Creșterea găinilor acasă: sfaturi pentru începători

Crescă pui acasăOamenii care au norocul de a deține proprietarul unui teren personal încearcă adesea să crească nu numai diverse plante, ci și animale pe el. Și cel mai popular animal de fermă este, desigur, puiul. Mai mult, fermierii de păsări amatori prezintă același interes atât pentru găini, cât și pentru puii de carne, deoarece puiul și ouăle sunt alimente sănătoase și hrănitoare care trebuie să fie prezente în dieta unei persoane sănătoase..

Creșterea puilor este destul de interesantă și deloc atât de simplă pe cât pare la prima vedere. Deși, dacă încercați cu adevărat, atunci în curând vă puteți trata cu mândrie prietenii cu carne și ouă delicioase de casă.

De unde să obțineți găini?

Exista trei modalități principale de a obține găini:

 1. plantează o găină;
 2. folosiți un incubator;
 3. cumpărați la ferma de păsări.

Fiecare dintre metodele de mai sus are propriile sale avantaje și dezavantaje, pe care le vom lua în considerare acum..

Găină

Găină și puiAceastă metodă este potrivită pentru acele case de păsări care au deja găini sau este posibil să împrumutați o găină de la vecini buni sau rude. Dacă puiul petrece tot timpul în cuib și emite sunete caracteristice (tuse), acesta gata de eclozare. Instinctul de puiet este cel mai puternic dezvoltat la găinile ouătoare..

Găinii trebuie să i se aloce un loc convenabil separat, departe de restul găinilor și să pună ouă sub el. Este recomandabil să luați ouă proaspete, nu mai vechi de 3 zile, altfel șansele de apariție a găinilor vor scădea foarte mult. Numărul lor este determinat de mărimea puiului, dar păsările experimentate recomandă să nu depună mai mult de 20 de ouă.

Vă puteți aștepta la nașterea unor bulgări pufoase după aproximativ 20 de zile. Unele găini nici măcar nu cobor din cuib să mănânce în tot acest timp. În acest caz, puiul trebuie îndepărtat și alimentat forțat la fiecare două zile, altfel va muri pur și simplu de epuizare..

Deoarece nu toți puii se nasc în același timp, se întâmplă ca găina să arunce ouăle rămase și să meargă la plimbare cu puii deja eclozați. Pentru a preveni acest lucru, puii trebuie luați pe măsură ce se nasc și așezați într-o cutie separată..

În ziua a 23-a, familia poate fi reunită și plasată într-o cameră special amenajată. Principalele avantaje ale creșterii puilor cu o găină este că ea îi va proteja pe tineri de prădători și pericole, îi va încălzi cu căldura ei și îi va învăța să aleagă mâncarea și să navigheze în mediu..

Incubator

Pentru uz casnic, cel mai bine este să cumperi un incubator cu o capacitate de 30-50 ouă, maximul este de 100. Principala problemă cu această metodă de creștere a găinilor este întreruperea curentului. Pentru a evita hipotermia ouălor și moartea embrionilor, ar trebui să acordați atenție modelelor cu o baterie sau un element de încălzire a apei, în care poate fi turnată apă fierbinte, iar căldura emanată va dura 8-10 ore.

Setați temperatura corectă în incubator înainte de a pune ouăle în incubator. În prima săptămână, sunt 38,5 - 39 de grade. Termometrul trebuie amplasat strict în mijloc și numai atunci când arată temperatura necesară, puteți depune ouă. Apropo, dacă incubatorul este utilizat pentru prima dată, experții sfătuiesc să verifice de două ori temperatura folosind un termometru medical obișnuit..

O parte a oului marcați cu un creion înainte de marcaj. Acest lucru se face pentru a nu confunda părțile laterale la rotire. Găina reușește să întoarcă fiecare testicul de câteva zeci de ori pe zi. Bineînțeles, o persoană nu va sta toată ziua peste un incubator, dar la fiecare 5 ori trebuie să întoarceți fiecare ou.

Și nu numai că se răstoarnă, ouăle vor trebui schimbate o dată pe zi, trecând de la mijloc la margini și invers. Motivul este că temperatura de la margini este de obicei puțin mai mică decât la mijloc. În prima zi, nu puteți atinge ouăle și deja în a doua - este necesar.

La aproximativ 19 zile, puii încep să clocească. Acum puteți opri rularea și reduce temperatura la 37,5. Eclozionarea se termină în a 22-a zi, iar experții nu recomandă incubarea în continuare a ouălor fără ecloziune.

Cumpărarea de pui la o fermă de pui

Pentru cei care au decis mai întâi să încerce mâna la păsările de curte, este mai bine să nu se amestece nici cu găina, nici cu incubatorul, ci să cumpere tineri deja crescuți pentru reproducere. Deci, bătaia de cap va fi mult mai mică. Si aici câteva sfaturi simple, ceea ce va ajuta un începător să aleagă păsări sănătoase și puternice.

