Barbus stacojiu într-un acvariu: cum să ai grijă și ce să hrănești

Barbus stacojiuBarbele stacojii din lumea pasionaților de acvariu sunt cunoscute sub numele de pește Odessa puntius tikto. Sunt mai puțin populari decât omologii lor de cireș și Sumatra. Cu toate acestea, acest fapt nu diminuează meritele acestor reprezentanți frumoși și nepretențioși ai întinderilor subacvatice. Ce sunt, barbele Odessa, în ce fel diferă în aspect și obiceiuri, cu care se înțeleg bine - despre toate acestea vom vorbi mai târziu în articol.

Descriere și caracteristici

În sălbăticie, astfel de animale se găsesc în toate rezervoarele cu fundul noroios. În acest noroi, peștii își petrec tot timpul căutând hrană. Le puteți recunoaște după aspectul lor strălucitor și o serie de caracteristici..

Aspect și distribuție

Barbele stacojii sunt reprezentanți ai speciilor de pești cu aripioare din familia crapului. Inițial, au trăit în apele Pakistanului, Indiei, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, Himalaya, Thailanda și Myanmar. Și acum mai bine de o sută de ani au fost aduși în taberele Lumii Vechi. Peștii preferă apele proaspete și salmastre ale canalelor și șanțurilor.

Verifică descrierea tipurilor populare de gheare, și caracteristici ale îngrijirii acestor pești.

În mediul lor natural, tikto poate atinge zece centimetri în lungime și nu crește mai mult de 8 cm într-un acvariu. Și-au primit numele datorită unei benzi largi stacojii strălucitoare care se întinde de-a lungul corpului de la cap până la coadă. Corpul femelelor și masculilor este alungit, de formă ovală, cu laturile clar aplatizate și solzi mari.Barbus stacojiuPartea din spate și părțile laterale sunt argintii, cu un luciu metalic, iar burta este albă. Fără grămezi. Există pete întunecate cu contur auriu lângă coadă, precum și lângă aripioarele pectorale. Pata poate fi văzută și în partea inferioară a corpului peștilor..

Știați? Peștele Stingray are peste 30 de mii de papilele gustative, iar oamenii doar aproximativ 7 mii.

Diferențe de sex

Puteți distinge între femei și bărbați din barbusul Odessa după culoare și dimensiune. Peștele-fetele sunt întotdeauna mai mari și se remarcă prin paloarea lor. Și băieții cresc nu mai mult de 6 cm lungime și se disting prin strălucirea dungilor stacojii de pe corp. Această colorare arată impresionant în perioada de împerechere, care la persoanele sănătoase durează continuu.Barbus stacojiu

Condițiile de detenție

Peștii Tikto sunt foarte activi și gregari. Prin urmare, acvariștii experimentați sunt sfătuiți să dobândească cel puțin 5-7 persoane în același timp. Este caracteristic faptul că culoarea corpului lor este influențată nu numai de dietă, ci și de condițiile de detenție..

Știați? Astronotus ocellatus este considerat cel mai mare dintre peștii de acvariu. Lungimea corpului ei este de 35 cm.

Potrivit profesioniștilor, strălucirea dungilor laterale va fi mai pronunțată dacă este instalată o lumină estompată în vas, decorațiunile sunt așezate corect și este selectat un substrat întunecat cu vegetație densă. Să aruncăm o privire mai atentă asupra complexității conținutului acestor frumoși reprezentanți ai Oceania..

Dimensiunile acvariului

O trăsătură caracteristică a barbelor Odessa este pasiunea pentru cel mai larg spațiu. În mediul lor natural, turma începe adesea jocuri pline de viață, pentru care este nevoie de o zonă liberă. Într-un acvariu, se recomandă păstrarea unui grup de astfel de secții astfel încât pentru fiecare 5-8 persoane să existe cel puțin 50 de litri de apă.Barbus stacojiuVă rugăm să rețineți că tocmai în timpul păstrării turmelor animalele de companie tăcute nu simt stres, își stabilesc propria ierarhie și creează condiții favorabile pentru a dezvălui caracterul și caracteristicile temperamentului.

Important! Dacă una sau câteva barbe sunt plasate în acvariu, peștii vor fi foarte timizi, cu o culoare slabă și cu tendința la boli. Se vor pierde doar în coloana de apă și alge.

Potrivit crescătorilor, tikto se înțelege bine în acvarii care îndeplinesc următorii parametri:

 • lungimea structurii trebuie să fie de cel puțin 60 cm;
 • la sticla din față și la mijloc, este recomandabil să lăsați spațiu liber pentru înot;
 • peretele din spate și părțile laterale sunt plantate cu plante.

