Achatina fulica - un melc mare pentru un acvariu acasă

Achatina Fulika pentru acvariu acasăAchatina gigant

(din lat. Achatina fulica) - este o molustă gastropodică terestră, care aparține subclasei melcilor pulmonari. Acest tip de crustacee este cel mai răspândit în țările tropicale cu un climat cald umed..

În habitatele sale, Achatina Fulika este considerată un dăunător al plantelor agricole, pe lângă faptul că este cea mai mare specie dintre moluște, iar unele dintre exemplarele sale ajung 30cm lungime.

Melc Achatina Fulika - moluscă terestrăÎn țara noastră, un astfel de oaspete african pe uscat este adesea păstrat în acvarii standard, deoarece este ușor de crescut și nu necesită îngrijire specială..

Melcul Achatina Fulika are avantaje clare în rândul animalelor de companie. Nu are nevoie de plimbări zilnice, este inodor, nu provoacă o reacție alergică, iar costurile sale de întreținere sunt neglijabile..

Dacă este nevoie să o părăsească pentru o lungă perioadă de timp, ea intră cu ușurință în hibernare. Și astfel de gastropode trăiesc în medie cu o îngrijire adecvată timp de până la 10 ani.

Pentru a păstra Achatina Fulik, este suficient un mic acvariu cu o anumită cantitate de sol, unde este necesar să se mențină un climat cald și umed. Necesită udarea periodică a pereților terariului și a solului cu un pulverizator de flori convențional.

Mulți proprietari de Achatin susțin că aceasta este o creatură destul de inteligentă. Ea dezvoltă unele tipuri de reflexe condiționate. Este capabilă să-și distingă proprietarii de străini. Acest animal de companie se scaldă cu mare plăcere în apă rece.

Hrănire

Hrănirea Achatina FulikAkhatina Fulika, mișcându-se încet, în acest proces mănâncă ceea ce îi vine în cale. Din acest motiv, este mai bine dacă animalele de companie au în mod constant alimente proaspete în acvariu, iar alimentele uscate trebuie îndepărtate urgent..

Acasă, melcii mănâncă cu bucurie varză, mere, banane, citrice, salată, castraveți și morcovi..

Puteți oferi carnea de melc, pentru că ea dieta ar trebui să fie variată, pentru că în mediul natural ridică aproape totul. Dar uneori achatinele se obișnuiesc cu anumite produse și încetează să mai recunoască altele..

Din iarba în creștere sălbatică, puteți oferi melci păpădie, patlagină și trifoi. Iarna, iarba pisicii este bună. Cu cât hrănirea cu Achatina este mai variată, cu atât mai bine. Dacă melcul nu a mâncat mâncarea oferită, atunci este mai bine să o scoateți..

Când în dieta unui astfel de animal de companie există legume viu colorate - morcovi, ardei grași, atunci coaja acestuia devine mai multă culoare a produsului consumat.

Pentru construcția chiuvetei Fulike au nevoie de calciu, prin urmare, aditivii speciali, cojile de ouă zdrobite, creta, piatra minerală a păsărilor fără sare, ou fiert sau bucăți de calcar trebuie adăugate la mâncarea melcului. Și, de asemenea, foarte util pentru coaja melcului este rudimentara coajă interioară de sepie, care poate fi achiziționată la magazinele de animale de companie și plasată într-un rezervor de melci. De asemenea, au nevoie de proteine ​​naturale, a căror sursă poate fi gammarus, dafnie sau amestecuri de cereale..

Nu se recomandă dați melcilor ceea ce dăunează oamenilor:

 • friptură;
 • afumat;
 • gras;
 • picant;
 • dulce;
 • amar;
 • Sărat;
 • murat;
 • resturi din masa comună.

Mai mult, săratul nu trebuie dat în principiu - este foarte dăunător pentru acești locuitori domestici..

