Unde să păstrezi, ce să hrănești și cum să crești melcul helena

Unul dintre cei mai interesanți reprezentanți acvatici în acvariile de casă amatori sunt melcii prădători Helena, care au venit în țara noastră din Asia de Sud-Est (Thailanda, Indonezia) și au devenit renumiți pentru exterminarea lor nemiloasă a altor melci (melania, colacii, nat și acrolux). Acest material oferă informații detaliate despre reproducerea corectă și întreținerea suplimentară a moluștelor exotice neobișnuite.

Descrierea și fotografia prădătorului

Numele științifice ale Helenei sunt „Anentome helena” și „Clea helena”, primul aparține speciei asiatice, al doilea africanului.Avantajul achiziționării unui melc este nu numai capacitatea sa de pradă de a curăța bine acvariul, ci și un aspect neobișnuit de frumos: o coajă nervurată spectaculoasă în formă de con, de culoare galben chihlimbar cu dungi spiralate de ciocolată neagră și un corp cenușiu-verzui cu pete întunecate..

Trăsăturile interesante și caracteristice ale acestei moluște de apă dulce sunt forma alungită a piciorului și a tubului respirator, care se întinde înainte când se deplasează, precum și cavitatea gurii sub forma unei proboscide cu dinți ascuțiți, cu care Helena este capabilă să deschidă chiar și cele mai puternice cochilii de melc..

Aflați totul despre îngrijirea Melci Achatina.
Pentru propria siguranță prădător folosește un capac special care i-a acoperit fiabil chiuveta în orice moment amenințător.

După exterminarea tuturor exceselor de moluște asemănătoare melcilor, acestea încep să folosească orice altă materie organică proteică care a căzut pe fundul acvariului: reziduuri alimentare și organisme moarte.

Știați? Dimensiunea maximă a unui melc, care a fost înregistrată în lume și înscrisă în Cartea Recordurilor Guinness în 1976, este de 0,3 m (aceasta este lungimea coajei) și 2 kg de greutate.
Dimensiunile unei moluste adulte prădătoare variază de la 1,5 la 2 cm lungime.

Viața în sălbăticie

În sălbăticie, un melc prădător de apă dulce trăiește aproximativ 1-2 ani. Practic, trăiește pe substraturi nisipoase și nămolite, preferând apa curentă, dar se înțelege bine și în corpuri de apă puțin adânci - iazuri și lacuri.

Și dacă într-un acvariu, hrana Helenei este limitată la moluște mici, atunci în habitatul său natural poate extermina viermi suficient de mari și o varietate de carouri.

Caracteristicile conținutului din acvariu

Păstrarea unei helene prădătoare într-un acvariu acasă nu este deloc supărătoare, cu toate acestea, crearea condițiilor pentru reședința ei implică unele caracteristici..

Aflați și despre caracteristicile păstrării peștilor în acvariu: platele, molii, ancistrus, arown, spadasin, criptorene, gourami, cocoșii, pește zebră rerio, minoroc, guppy, și crabi, tritoni, salamandre.

Despre dimensiuni

Volumul casei de acvariu pentru existența deplină a unei singure persoane nu trebuie să fie mai mic de 6 litri. Deși este mai bine să plasați această moluscă într-o locuință mai spațioasă (de la 20 de litri).

Despre cerințele de apă

Principala cerință pentru apă este duritatea, care trebuie să fie la valori medii (8-15), moliciune apă periculos pentru cochilie, în acest caz începe să se înmoaie și să ducă la moartea moluștei.

În același timp, aciditatea lichidului ar trebui să rămână la 7-8 pH, iar temperatura ar trebui menținută în +22 ... + 27 ° С.

Important! Dacă nu se respectă regimul de temperatură (sub +20 ° C), helenele se pot opri din multiplicare și atunci vor refuza complet să mănânce și să se îmbolnăvească.