Apă

Toate tipurile de gheare preferă apa curată și oxigenată..

Animalele de companie cu pene au propriile cerințe pentru caracteristicile sale:

 • un curent slab trebuie să fie prezent în acvariu, care este creat folosind filtre;
 • temperatura optimă a mediului poate fluctua între + 18 ... + 25 ° С;
 • aciditatea apei este determinată la nivelul de 6,5-7 unități, iar duritatea este de 5-15.
Barbus stacojiu

Pentru a-și satisface frumusețile în dungi, proprietarul trebuie să schimbe în fiecare săptămână o treime din suprafața apei navei și să aibă grijă de calitatea filtrării și aerării apei. În ciuda acestor solicitări, barbele stacojii sunt considerați locuitori de acvariu foarte nepretențioși, care pot mânca orice mâncare și nu au nevoie de condiții speciale de păstrare.

Important! Puntius tikto sunt predispuși la obezitate. Dacă sunt supraalimentați, animalele de companie se vor îmbolnăvi adesea și pot muri. Speranța lor medie de viață în captivitate nu depășește 3 ani..

Iluminat

Lumina puternică este complet inacceptabilă pentru tipul selectat de animal de companie acvatic. Acvariul ar trebui să aibă lumini slabe. În plus, vegetația plutitoare ar trebui să umbrească lampa. Astfel, locuitorii nu vor fi intimidați de mișcarea înconjurătoare și de umbrele din afara structurii și vor simți, de asemenea, un spațiu nelimitat. Pentru aceasta, un fundal întunecat este plasat pe peretele din spate al navei, iar sursa de lumină este atașată la centrul capacului..Iluminarea acvariului

Solul și plantele

Substanțele artificiale și vopsite sunt categoric improprii pentru animalele de companie stacojii ca substrat. La urma urmei, apa din acvariu este un mediu relativ agresiv, care în timp va „extrage” diverse impurități toxice din compușii comerciali de calitate slabă. O dovadă vie a acestui proces poate servi ca o turbiditate specifică și o culoare atipică a lichidului..

Important! Fracțiunea solului din acvariu trebuie să fie uniformă, cu un diametru de 3 până la 7 mm. Acest lucru se datorează faptului că pietricele mai mici se mută în cele din urmă pe stratul inferior al vasului, iar cele mari sunt localizate deasupra, ceea ce poate duce la apariția unor zone fără oxigen în substrat..

Este important să vă asigurați că compoziția achiziționată nu conține coloranți alimentari sau lacuri. Dintre varietatea magazinului, cele mai sigure sunt peletele de sticlă colorate. Cu toate acestea, atunci când alegeți un produs, rețineți că solul acvariului nu ar trebui să fie caracterizat de colțuri și margini ascuțite. Cu un astfel de cartier, peștele se poate răni cu ușurință..

Video: cum să alegeți un sol pentru un acvariu

Potrivit experților, pietricelele obișnuite de râu sunt solul ideal pentru o locuință standard de tikto stacojiu. Se caracterizează printr-o suprafață netedă și, datorită unei ședere îndelungată în apa curentă, este lipsită de toți potențialii purtători de microflora patogenă.

Înainte de a umple acvariul cu substrat, acesta trebuie clătit bine, lăsându-l anterior în apă curentă timp de câteva ore. Pentru siguranță, puteți turna apă clocotită peste pelete.

Crescătorii de pește cu experiență atrag atenția acvaristilor începători asupra necesității constante a pietricelelor de acvariu care să fie alimentate cu oxigen și spălate cu apă. Aceasta înseamnă că ar trebui să existe întotdeauna spațiu liber între pietre și, de asemenea, cât mai multe alge posibil..

Știați? Cel mai scump acvariu Golden Dragon, în valoare de aproximativ 5 milioane de dolari, a fost realizat din aur de designerul Stuart Hughes.
Pentru barbele stacojii, culturile dense și stufoase nu sunt doar un adăpost, hrană, ci și un mijloc pentru o varietate de jocuri. Pe măsură ce plantele se dezvoltă, vor extrage toate resturile organice din fundul acvariului..Mulinete stacojii

Decor

Toate decorațiunile de care au nevoie barbele nu numai că trebuie să decoreze vasul, plăcând ochiului, ci să îndeplinească și funcții aplicate. Adică, pentru a permite locuitorilor să se ascundă în interiorul structurilor, să servească drept pulverizare de apă sau ca filtru.

Potrivit experților, printre produsele din magazin există adesea materiale necorespunzătoare care, în contact cu apa, eliberează substanțe toxice. În plus, există momente în care toxinele devin active doar după un timp..