 1. Cum se hrănesc puiiEste mai bine să cumpărați pui de la o fermă bună de pui. Acolo puteți fi sigur că ați cumpărat exact rasa la care urmați și nu ați primit straturi în loc de pui de carne și invers. În plus, în „piețele păsărilor”, clienții care nu au experiența adecvată pot aluneca cu ușurință găinile bolnave.
 2. De aici următorul sfat: cereți unui prieten care are deja experiență în reproducerea păsărilor de curte să vă ajute la achiziție.
 3. Cumpărarea găinilor este cea mai bună iarnă. Deci, puteți economisi bani și puteți obține un tânăr sănătos, deoarece puietul „de iarnă” este considerat cel mai puternic. Dar acest lucru se poate face numai dacă este posibil să oferi puii o cameră caldă de încredere..
 4. Atunci când alegeți pui, trebuie să acordați atenție, în primul rând, aspectului lor. Moale, curat, strălucitor, curat, fără ochi și cioc descărcați, aripi strâns lipite de corp, burtă moale, dar nu lăsată - toate acestea sunt semne sigure ale unui pui sănătos.
 5. Puii mici sunt foarte, foarte mobili. Dacă pasărea stă abătută în colțul cutiei, este mai bine să nu o cumpărați..

Cum să ai grijă de găini?

Încă din prima zi a apariției puiului în casă au nevoie de îngrijire adecvată, hrană bună și cameră necesară. Combinația acestor trei factori afectează foarte mult sănătatea viilor găini..

Camera de pui

Imediat după cumpărare sau naștere, păsările mici sunt de obicei plasate într-o cutie. Fundul acestei „case temporare” este acoperit cu așchii sau fân. Dar pot fi cultivate în astfel de condiții doar câteva zile, iar apoi pot fi mutate într-o găinărie, deoarece bebelușii au nevoie de spațiu pentru a se mișca..

O coșărie de pui poate fi construită intenționat sau o cameră gata preparată poate fi adaptată pentru aceasta. Principalul lucru este că ar trebui să fie uscat, spațios și cald. Și dacă locuitorii săi sunt straturi viitoare, atunci ar fi frumos să se facă imediat include site-uri de cuibărit în proiect, astfel încât mai târziu să nu fie nevoie să colectezi ouă în diferite locuri izolate.

Puii trebuie dezinfectați înainte de a fi lăsați în noua clădire. În acest scop, se utilizează o soluție specială, care este vândută în orice farmacie veterinară. Dacă nu există nicio soluție, varul stins va veni în ajutorul fermierului de păsări..

Este foarte important să instalați un dispozitiv de încălzire în cocină. În primele 7 zile, bebelușii au nevoie de căldură, iar temperatura nu trebuie să scadă sub 30 de grade. Apoi ar trebui redus treptat la 20 de grade. Nu merită să folosiți lămpi pentru încălzire. Întrerup orele de zi, ceea ce duce la epuizare nervoasă și canibalism..

În ceea ce privește densitatea, găinile ouătoare pentru creștere sunt depuse la o rată de 10 / 1m2, iar puii de carne vă puteți așeza și mai dens 12 / 1m2.

Cum și ce să hrănești puii?

Condiții pentru reproducerea puilorHrănirea este un aspect important al dezvoltării unui pui sănătos. Există o diferență semnificativă între hrănirea straturilor bebelușului și a puii de carne și este foarte important să o observați chiar și acasă..

La reproducerea și hrănirea puii de carne, experții recomandă utilizarea unui furaj compus special dezvoltat. Conține toate proteinele și vitaminele necesare și, cu ajutorul său, carne de pui de rasă deja la 2 luni va cântări mai mult de 1,5 kg.

După 1,5 luni, acestea pot fi transferate într-un amestec de casă format din grâu, mazăre, porumb, orz, mei, semințe de floarea soarelui. Deci, procesul de cultivare poate dura puțin mai mult, dar, ca urmare, proprietarul va primi carne mai gustoasă și sănătoasă..

Când se hrănește cu furaje compuse, se întâmplă adesea ca masa musculară să crească rapid și masa osoasă să nu țină pasul cu ea. Ca urmare, puiul poate „cădea pe picioare”, iar amestecurile de casă elimină practic această posibilitate.

Când creșteți straturi, puteți folosi și alimente uscate, dar este mai bine să le combinați cu cele de casă. Pentru prima hrănire, crescători de păsări cu experiență se recomandă utilizarea unui ou fiert. Introduceți treptat brânza de vaci, grisul și ierburile tocate.

În ziua 10, în meniul de pui se adaugă cartofi fierți, dovlecei, morcovi. Merită să adăugați aceeași cretă sau coji de ou zdrobite. În a douăzecea zi, puteți hrăni păsările tuturor, inclusiv deșeuri de pește și carne, produse lactate fermentate și cereale măcinate, principalul lucru fiind că hrana este proaspătă și nealterată.

Iată câteva sfaturi utile pentru creșterea viitoarelor pui acasă:

 • Regulile de îngrijire a puilorNu hrăniți niciodată găinile de pe podea.
 • Păstrați întotdeauna băutorul și alimentatorul curat..
 • Apa trebuie schimbată în mod regulat.
 • Mâncarea uscată și cea fiartă este dată în diferite hrănitoare.
 • Alimentatorul este spălat bine după fierberea fiartă.
 • Puiilor crescuți li se va oferi un castron de nisip sau pietriș, pe care îl vor ciupi după necesități..

Creșterea puilor sănătoși acasă - afaceri destul de supărătoare, dar dacă există suficientă dorință și sârguință, chiar și un începător poate face față acesteia.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Creșterea găinilor acasă: sfaturi pentru începători