Despre sol

Ca sol, este recomandabil să plasați pietriș fin (ecranare) sau nisip curățat în rezervorul acvariului, în care prădătorul adoră să se îngropeze în jumătate. În plus, materialul solului trebuie să fie moale - acest lucru va afecta favorabil reproducerea ulterioară a adulților..

Ce să hrănească melci

Dacă acvariul găzduiește o mulțime de moluște mici contaminante, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la mâncarea pentru Helena pentru o lungă perioadă de timp..

În cazul unei cantități mici de creaturi vii, melcii trebuie hrăniți periodic, folosind alimente cu un conținut ridicat de proteine: de la viermi de sânge, creveți de saramură, fructe de mare, alimente congelate pentru somikov, viermi și bucăți de ficat de pui.

Acvariul este curățat cu produse Albastru de metil, „Sidex” și filtru.
Procesul de a mânca un alt locuitor din acvariu arată de obicei astfel: un melc introduce o proboscidă cu dinți în coaja victimei sale și începe literalmente să aspire toată viața din ea.

După o întărire reușită, ea se ascunde pe jumătate în pământ pentru a digera calm ceea ce a mâncat..

Compatibilitate cu alți rezidenți

Helenele sunt absolut inofensive pentru ceilalți locuitori ai acvariului, se înțeleg bine cu peşte, ampulare, marize și unele specii mari de moluște: theodoxus și neritins. De asemenea, creveții nu sunt atacați - prădătorii pur și simplu nu pot ține pasul cu ei..

Important! După ce ați cumpărat melci mici, nu vă grăbiți să-i așezați imediat într-un acvariu comun - nu vor putea găsi o sursă suficientă de hrană pentru ei înșiși. În primul rând, trebuie să li se acorde timp pentru a se întări și a crește, cel puțin până la 1 cm.

Crescă melci

Melcul Helena este o molușă de sexe diferite, prin urmare, pentru reproducere naturală și de succes, acvaristul trebuie să aibă mai mulți indivizi într-o singură locuință și să ia în considerare câteva reguli simple de reproducere.

Este posibil să se facă distincția între un bărbat și o femeie

Din păcate, este imposibil să distingeți singur sexul prădătorilor. Singura soluție pentru obținerea a numeroși descendenți de melci este păstrarea inițială a unei cantități suficiente de helen într-o locuință din acvariu..

Reguli de reproducere

În condiții bune, reproducerea prădătorilor este destul de productivă, într-un an, o femelă Helena poate depune aproximativ două sute de ouă.

Sfaturi utile și indispensabile pentru reproducere:

  • este foarte posibil să se calculeze perechea completă de melci - devin nedespărțiți de ceva timp înainte de împerechere: se târăsc împreună, mănâncă și chiar călăresc unul peste celălalt. După găsirea lor, este recomandabil să le transplantați într-un alt acvariu;
  • femela nu va putea depune ouă dacă vecinii prea activi locuiesc într-o casă subacvatică comună (barbele, ciclide și bătălii);
  • împerecherea are loc destul de încet (de la 4 la 8 ore), după care femela depune ouă pe pietre, ornamente decorative sau lemn de drift;
  • viitoarea descendență produsă este inițial un tampon transparent cu un ou gălbui care se coace într-o lună;
  • După ce a eclozat, molusca nou-născută începe să se cufunde în fundul nisipos, unde își așteaptă vârsta „sugarului”. Intrarea într-un habitat liber are loc după ce moluștele ating dimensiunile de 5-8 mm.

Știați? În ultimii ani, melcii au fost folosiți activ ca donatori de țesuturi nervoase în lupta împotriva bolilor cerebrale. Și există deja primele rezultate de succes ale experimentelor privind transplantul de noduri nervoase de la moluște la șobolani..
Melcii de acvariu ai Helenei vor juca un rol excelent ca element decorativ, nu vor aduce probleme proprietarului lor și vor crea o atmosferă de curățenie și ordine în lumea subacvatică.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Unde să păstrezi, ce să hrănești și cum să crești melcul helena