aciditatea, duritatea) și de a oferi animalelor de companie hrană suficientă.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » De ce mor melcii într-un acvariu