Știați? Holul hotelului Radisson SAS din Berlin găzduiește cel mai mare acvariu cilindric din lume. Structura cu un volum de 900 de mii de litri atinge o înălțime de 25 de metri. Găzduiește aproximativ 56 de specii de pești, a căror școală ajunge la 2600 de indivizi. Punctul culminant al structurii este un lift cu o cabină cu două etaje, care se află în interiorul cilindrului.

O decorație de calitate slabă poate fi recunoscută rapid prin culoarea apei, care corespunde uneia dintre culorile predominante ale decorației plasate în ea. Cu toate acestea, această metodă nu funcționează întotdeauna..Decorațiuni pentru acvariuDiverse grote, peșteri, coriac, fragmente de țevi ceramice sunt necesare în mănăstirea Tikto. Este important ca aceste părți să nu aibă colțuri ascuțite și muchii tăietoare. Articolele cu proeminențe rotunjite sunt ideale pentru astfel de scopuri, care vor proteja animalele de companie de tăieturi și alte răni..

Un alt pericol al decorării acvariului este asociat cu posibilitatea ca animalele de companie să se blocheze în detalii înguste. Pentru a evita acest lucru, trebuie să fiți atenți la diametrul tunelurilor și pasajelor..

Verifică Cele mai bune 10 plante pentru acvariu, și, de asemenea, aflați ce lucruri sunt necesare pentru un acvariu acasă.

Toate decorațiunile trebuie să fie bine spălate și dezinfectate cu apă clocotită înainte de a fi instalate în acvariu. Dacă calitatea structurii ridică cea mai mică suspiciune, acvaristii experimentați sunt sfătuiți să pună obiectul în apă curată timp de câteva zile cu înlocuire zilnică..

Lemnul natural derivat necesită un tratament special. Înainte de a le așeza în locuința peștilor, trebuie să le spălați în apă curentă și să le fierbeți. Astfel de bijuterii de multe ori nu se scufundă bine și pot fi, de asemenea, o sursă de mediu bacterian..Instalarea decorațiunilor în acvariuVă rugăm să rețineți că decorarea acvariului trebuie făcută cu cea mai mare grijă, deoarece multe decorațiuni pot deteriora pereții de sticlă ai containerului. Dacă nu există pește mai curat printre locuitorii săi, va trebui periodic să vă ocupați singur de decor.

În caz contrar, se va estompa în curând, acoperit cu alge și microbi patogeni. Fermierii de pește uită adesea să sifoneze solul sub decor, în urma căruia se acumulează acolo resturi organice, ceea ce afectează calitatea apei în acvariu..

Deoarece toate decorațiunile ocupă o anumită cantitate de spațiu, experții sfătuiesc să le instalați de-a lungul marginilor carcasei peștilor, astfel încât zona centrală să fie liberă pentru jucăuș. De asemenea, este important să se țină cont de volumul de apă deplasat de decor..

Ce să hrănești

Peștele Tikto este omnivor, deci nu le dă stăpânilor lor multe probleme cu mâncarea lor. Animalele de companie adoră mâncarea uscată, vie și congelată sub formă de tubuli, ciclopi, viermi de sânge, koretras, spanac, salată, alge marine.

Citiți mai multe despre cum să dați pește dafnie, gammarus și ciclop.

Pentru a-și satisface nevoile gastronomice, în acvariu trebuie să crească anubine, echinodorus, cryptoryne..Mancare pentru pestePrincipalul lucru este că mâncarea este variată și intră în rezervorul artificial conform unui anumit program. Acest lucru se datorează faptului că animalele de companie nu au un sentiment de proporție și adoră să mănânce..

Pentru a facilita întreținerea acestor reprezentanți ai lumii subacvatice cu aripi cu raze, urmați aceste reguli:

 1. Peștele ar trebui să mănânce toată mâncarea pe care o dau în 5 minute. Toate rămășițele sunt inutile și trebuie îndepărtate imediat după hrănire. Este inacceptabil ca bucăți de alimente să rămână în apa din acvariu, deoarece acest factor îi va afecta negativ calitatea și sănătatea animalelor de companie.
 2. O zi pe săptămână ar trebui să postească. Adică, peștii nu sunt deloc hrăniți..
 3. Tikto este mai bine să supraalimentați decât să supraalimentați. Este necesară o îngrijire specială pentru hrana uscată, care tinde să se umfle în burta creaturilor vii..
 4. Când hrăniți ghivecele, utilizați hrănitoare pentru acvariu. Acestea pot fi inele speciale sau rame care plutesc pe suprafața apei, care nu permit răspândirea hranei.
  Important! Când cumpărați alimente uscate, acordați atenție datei de fabricație și termenului de valabilitate. Încercați să nu cumpărați produsul în greutate și, de asemenea, să păstrați alimentele închise. Acest lucru va ajuta la evitarea dezvoltării florei patogene în ea..
 5. Încercați să alimentați taxele în același timp. Este recomandabil să curățați fundul din solul acvariului sub locul alimentatorului și să alegeți, de asemenea, o zonă cu cel mai mic debit de apă.
Hrănirea peștilor

