Cum să crească ampularia într-un acvariu acasă

AmpulariaPatria ampularului este Amazonul. Acești locuitori din acvariu se bucură de climatul tropical. Locuiesc în apă, dar respiră aer și își cresc descendenții pe uscat. Din condiții de viață necorespunzătoare, acestea sunt ascunse de un capac excitat și așteaptă, în condiții favorabile, se reproduc activ, trăiesc mai mult și cresc la o dimensiune decentă. Aceste moluște sunt atât de ușor de îngrijit și de crescut încât sunt potrivite chiar și pentru începători..

Diferențe de sex

Spre deosebire de majoritatea gastropodelor, ampulele nu sunt hermafrodite și necesită un partener de sex opus pentru a se reproduce cu succes..

Știați? Unele tipuri de ampularie pot schimba sexul. De exemplu, un melc Pila mascul trebuie să hiberneze pentru a deveni femelă. Ampularia Pomacea nici măcar nu are nevoie de asta: fiecare individ poate schimba sexul în orice moment și nu poate fi un hermafrodit bisexual. Cu toate acestea, nu se știe cât de des îl practică..

Se recomandă începătorilor să cumpere 5-7 melci deodată, apoi va exista o probabilitate destul de mare ca printre aceștia să existe și persoane de sex diferit..AmpulariaExistă, totuși, modalități de a determina sexul unui ampular fără a vă baza pe teoria probabilității. În general, sunt folosite de proprietarii de acvarii mai experimentați..

 1. Trageți scoica din apă, ținând capul ridicat și așteptați până când capacul chiuvetei este deschis. După aceea, uitați-vă la partea dreaptă a cochiliei (uitându-vă, respectiv, la stânga) în partea superioară a mantalei. Bărbații au un organ copulator în acest loc, femelele nu. Este important să nu-l confundați cu antenele și tubul de aer, care se află în stânga melcului. Dacă te obișnuiești, poți determina ulterior cu ușurință sexul melcilor.
 2. Așteptați ca melcii să înceapă împerecherea și urmăriți-i. Bărbații se târăsc întotdeauna deasupra femelei.
 3. Gura cochiliei la masculi este mai aproape de circumferință decât la femele. Această metodă de determinare a sexului poate fi utilizată dacă aveți mai mulți melci - măsurați gurile cojilor lor în două direcții perpendiculare una pe cealaltă..
 4. Puteți determina sexul ampulei deschizând-o, dar pentru aceasta trebuie să ucideți melcul. Este puțin probabil ca această metodă să fie potrivită pentru cei care sunt interesați de reproducerea melcilor..

Știați? Se crede că melcii au apărut pe pământ cu mai mult de 500.000.000 de ani în urmă și sunt perfect adaptați la o mare varietate de condiții de viață..

Condiții necesare pentru o reproducere reușită

Ampularia este considerată melcă foarte nepretențioasă, cu toate acestea, nu se vor reproduce în condiții nefavorabile..

Hrănire

Au nevoie de furaje suficiente pentru a se reproduce cu succes. Când vine vorba de mâncare, acești melci sunt absolut omnivori..AmpulariaCochilii se hrănesc cu:

 • toate hrana pentru pești, dar este cel mai convenabil să le oferiți hrană pentru somn, deoarece se scufundă până la fund, de unde va fi convenabil ca moluștele să-l ridice;
 • plante de acvariu, mai ales dacă există o lipsă de spirulină în dieta lor;
 • iubesc foarte mult legumele;
 • mâncați resturile de materie organică de pe pereții și fundul acvariului;
 • mâncați cadavrele peștilor morți.

Important! Dacă ampularia trăiește în același acvariu cu pești și îi hrănești pe toți locuitorii cu aceeași hrană, melcii pot muri de foame: vor primi prea puțină hrană.

Când vine vorba de legume, rețineți următoarele:

 • legumele pe care melcii nu le pot zgâria cu gura, de exemplu, varza sau ardeiul gras, trebuie să fie ușor fierte, în timp ce legumele moi, cum ar fi dovleceii sau castraveții, pot fi consumate crude;
 • resturile de legume nemâncate ar trebui scoase din acvariu, altfel apa va putrezi și va deveni nepotrivită pentru viață.
AmpulariaMelcii nu sunt concurenți pentru pești în producția de alimente. Alimentele care plutesc la suprafața apei nu sunt potrivite pentru ampularia, deoarece nu au cum să ajungă la ele. Nu puteți turna doar mai multe alimente în acvariul comun: melcii încet nu vor ține pasul cu pești agili și vor trebui să moară de foame, în timp ce peștii vor mânca în exces, ceea ce este, de asemenea, inacceptabil. Este necesar să se formuleze dieta astfel încât fiecare locuitor să nu fie privat.

