Melcii de acvariu: tipurile lor, numele și îngrijirea la domiciliu

Soiuri de melci de acvariuUn acvariu acasă este un întreg ecosistem creat artificial de om. În lumea acvariului, diferite organisme vii își conduc viața, interacționează între ele, fiecare îndeplinindu-și propriul rol. Recent, melcii de acvariu au câștigat o popularitate imensă; speciile lor uimesc prin numărul lor. Melcii există nu numai ca decor, ci și îndeplinesc cu succes rolul ordonanților acestui ecosistem: elimină resturile de alimente pentru pești și sticlă curată..

Caracteristici de păstrare a melcilor de acvariu acasă

De fapt, păstrarea acestor melci acasă este foarte simplă, trebuie doar să urmați câteva reguli:

 • este necesar să cumpărați astfel de moluște numai în magazinele dovedite pentru animale de companie, care au toate documentele sanitare necesare;
 • orice tip de melci are nevoie de condiții optime de detenție, în care temperatura menținută, aciditatea vor fi menținute, aerisirea va fi aranjată, iar melcii au nevoie și de apă cu o anumită duritate;
 • Cel mai bine este să achiziționați un acvariu cu o acoperire specială, deoarece unele specii de melci se pot târa afară din el și pot muri;
 • Condiții pentru cultivarea melcilormoluștele și peștii din apele locale nu trebuie păstrate în același acvariu, deoarece acesta din urmă poate fi purtător de infecții;
 • este necesar să se controleze numărul moluștelor din acvariu, deoarece acestea au capacitatea de a se înmulți rapid și de a revărsa ecosistemul, iar acest lucru îi afectează negativ echilibrul;
 • toate plantele și elementele decorative achiziționate pentru acvariu trebuie verificate cu atenție pentru a preveni colonizarea diferitelor tipuri de moluște;
 • fiecare tip de melc necesită un anumit sol.

Ce să hrănească melci

De obicei, nu există niciodată o problemă de hrănire a moluștelor din acvariu: aceste creaturi omnivor, si ei orice mâncare de pește este potrivită. Apropo, melcii se pot hrăni cu resturile unei astfel de alimente, care se așează pe fund. Astfel, ei primesc nu numai hrană, ci și își curăță habitatul..

Un alt tratament preferat de scoică este plante de acvariu, mai ales cele cu frunze mari. Este, de asemenea, convenabil, deoarece melcul mănâncă în mod activ plante acvatice putrede, astfel încât acestea nu trebuie îndepărtate singure. Dar merită să ne amintim că, datorită reproducerii active, vor fi mai mulți melci în acvariu și, cu cât sunt mai mulți, cu atât mai puține plante acvatice, întrucât vor mânca pur și simplu totul. Și pentru a preveni un astfel de proces, merită să adăugați periodic verzi proaspete (păpădie și măcriș sălbatic) în acvariu împreună cu alimente. Acest verde trebuie mai întâi tocat.

Melcii de acvariu se sărbătoresc în mod activ și cu depozite organice, care în timp acoperă paharul acvariului. Așa le curăță.

Cum se reproduc melcii de acvariu

Reproducerea melcilor are loc de îndată ce molușca atinge maturitatea sexuală (aproximativ 1,5 ani după naștere). Este interesant aici că pentru creșterea unor astfel de creaturi neobișnuite nu este nevoie să începeți o pereche simultan: faptul este că un melc de acvariu este o creatură de același sex..

Deci, de îndată ce molușa atinge o anumită vârstă, va începe să se înmulțească, depunând ouă pe pietricele, apoi pe plante și, uneori, pe pereții acvariului. Unele specii depun ouă exclusiv pe pereți, dar ușor peste nivelul apei.

Cum se reproduc melciiÎn primele zile caviarul unei astfel de moluște este transparent sau albicios, arată ca jeleu. După câteva zile, va începe să se întunece și va deveni maro închis în timp. După ceva timp, melcii mici vor începe să iasă din ouă..

