Petersburg sphynx - pisici peterbald

Petersburg Sphynx este o rasă rară și neobișnuită de pisici fără păr. La fel ca majoritatea speciilor de sfincși, aceste pisici sunt foarte prietenoase și pașnice. Sunt foarte atașați de proprietar și nu tolerează singurătatea..

Astăzi, pisicile Peterbald devin din ce în ce mai populare, deoarece nu provoacă alergii, nu lasă resturi de blană peste tot, se înțeleg bine cu copiii și alte animale de companie..

Istoria rasei

Petersburg Sphynx sau Peterbald este o rasă de pisici relativ tânără care a fost crescută în Rusia la începutul anilor `90. Sarcina principală a crescătorilor a fost crearea unei pisici orientale, combinând frumusețea și grația siamezului și aspectul nestandard al Don Sphynxes. Reprezentanții de elită ai acestor rase au fost folosiți pentru încrucișare, în urma cărora au apărut primii bebeluși fermecători Peterbald.

Frumusețe și grație
Frumusețe și grație

Mai mult, crescătorii au trebuit să înrădăcineze trăsăturile rasei și să le facă mai pronunțate, pentru care au fost încrucișate cu diferite rase de pisici orientale. Oficial, rasa Sphynx din Petersburg a fost recunoscută de Asociația Americană TICA abia la sfârșitul anilor `90 ai secolului trecut, când a fost în cele din urmă formată, iar gena „goală” a Don Sphynxes a fost fixată pe aceasta.

Împerecherea ulterioară între Petersburg și Don Sfinx a fost interzisă. În 2003, rasa Peterbald a fost recunoscută de World Cat Federation WCF.

Descrierea rasei

Sphynx Peterbald nu este degeaba considerat una dintre cele mai pline de farmec rase de pisici, deoarece reprezentanții săi se disting prin grație, grație și aristocrație.

Caracteristicile standard și principale ale rasei:

 1. Corpul este bine construit, cu mușchi dezvoltați și flexibili. Cușca toracică și coapsele Sphynxului din Sankt Petersburg nu diferă în lățime, coastele sunt rotunjite. Greutatea medie a adulților este de la 3 la 4,5 kg. Rasa are picioare lungi și grațioase, cu tampoane groase și ușor alungite. Coada sfinxurilor arată ca un bici lung și subțire.
 2. Forma capului este în formă de pană și îngrijită, cu urechi mari, erecte. Gâtul acestor pisici este lung și subțire, proporțional cu corpul. O trăsătură distinctivă a lui Peterbalds este bărbia pronunțată și ochii mari înclinați. Cel mai adesea, irisul este colorat în albastru sau verde intens..
 3. Mustață - lungă și creț.

Cel mai adesea, Peterbald nu are păr pe corp. Pielea este mobilă și se adună în pliuri pe corp și cap. Pielea pisicii este moale și delicată la atingere. La pisoi de până la 2-3 luni, o pufă mică poate fi prezentă pe corp. După 1,5 ani, pisicile devin complet chele.

Velur
Velur

Conform standardului rasei, Peterbalds are 9 tipuri de lână:

 • chel născut - astfel de pisoi se nasc initial cu pielea neteda;
 • pisică goală - lâna dispare complet cu 1,5-2 ani;
 • turmă - părul foarte scurt, rar și moale este prezent pe corp. Lungimea maximă admisă a părului este de 2 mm;
 • catifele - lâna este mai densă decât tipul anterior;
 • perie - atât părul moale, cât și cel tare pot fi prezente în același timp pe corpul pisicii;
 • punct de perie - haina este prezentă numai în anumite zone, cel mai adesea pe picioare, coadă și cap;
 • cu părul drept - prezența părului drept drept pe corp;
 • praf - astfel de sfinxuri nu au păr, iar pielea este atât de moale și subțire încât se simte ca praf la atingere;
 • cauciuc - pielea acestui tip de sfinx se întinde ca cauciucul, are o structură foarte plăcută și moale.

În ceea ce privește culoarea, culoarea pielii reprezentanților acestei rase poate fi foarte diversă..

