Melci de acvariu: nutriție, reproducere, control al suprapopulării

Melci 25.04.2018 6,4 mii 4,3 mii 8 minute.

Melcii trăiesc în aproape toate acvariile vegetale. Dacă nu se târăsc pe sticlă, atunci se ascund în desișuri sau în pământ. Dacă nu efectuați un tratament special al plantelor înainte de a le pune în rezervor, mai devreme sau mai târziu, melcii vor apărea în vas. Numărul de crustacee trebuie reglementat. O cantitate mică va umple nișa ecologică din acvariu și va ajuta la menținerea curățeniei. O mulțime de crustacee vor dăuna ecosistemului.

1 Beneficiu și rău

Melcii ajută la menținerea echilibrului biologic prin consumul de alimente lăsate în urmă de pești și îndepărtarea algelor de pe plante, pietre, sticlă și alte suprafețe. Crustaceele sunt utile, dar opționale. Ele pot fi folosite pentru curățarea acvariului, dar un filtru și un raclet sunt mult mai eficiente la această sarcină. Prin urmare, beneficiile crustaceelor ​​sunt nesemnificative. Numărul lor trebuie monitorizat constant..

Moluștele puternic înmulțite sunt dăunătoare. Melcii elimină excremente, deci cu cât sunt mai multe, cu atât mai des va trebui sifonat solul. Ampularia, atunci când există o lipsă de alimente, mănâncă plante, începând cu cele cu frunze mici. În primul rând, kabomba, limnophila vor avea de suferit. Melcii de acvariu pot transporta viermi care sunt periculoși pentru pești. Moluștele din rezervoarele naturale sunt deosebit de puternic infectate.

Melcii consumă nu numai alimente, ci și oxigen. Ca urmare, devine înfundat în acvariu, peștii încep să se sufoce..

Raportul optim este de 1 melc la 8-10 litri de apă.

2

Melcii care trăiesc și se reproduc în acvarii pentru o lungă perioadă de timp nu sunt pretențioși pentru calitatea apei. Aceste creaturi sunt rezistente, se adaptează perfect la schimbările din microclimat, nu trebuie să fie îngrijite special..

Singura cerință pentru apă este duritatea. Din acesta, melcii absorb calciu și alte săruri minerale de care au nevoie pentru a-și construi coaja. Nu există suficientă sare în apă moale, astfel încât cojile se înmoaie și se deformează.

În apa dură, cojile cresc mai repede și formează pereți mai groși. Există dovezi că un număr mare de crustacee din acvariu pot reduce duritatea lichidului prin absorbția excesului de sare..

Parametrii apei:

  • aciditate - nu mai puțin de 6,5, optim - 6,8-7,8;
  • duritatea apei - cel puțin 5, de preferință 10-15;
  • duritate carbonatată - nu mai puțin de 4.

Toate moluștele tipice de acvariu trăiesc cel mai bine în acvariile tropicale unde temperatura apei nu scade sub +20 de grade. La +18 grade, îngheață, se opresc din mișcare sau hibernează. Chiar și temperaturile mai scăzute omoară animalele.

Melcii sunt un bun indicator al nivelului de oxigen din apă. Dacă se acumulează la suprafață, atunci acvariul trebuie curățat..

3 Nutriție

În acvariu, moluștele se hrănesc cu resturile de hrană pentru pești - uscate sau vii, care s-au așezat până la fund. Mănâncă alge filamentoase și creșteri pe sticlă. Melcii nu prelucrează excrementele de pește.

Cochilii pot fi hrănite special - comprimate de somn, bucăți de legume și verdeață. Carnivorelor li se dă carne de vită fiartă.

4 Compatibilitate cu pești

Melcii nou eclozați pot fi consumați de orice pește. În special le place să extermine moluștele labirintului, ghimpii, purtătorii mari de viață, ciclidele. Melcii mici sunt mâncați întregi de pești, iar câțiva adulți sunt scuturați din coajă, apucându-se de picior. Ca rezultat, doar o coajă goală se scufundă în partea de jos..

Cichlidele și tetradontii vânează diferit - iau moluște în gură întregi, le mușcă și scuipă fragmentele de coajă.

