Totul și puțin mai mult despre melcii de iaz

Caracteristicile melcilor de iazÎn acest articol, vom lua în considerare cine este un melc de iaz, ce trăsături are, unde se găsește și multe altele despre această moluscă minunată. Ce tipuri de melci de iaz există și cum arată.

Orice din melci de baltă, indiferent dacă este obișnuit, mic sau mare - acesta este un melc care trăiește în iazuri și grădini unde există suficientă umiditate.

Melc de iaz mare și mic

Melcul mare de iaz aparține clasei gastropodelor, care este cea mai numeroasă și diversă în comparație cu alte clase de gastropode. Există mai mult de 90 de mii de specii de astfel de moluște în natură, iar habitatul lor este nu numai iazuri, ci și marea, pământul.

Iazul mare are aproximativ 5 cm lungime și are multe trăsături distinctive de la frați.

Să vorbim despre structura externă a unui melc mare de iaz.Este alcătuită din trei părți, care sunt vizibile și se disting perfect între ele. Corpul din afara cochiliei este acoperit cu o manta pentru a proteja mucoasa interioară; cochilia moluștei este răsucită pentru confort într-o spirală de 5 spire. Această structură a cochiliei asigură o protecție fiabilă a corpului împotriva iritanților, a deteriorărilor mecanice. Chiuveta conține var pentru baza structurii spiralelor, iar deasupra este acoperită cu materie organică de tip corn (aceasta se află pe coarnele vitelor etc.).

Datorită structurii învelișului, a primit un corp asimetric pentru o mai bună acomodare în „protecție”, conexiunea învelișului cu corpul se realizează în detrimentul mușchiului. Mușchiul asigură atragerea animalului în cochilie și, cu ajutorul unui picior pronunțat, molușa se poate târî înapoi.

În structura internă melci de iaz de orice tip, totul este aranjat simplu. Principalele organisme sunt:

  1. complex digestiv;
  2. picior;
  3. ochi;
  4. sistemul de excreție și respirație;
  5. glande secretoare de talpă și mucus.

Melcul mănâncă alimente vegetale într-o formă zdrobită, apoi mâncarea din limbă (are „răzătoare”) intră în faringe, este prelucrată prin secreția despicării și este procesată în stomac, intestine.

Sistemul circulator este deschis, iar moluștele se mișcă datorită unui picior puternic care alunecă pe orice suprafață datorită secreției secretate de glande.

Aceste animale sunt unice și nu este nevoie să le ucizi.. Nu fac rău nimănui, nici grădinile, deoarece se hrănesc cu alimente vegetale ușor de prelucrat (adică buruieni de tip efemer (iarbă de grâu, păduchi de lemn). Melcii au și proprietăți curative, ele, cu o nutriție și o utilizare adecvate, secretă mucus care hrănește pielea umană și regenerează celulele epiteliale.

Melcul de iaz mic

Cine sunt melci de iaz în general, știți din paragrafele anterioare, acum vom vorbi despre lucruri mărunte. Există mai mulți melci de iaz mici în natură:

  1. Ce este special la melcMelcul Fiza. Până la 1 cm, are cochilii practic fără bucle, ceea ce face corpul simetric. Un astfel de melc este păstrat în terarii, prin el însuși poate trăi chiar și pe uscat, chiar și în iazuri, dar nu în mare sau în alte corpuri mari de apă;
  2. Melc Ancylida. Cochilia, la fel ca cea a moluștelor preistorice, are forma unei gogoși orizontale curbate. Dintre indivizii mici, acest melc este considerat cel mai mare;
  3. Bobină cu o coajă în formă de corn. Se găsește în corpurile de apă, se hrănește cu alge moi și se păstrează în terarii speciale cu hrană individuală de alimente moi. Nu se poate hrăni cu iarbă groasă, alge, deoarece maxilarul este moale și corpul este subțire, practic neprotejat. Cochilia este răsucită într-o spirală verticală, strălucește și are pete caracteristice, melcul este inofensiv pentru plantele de grădină și pentru oameni;
  4. Aplexa. Melcul crește până la 2 cm lungime, are o coajă născută obișnuită, dar corpul are o culoare gri datorită chitinei și a altor substanțe conținute în „compoziția” melcului;

Melcii mici se găsesc în toate grădinile de legume, sunt de dimensiuni mici și frumoase ca aspect. Fii bun cu melcii, nu fac rău, mai bine.

Melcul iazului comun

Melc de struguriExistă un melc de iaz obișnuit în zona de mijloc - Rusia, Europa. Melcul iazului este de dimensiuni mari, o coajă are 7 cm, cu excepția corpului. Melcul iazului nu respiră decât cu plămâni în miniatură, sistemul circulator este deschis, se hrănesc cu alimente vegetale tari, resturi și mușchi. Structura externă nu diferă de un melc mare de iaz, cu excepția faptului că corpul nu corespunde întotdeauna cu dimensiunea cochiliei, uneori mai mică decât cochilia. Culoarea cochiliei - maro perlat. Culoarea corpului - maro, gri, alb.

Cochilia este răsucită în spirală, are vârful ascuțit. Melcul nu are coarne pe cap, dar există, ca să zicem, urechi care cad sau se ridică, în funcție de dacă melcul este speriat sau calm. Melcii nu dăunează oamenilor, plantelor cultivate, dar vor scăpa cu plăcere grădina de paraziți.

Melcii pot supraviețui cu ușurință atât în ​​natură, cât și într-un mediu creat artificial al unui terariu, acvariu. Melcul se mișcă datorită secreției de mucus și a talpii exterioare, care îi permite să se miște suficient de repede la diferite distanțe. Mucusul melcului este rar utilizat în cosmetologie, dar cel mai adesea moluștele sunt păstrate pentru decorare.

Moluștele sunt atașate de oameni - crescători, deci dacă un melc s-a îndrăgostit, atunci nu-l dați altora, altfel inima slabă a animalului nu va sta în picioare.

Acum să aruncăm o privire la fotografia melcului iazului

Melci mari de baltăCum se reproduce ullitulMelcul de iaz micMelcul de iaz micCum trăiesc melcii mici din iaz?Descrierea melcilorCaracteristicile melcilorCe mănâncă micul melc de baltăMelc de date externeCum să distingi un melc de iaz de altele
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Totul și puțin mai mult despre melcii de iaz