Motive pentru apariția și metodele de tratare a melcilor de acvariu

MelciAnimale aparent complet inofensive - melci, - apar foarte des în acvarii împotriva dorințelor proprietarilor lor. Pentru locuitorii permanenți ai unui rezervor de acasă, aceste creaturi pot aduce atât beneficii, cât și daune, în funcție de tipul și cantitatea lor. Să ne dăm seama cum apar moluștele în acvarii, în ce cazuri se întâmplă acest lucru și în ce moduri trebuie să scapi de ele.

Rău sau beneficiu

Pe măsură ce melcii devin locuitori ai acvariului dvs., îi pot aduce beneficii lui și locuitorilor săi sau pot face rău. Mai mult, pot face ambele în același timp. În ceea ce privește calitățile pozitive pe care acești locuitori le prezintă în acvariu, trebuie remarcat faptul că:

 • mănâncă rămășițele de hrană pentru pești, curățând astfel vasul;
 • scapă acvariul de alge inutile;
 • moluștele de tip melania pot semnala o încălcare a echilibrului biologic al acvariului: de obicei trăiesc în partea inferioară a rezervorului, iar atunci când bioechilibrul este perturbat, ele se ridică;
 • melcii de sol, în timpul mișcării lor, mută solul și îl aerisesc, ceea ce, la rândul său, ajută la menținerea prospețimii sale și împiedică putrezirea solului.
Melci
Știați? Convingerea pe scară largă că melcii poluează apa și solul este greșită. Dimpotrivă, aceste creaturi curăță acvariul, iar o astfel de amăgire este o consecință a faptului că încep să se reproducă activ cu precizie în acvarii prost întreținute, cu un echilibru bioechilibrat..

Pentru a obține acest efect pozitiv, entuziaștii cu experiență în acvariu cresc astfel de moluște intenționat, dar trebuie să fie melci speciali care nu sunt capabili de reproducere rapidă, de exemplu, ampullaria.

Dacă fiza intră în vas cu pește sau colaci (și cel mai adesea aceste două specii ajung în acvariu, călătorind cu alge cumpărate etc.), cel mai probabil, vor avea un impact negativ asupra stării sale și asupra celor care locuiesc în el. Prin urmare, ar trebui să vă gândiți în prealabil la cum să scăpați de ele..MelciDeci, melcii vă pot afecta iazul deoarece:

 • cele mai multe dintre speciile lor sunt hermafrodite, capabile de reproducere foarte rapidă, drept care o pereche de astfel de creaturi într-un timp foarte scurt poate produce descendenți care vor acoperi pahare, filtre și plante;
 • pot fi purtători de paraziți sau agenți patogeni care se transmit peștilor;
 • la fel ca peștii, moluștele respiră aerul, a cărui cantitate în apă scade brusc dacă rezervorul este suprapopulat cu ele;
 • melcii eliberează amoniac în apă - dacă sunt prea mulți, concentrația de amoniac în apă crește semnificativ, ceea ce are un efect negativ asupra sănătății altor locuitori.
Aflați mai multe despre melci pajiști și melci de iaz.

Motivele apariției

Chiar și acvaristii experimentați pot începe astfel de creaturi, astfel încât întrebarea unde apar melcii în acvariu este de interes nu numai pentru începători și amatori. Adesea, aceste moluște apar în vas după achiziționarea de alge noi. Caviarul sau deja adulții se pot ascunde între frunzele plantei. De asemenea, pot fi aduse cu noi decorațiuni pentru acvariu sau chiar pești.Melci

Important! Melcii nu prezintă niciun pericol pentru acvariile bine întreținute, cu echilibrul potrivit. Rata lor rapidă de reproducere este un semnal că există probleme în acvariu (supraofertă, filtrare slabă etc.).

Modalități de luptă

Puteți scoate melcii din acvariu atât prin mijloace chimice și prin spălare, cât și prin adăugarea peștelui special sau chiar a acelorași moluște, totuși, de tip special în rezervor.