5 Cum să faceți față melcilor într-un acvariu

Numărul melcilor din navă va trebui controlat. Puteți face față crustaceelor ​​multiplicate excesiv în următoarele moduri:

  • lansează pești care mănâncă melci - macropode, gourami, ciclide, papagali, boci, tetradoni, platidoras;
  • Reduceți livrarea furajelor astfel încât melcii să moară de foame și să se reproducă mai încet;
  • adăugați în apă o substanță chimică care ucide crustaceele - Aquacons, Dajana Molucid, Tropical Limna Tox, Sera Snail Ex, Tetra_Zmf_Limnacid;
  • setează capcane Sera Snail Collect, Jbl Limcollect Ii;
  • aranjați momelile plasând un castravete sau o salată în acvariu sub sarcină.

Pentru a preveni pătrunderea melcilor inutili în rezervor, trebuie să procesați fiecare nouă instalație. Specimenul achiziționat este plasat în apă cu un agent anti-crustacee adăugat la acesta și păstrat câteva ore, apoi spălat bine, clătit în apă de acvariu turnat într-un recipient separat și abia apoi transferat într-un habitat permanent.

6 tipuri

Melcii de apă vin într-o varietate de forme, dimensiuni și culori. Toate au o carcasă exterioară care are o funcție de protecție. Poate fi răsucit într-o spirală (stânga sau dreapta) sau bivalvă, constând din două jumătăți conectate printr-un element elastic.

Scoici în coajă în spirală numite gastropode. Se mișcă cu ajutorul unui picior - o creștere musculară. În caz de pericol, animalul îl trage în cochilie și închide gaura cu un capac special.

Cele mai multe melci sunt hermafrodite - se fertilizează reciproc și apoi ambii reproduc. Există specii dioice cu masculi și femele, dar nu pot fi distinse vizual. Există purtători de vii. Durata medie de viață a unui melc într-un acvariu este de 1,5-2 ani. Indivizii cu viață lungă pot ajunge până la 3 ani.

Melcii nu sunt doar acvatici, ci și pământici. În apartamente, ei păstrează adesea o țară achatină africană. Ea este plantată într-un acvariu fără apă. Fundul este acoperit cu sol moale, pe care molușca poate trăi și se poate hrăni.

Melcii de acvariu sunt de apă dulce și marine. Apa dulce trăiește numai în apă dulce, marină - numai în apă sărată. Nu puteți pune crustacee în apă cu un grad de salinitate nepotrivit - vor muri foarte repede. Datorită prevalenței ridicate a acvariilor de apă dulce, melcii de apă dulce sunt cel mai bine cunoscuți. Această categorie include atât cele mai comune moluște - fiz și bobine, cât și exotice.

Marea majoritate a melcilor de acvariu trăiesc în coloana de apă. Există, de asemenea, moluște sol - melania. Se așează în sol și nu apar la suprafață până când nu se înmulțesc puternic..

6.1 Caracteristici de îngrijire

Pentru melci naturali, culoarea de protecție a cochiliei este tipică, plictisitoare, ajutând la amestecul cu mediul. Pentru acvariști, moluștele de apă dulce, cu o nuanță strălucitoare de coajă, sunt de interes: roșu, galben, pestriț, dungat.

Tipuri populare de melci de acvariu:

Numele

Caracteristici: conţinut

Ampularia

Diametrul cojii este de 5-7 cm. Există exemplare cu o coajă galbenă, întunecată, cu dungi. Piciorul este deschis și întunecat. Sex divizat. Se hrănesc cu plante, pot mânca resturile de alimente vii. Nu este potrivit pentru un medicină pe bază de plante, deoarece mănâncă mai întâi soiuri cu frunze mici și apoi cu frunze tari

Melania

Dimensiunea maximă este de 2 cm. Se înmulțesc rapid, nu necesită hrană specială. Vivipar, dioic. Locuiesc îngropați în pământ, unde mănâncă resturile de furaje și materie organică necompusă. Melaniile sunt utile deoarece slăbesc solul și îmbunătățesc circulația apei în el, împiedicând acrarea. Problema este că melcii se reproduc prea repede. După scurt timp, vor deveni înghesuiți în sol, vor apărea la suprafață și se vor strecura în acvariu în căutare de hrană

Zebre

O varietate de neretină, dimensiunea maximă a cochiliei este de 3 cm. Se hrănește cu alge, curăță lemnul de derivă, pietrele și sticla. Plantele vii nu deteriorează. Pot să se târască afară din acvariu. Nu vă reproduceți acasă

Tilomelania

Cea mai strălucitoare și spectaculoasă molușă de acvariu cu apă dulce. Dimensiune - 2-12 cm, în funcție de specie. Solicitând îngrijire, are nevoie de apă încălzită până la +28 grade. Într-un mediu dur, hibernează, într-un mediu moale, coaja i se prăbușește.