Merită să ne amintim că numărul melcilor din acvariu ar trebui controlat, deoarece aceste moluște sunt capabile să se reproducă rapid. Dar dacă a apărut o idee pentru a începe reproducerea moluștelor din acvariu, atunci pentru aceasta trebuie să respectați o serie de reguli:

 • pentru aceasta, moluștele vor trebui mutate într-un acvariu separat cu un volum de 30 de litri;
 • apa în care vor fi păstrate ar trebui să fie așezată numai;
 • recipientul nu trebuie să fie gol, acolo ar trebui așezate mai multe tufe de plante;
 • pentru a vă angaja în reproducere, va fi suficient să vă așezați nu mai mult de 3-4 moluște într-un astfel de acvariu;
 • este necesar să hrăniți melcii de 1-2 ori pe zi, pentru aceasta atât hrana obișnuită din pește, cât și pâinea sunt potrivite, puteți să le diluați și dieta cu legume fierte: cartofi, morcovi, varză etc..

Tipuri de moluște de acvariu

În magazinele de animale de companie puteți găsi o mare varietate de specii de astfel de moluște, toate sunt diferite, arată diferit, dar fără excepție, au un aspect remarcabil și vor decora orice ecosistem de acvariu:

Ampularia

Ampularia este considerată cea mai comună moluscă de acvariu. Sunt destul de recunoscute: cochilia lor este întotdeauna galbenă, rotundă, iar diametrul său este de aproximativ 5-7 cm. Cojile întunecate sau dungate în astfel de melci sunt destul de rare. Aceasta este o creatură fără pretenții care nu necesită nicio îngrijire specială. Tot ce trebuie să știți este descris mai jos:

 • temperatura apei în care sunt păstrate ampulele ar trebui să fie în intervalul 18-27 grade;
 • trebuie instalat un filtru în rezervor;
 • alimentele pentru astfel de moluște ar trebui să fie numai moi (legume fierte, pâine, fulgi de pește);
 • ar trebui să existe o mulțime de plante în acvariu, deoarece aceste moluște le vor mânca activ;
 • apa trebuie să aibă un conținut optim de calciu, astfel încât ampula să aibă întotdeauna o coajă puternică.

Apropo, ampularia, spre deosebire de rudele lor, este heterosexuală, ceea ce înseamnă că mai multor indivizi li se va cere să le reproducă. Cel mai bine este să începeți 3 sau 4 dintre aceste moluște, deoarece este aproape imposibil să le determinați sexul..

Apropierea unor astfel de melci este permisă în cazul peștilor mici sau somnului inofensiv, dar este mai bine să nu le adăugați la prădători.

Bobina

Bobină de melc: descrierePentru astfel de moluște, nu este necesar un cuplu, deoarece sunt adevărați hermafroditi și sunt capabili să depună ouă fără ajutorul unui partener. Apropo, depun ouă pe frunzele plantelor acvatice..

Aceste crustacee găsite atât în ​​acvarii, cât și în sălbăticie. Diferența dintre ele poate fi urmărită în dimensiunea cochiliei: bobinele de acasă au maximum 2 cm, iar cele sălbatice - 3 cm.

Aceste melci sunt, de asemenea, interesante prin faptul că au branhii pe mantaua proeminentă. Apropo, un filtru bun trebuie instalat într-un acvariu cu colaci, deoarece aceste creaturi epuizează foarte repede oxigenul din apă..

Pentru a controla numărul de astfel de melci, va fi suficient să scoateți unele plante din acvariu și, de asemenea, să le dați mai puțină hrană..

Fiza

Astfel de melci, ca fiza, au o coajă de altă formă - este ascuțită. Cu o astfel de coajă, molusca este capabilă să se târască chiar și în cele mai inaccesibile locuri și să curețe gunoiul de acolo. Trăsăturile lor distinctive sunt după cum urmează:

 • au respirație pulmonară;
 • culoarea cochiliei galben sau maroniu;
 • sunt capabili să curățe chiar și placa verde de pe pereții acvariului și filmele bacteriene de la suprafața apei.

