Somn de rechin: descriere, întreținere și îngrijire la domiciliu

Somiki 18.04.2018 5 mii 3,4 mii 4 minute.

Somnul rechin (pangasius) este un pește care trăiește în sud-estul Asiei și Indochina. Preferă să trăiască în lacuri acoperite de alge și corpuri de apă caldă. Peștele și-a luat numele datorită asemănării sale externe cu un rechin. Există multe soiuri de pangasius, dar doar două sunt păstrate acasă. Un acvariu foarte mare este necesar pentru somnul de rechin. Capabil să se înțeleagă cu mulți pești de acvariu.

1 Descriere

Pangasius este descris ca o replică în miniatură a unui prădător marin. În natură, lungimea sa este mai mare de un metru, dar într-un acvariu somnul atinge doar 70 cm.

Acasă conțin două tipuri de somn de rechin:

VedereDescriere
Pangasius siamezCorpul este vopsit într-o nuanță gri închis cu o nuanță albăstruie. Pe laturile de la branhii până la aripa caudală există dungi de culoare argintie. Cu capul, coada și înotătoarea turtite, această specie seamănă puternic cu un rechin. Masculul este mult mai mic decât femela, iar culoarea corpului este vizibil mai palidă. Burta unui astfel de somn este argintiu, iar aripioarele sunt gri deschis.
Somnul acvariului lui SutchiAcesta este un pește mic, timid, care se repede la pereții acvariului înspăimântat. Pentru a reduce riscul de rănire, se recomandă păstrarea acestuia într-un recipient mare alungit. Această specie este destul de pașnică, preferă să se afle în straturile acvatice medii, se înțelege bine cu locuitorii acvatici mijlocii și mari. Somnul de acvariu al lui Sutchi se obișnuiește cu proprietarul său și reacționează viu la apariția sa în cameră

Somnul de rechin nu are plăci osoase, dar are pielea subțire și netedă, care se rănește ușor. Acest pește este în mișcare constantă și se ridică în mod regulat la suprafața apei pentru a înghiți aerul.

2 Cuprins

Pentru a face ca somnul de rechin să se simtă confortabil în acvariu, trebuie să creați condiții care să fie cât mai aproape de naturale:

Cerințe necesareCondițiile de detenție
AcvariuVolumul acvariului ar trebui să fie de cel puțin 500 de litri, iar apoi este potrivit numai pentru animalele tinere. Deoarece acești pești preferă să trăiască într-o turmă și sunt capabili să se miște rapid de-a lungul pereților acvariului, rezervorul nu ar trebui să fie aglomerat cu un decor inutil. Pentru adulți, este necesar un acvariu cu un volum mai mare de 1000 de litri
ApăSomnul rechin preferă să trăiască în apă curată. Nu ar trebui să fie dur (2-20 dH), iar aciditatea sa trebuie să se încadreze în intervalul normal (6,5-8,0 Ph). Rezervorul trebuie să fie echipat cu un filtru de apă. Dacă nivelul de nitrați sau amoniac este crescut în mediul acvatic, atunci peștii își pot dezvolta propriile boli. Apa trebuie înlocuită în fiecare zi cu 30% din masa totală. Temperatura sa ar trebui să fie de + 23 ... + 28 de grade
DecorareAccesoriile (lemn de plutire, pietre) sunt selectate într-o dimensiune mare. Nu ar trebui să aibă colțuri ascuțite, astfel încât somnul să nu fie rănit. Fundul este presărat cu pietriș sau nisip grosier spălat. Plantele pot fi plantate într-un ghiveci, care este plasat în partea de jos a acvariului. În acest caz, peștii nu le vor putea deteriora..

Cu o îngrijire adecvată, somnul de acvariu poate trăi până la 20 de ani.

2.1 Hrănirea

Pangasius sunt pești omnivori. În natură, se hrănesc cu alimente proteice: viermi, moluște, insecte, larve.

În captivitate li se dă:

 • vierme mare;
 • bucăți de pește congelat;
 • tubifex;
 • vițel tocat mărunt.

Se recomandă hrănirea somnului cu suplimente de vitamine, de exemplu, frunze opărite de dovlecei tineri, spanac, salată verde. Se poate hrăni cu cereale.

Peștilor li se administrează hrană în condiții de iluminare slabă, ceea ce îi face să se simtă mai liniștiți. Somnii sunt extrem de vorace și predispuși la obezitate. Îi hrănesc de 2-3 ori pe zi, numărând porții, astfel încât mâncarea să fie consumată în câteva minute.

O dată pe săptămână, pangasius este sfătuit să organizeze o zi de post când nu li se administrează niciun fel de mâncare.. Hrana uscată nu este de dorit pentru ei, de asemenea, poluează puternic apa.

2.2 Reproducerea și compatibilitatea

Rechinul de somn se reproduc foarte rar în captivitate. Cel mai adesea sunt importate din Asia de Sud-Est, unde sunt crescute în iazuri artificiale uriașe, echipate cu echipamente speciale. Pentru a crește productivitatea peștilor, li se administrează injecții stimulante. Prin urmare, amatorilor obișnuiți li se recomandă să le cumpere la magazinele de animale de companie..

Pangasius nu sunt agresivi față de alți pești, dar nu este de dorit să le adăugați persoane mici, pe care le pot confunda cu prada.

Acești pești au o bună compatibilitate cu următoarea viață acvatică:

 • barbele mari;
 • polipteri;
 • labeo;
 • pește cuțit;
 • diverse ciclide.

Dacă oferiți somnului rechin o alimentație bună, atunci i se pot adăuga iris, gourami și alți pești mici..

2.3 Boli

Atunci când este păstrat corespunzător, pangasius nu are probleme de sănătate. Dar uneori, din cauza îngrijirii precare, următoarele boli îl afectează:

 • Distrugerea antenelor și aripioarelor. Acest lucru se întâmplă dacă apa din acvariu este puternic poluată. Pentru a evita această boală, apa trebuie schimbată și filtrată în mod regulat..
 • Septicemia hemoragică bacteriană. În acest caz, sângerarea apare pe aripioare, corp și ochi. Calitatea apei trebuie îmbunătățită cu antibiotice.
 • Ichthyophthyrioosis. Întregul corp al peștilor este acoperit cu erupții care seamănă cu grișul. Un animal de companie bolnav este îndepărtat și tratat cu o soluție de verde strălucitor.
 • Otrăvire. Se vindecă prin post. Când somnul părăsește boala, este transferat în hrana proteică.

Leziunile rezultate se vindecă bine dacă se adaugă în apă medicamente antibacteriene.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Somn de rechin: descriere, întreținere și îngrijire la domiciliu