Compatibilitate cu alți pești

Barbele din Odessa au un temperament calm. Cu toate acestea, ihtiologii consideră că sunt destul de agresivi (30%). Prin urmare, alegerea vecinilor pentru aceste ciprinide cu aripioare cu raze trebuie abordată cu prudență..

Știați? Un ficat lung printre peștii de acvariu este femela Pati eel, care a trăit în Muzeul Helsingborgs din Suedia. Moartea ei a venit la vârsta de 88 de ani, dintre care această nativă din Marea Sargas a petrecut 85 de ani în captivitate.

Peștele stacojiu se înțelege bine cu:

 • alte tipuri de barburi;
 • gourami;
 • molii;
 • papagali;
 • somn;
 • tetri;
 • platele;
 • molinezia;
 • spini.

Vă rugăm să rețineți că ocupanții subacvatici incompatibili aflați într-o criză de agresiune se pot distruge reciproc.Barbele stacojii în acvariuAcest lucru se întâmplă cu:

 • cozi voalate;
 • guppy;
 • crevetă;
 • cocoșii;
 • scalari;
 • astrotonilor;
 • telescoape

Acești reprezentanți exotici ai adâncurilor mării își pierd adesea aripioarele și cozile luxoase după apropierea forțată de pești tikto, după care mor curând.

Reproducere (reproducere)

Puteți obține chiar și descendenți de animale de companie stacojii cu dungi acasă. Pentru a face acest lucru, în timpul perioadei de reproducere, femela și masculul trebuie transplantate într-un recipient separat. Este important ca volumul cutiei de reproducere să fie de cel puțin 12 litri. Este preumplut cu apă special decantată timp de câteva zile, diluând-o în proporție de 70: 30% din cea veche.

În acest caz, nu ar trebui să existe substrat la baza vasului pregătit. Este suficient să vă limitați la alge. Și pentru ca animalele de companie să nu mănânce ouăle depuse, trebuie plasată o plasă de protecție în partea inferioară a recipientului.Pereche de gheare stacojiiUnii fermieri recomandă păstrarea barelor heterosexuale în acvarii separate. Aceste măsuri împiedică adulții să mănânce prăjiturile. Disponibilitatea femelei tikto pentru a arunca ouă poate fi determinată de starea abdomenului ei.

Când devine mai rotunjit și crește în dimensiune, câțiva producători pot fi plantați într-o cutie de reproducere. Vă rugăm să rețineți că razele de dimineață care cad pe coloana de apă, unde locuiesc femela și masculul, sunt cheia fertilizării reușite și productive..

Se pot obține până la câteva sute de ouă de la un pește la un moment dat. După ce ouăle sunt la baza vasului, părinții sunt înapoiați în acvariul comun. Puii de gheare vor apărea în decurs de o zi după reproducere. Cu toate acestea, este dificil de observat, deoarece puietul este foarte timid și se ascunde constant în vegetația acvatică..

În a 4-a zi, în coloana de apă, puteți vedea pești care se grăbesc în căutare de hrană. În această perioadă, se hrănesc cu ciliate și rotifere, iar puțin mai târziu ar trebui să apară în alimentație alte diverse alimente..

Video: reproducerea bărbilor stacojiiBarbele stacojii se caracterizează printr-o activitate crescută, agilitate, modestie și creștere rapidă. Pentru a preveni conflictele, acvaristii experimentați recomandă păstrarea animalelor de companie de aceeași dimensiune și vârstă într-o singură navă. După 10 luni, tinerii intră în faza pubertății.

Știați? Primele acvarii au fost create în Anglia la mijlocul secolului al XIX-lea. Și cuvântul „acvariu” în sine a fost inventat de naturalistul local Philip Henry Gosse.
Barbele stacojii sunt considerate unul dintre cei mai frumoși reprezentanți ai speciilor lor. Ei merită respect de la crescători pentru pretenția lor. Cu toate acestea, pentru a păstra cu succes animalele de companie tăcute, trebuie să le cunoașteți preferințele și regulile de bază ale acvarismului. Sperăm că articolul nostru vă va ajuta să oferiți peștilor condițiile, nutriția și îngrijirea necesare..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Barbus stacojiu într-un acvariu: cum să ai grijă și ce să hrănești