Boli ale găinilor broiler: simptome și tratament

Cum pot răni găinileÎn creșterea păsărilor, rasa broiler este considerată cea mai profitabilă și răspândită. De fapt, puii de carne sunt pui obișnuiți, care sunt renumiți pentru rata lor de creștere uimitoare, producția ridicată de ouă și calitatea excelentă a cărnii. Timp de 2-3 luni de viață, aceste păsări câștigă aproximativ 1,5 kilograme de greutate, ceea ce vă permite să creșteți un efectiv productiv în cel mai scurt timp posibil.

Boli ale găinilor broiler: simptome și tratament

Dar pentru a obține rezultatul scontat de la întreținerea acestor păsări, este important să studiați în prealabil bolile puilor de pui și să le oferiți condiții adecvate. Trebuie să fii atent la urmărire starea fiecărui pui în procesul de creștere, deoarece hibrizii broiler sunt extrem de expuși la o varietate de boli infecțioase, care deseori duc la rezultate fatale și la moartea în masă a animalelor.

Dacă găsiți un comportament ciudat și simptome evidente ale bolii, este important să luați măsurile necesare cât mai curând posibil. Astăzi vom vorbi despre principalele boli ale puii de carne și despre caracteristicile tratamentului în mediul acasă. Să răspundem la întrebările: de ce puii de găină șuieră, denigrează și se comportă ciudat.

Bolile puiului broiler: simptome și tratament

Înainte de a cumpăra primii pui de carne, trebuie să vă întrebați: sunt gata să am grijă de aceste păsări și să îndeplinesc cerințele cheie pentru păstrare. În primele zile ale vieții puiul este vulnerabil la diferite infecții și viruși. Acest lucru este deosebit de intens în prima lună de viață. Simptomele bolilor de broiler variază și pot include:

 • scăderea poftei de mâncare;
 • culoare slabă a penajului;
 • letargie;
 • apatie.

Boli ale găinilor și metode de tratamentAdesea, păsările încep să respire și să calomnieze, ceea ce duce la o deteriorare a stării lor fizice. În majoritatea cazurilor, fermierii de păsări începători nu știu cum să trateze păsările, din cauza cărora mor în masă..

Deci, primele simptome ale bolilor grave sunt ușor de determinat de starea externă a puiului. Destul inspectați regulat dintre toți indivizii care trăiesc în casa de păsări și în gherghelul în sine. Cu cât problema este identificată mai repede, cu atât va fi mai eficientă eliminarea sa în continuare..

Ce trebuie făcut dacă puii strănut?

Pentru început, ar trebui să fiți atenți la o astfel de problemă precum strănutul arbitrar al găinilor. Dacă puiul strănut, este cel mai probabil că a contractat un virus. Cel mai adesea este o boală rece. Dacă problema se agravează, tratamentul trebuie început imediat. Mai întâi, duceți pasărea la un medic veterinar experimentat și executați un diagnostic pentru a determina cauza bolii. Închideți toate golurile din casă și faceți față umezelii.

Instalarea sistemelor de ventilație și a încălzitoarelor sub formă de lămpi de masă ar fi o soluție bună. Aceste aparate electrice mai bine fix deasupra capetelor indivizilor, dar nu dedesubt. De foarte multe ori, o lampă așezată necorespunzător determină supraîncălzirea corpului păsărilor, motiv pentru care se îndreaptă spre lateral. Ca rezultat, acest lucru duce la schimbări bruște de temperatură și frig.

De ce găinile tusesc și încep să respire?

Următoarea întrebare care ar trebui să-i îngrijoreze pe fiecare crescător de păsări și fermier novice este motivul pentru care găinile tusesc. Puiul începe să tusească din mai multe motive. Ca și în cazul precedent, principalul motiv poate fi impactul unei curenți de aer și a temperaturii instabile în cocheră. De asemenea, problema provoacă umezeală și alți factori reci. Pentru a vindeca rapid și eficient păsările, este necesar să instalați un sistem de încălzire fiabil în locul lor de reședință și să echipați orificiile de ventilație. De asemenea, antibioticele și medicamentele fiabile pe bază de vitamine și microelemente utile nu vor interfera..

