Don sphynx - o rasă pentru cei care nu sunt indiferenți

Cum arată Don SphynxesÎn apariția acestor animale, trăsăturile figurinelor egiptene antice grațioase sunt combinate surprinzător cu privirea pătrunzătoare a creaturilor extraterestre. Unii simt dezgust și dezgust la vederea Sfinxului, în timp ce alții simt o dorință acută de a avea grijă de el. Pisicile pline de grație, cu ochi mari și înțelepți, nu lasă pe nimeni indiferent.

Istoria rasei

Apariția rasei de pisici fără păr este oarecum misterioasă și melodramatică. Provine de la o pisică fără adăpost pe nume Barbara, care a fost ridicată din milă și adusă acasă. Gazda era sigură că părul a căzut în urma bolii. Prin urmare, am făcut multe eforturi pentru ao restabili. Și abia după ceva timp a devenit clar că lipsa de păr nu este un sindrom al patologiei, ci o manifestare a unei mutații genetice.

Presupunerea a fost confirmată de naștere primii descendenți. Pisoii erau și ei cheli. Crescătorii au decis să continue să lucreze la dezvoltarea rasei. La începutul anilor 90, comunitatea felinologică a confirmat oficial existența unei rase noi. Numele a fost dat de locul de origine al strămoșului - orașul Rostov-on-Don. În ciuda vârstei sale relativ tinere, Don Sphynx a reușit să pună bazele pentru o altă ramură din familia pisicilor cheli - Peterbald sau Sf. Petersburg..

Caracteristicile aspectului

Aspectul colorat al Donchaks are o serie de trăsături caracteristice - pliurile pielii pe trunchi și cap, o siluetă alungită alungită, labele de diferite lungimi: labele din față sunt mai scurte decât cele din spate, degetele bine definite pe tampoane.

Există trei tipuri de haine inerente Don Sphynxes.

  1. Descrierea rasei„Cauciuc” sau „plastilină”. Pisoii de la naștere sunt complet fără păr, fără păr, dar de multe ori văzători. La animale, există o absență completă a mustăților și vibriselor. Pliurile pielii din tot corpul persistă pe tot parcursul vieții.
  2. Stol sau velur. Flock este un puf moale „vătat”. Face pielea plăcută la atingere, care amintește de rinichi. Pisicuțele de turmă se nasc cu o haină mică și o coroană chelie pe cap. Când crește, lâna cade și se uzează. În soiul de velur, puful este prezent doar pe anumite părți ale corpului - botul, coada și labele.
  3. Perie. Lâna subțire și crețată se numește perie (în engleză, brush - „pensulă”). Pisicile cu perii își pot pierde periodic tot părul și apoi pot crește din nou. O astfel de „chelie” poate fi asociată din mai multe motive - sarcină, castrare, schimbare a alimentelor etc. Dacă sunt încrucișate incorect, periile sunt similare cu scabia sau lichenul. Este interesant faptul că urmașii dintr-o pereche de pensule Don Sphynxes vor fi complet cheli.

Peria Don Sphynx este o felină de dimensiuni medii. Greutatea corporală a unei pisici adulte nu depășește 5 kg, pisicile sunt puțin mai mici - până la 3 kg. Animalele au picioare și spate puternice. Botul are formă triunghiulară cu urechi mari. Ochii pot avea culori diferite.

Caracter și comportament

Comportamentul Don Sphynx infirmă complet afirmația binecunoscută conform căreia pisicile merg de la sine. Poate din cauza lipsei de lână, Donchaks sunt mai vulnerabili la vicisitudinile vremii și au nevoie de îngrijire umană. Prin urmare, caracterul lor este prietenos, incredibil de afectuos și sociabil. Sfinxurile cu greu suportă singurătatea. Trebuie să fie alături de oameni, în lumina reflectoarelor. Le place să-și petreacă timpul în brațele proprietarului. Sphynxes socializează bine, se înțelege ușor cu alte animale de companie. Îmi place să particip în jocuri și distracție pentru copii. Nu doar pisoii, ci și animalele adulte au nevoie de jucării cu care să se joace. În caz contrar, pot folosi unele lucruri de maestru..

Bunăvoința Don Sfinxului este subliniată de o altă trăsătură pozitivă, nu de răzbunare și de neiertare. În ciuda faptului că Donchaks sunt destul de susceptibili la neatenție față de ei înșiși. Ei suportă jignirea în tăcere, ascunzându-se într-un colț retras și pentru o lungă perioadă de timp nu o părăsesc.

