Habitat, descrierea și obiceiurile peștilor acasă

Barbus de cireșeAcvaristii începători sunt adesea îngrijorați de peștii care pot fi adăpostiți și care categoric nu se vor înțelege împreună. Există nuanțe în conținutul fiecărei specii specifice - de exemplu, ce echilibru de temperatură trebuie menținut în acvariu, precum și caracteristicile nutriționale ale fiecărei specii specifice. În acest articol, vom lua în considerare conținutul grătarului de cireș - caracteristicile comportamentului acestui pește, îngrijirea acestuia, cu cine se înțelege, cum să crească puii și să trateze bolile.

Habitat

Cherry Puntius (Barbus) este un pește tropical asiatic originar din Sri Lanka. Acest iubitor de ape calde și-a primit numele gustos datorită culorii sale cireșe strălucitoare și strălucitoare - doar masculii ating vârful culorii și strălucirii în timpul perioadelor de reproducere. S-a dovedit că în habitatul natural, barbele au o culoare mai intensă decât rudele lor din acvariu. Peștele preferă corpurile de apă protejate de lumina soarelui - de aceea trăiește exclusiv în ape umbrite cu un curent lent.Barbus de cireșe

Știați? Cel mai rar și mai scump pește de acvariu de pe planetă este peștele dragon. Prețul pentru o persoană obișnuită variază de la 50.000 dolari la 80.000 dolari, în funcție de raritatea culorii. Dar un pește dragon de culoare platină costă până la 400.000 de dolari!
Este de remarcat faptul că astăzi barbele trăiesc nu numai în apele Sri Lanka - mulți indivizi au fost găsiți și în Mexic și Columbia. A existat o perioadă în care barbusul de cireș a fost listat în Cartea Roșie Internațională - din 1988 până în 1995, populația acestei specii a fost amenințată de dispariție din cauza vânătorii active de această frumusețe de către acvaristi amatori..
Familiarizați-vă cu regulile de îngrijire a unor pești de acvariu obișnuiți precum: pește clovn, coada de voal, gura, guppy, barbus, pește papagal, ananas, molii, peștișor de aur, purtător de sabie, pecilia, pește zebră rerio, cocoş, astronot, lalius, minor, disc, arowana, chirurg pește, darijo dario, scalar, macropod, macracanthus, ciclide, rodostom și labeo.
Cu toate acestea, prin creșterea intensivă în pepiniere speciale și traversarea interspecifică, această amenințare a fost eliminată. Barbele sunt un mare gen de pești aparținând clasei cu aripioare. În total, există mai mult de 250 de specii de gheare - 5 specii de gheare trăiesc în apele Ucrainei, Rusiei și Belarusului (cele mai faimoase dintre ele sunt mreana din Crimeea și cea comună).

Descriere

Acest pește de culoarea nobilă a cireșului copt are o dimensiune relativ mică - până la 5 cm. Corpul este ușor alungit și comprimat pe laturi, cu structura corectă, cu aripioare mici și o coadă despicată. Ochii sunt de dimensiuni medii, roșu-argintiu, cu antene mici care cresc pe buza superioară. În perioadele normale, culoarea solzilor se poate apropia de maro sau roșu închis, iar culoarea cireșului adevărat apare în timpul reproducerii sau în perioadele de excitare intensă..Barbus de cireșeO dungă întunecată orizontală rulează adesea de-a lungul gambei, care poate fi întreruptă și constă din mai multe pete - datorită acestei benzi, se creează un contrast în culoarea barbusului, care îi subliniază frumusețea și unicitatea. Este foarte simplu să distingi un bărbat de o femelă - femelele nu sunt atât de strălucitoare și colorate, în plus, au o dimensiune ceva mai mică. Culoarea femelei se apropie de portocaliu, iar abdomenul este complet bej.

Barbusul este o specie blândă prin natură, deci va prinde perfect rădăcini în orice acvariu (desigur, nu ar trebui să așezi acest pește cu prădători precum piranha sau pseudotrofie). Cei mai buni vecini pentru punctus sunt specii de pești activi, mici. Barbusul este potrivit pentru acvaristii începători - este modest în mâncare și se înțelege cu aproape toate tipurile de pești pașnici.

Conținut de acasă

Pentru sănătatea și longevitatea peștilor, trebuie să aveți grijă să creați condiții confortabile în acvariu..Barbus de cireșe

Cerințe pentru acvariu

Barbele sunt creaturi gregare, deci trebuie să obțineți cel puțin 2 perechi din acești pești. Pentru confortul lor, veți avea nevoie de un acvariu cu un volum de cel puțin 50 de litri - acești pești sunt destul de activi, deci au nevoie de spațiu pentru manevrele lor. Este mai bine dacă acvariul este alungit, alungit. Umplerea acvariului este importantă: este mai bine să folosiți nisip de râu sau firimituri de granit zdrobite ca sol.