Momeală de melc

Esența momelii de melc este că mâncarea pentru ei este pusă într-un recipient mic (frunze de salată sau varză, o bucată mică de carne), iar acest recipient este lăsat în acvariu peste noapte. Dimineața veți vedea mulți melci în ea, adunați pentru a savura mâncăruri delicioase..

Containerul cu toate „componentele” sale trebuie scos și moluștele trebuie distruse. Desigur, nu veți scăpa de toți „paraziții” simultan, așa că procedura va trebui repetată.Momeală de melc

Este important să știi cum să începi un acvariu, ce este necesar pentru un acvariu, cum să alegi lămpile, filtru, amorsare, plante, mențineți condiții optime de temperatură, reglați duritatea apei.

Electro-metodă

Înainte de a începe să utilizați electricitatea pentru a curăța recipientul de un număr mare de melci, trebuie să transplantați toate creaturile și plantele vii într-o altă locuință pentru o vreme..

Esența acestei metode constă în faptul că două fire de cupru torsadate sunt coborâte din diferite părți într-un vas cu apă și moluște timp de câteva minute (3-5), care sunt conectate la baterii cu capetele lor opuse. După aceea, trebuie să îndepărtați persoanele moarte și să curățați acvariul..

Capcane pentru melci

Există capcane speciale pentru aceste creaturi care pot fi achiziționate din magazinele de animale de companie sau din surse online. Aceste dispozitive sunt concepute special pentru a prinde astfel de moluște utilizând mecanisme speciale. Arată așa:Capcane pentru melci

Produse chimice

Cel mai simplu mod de a face față melcilor într-un acvariu este cu substanțele chimice. Acestea pot fi achiziționate de la magazinele obișnuite de animale de companie sau online ca lichid sau suspensie într-o sticlă. Această metodă funcționează întotdeauna bine, dar merită să acordați atenție unor caracteristici ale utilizării chimiei..

Majoritatea produselor crustacee disponibile în magazine conțin cupru, deoarece este dăunător melcilor și nevertebratelor și, așa cum se indică pe ambalajul acestor produse, este sigur pentru alți locuitori din acvariu..

Dar, folosind astfel de medicamente, ar trebui totuși să luați unele măsuri de precauție pentru a nu dăuna altor creaturi vii. Transferați toți peștii, raci, creveți etc. într-un alt recipient înainte de a curăța vasul cu substanțe chimice..

Important! După ce medicamentul a funcționat, este necesar să scoateți persoanele moarte din acvariu, astfel încât apa să nu fie contaminată cu produse de descompunere.
Anti-melci în acvariu

Cele mai populare și eficiente substanțe chimice care ajută la combaterea crustaceelor ​​sunt:

 1. „Sera Snailpur”.
 2. „Sera Snail-Ex”.
 3. „Limnacid”.
 4. "Dajana Molucid".
Fiecare dintre aceste instrumente trebuie aplicat strict urmând instrucțiunile. Dacă nu ați găsit niciun medicament în magazin pentru a combate aceste creaturi, puteți face față acestora cu sulfat de cupru simplu..

Este necesar să scoateți din acvariu toate creaturile vii pe care doriți să le mențineți în viață, adăugați 0,3 grame de vitriol pentru fiecare 10 litri de apă din acvariu, activați aerarea, așteptați câteva ore și colectați moluște moarte și apoi schimbați complet apa.

Această metodă are și dezavantajul său: sulfatul de cupru poate dăuna unor alge, dar acest lucru se întâmplă rar..

Mecanic

Este cel mai dificil și depinde în mod direct de atenție și perseverență. Este necesar să scoateți manual, unul câte unul, din rezervor toți adulții, melci suficient de mari. Cei mici pot fi pur și simplu zdrobiți, rămășițele lor vor fi consumate de pești.MelciPentru a prelua controlul populației de moluște din rezervorul dvs., această procedură trebuie repetată în mod regulat, numai atunci numărul acestor creaturi va scădea..