Este necesar un sol specific, acoperit cu frunze și cârlige, este recomandabil să puneți câteva pietre. Solul în sine trebuie să fie nisipos, pietrișul nu va funcționa.

Moluștele trăiesc în grupuri mici, nu se simt bine singuri. Le place să mănânce, trebuie să le hrănească de 2-3 ori pe zi. Mănâncă legume crude, hrană uscată pentru pește, bucăți de creveți, calmar, caracatiță. Împărțind sexul, reproduceți-vă prin naștere vie

Pagode (brotii)

O moluscă cu o formă interesantă de coajă poate trăi numai în apă foarte curată și oxigenată, deoarece în sălbăticie trăiește în râuri rapide și cascade. S-a dizolvat, dar este imposibil să se distingă masculii de femele. Dimensiune maximă - 5,5 cm.

De obicei, păstrează 5-7 bucăți într-un acvariu cu un volum de 50 de litri sau mai mult. În partea de jos, este imperativ să puneți mai multe pietre netede pe care se vor sprijini brotiile, după ce s-au adunat în grupuri.

Moluștele se hrănesc cu formațiuni algale și alimente care nu sunt consumate de pești. Trebuie să le hrăniți cu tablete pentru peștii de fund. Dacă încep să mănânce plante, este suficient să turnați felii de castravete, morcovi, broccoli sau spanac pe fund în fiecare zi.

Neretina, sau cu coarne

Locuiesc în apă sărată, de mare și de apă dulce. Reproducerea este posibilă numai într-un mediu sărat. Curăță perfect acvariul de alge. Neretina nu atinge plantele acvatice, dar mănâncă chiar și alge dure, ceea ce le face foarte utile. Se târăsc în locuri greu accesibile, curățând lamele inferioare ale frunzelor plantelor de acvariu și colțurile îndepărtate ale vasului. Spinii lor sunt protecție împotriva inamicului. Dimensiunea maximă a unui melc este de 2,5 cm

Marise

Un melc de apă dulce, poate trăi scurt în apă ușor sălbatică. Dimensiunea cochiliei este de până la 5 centimetri. Respiră aerul atmosferic, ridicându-se în spatele acestuia la suprafață. Poate părăsi acvariul și merge într-o excursie prin casă. Moluștele sunt dioice, masculul diferă de femelă printr-un picior mai ușor. Mănâncă orice hrană

Helena

Singura molustă carnivoră din acvariu care se hrănește cu melci. Dimensiune - 2 cm. Coaja este strălucitoare, în formă de con, vopsită în dungi negre și galbene. Helens mănâncă nat, bobine, melania. Ampulele mari și neretina sunt închise de ele în cochilii. Cochilii sunt heterosexuale, se reproduc lent

Bobine

Găsit în rezervoare naturale. Cochilia are un diametru de până la 3 centimetri, oarecum mai mică în captivitate. Culoare - de la maro închis la roșu. Pot trăi în cea mai murdară apă, deoarece respiră atât aerul dizolvat, cât și aerul atmosferic. Reproducerea, depunerea ouălor, hermafroditele. Bobinele se pot deplasa nu numai pe suprafețele acvariului, ci și pe suprafața apei

Fizic

Sunt distribuite pe scară largă, adesea aduse în acvariu împreună cu plantele. Dimensiune - nu mai mult de 1 cm. Acestea strică aspectul paharelor și plantelor, depunând ouă pe ele. Sunt utile pentru acvariu doar în cantități mici, deoarece mănâncă alimente necomestibile și placă verde pe pahare și frunze. Creșterea rapidă, hermafroditi

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Melci de acvariu: nutriție, reproducere, control al suprapopulării