Solul întunecat va arăta frumos - va sublinia frumusețea barbusului. O condiție prealabilă este plantarea acvariului cu un număr mare de plante și alge: în condiții naturale, barbele sunt foarte timide și au nevoie de un adăpost de încredere sub formă de desișuri de plante. De asemenea, nu conectați și nu așezați o lampă strălucitoare lângă acvariu - peștilor nu le place lumina puternică - în plus, devin timizi și se mișcă mai puțin.Barbus de cireșePunctiile nu sunt exigente în ceea ce privește compoziția apei - li se va potrivi apă proaspătă obișnuită. Nu este nevoie să schimbați apa prea des (barbilor nu le place prea multă apă proaspătă) - va fi suficient să înlocuiți aproximativ 30% din toată apa din acvariu cu apă curată o dată pe săptămână. Regimul optim de temperatură în acvariu ar trebui să fie între 20-22 ° С - în ciuda faptului că barbusul este o specie tropicală, nu are nevoie de prea multă căldură.

Filtrarea este imperativă - pe lângă saturarea apei cu oxigen, creează un mic curent care amintește punctelor de habitatul lor natural. Un decor bun într-o locuință de acest tip va fi o varietate de pietre, grote, lemn de drift decorativ, diverse clădiri de acvariu cu ferestre etc. - tot ceea ce are crăpături unde ar putea ascunde barbusul.

Îngrijire și igienă

Un aspect important în îngrijirea acestei specii este curățarea regulată a acvariului - deși barbele adoră apa învechită, acestea nu se descurcă bine în mâncarea murdară, contaminată și apa slab filtrată. Prin urmare, este necesar să schimbați apa cu aproximativ o treime cel puțin o dată pe săptămână. Barbele nu prezintă alte cerințe pentru îngrijirea lor - cu excepția, desigur, hrănirii regulate.curățarea acvariului

Important! Apa prea tare nu este potrivită pentru barbă - o cantitate mare de săruri conținute în ea dăunează acestor pești.

Hrănire

Principala dietă a acestor oaspeți tropicali ar trebui să fie hrana vie, și anume: dafnia, molii, ciclopi, tubifex și multe altele. Desigur, pentru a oferi acestor creaturi toate oligoelementele necesare, este necesară hrănirea sub formă de pulbere uscată - cu toate acestea, nu trebuie administrată mai des decât o dată la 2-3 zile. Peștele și alimentele congelate mănâncă bine. Se recomandă alternarea alimentelor, alcătuind o dietă variată.

Aflați cum să dați gammarus și dafnie peşte.
Vă rugăm să rețineți că barbele au gura mică, astfel încât alimentele trebuie să fie bine tocate, iar alimentele vii ar trebui să fie mici. Cel mai bine este să vă hrăniți de 2-3 ori pe zi, în porții mici - acest lucru va preveni supraalimentarea și posibila obezitate a peștilor. Într-o măsură mai mare, sănătatea, activitatea și speranța de viață a cireșului frumos vor depinde de varietate și de valoarea nutrițională.a hrani

Compatibilitate

Barbele se înțeleg bine cu toți peștii pașnici - cu toate acestea, peștii activi vor fi cei mai buni colegi de cameră pentru ei. Amintiți-vă că barbusul nu poate fi ținut singur - în acest caz, se va ofili rapid.

Comportament și stil de viață

Dacă peștii ar avea temperament, barbele ar fi clar pronunțate extrovertite sanguine: adoră mișcarea, activitatea, se înțeleg bine cu multe tipuri de rude. Cu toate acestea, s-a observat că le este frică de pești mari sau agresivi: atunci când îi întâlnesc, preferă să fugă și să se ascundă în desișuri dese de plante. Durata medie de viață a unui barbus în captivitate este de aproximativ 4 ani. În condiții naturale, această specie trăiește până la 5-6 ani..

Știați? Blinia fetală pe corpul barbus joacă rolul unui organ de simț. Cu ajutorul său, peștele poate determina presiunea apei și, astfel, poate controla adâncimea imersiunii sale, posibilul pericol sub formă de recife și apropierea altor pești.