Biologic

Metoda biologică de a scăpa de melcii răi dintr-un acvariu implică colonizarea acestuia de către prădătorii care mănâncă crustacee sau ouăle lor. Această metodă este cea mai corectă și mai sigură din punct de vedere al mediului.

Aflați că nu numai melcii pot fi nedorite în acvariu cum să distrugi diatomeele, planaria, Algă verde-albăstruie.
Peşte

Printre peștii care pot ajuta la curățarea vasului de locuitori nedoriti, se disting cele mai multe specii ciclide, tetradoni, gourami și bătălii.

Cei mai eficienți în acest sens sunt tetradonii, deoarece au plăci în loc de dinți, cu care se pot rupe rapid și ușor prin coaja melcului. Când utilizați pești pentru a ucide crustacee, este necesar să reduceți cantitatea de alimente, astfel încât peștii să rămână întotdeauna puțin flămânzi..Botia

Important! Tetradonii sunt pești destul de agresivi, deci este mai bine să populezi acvariul cu speciile lor pitice.
De asemenea, puteți începe somn ancistrus, care se hrănește nu numai cu moluștele în sine, ci și cu ouăle lor, împiedicându-le astfel să se reproducă activ.

Melci rapitori

În mod ciudat, poți lupta împotriva acestor creaturi cu ajutorul melcilor, acesta este cazul când o pană este eliminată cu o pană. Există o specie prădătoare specială de astfel de moluște numită Helena. Cu ajutorul unui proboscis special, ea suge cu ușurință alte melci din scoici și le mănâncă.

Este demn de remarcat faptul că acesta este exact genul de moluște care nu sunt hermafrodite, deci nu se reproduc atât de activ ca alții și nu aruncă acvariul. Cu toate acestea, dezavantajul incontestabil este că Helena nu mănâncă reprezentanți mari, poate face față doar celor mici. Eficacitatea acestei metode depinde de numărul acestor prădători din tanc..

Prevenirea

Pentru a evita apariția oaspeților nedoriti în iaz, este necesar să verificați cu atenție toate elementele decorative noi pe care le aduceți în vas, plante și pești noi pentru prezența moluștelor sau a ouălor lor pe ele. Pentru a fi sigur că nu aduceți melci în acvariu, scufundați plantele nou achiziționate într-o soluție specială, cum ar fi „Hydra-Tox”.

Știați? Cel mai mare dintre melci care trăiesc în apele mărilor este gigantul trompetist australian. Coaja are 91 cm lungime și cântărește 18 kg.

Deoarece, așa cum sa menționat deja, melcii încep să se reproducă activ în rezervoare cu anumite probleme, este necesar să respectați regulile de întreținere a unui acvariu pentru a evita apariția locuitorilor nedoriti:

 1. Curățați solul în mod regulat.
 2. Nu introduceți plante din corpuri obișnuite de apă în vas.
 3. Nu exagerați cu cantitatea de alimente din pește.
 4. Verificați întotdeauna cu atenție obiectele de decor noi și plantele nou achiziționate pentru melci sau ouăle lor.
 5. Atenție la filtrarea apei.

Melcii sunt creaturi care, în general, nu dăunează corpurilor de apă cu un echilibru adecvat. O creștere a populației acestor moluște semnalează probleme de rezolvat. Cu toate acestea, atunci când există prea mulți melci în acvariu, este nevoie să scăpați de ele, astfel încât aceste creaturi să nu acopere toate paharele, filtrele etc., să nu interfereze cu funcționarea normală a altor organisme vii. Și acum știți despre metodele biologice, mecanice și chimice care sunt utilizate pentru aceasta.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Motive pentru apariția și metodele de tratare a melcilor de acvariu