Rasa de vaci ayrshire, descriere, caracteristici

Descrierea aspectului vacilor AyrshireLaptele este considerat cel mai sănătos și mai delicios produs animal. În plus, astăzi laptele este unul dintre cele mai frecvent consumate alimente. Anumite rase de vaci sunt iubite în special de fermieri pentru cantitatea și calitatea laptelui. Rasa Ayrshire este una dintre ele.

Istoria apariției rasei

Numele rasei vorbește de la sine. Aceste vaci cu randament ridicat, așa-numitele vaci „lactate”, au fost crescute în județul Ayre, în Scoția rece. Strămoșii rasei Ayrshire de vaci sunt considerați a fi vite locale și bovine olandeze, Oldderney. Prin încrucișarea acestor indivizi, a apărut o nouă rasă de vaci, care, fără ezitare, a fost numită după locul în care s-a născut această rasă..

Această specie a început să fie crescută intens cu mai mult de 2 secole în urmă, în secolul al XVIII-lea. Trebuie remarcat faptul că rasa de vaci Ayrshire este destul de nepretențioasă față de condițiile meteorologice, motiv pentru care crescătorii s-au îndrăgostit de ea.. În 1848 vacile Ayrshire au fost duși în Finlanda, unde au rădăcinat bine și nu și-au pierdut popularitatea până în prezent. În zona noastră, această rasă Ayrshire a apărut relativ recent, la sfârșitul secolului al XX-lea..

Datorită Scoției dure, vacile Ayrshire au dobândit o toleranță uimitoare la frig. Iar pășunile naturale au influențat gustul laptelui. Consumatorii dau lapte de la o vacă Ayrshire 10 puncte din 10.

Descriere externă

Rasa Ayrshire este suficient de frumoasă în sine. Animalele din Ayrshire au un corp puternic, cel mai important, un corp pliat corect. Predomină nuanțele roșii și maronii cu pete albe. Rasa Ayrshire este relativ mică, femelele acestei specii nu depășesc 125 cm înălțime. Masculii sunt puțin mai înalți. Masa corpului jumătatea feminină a acestei clase de animale are în medie 480-500 kg, masculii cântăresc 700-800 kg.

La fel ca multe vaci de lapte, vacile Ayrshire au un corp proporțional:

 • Ce să hrănească vacile Ayrshirecorpul este de lungime medie;
 • lat, spate drept;
 • gât subțire;
 • cadru muscular bine dezvoltat;
 • piept cu pălărie, îngust;
 • rasa cu os subțire;
 • membre scurte;
 • copite de forma corecta;
 • cap mic;
 • coarnele sunt deschise la culoare și „arată” în direcții diferite;
 • sacrum neted;

Această rasă este considerată a fi la maturitate timpurie. La vârsta de 1,5 ani inseminarea este deja posibilă. Primul fătare la femele are loc la vârsta de 2 ani.

Femelele din subspecia Ayrshire sunt capabile să producă peste 7000 de litri de lapte pe an. Pentru gustul său ridicat, această specie este considerată liderul producțiilor de lapte din întreaga lume și este numită perla fermei. Laptele acestor vaci este cu adevărat gustos, destul de gras. Laptele conține 3,5% proteine, conținutul de grăsimi este de aproximativ 4,2%, randamentul laptelui este de aproximativ 6-8 litri pe lactație.În lapte cu ochiul liber plăcile grase sunt vizibile, în calitate este uneori chiar mai mare decât laptele obținut de la indivizi holsteinieni.

Crescătorii și crescătorii iubesc aceste vaci foarte mult pentru mamele lor frumoase. Are o formă regulată de cupă, mameloane sub formă de cilindru.

Singurul dezavantaj al acestei specii este considerat a fi un personaj dificil. Vacile Ayrshire sunt foarte încăpățânate și uneori agresive. Unii indivizi nu se pot înțelege cu alți „rezidenți” ai curții, se întâmplă că nu ascultă proprietarii. Aceste animale sunt, de asemenea, timide. Cu hrănirea necorespunzătoare, randamentul laptelui poate scădea, ceea ce, potrivit fermierilor, este și un minus.

Condițiile de detenție

Vacile AyrshireRasa Ayrshire vacile sunt destul de nepretențioase față de condițiile climatice de păstrare. Nu necesită condiții speciale de detenție, sunt pretențioși în privința mâncării. Este general acceptat faptul că această specie ocupă o poziție de lider în rândul raselor comerciale. Vacile nu tolerează bine căldura, majoritatea furajelor sunt bine digerate. În ciuda sănătății sale de invidiat, această specie are nevoie de îngrijire atentă iarna. Este necesar să se monitorizeze ventilația spațiilor, dar nu ar trebui să fie permise curenții de aer..

Nu trebuie să uităm de hrănirea corectă a vacii, este imperativ să îmbogățim dieta, de exemplu, cu cretă zdrobită. În general, o dietă selectată corespunzător va influența calitatea și cantitatea de lapte. Experții recomandă combinarea corectă a furajelor, oferind fân de înaltă calitate, este imperativ să diversificăm dieta vacii cu legume (sfeclă, morcovi, varză, cartofi). Transferați animalele din tarabă pășunatul trebuie făcut treptat pentru a evita umflarea cicatricilor.

Vacile Ayrshire din Rusia

Crescătorii moderni nu renunță la speranța de a dezvolta o rasă și mai productivă. Vacile Ayrshire au fost încrucișate cu Holstein, stepă roșie și Simmental. Cu toate acestea, după un an, vițeii își cresc greutatea corporală de aproape 10 ori. Un vițel de un an din specia Ayrshire cântărește aproximativ 250-300 kg.

Puietul Ayrshire diferă de restul datorită greutății sale reduse, astfel încât femelele nasc cu ușurință. Vițel nou-născut luați o cârpă curată, tăiați cordonul ombilical nu mai mult de 10 cm. Vârful cordonului ombilical trebuie tratat cu iod pentru a evita supurația. Vițelul este curățat de mucus din nas și gură și plasat într-un loc cald. Primele alimente complementare ar trebui să aibă loc după o oră. Vițelul trebuie udat cu lapte matern proaspăt, dacă nu există lapte, este necesar să se pregătească un amestec:

 1. sare (10 gr);
 2. ouă (2 buc);
 3. lapte proaspăt (1 l);
 4. lichid vitamina D1 (2 ml);
 5. vitamina A (2 ml);

Semne externe ale raseiDoar primele câteva luni de viață primesc lapte de vițel. Apoi, puteți introduce treptat fân și furaje compuse în dietă..

În Rusia, vacile din Scoția s-au înrădăcinat complet. Fermierii de la marginea de nord țările au apreciat rezistența vacilor Ayrshire, așa că au încercat să răspândească această rasă peste tot în majoritatea regiunilor din nord.

Prețul unui individ variază de la 100.000 de ruble. Dar, potrivit multor crescători, animalele din această rasă își recuperează pe deplin costurile..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Rasa de vaci ayrshire, descriere, caracteristici