Acvariu Achatina Fulika Giant SnailVolumul unui rezervor de melci poate fi calculat pe baza numărului de locuitori. Un individ contează cel puțin pentru 10 litri. Se poate folosi o cutie mare de plastic, dar nu creează aspectul dorit al ceea ce se întâmplă în interior.

Temperatura este ideală pentru melci 25 - 28 de grade, dar supraviețuiesc la temperatura camerei, pierzând doar în mobilitate.

Solul cel mai potrivit pentru Achatina Fulik este un amestec de turbă, nisip și sol de grădină.. Solul trebuie păstrat liber, astfel încât animalul de companie să se poată îngropa în pământ. În principiu, orice sol care nu conține îngrășăminte va funcționa..

Acvariul trebuie păstrat curat și curățat în mod regulat. Solul murdar este schimbat în proaspăt. Resturile de mâncare sunt îndepărtate. Paharul de lângă acvariu este șters cu o cârpă umedă, scăpând de murdărie fără substanțe chimice. Puteți trata acvariul cu săpun de rufe sau soluție de sodă, apoi bine clătește și șterge uscat.

Melcii înșiși trebuie spălați sub un jet ușor de apă caldă. Pe lângă curățenie, melcilor le place foarte mult această procedură și înoată cu plăcere, rămânând pe mâna proprietarului sau târându-se pe o suprafață netedă..

Pentru a menține o temperatură ridicată în acvariu, puteți utiliza bandă slabă, care este vândută în magazinele de animale de companie. Astfel de melci nu au nevoie de lumină puternică; în natură trăiesc în amurgul umed al tropicelor. Un spray de flori simplu poate fi folosit pentru a menține umezeala.

Puteți monitoriza umiditatea din acvariu pe baza comportamentului melcilor. Urcă mereu pe pereții acvariului și încearcă să se elibereze? Înseamnă că sunt prea umede. Și când melcii încearcă să sigileze și să intre în hibernare, înseamnă că acvariul este prea uscat și este timpul să umeziți solul și pereții vasului..

Este recomandabil să plasați un castron de apă, greu și stabil, adânc de câțiva centimetri într-un acvariu cu melci adulți. Este important să-l fixați astfel încât melcul, aflat pe marginea castronului, să nu-l întoarcă sau să verse apă în timp ce îngropă lângă bol..

Reproducere

Reproducerea melcilor Akhatin în captivitateMelcii Achatina Fuliki se reproduc ușor în captivitate. Acești gastropode sunt hermafrodite. Astfel, fiecare individ este capabil să îndeplinească funcții masculine și feminine. De asemenea, se auto-fertilizează atunci când există o lipsă de adulți..

Fiecare împerechere a acestui tip de melc este însoțită de mișcări rituale și durează câteva ore la rând. Un melc mai mare acționează ca o femelă, motivul pentru care depunerea ouălor necesită costuri fizice și energetice semnificative.

Achatinele tinere îndeplinesc doar funcții masculine, deoarece ajung la maturitate deplină cu 8 - 12 luni. O caracteristică interesantă a acestui tip de melc este ambreiajul de antrenament, în timp ce poate depune mai multe ouă nefertilizate pentru a se pregăti pentru un adevărat ambreiaj..

La 10-14 zile după împerechere, melcul sapă o vizuină în pământ și depune acolo câteva sute de ouă mici, alungite, ușoare. Melci mici apar prin 10 - 45 de zile, în funcție de umiditate și temperatură.

Pentru nou-născuți, solul nu este necesar, de multe ori mor în el. Frunzele mari de salată sau varză sunt potrivite ca așternut..

Achatina Fulika mare are până la 6 ambreiaje pe an. Mai mult, o singură împerechere este suficientă pentru 10 - 12 ambreiaje, deoarece spermatozoizii trăiesc în corpul unei femele până la 2 ani..