Bolile broilerului - ajutor pentru păsăriEste important să luați în considerare faptul că tusea nu indică întotdeauna o infecție rece. Uneori este un simptom al unei boli mai grave, fatale. De exemplu, dacă găinile tuse, acest lucru se poate datora prezenței virusului gripei aviare, aspergilozei și alte patologii periculoase. În acest caz, moartea în masă a animalelor este inevitabilă. Pentru a proteja pe ceilalți de infecții, este important să îi puneți în carantină și să ucideți păsările infectate aruncându-le într-un loc adecvat, urmând regulile de bază..

Medicamentele bune pentru tratarea tusei de pui sunt:

 • Tetramisol 10;
 • Baycox;
 • Metronidazol;
 • Enroxil.

De ce respira puii de carne

Și acum ar trebui să fiți atenți la o problemă atât de comună, precum respirația șuierătoare severă, care duce la un comportament lent al păsării și, uneori, la moarte. În general, respirația șuierătoare indică prezența unei infecții reci în organism.. Pentru tratament puteți utiliza diferite medicamente, vitamine și medicamente. Este important să studiați cu atenție starea locuinței puiului pentru a preveni curenții și umezeala. Dacă vedeți că una dintre aceste probleme este prezentă în cocină, trebuie reparată prin închiderea tuturor fisurilor și găurilor. Nu va fi inutil să instalați sisteme de încălzire suplimentare.

Ce boli pot avea puii broiler?Pentru a ușura pasărea de simptomele bolii, trebuie să utilizați antibiotice. După cum sa menționat deja, tusea și strănutul nu sunt întotdeauna cauza răcelii. Foarte des aceste semne indică probleme mai grave, inclusiv boli fatale. Pentru a vă salva durerea de cap suplimentară, cel mai bine este să arătați puii infectați veterinarului. Dacă ignorați această responsabilitate, animalul poate muri pur și simplu..

Puii de carne sunt jignitori. Cum se tratează?

Dacă un pui broiler are diaree, acesta este cel mai probabil un indiciu al expunerii la o infecție periculoasă. Acordați atenție compoziției și tipului de excreții. Dacă așternutul este ușor și are impurități mucoase, cel mai probabil, vorbim despre o boală infecțioasă. Pentru a preveni consecințele și rezultatul fatal, este necesar să se ofere păsării o prevenire și un tratament special, deoarece infecția poate fi transmisă altor indivizi ai animalelor. Diareea la găinile broiler se manifestă în următoarele boli:

 1. salmoneloză;
 2. colibaciloza;
 3. gripa aviara.

Prevenirea bolilor comune la puiDacă puii încep să denunțe, verificați coopul cât mai curând posibil pentru a vă asigura că îndeplinește toate cerințele sanitare și igienice. De asemenea, acordați atenție compoziției și calității furajelor. Multe probleme sunt asociate tocmai cu o nutriție necorespunzătoare sau dezechilibrată.. Interpretat în mod regulat lucrări de dezinfecție în păsări și curățați-le de deșeurile găinilor. Diareea poate fi cauzată de un exces de vitamine și suplimente minerale din alimente..

Simptomele bolilor picioarelor. Curgerea nasului

Dacă simptomele prezintă o secreție nasală intensă, contactați medicul veterinar pentru ajutor. Diagnosticarea corectă și promptă vă va permite să eliminați bolile grave în cel mai scurt timp posibil. Adesea, un nas curbat indică următoarele infecții:

 1. colicbacterioză;
 2. Boala Marek;
 3. varicelă;
 4. gripa aviară etc..

Dacă pasărea nu merge bine, șchiopătează sau cade în picioare, vă recomandăm cu tărie să o arătați medicului veterinar. Mersul ciudat al unui pui broiler este principalul semnal că a contractat o boală infecțioasă periculoasă.

În plus față de mersul slab, poate exista un refuz complet sau parțial de alimente și apă, slăbiciune, letargie. Cu cât primiți mai repede ajutor la medicul veterinar, cu atât mai repede va fi capabil să determine amploarea leziunii și să elimine patologia. Bolile picioarelor pot indica salmoneloză, rahitism, infecție cu Marek.

Orbirea ocupă un loc special în rândul bolilor frecvente la găinile de pui. De multe ori, păsările orbesc într-un singur ochi, ceea ce face să te gândești la tratament urgent și la mutarea individului infectat în carantină. Dacă acest lucru nu se face la timp, virusul va afecta pur și simplu animalele..

Cu toate acestea, pe lângă o bună cunoaștere a tuturor bolilor aviare, este de asemenea important să învățăm cum să le abordăm. Un număr mare de boli sunt fatale. Consecințele pot fi prevenite numai cu tratamentul potrivit..