Reproducerea și reproducerea

Este destul de simplu să îndepărtați bebelușii Barbus acasă, dar nu este atât de ușor să protejați puietul nou-născut de peștii vecini. Prin urmare, pentru ca reproducerea să aibă succes, este mai bine să alocați o zonă specială împrejmuită (spații de reproducere) sau chiar un container separat. Primul pas pentru stimularea reproducerii va fi creșterea regimului de temperatură la 26-28 ° C. Lumina ar trebui să fie încă slabă, difuză.peşteÎn partea de jos a rezervorului de reproducere (sau a zonei împrejmuite), acvaristii experimentați recomandă cu tărie așezarea unui strat protector sub formă de plasă - acest lucru îi va împiedica pe părinți să mănânce ouă căzute. Cutia corectă de reproducere arată astfel: volumul recipientului este de cel puțin 20 de litri, grosimea suficientă a solului (până la 6 cm).

O plantă cu frunze suficient de mari ar trebui să fie așezată în centru - pe ele va apărea barbul (ouăle sunt atașate la fundul frunzelor cu ajutorul mucusului natural). Temperatura apei - cel puțin 26 ° C, filtrare bună. Dacă apa este prea tare, trebuie diluată cu purificată.Pregătirea pentru reproducere este următoarea:

  1. Cu 18 zile înainte de reproducerea preconizată, masculul și femela sunt așezați în recipiente separate.
  2. Se prescrie o hrănire abundentă - atât cu furaje vii, cât și cu aditivi pe bază de plante și uscate.
  3. După expirarea perioadei de hrănire îmbunătățită, o femelă este plantată într-un acvariu pregătit pentru reproducere timp de 2-3 ore.
  4. După 2-3 ore, bărbații sunt adăugați la acesta (pentru reproducerea cu succes, sunt necesari cel puțin 2 masculi).
  5. Creșteți temperatura la 26 ° C - trebuie menținută pe toată perioada de reproducere.
  6. Fertilizarea și reproducerea vor începe a doua zi - femela își face ouăle pe frunzele plantei, iar masculul le fertilizează imediat.
  7. După reproducere, este mai bine să plantați părinții într-un recipient separat timp de aproximativ o zi. Prăjiturile vor apărea direct după 2-3 zile.
În întreaga perioadă de reproducere, femela dă naștere la aproximativ 200 de ouă. Nutriția copiilor ar trebui să fie formată din Artemia și ciliate tocate.. Pe măsură ce puii cresc, puteți scădea treptat temperatura la 23 ° C - și după ce devin mai puternici și câștigă suficientă forță, pot fi mutați într-un acvariu comun „adult”. Este de remarcat faptul că este imposibil să se distingă sexul la alevini - diferențele evidente dintre bărbați și femele sunt clare doar la indivizii maturi sexual (peștii ajung la maturitate la 6-8 luni).
Un drog „Antipar” va ajuta la vindecarea peștilor.
Femelele sunt mai pline, cu abdomenul rotunjit, de culoare roșu-maroniu. Masculii, pe de altă parte, au o culoare bogată de cireș (mai ales în perioada de reproducere) și sunt mai activi din fire. Uneori, bărbații se pot lupta între ei - totuși, nu vor răni grav un adversar, cu atât mai puțin îl vor ucide, așa cum se întâmplă cu alte tipuri de pești..
Important! Trebuie să mențin în terenul de reproducere o temperatură constantă de 26-27 ° C - altfel puii vor muri sau se vor îmbolnăvi grav.

Sănătate și boli

Dacă mențineți regimul optim de temperatură, alimentați barbusul în timp și corect și oferiți-i suficient spațiu pentru mișcare, punctus nu se va îmbolnăvi niciodată. Cu toate acestea, în apa rece, acest individ riscă să răcească și să moară - prin urmare, este necesar să se monitorizeze constant echilibrul temperaturii. Acești pești sunt, de asemenea, predispuși la supraalimentare - prin urmare, dimensiunile porțiilor unice nu ar trebui să fie mari. În cazuri rare, puietii dezvoltă scolioză - acesta este rezultatul reproducerii cu rudele lor cele mai apropiate.De asemenea, peștele poate prelua boala de la un vecin bolnav - prin urmare, dacă vreun pește este bolnav, trebuie îndepărtat din rest. Deci, barbul este un pește foarte atractiv, care, cu o îngrijire adecvată, vă poate mulțumi timp de aproximativ 5-6 ani.. Arată frumos, iar conținutul său nu este complicat.. Prin reproducerea punctusului de cireșe, puteți crește astfel populația acestor frumuseți și distanța această specie de amenințarea cu dispariția..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Habitat, descrierea și obiceiurile peștilor acasă