Petersburg sphynx: descrierea rasei, caracterul pisicii și caracteristicile îngrijirii

Pisici chele 18.04.2018 4,8 mii 3,2 mii 4 minute.

Petersburg Sphynx (Peterbald) este o rasă de pisici fără păr, crescută de crescătorii din Sankt Petersburg în anii 90 ai secolului trecut. Au fost obținute ca urmare a încrucișării unei pisici orientale cu un Don Sphynx. Peterbald este cea mai tânără rasă de pisici fără păr. Aceste animale de companie diferă de rudele lor fără păr prin sociabilitate și grație specială. Cei care doresc să cumpere o astfel de pisică exotică ar trebui să se familiarizeze cu trăsăturile de îngrijire a lui.

1 Rasa standard

Descrierea rasei:

 1. 1. Greutate: femelele nu ating mai mult de 3,5 kg, iar masculii - nu mai mult de 5 kg.
 2. 2. Corpul este lung, musculos și flexibil, cu un gât proporțional.
 3. 3. Capul este îngust, alungit. Nasul este larg și mare. Auriculele sunt mari, strâns distanțate și ușor extinse. Nu există vibrise. La unele persoane, acestea sunt foarte scurte și arată vizual ca singe. Ochii sunt în formă de migdale, ușor înclinați. Culoarea ochilor - verde intens, albastru, albastru sau gălbuie.
 4. 4. Extremități. Picioare înalte, grațioase, cu tampoane ovale groase. Degetele sunt alungite, coada este lungă și foarte subțire.

Pisoii se nasc complet cheli și pufoși. Părul le cade pe măsură ce îmbătrânesc, iar culoarea finală apare doar cu 2 ani. Pisoii deschid ochii foarte devreme - 3-5 zile după naștere.

În ceea ce privește culorile stratului, standardul permite:

 • cremă;
 • liliac;
 • punctul de culoare;
 • ciocolată;
 • particolor (piele palidă cu pete pe cap și coadă).

Animalele cu o culoare solidă sunt rare.. În același timp, culorile negre, gri și albe ca zăpada sunt permise de standard. Cel mai adesea, aceste pisici au pete mari, de formă neregulată..

Deoarece această rasă de pisici este relativ tânără, nu a fost încă răspândită. Se recomandă achiziționarea Peterbalds numai în creșe specializate, dintre care există destul de multe în patria acestor animale exotice.

1.1 Tipuri de lână

În familia sfinxurilor de la Sankt Petersburg, există o anumită diviziune a pisicilor în funcție de tipul hainei. Experții disting următoarele tipuri:

 • chel;
 • perie (pisoii sunt acoperiți cu păr la naștere, dar îl pierd în timp);
 • vârf de perie (pisoii au păr, dar pe măsură ce cresc, rămâne doar pe față și pe labe);
 • velur (la naștere există puf care rămâne doar pe unele părți ale corpului);
 • turmă (pisici cu părul drept, cu părul scurt).

Peterbald cu părul drept (turmă)

Pisicile cu păr drept sunt eliminate de la reproducere ulterioară. Pisicile complet fără păr sunt apreciate la spectacole, iar pisicile periate cret sunt excelente pentru reproducere.

2 Caracter

Sfinxurile de la Sankt Petersburg au un caracter blând. Reprezentanții acestei rase se disting prin activitate, curiozitate, inteligență remarcabilă și sociabilitate incredibilă. Se înțeleg ușor cu alte animale de companie și cu toată casa. Le place să se joace cu copiii și să petreacă timp cu proprietarul. Animalele de companie mici sunt îngrijite, se referă calm la rozătoare și păsări.

Singurătatea Petersbolds este foarte dificilă și îl urmăresc pe proprietar în tot apartamentul, cerând atenție persoanei lor. Pisicile din această rasă nu sunt recomandate persoanelor ocupate, care sunt forțate să-și petreacă cea mai mare parte a timpului în afara casei, deoarece animalele de companie suferă separat de proprietar.

Din fire, Sfinxurile din Sankt Petersburg sunt mai mult ca câinii decât pisicile. Sunt foarte loiali stăpânului lor și sunt ușor de antrenat cu o varietate de comenzi. Proprietarul, dacă se dorește, poate învăța pisica să aducă diverse obiecte în dinți. Peterbalds sunt foarte jucăuși și, prin urmare, este recomandabil să achiziționați mai multe jucării speciale pentru ei.

3 Caracteristici de îngrijire și întreținere

Sfinxurile din Petersburg sunt minunate pentru păstrarea acasă. Vă puteți hrăni pisica atât cu alimente naturale de înaltă calitate (dieta se bazează pe proteine), cât și cu alimente gata preparate. Multe companii produc alimente premium special pentru pisici fără păr.

Deoarece nu au păr, nu trebuie să aibă grijă de el și, datorită caracterului echilibrat, animalele de companie pot tolera cu ușurință proceduri precum tăierea unghiilor, curățarea urechilor și a dinților, scăldatul.

Pisicile din Petersburg au nevoie de îngrijire atentă a pielii datorită particularităților structurii lor fiziologice. Persoanele petbald născute cu chel sunt predispuse la reacții alergice, care apar sub formă de dungi proeminente pe piele. Erupții similare apar la pisici în timpul estului, în timp ce pisicile sunt complet acoperite de sângerare și acnee purulentă. Castrarea vă va ajuta să scăpați de această problemă.

La pisicile din Petersburg cu părul drept și fără păr, se secretă în mod constant un secret roșiatic, care le protejează de boli. În număr mare, apare în zona urechilor și ghearelor. Este interzisă spălarea cu șampoane. Este indicat să curățați pielea cu o bucată de vată înmuiată în cremă pentru bebeluși.

Oamenii peterbali fără păr transpiră mult și trebuie să fie scăldați în mod regulat. Este recomandabil să efectuați procedura de câteva ori pe lună, folosind șampoane specializate pentru pisici, care sunt vândute în magazinele de animale de companie, pentru a curăța pielea. Se recomandă achiziționarea de produse destinate pielii sensibile. În loc de șampon, puteți folosi săpun pentru bebeluși sau săpun hipoalergenic.

Sfinxurile din Petersburg nu tolerează curenții, frigul și schimbările bruște de temperatură. Iarna, salopetele speciale trebuie purtate la pisici. Adesea, cu o creștere accentuată a temperaturii în cameră, ochii animalelor de companie încep să se ude. În acest caz, trebuie șterse cu atenție cu un șervețel sau vată înmuiată în apă simplă..

Pisicile fără vibrise au lacrimare abundentă. Pielea din jurul ochilor și a pleoapelor trebuie curățată cu discuri umede în fiecare zi. Se recomandă curățarea auriculelor o dată pe săptămână, puteți folosi o loțiune specială.

Peterbald trebuie tăiat numai după cum este necesar, folosind un tăietor de gheare pentru această procedură. Dinții unui animal de companie cu patru picioare trebuie curățați de 1-2 ori pe săptămână, folosind o perie specială și pastă de dinți.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Petersburg sphynx: descrierea rasei, caracterul pisicii și caracteristicile îngrijirii