Pisica sphynx: caracteristici ale rasei

Pisică chelăPisici fără păr

sunt animale unice. Ele sunt adesea activate de indivizi creativi, precum și de iubitori de practici spirituale. Datorită aspectului lor neobișnuit și trăsăturilor de caracter, creează impresia că sunt înzestrați cu proprietăți mistice. Cu liniile corpului, seamănă cu o statuetă, iar privirea lor magică este capabilă să sugereze că acestea sunt creaturi extraterestre.

Povestea originii

Nu e de mirare că sfinxii au un astfel de nume - încă în documentele antice a fost menționată rasa pisicii fără păr. Egiptenii le-au îndumnezeit și au decorat cu imaginile lor scrisori vechi și zidurile templelor. Crescătorii, observând asemănarea uimitoare a animalelor chel cu desenele egiptene, au dat rasei acest nume.

Prima apariție a unui astfel de animal exotic a fost înregistrată în America la începutul secolului al XX-lea, după care au dispărut. Și abia în 1966, în Canada, acest gen a fost reluat odată cu nașterea unui pisoi gol de la o pisică obișnuită. Această specie nu a primit recunoaștere, deoarece pisoii s-au îmbolnăvit și au murit..

În 1975, în Minnesota, o pisică gri obișnuită a născut o pisică chelă, iar un an mai târziu a născut și o pisică fără păr. Ei sunt fondatorii rasei de elită, dar recunoașterea oficială a Sphynxes a avut loc abia în anii 90..

SfinxÎn 1987, la Rostov-pe-Don, s-a născut o pisică fără blană, din care au venit pisoii cu o genă recesivă. Așa se face Rasa Don Sphynx. În 1994, la Sankt Petersburg, ca urmare a traversării Don Sphynx și a unei pisici orientale cu părul scurt, a apărut o rasă foarte comună - St. Petersburg.

Descrierea rasei Sphynx

Rasa de pisici Sphynx se distinge prin mușchi bine dezvoltați, care sunt acoperiți cu o piele delicată cheală. Capul mic are urechi uriașe de localizare și ochi ușor înclinați. Temperatura corpului animalului este atât de ridicată încât mulți proprietari preferă să-și ducă animalul în pat, folosindu-l ca tampon de încălzire. Adulți în înălțime pot ajunge la 30 - 40 cm și cântăresc aproximativ 5 kg. Culoarea acestor animale este diferită: alb, violet, broască țestoasă, crem, albastru, ciocolată, negru.

În prezent, au fost crescute trei tipuri de rase Sphynx:

  • Canadian;
  • don;
  • petersburg.

Au diferențe externe.

Sfinx canadian - Acesta este un animal de dimensiuni medii, cu pielea puternic ridată, care este acoperit cu puf moale. Pisica are urechi uriașe și ochi mari înclinați..

Don Sphynx - cea mai mare ca mărime, având urechi mari cu vârfuri rotunjite, ochi mici, fixați oblic, piele elastică cu pliuri pe gât, cap, inghină și axile.

Rasa PetersburgRasa Petersburg cele mai elegante, caracterizate prin membre subțiri și lungi, urechi mari ascuțite, exces de piele „de antilopă” și ochi verzi sau albaștri în formă de migdale.

Pisicile din rasa canadiană sunt acoperite cu un strat foarte subțire de păr, care seamănă cu o piele de piersică lână. Printre reprezentanții din Petersburg și Don, puteți găsi atât indivizi păroși, cât și goi.

Caracter

La prima vedere, pisicile Sphynx provoacă un sentiment ambiguu. Cu toate acestea, trebuie doar să atingeți învelișul de catifea al animalului și să priviți în ochii săi uriași expresivi, deoarece inima viitorului său proprietar va fi lovită pe loc. Aceste pisici au foarte natura afectuoasa si docila, lovirea unei persoane cu o manifestare a activității intelectuale, ceea ce o face ușor de antrenat și supus unor metode simple de educație.

Pisicile Sphynx sunt absolut neagresive, în ciuda faptului că sunt foarte atente. Datorită prieteniei lor, aceste animale nu se ofensă niciodată de stăpânii lor și nu se răzbună niciodată asupra lor. Îi iubesc foarte mult pe copii, permițându-le să facă totul: să se poarte pe dos sau să picteze pe corp..

Veselia și veselia pisicilor Sphynx sunt foarte atrăgătoare pentru membrii tineri ai familiei. Și datorită inteligenței lor sporite, animalele de companie se joacă adesea la ascuns cu copiii și îi cuceresc. Frica și curajul sunt semnele distinctive ale pisicilor fără păr. Le place să înoate, așa că atunci când proprietarul își freacă pielea între falduri sau îi udă de la duș, le dă adevărată plăcere..

PisicăPisicile Sphynx preferă să doarmă într-un spațiu cald și închis, așa că aleg un loc pentru o noapte de somn pe pat, lângă proprietar, așezându-și capul direct pe pernă. Mulți proprietari cumpără animale casă caldă separată, în care dorm cu plăcere. Iarna, pisicile din această rasă ar trebui izolate cu îmbrăcăminte specială, deoarece în perioada rece sunt foarte reci..