Temperatura apei pentru conținutul fizic ar trebui să fie egală cu grade, iar duritatea apei ar trebui să fie în intervalul 8-18 dH, deoarece în apa moale coaja sa se poate prăbuși.

La fel ca alte moluște, fiza se reproduce rapid, depunând ouă pe plante. Dar controlul numărului lor este realizat cu succes de peștii de acvariu.

Melania

Melania poate intra în acvariu chiar și cu plante cumpărate. Acestea joacă un rol esențial în igiena acvariului, deoarece trăiesc în principal în sol, unde îl curăță activ de bacterii și contaminanți biologici..

Cum arată melcul melania?Coaja Melaniei este întotdeauna conică, dar rotunjită pe laturi. Culoarea sa este cenușie-verzuie, există pete. Un individ adult atinge o dimensiune de 3,5 cm. Este interesant faptul că pentru o astfel de molustă are o consistență foarte dură, ceea ce o face invulnerabil la peștii prădători.

Temperatura optimă a apei pentru un astfel de melc este de 18-28 de grade, în apă rece poate muri. În ceea ce privește duritatea apei, precum și nutriția, aici melaniile sunt complet nepretențioase. Acestea sunt melci vivipari care poartă ouă, iar apoi apar animale tinere din aceste ouă..

Neritins

Neritina este o moluscă tropicală, de aceea este necesar să o îngrijim cu o atenție specială:

 • temperaturile apei - de la 24 la 27 de grade;
 • duritatea apei - medie sau mare;
 • aciditatea apei - aproximativ 7,5;
 • apa trebuie schimbată frecvent;
 • Pentru o viață confortabilă, neretina are nevoie de un acvariu mare cu cel puțin 40 de litri de apă.

Descrierea melcului neritinaNeretina nu are dimensiuni mari - doar 2,5 cm.

Rakovna poate fi de orice culoare, începând de la măslin strălucitor la negru profund cu dungi aurii.

Pot trăi atât în ​​mediu dulce, cât și în mediu sărat, dar reproducerea are loc doar în mediu sărat.

Helena

Helena este un adevărat prădător care, în absența hranei, poate sărbători în siguranță cu una dintre rudele ei. Apropo, cu ajutorul său, mulți oameni rezolvă problema numărului mare de alți melci..

Cochilia unei astfel de moluște are nuanță galbenă și suprafață nervurată, există, de asemenea, o bandă spirală pe ea. Dimensiunile Helenei sunt foarte modeste - doar 2 cm. Capacitatea de fertilitate este, de asemenea, modestă..

Helena are nevoie de pământ moale, deoarece iubește să se îngropeze în ea.

Tilomelania

Tilomelania este un fel de gigant al acvariului dimensiunile sale ajung la 12 cm. Această moluscă este foarte frumoasă; are o coajă neobișnuită, uneori netedă, uneori cu spini. Culoarea atât a cochiliei, cât și a moluștei în sine poate fi variată.

Pentru ca tilomeania să se simtă bine, are nevoie de următoarele condiții:

 • Tilomelania în ce condiții ar trebui să trăieștitrebuie să trăiască separat, proximitatea cu alte specii de melci este exclusă;
 • acvariul trebuie să aibă cel puțin 80 cm lungime;
 • apa nu trebuie să fie dură și să aibă o aciditate ridicată;
 • temperatura apei - de la 20 la 30 cm;
 • acestea sunt creaturi vorace, sunt omnivore și au nevoie de multă hrană și trebuie hrănite de cel puțin 2-3 ori pe zi;
 • în acvariu, este necesar să se echipeze un adăpost pentru astfel de melci, deoarece nu le place lumina puternică.

Din moment ce astfel de moluște este nevoie de mult spațiu pentru a trăi o viață împlinită, atunci nu ar trebui să plantați prea multe plante și alte decoruri în acvariu.

Nici un acvariu nu se poate descurca fără melci, deoarece acestea nu sunt doar creaturi frumoase și neobișnuite, ci și ordonatori strălucitori care își vor scăpa ecosistemul de poluare și placă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Melcii de acvariu: tipurile lor, numele și îngrijirea la domiciliu