Comportament

Păstrarea melcilor africani Achatina FulikaAchatina este în cea mai mare parte nocturnă, dar uneori, pe vreme deosebit de umedă, poate părea să fie în timpul zilei. Dar cel mai adesea, aceste moluște își petrec orele de lumină îngropate în sol, departe de ochii curioși. Biologii au dovedit că Akhatina Fulik are o memorie pe termen lung. Melcul își amintește tot ce s-a întâmplat în timpul orei și locul în care se află mâncarea.

Tinerii sunt mai mobili, acoperă distanțe destul de mari și sunt capabili de migrații pe distanțe lungi. Se odihnesc acolo unde obosesc. La rândul lor, persoanele în vârstă își aleg locul de odihnă și se întorc întotdeauna acolo (la mai puțin de 30 de metri).

Avantaje

 • Este interesant să observați melcul Akhatina Fulik, mai ales atunci când înoată, se târăște pe sticlă sau se mișcă încet de-a lungul brațului. Unii încearcă să antreneze astfel de melci dezvoltând reflexe condiționate în moluște..
 • Dar melcul principal al Achatina este că poate fi lăsat fără probleme pentru o vreme fără teamă pentru viața ei. La urma urmei, fără să primească mâncare pentru o lungă perioadă de timp, ea va intra pur și simplu în hibernare. Pentru a trezi animalul de companie, va fi suficient să îl pulverizați cu apă și să puneți mâncare în acvariu..

Efectele calciului în furaje

Lipsa de calciu în dieta unui melc atât de mare poate duce la deformarea cochiliei. Devine moale și suferă foarte mult de influența mediului. Având în vedere că toate organele interne ale melcului sunt atașate de pereții cochiliei, orice deteriorare poate ucide molușca. .

Boli

Melcii din regiunile tropicale sunt adesea purtători de paraziți. Este recomandabil să cumpărați astfel de animale de companie de la persoanele care le cresc în țara noastră. Este aproape imposibil să te infectezi dacă le speli pe mâini după fiecare contact..

 • Achatina Fulika poate cădea accidental, provocând particule de coajă să se ciobească. Marginile rupte ale cochiliei vor trebui tratate cu o soluție antiseptică și observate astfel încât să nu se taie în corpul moale al melcului.
 • Când există mai mulți melci, aceștia își pot răzui cochilii reciproc, după care se formează diferite adâncimi de fosă. Pentru a preveni acest lucru, coaja poate fi unsă cu o soluție amară comestibilă..
 • Nu trebuie să scoateți melcii din pământ, deoarece se stresează și sunt lipsiți de somnul obișnuit. Melcii sunt activi seara, ei înșiși merg fericiți în brațe și fără teamă, se târăsc cu capul ieșind din coarne.
 • Nu puteți lua un animal de companie pentru ultima spirală a unei cochilii. Prindeți corect molușca de jos, umeziți-i piciorul cu apă, aduceți degetul sub ea și țineți ușor cochilia cu cealaltă mână.

Achatina în cosmetologie

Melcii africani Achatina Fulika în cosmetologie și medicinăAchatina folosește mucusul secretat pentru o mișcare lină, precum și pentru a proteja talpa de frecare și deteriorare. Această substanță este un remediu minunat pentru vindecarea rănilor și a fisurilor din piele.

Colagenul, elastina, alantoina, antibioticele naturale, aminoacizii, vitaminele din grupele A, E și C conținute în mucusul melcului Ahatin Fulica ajută la hidratarea și refacerea pielii. Produce exfoliere naturală, ameliorează ridurile și vindecă bolile de piele.

În gura unui astfel de melc există o redula - un mic răzuitor de câteva mii de dinți. Mușcăturile unui astfel de răzuitor Achatina sunt palpabile, dar nu dureroase, deoarece așa se produce peelingul cu ajutorul acestei moluște..

Obișnuit terapia cu melci durează 15-20 de minute, după care cosmetologul îndepărtează micii maseuri în acvariu și freacă mucusul vindecător în piele și îl lasă să se usuce.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Achatina fulica - un melc mare pentru un acvariu acasă