Trăsăturile de caracter și nivelul de inteligență

Petersburg Sphynxes sunt pisici cu un caracter moale și pașnic. Sunt sociabili, moderat curioși, jucăuși și atașați de stăpânul lor. Peterbald nu se tem de străini și încearcă întotdeauna să se împrietenească cu ei când sosesc oaspeții. O trăsătură distinctivă a acestor pisici - le place să „vorbească” și deseori răspund cu miau la observațiile proprietarului.

Aceste pisici au un timbru destul de puternic. Dacă proprietarul uită să ofere hranei animalului de companie sau pisica doar se plictisește, cu siguranță își va aminti de el cu un miau tare. Peterbalds adoră să petreacă timp cu proprietarul, lăsându-se în brațe sau doar urmărind ce se întâmplă.

Datorită acestui atașament față de oameni, nu degeaba animalele de companie din această rasă sunt numite pisică cu caracter canin. Dacă începeți să-l mângâiați pe Peterbald, el va răspunde cu siguranță cu un ronțăit recunoscător.

Foarte atașat de proprietar
Foarte atașat de proprietar

Sphynx-ul din Sankt Petersburg iubește pe toți membrii familiei, dar își alege singur un proprietar, pe care îl consideră un lider. După el, va merge oriunde și va apăra până la capăt. Din moment ce acestor pisici nu le place să fie singure, ele sunt întotdeauna în centrul atenției. Acest comportament se datorează și faptului că este important pentru Peterbalans să le simtă nevoia și importanța..

În ciuda faptului că rasa are rădăcini siameze, agresivitatea și furia nu sunt specifice lui Peterbald. De aceea, animalele de companie din această rasă sunt perfecte pentru familiile cu copii. Sfinxul din Sankt Petersburg se va juca fericit cu copilul sau va sta doar lângă el, urmărind acțiunile copilului.

În ciuda lipsei de agresivitate, crescătorii sunt sfătuiți să achiziționeze aceste pisici pentru copiii mai mari. Acest lucru se datorează faptului că, după joacă, pisica își poate elibera inconștient ghearele sau mușca. Cu alte animale care locuiesc în apartament, Sfingxul din Sankt Petersburg va găsi, de asemenea, cu ușurință o limbă comună.

Un alt avantaj fără îndoială al poporului Peterbald este mintea ascuțită și ingeniozitatea lor. Aceste pisici se obișnuiesc rapid cu litiera și cu zgârieturile. Unii crescători reușesc chiar să-i învețe trucuri. Deoarece Peterbalds se disting prin curățenia lor, pot fi ușor învățați la procedurile igienice. Ei calm și fără să țipe suportă spălarea, așteptând sfârșitul procedurii.

Pe o notă! Potrivit proprietarilor, Peterbald este o pisică care are un efect anti-stres asupra oamenilor.

Îngrijire și

Din cauza lipsei de blană, toți sfinxii se murdăresc și transpira destul de repede. Glandele sebacee sunt prezente pe trunchiul lor, care secretă o acoperire maronie, a cărei intensitate diferă în funcție de sănătatea și condițiile animalului. Decizia de a menține igiena animalelor de companie depinde de situație..

Corpul pisicii poate fi șters periodic cu șervețele umede speciale sau scăldat în apă caldă. În același timp, crescătorii sfătuiesc să obișnuiască pisoiul cu scăldat încă din copilărie, altfel pisica poate rezista procedurii. Indiferent de temperatura aerului, după scăldat, trebuie să vă înfășurați animalul de companie într-un prosop și să vă asigurați că nu îngheță..

Baie
Baie

Temperatura optimă pentru sfinxurile de la Sankt Petersburg este de 23-25 ​​grade. Dacă apartamentul este rece, este recomandat ca animalul dvs. de companie să cumpere un costum special, care poate fi achiziționat de la magazinul pentru animale de companie. În caz contrar, există posibilitatea ca animalul să se îmbolnăvească (mai ales iarna).

De asemenea, îngrijirea unui Peterbald presupune respectarea următoarelor reguli:

 • proprietarul trebuie să șteargă zilnic ochii animalului cu un tampon de bumbac uscat, astfel încât murdăria să nu se acumuleze în ele;
 • se recomandă curățarea urechilor și a dinților la fiecare două săptămâni;
 • de asemenea, animalul de companie trebuie să-și taie periodic ghearele.