Utilizarea antibioticelor pentru colibaciloză

Dacă puiul este bolnav de o colibaciloză periculoasă care poate afecta întregul șeptel, este necesar să i se ofere condiții de carantină și o igienă adecvată. Acesta va preveni răspândirea în continuare a virusului. În caz contrar, va infecta toate organele interne ale animalelor..

Simptomele colibacilozei se manifestă în tulburări ale tractului digestiv, pierderea poftei de mâncare, o creștere bruscă a temperaturii și comportamentul lent al păsărilor.

Un bun remediu pentru combaterea colibacilozei sunt antibioticele, care se adaugă în alimente sub formă de pulbere. De asemenea împreună cu antibiotice puteți oferi vitamine și suplimente minerale de cel puțin 1-2 ori pe zi. Recuperarea completă durează 3-4 zile.

Prevenirea implică utilizarea unui furaj echilibrat și vaccinarea completă a animalelor.

Salmoneloză. Cum să faceți față bolii

Printre problemele grave ale tractului gastro-intestinal, salmoneloza este considerată foarte frecventă. Principala caracteristică a acestui virus este capacitatea de a transmite prin picături aeriene. La pentru a asigura animale sănătoase, persoanele infectate trebuie izolate și plasate într-un mediu curat și dezinfectat. Simptomele salmonelozei includ ochi pufosi, cloaca inflamata, lipsa poftei de mancare adecvate, diaree, picioare umflate si crestere si dezvoltare.

După determinarea salmonelozei, este necesar să începeți tratamentul radical, care se efectuează cu ajutorul unui curs de furazolidonă și streptomicină. Profilaxia inițială cu ser imunitar.

După o vindecare completă, este mai bine să sacrificați pasărea. Dacă cel puțin o pasăre din animale este bolnavă, întregului animal trebuie să i se ofere o soluție de cloramfenicol.

Aspergiloza

Acest virus dăunează sistemului respirator al puilor de pui. Este considerată o boală foarte periculoasă și agresivă, care se manifestă sub forma unei deteriorări accentuate a poftei de mâncare, apatie și letargie, tuse și strănut etc..

Pentru a scăpa pasărea de infecție, trebuie să utilizați antibiotice scumpe, care sunt prescrise de un specialist instruit de la o clinică veterinară. Principalele caracteristici ale prevenirii sunt lucrări de dezinfectare în interiorul casei și îmbunătățirea condițiilor de viață de bază. Foarte des, cauza bolii este curenții, umezeala și alte influențe agresive din mediu. Locuințele pentru pui de carne trebuie izolate corespunzător folosind sisteme de încălzire și ventilație..

Rahitism

Cum se tratează puii broiler pentru diferite boliÎn cazul rahitismului, puiul trebuie izolat de alte persoane. Cel mai adesea afectează tinerii pui de carne, iar principalul motiv este lipsa de calciu și vitamina D din organism. Simptomele variază și sunt reprezentate cel mai adesea de creștere și dezvoltare scăzută, aspect depresiv, apatie și apetit slab..

În timpul măsurilor terapeutice și preventive, se utilizează vitamine și suplimente minerale. Este la modă să adăugați preamestecuri pe bază de calciu și alte substanțe în alimente.

Respectați cu atenție cerințele de bază de igienă și locuințe. Nu poți ține mai mult de un tânăr într-o cușcă. Este important să ieșiți pasărea afară și să o hrăniți cu o dietă echilibrată. În acest caz, probabilitatea unei vindecări rapide și eficiente va fi maximă..

Variolă

Multe păsări de curte sunt infectate cu varicela. Puii de carne sunt deosebit de expuși la infecții. Virusul în sine transmisă de rozătoare și paraziți ai pielii, și datorită capacității sale excelente de supraviețuire și capacității de a se adapta la condițiile de mediu, muta rapid și muta. Boala poate duce la deteriorarea organelor interne și a mucoaselor ochilor..

Varicela poate fi tratată devreme, deci nu ar trebui să sacrificați persoanele infectate. Este suficient să executați o serie de măsuri terapeutice cu ajutorul glazolinului, acidului boric, soluției de furacilină etc. Printre scopurile preventive obligatorii se numără dezinfectarea și curățarea crescătoriei de păsări.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli ale găinilor broiler: simptome și tratament