Creșterea și creșterea găinilor acasă pentru începători

Cum să crești găini acasăCultivarea puilor domestice este benefică. Obțineți în mod regulat carne proaspătă și dietetică, iar ouăle vor fi pe masă în fiecare zi. Mai mult, vei fi 100% sigur de calitatea și beneficiile lor. Cum să crești găini ouătoare acasă pentru începători, vom vorbi în acest articol.

Creșterea găinilor acasă pentru începători

Dacă sunteți un fermier începător și doriți să vă angajați în creșterea păsărilor, trebuie, desigur, să cunoașteți nuanțele de bază ale ridicării straturilor. Pui în creștere - proces simplu, trebuie doar să vă faceți griji cu privire la toate punctele în avans. Iar prima ta preocupare va fi construirea unui cocher.

Ce ar trebui să fie o casă de păsări?

În primul rând, principala regulă de reproducere a păsărilor este ordinea și curățenia. Prin urmare, înainte de ao crea, ar trebui să aveți grijă de toate nuanțele, în ceea ce privește nu numai locația sa, ci și confortul curățării. Pe baza acestui lucru, primul pas este alegerea materialului potrivit. Puteți alege ardezie, cărămidă, bloc de cenușă, lemn. Este bine dacă găina este izolată, acest lucru le va permite găinilor să mențină producția de ouă în ciuda iernii reci.

Vă rugăm să rețineți că găinile este necesar așternut natural. Cel mai bine este să folosiți paie, rumeguș sau nisip. Gândiți-vă la inventar în avans: găinile vor avea nevoie de băuturi, cuiburi, scări, hrănitoare, stinghii și veți avea nevoie de instrumente de curățare. Poate că în viitor nu veți putea face fără cuști pentru puii de incubație..

Când fiecare metru este înregistrat, atunci creșterea celulară a găinilor vă va ajuta. Pentru a face acest lucru, ar trebui să alegeți anumite rase capabile să trăiască în condiții atât de înguste. Sunt cei care nu își pierd productivitatea ridicată și au calități adaptative la o astfel de casă. Nu uitați să asigurați o bună ventilație în coșul de pui. Acest punct este foarte important în ceea ce privește confortul și sănătatea puiilor..

Selectarea găinilor ouătoare

Deci, casa este construită, acum este timpul să mergem după găini. Astăzi există patru domenii de creștere a păsărilor:

 • carne,
 • ou,
 • universal,
 • decorativ.

Cel mai probabil veți alege opțiunea versatilă. Deoarece aceste găini zboară bine și carnea lor este gustoasă și sănătoasă. Ce găini să cumpere, adulți sau tineri? Depinde și de dorința ta. Puteți crește găini din pui sau puteți cumpăra gata făcute. În acest din urmă caz, este mai bine alege pui de 5-6 luni, care încă nu se grăbesc. Adulții sunt aleși pentru unele caracteristici externe. Tânărul are un pieptene roșu pe cap, lobi urechi frumoși și strălucitori, iar burta este mare și moale.

Pui de reproducție

Sfaturi pentru începători să crească găiniDacă decideți să începeți reproducerea găinilor ouătoare, atunci ar trebui să vă gândiți la descendenți în avans. Bineînțeles, o găină cu puiet este mai potrivită pentru acest lucru, dar nu toți puii fac treaba la fel de bine, mai ales instinctul matern este slab dezvoltat în rasele de ouă. Există două soluții:

 1. selectați o găină de carne de vită și păstrați-o separată,
 2. cumpărați un incubator.

Pentru creșterea păsărilor domestice astăzi, acestea produc multe incubatoare mici. Ele diferă în diferite dimensiuni, forme și capacități. Alegerea este a ta, principalul lucru este că își îndeplinește bine îndatoririle directe. La o turmă de femele trebuie să existe un cocoș, doar în acest fel ouăle vor fi fertilizate. Selectăm ouă pentru incubarea formei corecte, curate, care nu depășesc 10 zile.

Salvăm

Astăzi, furajele compuse și cerealele sunt destul de scumpe, așa că puteți auzi plângeri de la mulți crescători. Cu toate acestea, puteți economisi furaje în sezonul cald. Primăvara, vara și toamna, creșterea puiului poate fi mutată pe umerii naturii. Pentru a face acest lucru, pasărea ar trebui să aibă voie să se hrănească singură în voliera. Sunt excelenți în a găsi mâncare pentru ei înșiși, diverse viermi și insecte.

De asemenea, puteți hrăni puii cu deșeuri de la masă: butași din legume, cereale rămase. Acest lucru permite ca cerealele să fie reținute puțin. Dar suplimentele minerale nu pot fi înlocuite cu nimic, așa că ar trebui să fie întotdeauna prezente în dietă..

Întreținerea de iarnă

Trebuie reamintit faptul că păstrarea puiului în timpul iernii este diferită de cea de vară. În orice moment al anului, pasărea ar trebui să se simtă confortabil, deci trebuie să acordați o atenție specială condițiilor de viață ale straturilor și, de asemenea, să aveți grijă de schimbarea dietei. Până la sfârșitul toamnei, cocoșul trebuie izolat. Pentru a face acest lucru, un strat suplimentar de paie sau rumeguș ar trebui așezat pe podea. Pentru a-l menține cald, este necesar să turnați cel puțin 20 cm. De regulă, ei folosesc tije de porumb, turbă de sfagn, nisip uscat și coji de floarea soarelui. Dacă iernile sunt foarte reci în zona dvs., adăugați lămpi care să dea lumină și căldură..