În ceea ce privește alegerea hranei, Sfinxul din Sankt Petersburg poate fi hrănit atât cu furaje industriale, cât și cu alimente naturale. Cel mai bine este să întrebați imediat crescătorul ce pisică a fost hrănită încă din copilărie și ce produse îi plac cel mai mult. Majoritatea crescătorilor preferă să hrănească pisoii cu produse lactate - iaurt, chefir, smântână.

Pe măsură ce pisica crește, carnea slabă (carne de vită, iepure, pui), legume curățate, vitamine și oligoelemente utile animalului de companie trebuie introduse în dietă. Medicul veterinar vă va ajuta să compuneți dieta optimă pentru Peterbald.

Dacă alegerea a căzut pe hrana industrială, se recomandă hrănirea animalului de companie numai cu alimente premium sau super-premium, care se disting printr-o compoziție echilibrată și naturală. Lubrifiantul maro care iese în evidență pe corp vă va ajuta să determinați cât de corect este selectată dieta și dacă este potrivită pentru animalul de companie. Dacă este prea mult, atunci dieta trebuie ajustată..

Din cauza lipsei de lână, Sfinxul din Sankt Petersburg are un metabolism crescut, ceea ce duce la un apetit bun. Cea mai bună opțiune este de a da hranei animalului de 3-5 ori pe zi, dar în porții mici. Cu această abordare, animalul nu va simți foame, iar tractul gastro-intestinal va funcționa corect..

Atenţie! Deoarece Peterbalds au crescut schimbul de căldură, corpul lor rămâne întotdeauna fierbinte. Febra este o caracteristică a rasei, nu un simptom al unei boli.

Probleme de sanatate

Peterbalds sunt o rasă tânără care nu are boli ereditare. Astfel de pisici se disting prin imunitate puternică și sănătate. Odată cu vaccinarea în timp util, hrănirea de calitate și îngrijirea bună, nu vor apărea probleme de sănătate ale animalelor de companie. Speranța medie de viață a Sfinxului din Sankt Petersburg este de 14-16 ani.

Copii
Copii

Dar crescătorii rasei ar trebui să ia în considerare faptul că, din cauza lipsei părului, astfel de pisici sunt mai predispuse la răceli, mai ales în sezonul de iarnă. Pentru a minimiza riscul de îmbolnăvire, proprietarul trebuie să mențină o anumită temperatură în cameră sau să îmbrace animalul de companie.

A doua boală pe care o pot întâlni reprezentanții rasei este o erupție alergică, care se poate face simțită la o anumită frecvență. Puteți scăpa de aceste erupții folosind o loțiune obișnuită pentru acnee. Dar cel mai bine este să luați un remediu la un medic veterinar..

Împerecherea și alegerea unui pisoi

Deoarece rasa Sphynx din Petersburg este destul de tânără, astfel de animale încep să câștige popularitate. Există doar câteva feline în Rusia care cresc astfel de pisici. Costul mediu al unui pisoi este de la 5 la 15 mii de ruble. Pisoii care respectă pe deplin standardele și standardele expoziționale sunt mai scumpe - de la 35 la 50 de mii de ruble.

Crescătorii recomandă să ia pisoi de la mama lor nu mai devreme de 3 luni. Dacă faceți acest lucru mai devreme, va fi dificil pentru pisoi să experimenteze separarea de mama sa, ceea ce îi va afecta negativ sănătatea..

Deoarece Peterbald este o rasă rară, dificultățile vâscoase sunt inevitabile. Dacă proprietarul intenționează să reproducă rasa în viitor, se recomandă să păstrați legătura cu crescătorul, care vă va ajuta să găsiți un partener bun. Înainte de împerechere, pisica trebuie gravată de viermi și asigurați-vă că nu există alte boli.

Concluzie

Peterbald este o rasă minunată de pisici care se va potrivi unui proprietar responsabil. Aceste animale de companie rafinate necesită îngrijire constantă, deci nu pot fi lăsate nesupravegheate. Ca răspuns la îngrijire și atenție, ei vor răspunde cu afecțiune și adorație nesfârșită..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Petersburg sphynx - pisici peterbald