Somik synodontis: soiuri, păstrarea în acvariu, reproducere, compatibilitate

Somiki 20.04.2018 5 mii 3,3 mii 6 minute.

Sinodontis este un pește originar din Lacul Tanganyika. Dimensiunea sa în natură ajunge la 25 cm, într-un acvariu - 12-20 cm. Acesta este un reprezentant al somnului cirrus care trăiește în rezervoarele din Africa. Pește nocturn tipic capabil să trăiască în corpuri de apă unde există puțin oxigen. Intestinul le servește ca un organ respirator suplimentar. Din când în când, somnul crește și înghite aerul atmosferic, care, după intrarea în intestine, este absorbit în sânge.

1 Descriere și tipuri

Al doilea nume al sinodontului este un schimbător de forme. În copilărie, somnul înoată adesea în burtă, dar peștele crescut se află într-o poziție normală de cele mai multe ori.

Schimbările sunt locuitorii de jos și nu le place să apară în întregime în timpul zilei. După ce a ales un adăpost, peștele își petrece întreaga zi în el, lăsând doar să mănânce.

Pielea de somn este extrem de vulnerabilă. Acești pești nu au solzi, așa că adăposturile și pietrele cu unghiuri ascuțite nu sunt potrivite pentru un acvariu.. Ochii peștilor sunt mari și mobili. Pe cap sunt două mustăți lungi deasupra și patru scurte în partea de jos. Antenele scurte, ca o franjură, sunt acoperite cu ramuri. Aripioarea dorsală este decorată cu vârfuri care pot străpunge pielea umană. Aripioarele pectorale au și spini mici. Corpul are secțiune triunghiulară.

Bărbații diferă de femele prin contururile corpului mai subțiri și aripioarele dorsale superioare. Este aproape imposibil să prinzi un somn într-o plasă și este și mai dificil să-l scuturi în siguranță și sănătos, întrucât într-o stare excitată își întinde înotătoarele și se agață de țesut.

În natură, peștele se hrănește cu insecte care au căzut pe suprafața apei. Având gura inferioară, este dificil să se hrănească cu somn de la suprafață, prin urmare, în procesul de evoluție, sinodontele s-au adaptat pentru a-și întoarce burta în sus.

Culoarea diferitelor specii poate diferi, dar există o caracteristică comună - pete colorate mari sau mici pe piele, pentru care Synodontis au fost numiți pești dalmați.

Specii adecvate pentru păstrarea într-un acvariu:

Numele și fotografiaTara natalaDescriere

Schouteden, S. Schoutedeni

Râul Congo

Dimensiune de până la 14 cm, necesită un acvariu de la 100 l

Kosicefinny, sau voal, S. euptera

Râul Nil, Niger

Dimensiune de până la 15 cm. Eupterus are nevoie de un acvariu de la 200 l

Nyassky, S. Njassae

Lacul Nyasa

Dimensiune - până la 12 centimetri. Acvariul de la 100 l este potrivit

Brichardi, S. Brichardi

Lacul Zaire

Dimensiune - până la 15 cm, volumul minim al acvariului - 150 l

Steag, Synodontis Decora

Râurile Camerun și Congo

Dimensiune de până la 25 cm, volum minim de acvariu 200 litri

Multipunct, S. Multipunctata

Lacul Tanganyika

Dimensiune - până la 12 centimetri. Cea mai populară specie din acvarii, poate trăi în containere de la 60 de litri. Sinodontele multipunct sunt uneori numite somn cuc, datorită cleptoparazitismului lor inerent - însușirea adăposturilor sau alimentelor altor persoane. Acești pești își pot arunca ouăle în ghearele altor pești. Depunerea icrelor este stimulată pentru ei prin depunerea iclidelor din apropiere. Un alt nume popular - somn-dalmațian - peștele primit din cauza culorii pete

Leopard, S. Camelopardalis

Râurile Congo, Lacul Victoria

Dimensiune - până la 15 cm. Necesită acvariu de la 150 l

Înger, Înger Somn, Synodontis Angelica

Râurile Congo, Zaire, Camerun

Dimensiune - până la 18 cm. Cel mai frumos reprezentant al mustății cu franjuri, pentru acvariștii săi de frumusețe îl numesc somn în formă de stea. Trăiește în acvarii de la 200 l

2

Îngrijirea Synodontis este ușoară, chiar și un acvarist începător o poate întreține.

Acvariile obișnuite de la 100 de litri sunt potrivite pentru sinodontă. Pentru un pește tânăr de cinci centimetri, este suficient un recipient de 20 de litri cu adăposturi și sol din pietre mici. Sunt nepretențioși în ceea ce privește parametrii apei, dar se simt mai bine în condiții identice cu parametrii apei din lacul Tanganyika - cu duritate și alcalinitate crescute. În condiții optime, peștii vor trăi până la 15 ani..

Somnii sunt cartofi tip canapea. Ei consideră ascunzătorile lor ca acasă. Dacă faceți mai multe adăposturi, va fi folosit doar unul. Dacă schimbați adăpostul obișnuit cu altul, peștele se poate așeza într-un loc complet diferit, evitând abordarea unui obiect necunoscut..