Aflați ce sunt tipuri de melci de acvariu.

Apă

Moluștele nu sunt prea exigente cu privire la puritatea apei și pot tolera un anumit grad de poluare pentru o perioadă scurtă de timp, cu toate acestea, este necesar să se schimbe în mod regulat și să se asigure că nivelul apei din rezervor nu se schimbă. Schimbările cu apa stabilă se pot face zilnic în 10% volum sau o dată pe săptămână cu 20-25%.Reproducerea ampulieiFemela, în timp ce pune ambreiajul, selectează ea însăși nivelul optim de umiditate, datorită proximității apei. Este complet inutil și chiar dăunător să interferezi cu acest proces..

Decalajul dintre nivelul apei și marginea acvariului este de cel puțin 10 centimetri, în timp ce acvariul trebuie acoperit cu un capac suficient de greu, de preferință de sticlă, astfel încât femelele să nu cadă și să moară în căutarea unui loc convenabil pentru așezare..

Știați? Melcii sunt semnificativ mai inteligenți decât ai putea crede. Datorită faptului că creierul lor este compus din patru secțiuni, ei sunt capabili să efectueze procesul de gândire și să ia decizii pe baza experienței de viață..

De asemenea, necesită filtrarea regulată a apei și saturarea acesteia cu oxigen, cel puțin de două ori pe zi timp de 15 minute..

Parametrii apei pot fi orice - orice apă, cu excepția apei de mare, este potrivită pentru ampularia. Singura condiție este să nu fie prea moale, altfel melcii dvs. vor începe să se deterioreze și să deterioreze coaja..

Fiecare ampular trebuie să aibă 10-12 litri de apă în acvariu..AmpulariaTemperatura apei poate fi diferită - de la 15 la 30 de grade. Cu cât este mai rece, cu atât melcii tăi vor fi mai încet și mai lent și, dimpotrivă: în apa caldă activitatea lor crește, se reproduc des și abundent, cu toate acestea, speranța de viață scade. În apă rece, ampullia trăiește până la 4 ani, în apă caldă - până la 2.

Împerecherea și reproducerea

Ampularia se reproduce după ce împlinesc un an. După atingerea vârstei fertile, moluștele se pot împerechea și reproduce. În procesul de împerechere, masculul este întotdeauna deasupra femelei, pe partea dreaptă. El își introduce organul copulator sub mantia ei, iar cuplul pentru o lungă perioadă de timp, uneori pentru câteva ore, se află în această stare.

Important! Ampularia depune ouă pe uscat, astfel încât peștii să nu aibă acces la ea și să nu o distrugă.

Dacă fertilizarea are loc ca urmare a împerecherii, femela depune ouă după o săptămână și jumătate. Pentru a face acest lucru, ea trebuie să iasă din apă și să găsească un loc potrivit pentru zidărie cu temperatura optimă, umiditatea și alți parametri..AmpulariaDupă o împerechere, ampula poate face mai multe ambreiaje în următoarele luni, deci o situație este destul de posibilă când cumpărați doar un melc și naște într-o lună sau două.

Ouăle sau ouăle Ampularia sunt suficient de mari, diametrul lor poate fi de până la 2 mm. După ce a depus ouă lipicioase direct pe sticlă, femela le rampează cu ajutorul pseudopodului ei, formând un ambreiaj dens, similar cu o grămadă de struguri. Într-o zi, „grămada” se întărește, ouăle devin plictisitoare, iar ambreiajul devine roz. Ulterior, se întunecă mai mult, dobândind culoarea neagră până la clocire..

Citește și, de ce mor melcii într-un acvariu.

Procesul de așezare poate dura până la câteva ore, melcul obosește și nu părăsește ambreiajul de ceva timp - se odihnește.

Acest lucru se întâmplă noaptea, deci se poate întâmpla ca melcul să facă un ambreiaj lângă lampă. Pentru ca descendenții să nu moară, pot fi tăiați cu atenție și așezați pe o bucată de spumă, lăsând-o să plutească pe suprafața apei într-un acvariu sau într-un recipient separat. În alte cazuri, nu este nevoie să atingeți, să mutați sau să îndepărtați zidăria.MelcPrimăvara și vara, activitatea reproductivă a ampulliei este maximă, deși sunt capabile să se reproducă pe tot parcursul anului..

Știați? Melcul nu-și va răni corpul, chiar dacă trebuie să se târască de-a lungul lamei ascuțite. Faptul este că mucusul secretat în timpul mersului și alunecării formează un fel de pernă care nivelează fricțiunea și facilitează alunecarea.

Condiții pentru dezvoltarea caviarului

Pentru dezvoltarea cu succes a ouălor, sunt necesare o temperatură constantă a apei și un nivel de umiditate.