Mulți proprietari de animale susțin că periile Don Sphynx au puteri de vindecare. Se potrivesc în locul dureros și întinde-te pe el mult timp. Într-un fel, joacă rolul unui tampon de încălzire. Corpul fierbinte al pisicii încălzește bine zona dureroasă..

Întreținere și îngrijire

Proprietarii pensulei Don Sphynx o compară adesea cu un copil mic, deoarece pisica necesită îngrijire și atenție constantă. Spre deosebire de alte feline, Sfinxul nu poate supraviețui singur, fără intervenția umană..

Îngrijirea lui Don Sphynx include mai multe puncte importante:

  1. Cum să hrănești sfinxiiAnimalul este extrem de sensibil la schimbările din condițiile meteorologice. În niciun caz nu ar trebui să se permită hipotermia. Când temperatura scade în camera în care locuiește sfinxul, acesta trebuie îmbrăcat, pe canapea ar trebui să fie pus un tampon cald cu apă. Uneori oamenii din Donetsk caută ei înșiși un adăpost mai cald - lângă un radiator sau sub o pătură. Pe căldură, dimpotrivă, evitați supraîncălzirea și arsurile solare. Don pisicile - iubitorii de a absorbi soarele.
  2. Efectuați regulat proceduri de igienă. Don Sphynxes nu sunt la fel de curate ca alte rase de pisici. Este mai dificil și mai lung să-i antrenezi să meargă pe tavă. Unele persoane, după ce au trimis nevoia, trebuie să spele anusul. Ștergeți zilnic pliurile pielii cu un tampon de bumbac pentru a îndepărta transpirația murdară și lipicioasă. O dată la 7-10 zile, curățați-vă urechile de acumularea de sulf. În plus, este necesar să se monitorizeze starea ochilor și, dacă este necesar, să se proceseze și ei. Dinții sunt curățați de tartru. Pentru igiena zilnică, folosiți o pastă de dinți specială și o perie. Sfinxurile trebuie scăldate frecvent (de 2 ori pe lună). Pentru spălare, utilizați fie șampoane speciale pentru pisici, fie șampoane pentru bebeluși. După procedurile de apă, animalul este înfășurat cu atenție într-un prosop și șters..
  3. Dieta trebuie să fie atent selectată și echilibrată. Mâncarea luxoasă și premium este ideală pentru peria de sfinx. Pisicile sunt fericite să mănânce carne slabă fiartă. Este strict interzis să le dai pește, alimente sărate, murate, dulciuri!

Sănătate

Fragilitatea externă și lipsa de apărare a Don Sfinxului sunt înșelătoare. Pisicile au imunitate stabilă și sănătate bună. Există mai multe puncte problematice de care trebuie să fii atent. Primul semn al unei patologii emergente în corp - miros acru de sudoare. Când apare, este necesar să examinați cu atenție pisica, să urmați comportamentul și dispensele naturale. În caz de abateri de la normă, solicitați ajutor de la medicul veterinar.

Boli cel mai frecvent afectate de Don Sphynxes, poate fi împărțit condiționat în trei grupe:

  • Ereditar.
  • Patologia pielii.
  • Afectiuni respiratorii.

Date externe ale sfinxuluiPrimul grup include malformații congenitale ale scheletului (scurtarea maxilarului inferior, curbura cozii) și a ochilor (volvulusul pleoapelor, reducerea dimensiunii globului ocular), precum și hiperplazia glandelor mamare, inflamația pereților vasculari. Unele dintre aceste boli pot fi tratate cu medicamente sau intervenții chirurgicale. Anumite defecte genetice (cum ar fi lipsa timusului) sunt fatale.

Al doilea grup este asociat cu o reacție dureroasă a pielii la factorii externi și interni. Este vorba de acnee (acnee), dermatită, vasculită. Când apar erupții cutanate sau pete pe pielea animalului de companie, trebuie să consultați un medic veterinar și să acordați animalului îngrijirea adecvată. Majoritatea bolilor răspund bine la tratament și trec rapid.

Al treilea grup include rinita, răceli.

Proprietarii Don Sphynx ar trebui, de asemenea, să ia în considerare faptul că animalul este o sursă puternică de alergeni. Ideea că lâna provoacă alergii este fundamental greșită. De fapt, glicoproteina se găsește în salivă, sudoare și alte secreții. Prin urmare, Donets sunt literalmente saturate cu alergeni..

Rasa Don Sphynx cu un aspect non-standard, un caracter pașnic, iubitor captivează prin lipsa de apărare și vulnerabilitatea sa. Pare să fie creată special pentru a scoate în evidență cele mai bune calități în oameni - bunătate, receptivitate, empatie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Don sphynx - o rasă pentru cei care nu sunt indiferenți