Hrana pentru păsări în timpul iernii ar trebui să fie caldă. Pentru a obține o piure umedă, se toarnă cu apă fierbinte. Băutorul trebuie să stea cu apă caldă. Pentru a nu se răci, nu ar trebui să-l păstrați mult timp. Încălziți apa înainte de fiecare băutură.

Iarna, precum și pe timp cald, păsările trebuie să meargă. Pentru ca straturile să mențină o producție bună de ouă, faceți un gard cu baldachin lângă găinărie, acoperiți pereții cu folie. Va arăta ca o seră. Acoperiți solul cu paie, cereale și eliberați păsările. Un astfel de gard cald vă va permite să săpați și să mergeți pe covor toată ziua.

La sfârșitul iernii, găinile ar trebui să fie pregătite frunze de urzică sau mături de mesteacăn. Datorită acestor plante, păsările întăresc corpul și furnizează vitamine. Urzica este deosebit de utilă, ceea ce are un efect pozitiv asupra productivității și, de asemenea, întărește penele.

Conținut de vară

Cum să păstrezi găinileVara, sarcina principală a creșterii păsărilor este curățarea gospodăriei de găini, precum și igiena puiilor înșiși. Deoarece timpul cald este ideal pentru reproducerea și răspândirea microbilor patogeni, căpușelor și a altor paraziți. Imediat după plecarea vremii reci, construim o volieră deschisă, unde eliberăm straturi, și noi înșine efectuăm curățarea generală a incintei. Așternutul trebuie îndepărtat complet, iar pereții, bibanul, inventarul, podeaua trebuie spălate bine cu apă fierbinte, la care se adaugă sodă caustică. Pereții și podelele pot fi tratate suplimentar cu var stins.

După o curățare atât de aprofundată, este mai bine să nu existe păsări în cameră timp de aproximativ 1,5 luni. Pentru ca păsările să aibă un loc unde să doarmă, ele creează casă specială de vară. Găina este, de asemenea, tratată cu medicamente antiparazitare înainte de apariția căldurii..

Hrănirea vara rămâne aceeași, doar boabele și piureul se adaugă verdețuri. Nu vă supraalimentați găinile vara pentru a menține productivitatea ridicată. Din moment ce umblă mult și își iau propria mâncare.

Durata de viață a găinilor

Dacă găinile sunt bine îngrijite, atunci găinile pot trăi 5-10 ani. Cu toate acestea, practica arată că găinile ouătoare rareori trăiesc până la ani atât de vechi. De regulă, atunci când rata producției de ouă scade, straturile sunt trimise după carne. De obicei, această vârstă este aproape de trei ani. Fermierii cu experiență sugerează că aceasta este cea mai optimă vârstă pentru puii domestici. Dacă are peste 4 ani, atunci devine aproape necomestibil, deoarece carnea este deja insipidă și dură.

Boli

Pui, ca și alte păsări de curte susceptibil la diferite boli. Prin urmare, trebuie să le monitorizați cu atenție starea de sănătate și, la primele semne ale bolii, să luați măsuri pentru a o elimina. Mai jos este o listă a bolilor frecvente și a modului de tratare a acestora:

 • Boli ale găinilorPseudo-ciuma. Această boală nu este vindecată, astfel încât persoana infectată este ucisă imediat. Dacă o găină este bolnavă, are dificultăți de respirație, are scaune libere și coordonarea mișcărilor este afectată. Pasărea se întinde adesea pe o parte și își întinde gâtul.
 • Salmoneloză. Tratează cu streptomicină, dau puiului 100 mg de medicament și folosesc, de asemenea, furazolidonă, care este diluată în apă (1 comprimat în trei litri). Starea puiului este deprimată, există inflamație a ochilor și cloaca, găina bea constant, dar nu mănâncă.
 • Streptococoză. Sunt tratați cu antibiotice, doza va fi recomandată de medicul veterinar. Simptomele bolii sunt: ​​o creștere a temperaturii corpului, inflamația articulațiilor și o scădere a producției de ouă, uneori se observă convulsii.
 • Tuberculoză. Această boală nu este vindecată, astfel încât puiul este pur și simplu sacrificat. În timpul bolii, găina ouătoare pierde rapid greutatea corpului, pieptenele ei se estompează și se ridează, aripile i se scufundă.
 • Variolă. Boala poate dispărea dacă tratamentul începe la timp. Pielea păsării devine pătată, găina ouătoare nu înghite cu greu mâncarea. Zonele inflamate sunt tratate cu furacilină 3%, puiului i se administrează antibiotice (pentru o pasăre ampicilină 0,5 mg, farmazină 50 - 0,3 ml).

Sfaturi privind conținutul

Toate recomandările pentru creșterea găinilor pot fi redus la trei reguli de bază:

 • Condiții de detenție confortabile,
 • Curățenie și igienă,
 • Nutriție echilibrată.

Aceste puncte indică faptul că este important pentru straturi:

 1. Cum să îngrijești corect găinileAveți o găină caldă și uscată cu echipamentul necesar,
 2. Mod de iluminare corect,
 3. Meniu echilibrat,
 4. Aditivi suplimentari,
 5. Prevenirea și tratarea în timp util a bolilor,
 6. Timp liber în aer liber.

Amintiți-vă că sănătatea și bunăstarea curții de păsări depind doar de proprietar. Acordați suficientă atenție găinilor dvs. și acestora iti va multumi pentru productivitate buna indiferent de anotimp.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Creșterea și creșterea găinilor acasă pentru începători