Pisica sfinx este foarte puternic atașată de unul dintre membrii familiei. Încearcă să fie alături de animalul său de companie tot timpul și este foarte greu să suporti absența lui, mai ales dacă este lungă. Pentru a-l scuti de stres, este recomandat să aveți un alt animal. Datorită sociabilității lor înnăscute, sfinxii găsesc cu ușurință un limbaj comun cu orice animal..

Caracteristici de putere

Pisicile Sphynx nu sunt prea pretențioase în ceea ce privește hrănirea. Pot mânca atât mazăre verde, cât și roșii proaspete. Prin natura lor, aceștia sunt adevărați glutoni și proprietarii, atunci când elaborează o dietă, ar trebui să respecte anumite reguli. În caz contrar, simptomele obezității sau ale supărării digestive vor apărea destul de curând. Hrănirea pisicilor ar trebui să fie de 3-4 ori pe zi, acordând o atenție specială alimentelor bogate în vitamine. Un animal are nevoie de 200 de grame de proteine ​​zilnic și jumătate de carbohidrați..

Dacă proprietarul își hrănește animalul de companie cu alimente gata preparate, atunci în aceste scopuri merită să cumpărați produse premium de înaltă calitate, uscate sau conservate. Produsele din pește ar trebui să fie limitate în dieta sfinxurilor sau administrate o dată pe săptămână sub formă fiartă. Următoarele produse sunt strict interzise pentru aceste animale:

  • ceapă;
  • cartof.

Orezul și terciul de hrișcă sunt de mare beneficiu pentru Sfinxuri, mai ales prin adăugarea unei linguri de ulei vegetal. Meniul se bazează pe produse lactate fermentate, dar ar trebui excluse alimentele dulci, grase și prăjite.

Din sortimentul de carne, se recomandă să se acorde preferință:

  • miel și carne de vită crude sau fierte;
  • organe de pui crud tocate.

Pisică chelă SphynxDin produsele lactate, brânza de vaci este binevenită, dar laptele în sine ar trebui să fie dat doar pisoilor, reducându-și treptat prezența în dietă până când dispare complet. Laptele este contraindicat adulților. Dieta ar trebui să includă și legume și fructe proaspete..

Caracteristici de îngrijire

Caracteristicile fiziologice ale pisicilor Sphynx necesită îngrijire suplimentară pentru pliuri și urechi, iar toate celelalte părți ale corpului au nevoie, de asemenea, de îngrijire atentă..

Auricule

Urechile pisicilor Sphynx sunt mari, deci urechile lor trebuie curățate în fiecare săptămână. Tampoanele de bumbac sunt umezite în vaselină, ulei sau loțiune și freacă partea vizibilă a urechii cu ele, fără a intra adânc în interior, pentru a nu deteriora timpanul sau a provoca dezvoltarea unui proces inflamator, care va oferi animalului un puternic disconfortul. Sfinxurile sunt adesea afectate de acarienii urechii, așa că, dacă suspectați prezența acestui parazit, trebuie să vă contactați imediat medicul veterinar..

Pielea corpului

În fiecare zi, pielea corpului animalului trebuie ștearsă cu o cârpă umedă, îndreptând toate pliurile. Deoarece pisica Sphynx nu are păr, corpul său se poate secreta protecție asemănătoare cu ceara. O astfel de descărcare indică adesea că există probleme în procesul metabolic al corpului. Trebuie să faceți baie animalelor pe măsură ce se murdăresc, mai ales că le place această procedură. Procedurile de apă trebuie efectuate la trei ore după masă.

Ochi

Ochii pisicilor trebuie, de asemenea, îngrijiți în fiecare zi, deoarece nu au gene care să le protejeze de murdărie și resturi.. Fante de ochi trebuie clătit cu apă purificată, examinând cu atenție zona din jurul ochiului. Dacă se constată roșeață sau umflături, însoțite de descărcare purulentă, atunci este nevoie de ajutorul unui specialist.

Dinți și gheare

Trebuie să curățați dinții cățelușilor cu un tampon de tifon, care este umezit în infuzie de pătlagină și înfășurat în jurul unui deget. Pentru adulti se recomandă achiziționarea unei paste speciale și a unei periuțe de dinți. De asemenea, puteți utiliza alimente solide, care sunt concepute pentru a curăța suprafața dinților..

Ghearele Sfinxului au nevoie de mai mult decât de un ascuțitor. Acestea trebuie tăiate periodic. Prima dată o astfel de procedură trebuie efectuată de un medic veterinar.

Astfel, pisicile Sphynx sunt animale foarte afectuoase, incapabile să manifeste agresivitate. Ei sunt puternic atașați de stăpânul lor și sunt greu presați să fie separați de el. Iubesc copiii și se joacă adesea cu ei. Cu o îngrijire atentă, pot trăi până la 20 de ani.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisica sphynx: caracteristici ale rasei