Peștele este adaptat la o gamă largă de temperaturi - de la 16 la 25 de grade. Temperatura preferată este de 22-27 grade. O treime din lichidul din vas se schimbă săptămânal. Aerarea este de dorit. Veți avea nevoie de un filtru, astfel încât apa să fie întotdeauna limpede.

2.1 Hrănirea

Mâncarea este potrivită uscată, congelată, vie. Este recomandabil să hrăniți somnul cu granule de plante (50% din dietă). Trebuie să hrănești peștii de 2-3 ori pe zi..

Potrivit din alimente vegetale:

  • frunze de păpădie mărunțite;
  • frunze de salată;
  • fulgi de ovaz opariti cu apa clocotita.

Insectele mici pot fi administrate vara. Somnul nu atinge melcii, dar din foame pot mânca plante în acvariu.

Deoarece somnul poate înota burta în sus, nu contează pentru el de unde să-și ia hrana - de jos sau din stratul superior al solului. Synodontis mănâncă mâncarea direct de jos fără probleme, dar dacă mâncarea din alimentatorul de la suprafață i se pare mai atractivă, va pluti.

Se crede că somnul mănâncă alimente pentru alți pești. Prin urmare, trebuie mai întâi să hrănești somnul, apoi restul locuitorilor. În timpul hrănirii, sinodontele nu așteaptă porția lor de mâncare în partea de jos, ci se grăbesc în jurul întregului acvariu, ridicând nori de sol și mâncând totul.

Peștii sunt predispuși la obezitate. O dată pe săptămână, trebuie să aranjați o zi flămândă pentru sinodontă (dacă nu există pești mici în acvariu care pot deveni prada unui somn flămând).

2.2 Comportamentul în acvariu

Compatibilitatea cu alți pești este mare. Sinodontele sunt relativ pașnice, pot fi păstrate cu orice locuitori acvatici de dimensiunea adecvată. Cei mai buni vecini pentru somn sunt ciclidele care se potrivesc cu dimensiunea.

Somnii sunt indivizi teritoriali. Prin achiziționarea mai multor exemplare, puteți obține un război pentru teritoriul din acvariu, ducând adesea la victime. În același timp, sinodonta este compatibilă cu alți pești care nu duc un stil de viață bentic..

Schimbărilor le place să întâlnim noi vecini. Merită să plasați un guppy sau alți pești în acvariu, somnul va începe să circule în apropiere, simțind începătorul cu antenele sale. Acest lucru trebuie luat în considerare la cumpărarea peștilor mici. Noii veniți sunt conectați doar în prima jumătate a zilei, altfel noaptea pot deveni victime ale somnului. În timpul zilei, peștii vor avea timp să-și găsească adăpost în acvariu, iar somnul își va pierde interesul pentru ei. Somnul crescut cu pești mici nu îi consideră hrană și nu îi atinge dacă are suficientă hrană.

Cel mai interesant lucru este să privești somnul când îi este foame sau noaptea. O sinodontă flămândă înoată peste tot în acvariu în căutare de hrană, simțindu-și cu mustățile pe alți pești, dar fără a le face rău. Noaptea, somnul atârnă în straturile medii de apă, cu burta în sus. Un pește obișnuit să mănânce alimente vii poate deveni prădător noaptea, mâncând pești vii mici. Pentru a preveni acest lucru, somnul trebuie hrănit după-amiaza târziu..

Este recomandat să cumpărați persoane mici de cel puțin 5 cm lungime. La această vârstă, se adaptează mai ușor la acvariu și vor fi mai pașnici față de alți pești..

Somnul crește încet. Un pește de cinci centimetri își va dubla dimensiunea doar într-un an. După ce s-a stabilit într-un singur loc, somnul se agață ferm de el. Scoaterea peștelui din acoperiș nu este ușoară. Dacă casa devine mică, trebuie să puneți o alta mai mare în acvariu. În acest caz, cel vechi nu poate fi eliminat imediat. Peștele se va uita atent la noul adăpost timp de câteva săptămâni și se va muta în cele din urmă la el..

2.3 Reproducerea

Reproducerea sinodontului nu este ușoară pentru un începător. În captivitate, acestea se reproduc rar, astfel încât experții le fac injecții hormonale.

Peștii devin maturi sexual la vârsta de doi ani. Spawning are loc în stratul de apă mijlociu sau în apropierea suprafeței. Masculul o urmărește activ pe femelă. Ambii pești sunt într-o poziție înapoi în jos. Când masculul apasă asupra femelei, o porție de ouă apare în apă.

Dacă procesul are succes, femela va depune câteva sute de ouă mic microscopic, din care larvele vor apărea într-o săptămână.. Sunt hrăniți imediat cu ciliate. Larvele sunt mici, din primele zile de viață încep să se ascundă de lumină. În primele două-trei luni, puietul va înota normal, cu burta în jos, apoi va începe să se rostogolească.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Somik synodontis: soiuri, păstrarea în acvariu, reproducere, compatibilitate