În funcție de condiții, caviarul se coace de la două la patru săptămâni. Cu cât apa este mai rece, cu atât va trece mai mult timp pentru ca eclozarea micii ampularii. Deci, cu un regim de temperatură de 24-26 de grade, bebelușii vor apărea în 12-16 zile, dacă temperatura apei este de 18-20 de grade, urmașii ar trebui să fie așteptați nu mai devreme de 20-24 de zile.Caviar de melcAtât lipsa de umiditate și uscarea, cât și excesul de umezeală, și în special condensul, care distruge suprafața ouălor și face embrionii lipsiți de apărare, pot fi fatale pentru întregul ambreiaj..

Știați? Carapacea majorității speciilor de melci se rostogolește în sensul acelor de ceasornic spre dreapta, deși scoicile se rostogolesc și la stânga..

Îngrijire pentru creștere tânără

La momentul potrivit, tinerele moluste roșesc o gaură în cochilia zidăriei și prin ea, la rândul ei, merg la acvariu. Mai întâi, atârnă pe rând ca o picătură, apoi se desprind și cad în apă. Procesul de eclozare poate dura câteva ore. Locuitorii acvariului își pot arăta interesul gastronomic pentru melcii mici, totuși îi scuipă imediat, abia încercând.Îngrijirea melcului tânărDacă nu doriți ca animalele tinere să ajungă în recipientul general în timpul ecloziunii, puteți monta un recipient umplut cu apă dintr-o sticlă de plastic tăiată direct sub zidărie. Copiii vor cădea în ea și de acolo îi puteți muta într-un loc pre-pregătit.

Important! Este mai convenabil să crești un număr mare de animale tinere într-un recipient separat, unde moluscilor tinere le este mai ușor să creeze condiții favorabile.

O zi sau două mai târziu, tinerii în creștere călătoresc deja prin plantele și pereții locuințelor lor de apă în căutare de hrană. Sunt suficient de mari pentru a supraviețui singuri și nu necesită multă întreținere suplimentară..

Cu toate acestea, ar trebui create condițiile pentru dezvoltarea și creșterea cu succes a tinerelor moluște.AmpulariaDacă există o mulțime de melci, este recomandabil să le așezăm separat, deoarece animalele tinere au nevoie de nutriție adecvată pentru o bună creștere:

 • mâncare uscată care cade pe fund;
 • frunze de salată proaspătă tocate;
 • frunze de varză fierte;
 • tărâțele tăiate;
 • planta ricia;
 • ciclop opărit.
O dietă completă stimulează creșterea moluștelor tinere.

Știați? Melcii au aproximativ 25.000 de dinți. Acestea sunt aranjate într-o manieră de răzătoare, iar proprietarul lor nu își poate folosi dinții pentru a mesteca alimente - doar pentru măcinare.

Într-un acvariu separat, este convenabil să hrăniți melcii din abundență, precum și să monitorizați puritatea apei, îndepărtând resturile de legume nemâncate și schimbând apa în timp util, mai des decât de obicei. Apa tulbure stricată va dăuna animalelor tinere, iar o frunză de varză fiartă o poate strica în a doua zi.

Animalele tinere nu au nevoie de apă cu parametri speciali, vor face același lucru ca și pentru melcii adulți - adică oricare, cu excepția săratului și prea moale.AmpulariaEste imperativ să se efectueze schimbări frecvente și să se sufle aer în habitatul ampulliei. Pe măsură ce tinerii cresc, pot fi relocați în containere mai mari..

Va fi interesant să citiți despre păstrarea melcilor de acvariu.

De ce ampularia nu se multiplică

Dacă vă confruntați cu faptul că ampularia pe care ați cumpărat-o nu se înmulțește, ar trebui să acordați atenție următoarelor puncte:

 • deși se reproduc pe tot parcursul anului, pe timp rece, capacitatea de reproducere este redusă la minimum, iar vârful său apare în primăvara-vara;
 • moluștele încep să se înmulțească când ajung la vârsta de 1 an, poate că a ta este încă prea tânără;
 • lipsa hranei: asigurați-vă că melcii nu mor de foame și primesc suficientă hrană;
 • temperatura apei prea scăzută: la 15 grade vor supraviețui, dar este puțin probabil să se reproducă;
 • lumină insuficientă: este necesar 1 watt pentru fiecare litru de apă.
AmpulariaNu este necesar să fii un acvarist cu experiență pentru a crește ampularia, deoarece această știință simplă este disponibilă chiar și pentru începători. Ei trebuie doar să ofere condițiile adecvate și să nu interfereze cu procesul sau să intervină atunci când este absolut necesar. Ampularia este ordonator de acvariu; în plus, sunt capabili să decoreze orice rezervor de acasă cu aspectul lor decorativ și multicolor.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să crească ampularia într-un acvariu acasă