Rasa de cai andaluzi

Cal andaluzCaii călăreți sunt considerați cei mai valoroși dintre toate rasele de cai. Atât rasele pure, cât și cele mixte sunt folosite pentru călărie. Una dintre cele mai renumite rase de călărie este calul andaluz, crescut pe scară largă în Spania. Acest articol va lua în considerare istoria și caracteristicile detaliate ale acestei rase, principiile de păstrare și îngrijire a acesteia..

Referință istorică

Această rasă de cai aparține celui mai vechi grup. Se crede că a luat naștere în perioada paleolitică și a fost treptat îmbunătățită prin selecția naturală. Pentru prima dată au fost văzuți cai în provincia spaniolă Andaluzia.

Strămoșii cailor andaluzi erau numiți iberici. Mai târziu, sângele de cai arabi și de cai africani - Numidian - a fost adăugat la sângele animalelor iberice.

Important! Armăsarii rasei andaluze pot fi neîngrădite și agresivi unul față de celălalt, așa că trebuie să fie crescuți în grajduri diferite dacă o femelă dintr-o tarabă din apropiere a început o perioadă de vânătoare.

Rasa rezultată a fost luată pentru reproducere de ordinul monahal cartezian și a atins apogeul popularității și perfecțiunii sale în secolele XVI-XVIII..

La începutul secolului al XIX-lea, populația andaluză a fost practic pierdută din cauza amestecului în masă cu alte rase pentru a-și îmbunătăți calitățile de pescuit. Curățenia rasei a fost salvată de mecanizarea agriculturii, iar nobilimea exteriorului acestor animale a fost din nou o prioritate..Cal andaluz

caracteristici generale

Calul andaluz are o serie de trăsături caracteristice care îl ajută să-l distingă în mod inconfundabil de multe alte rase..

Aspect și fizic

Andaluzii sunt una dintre cele mai frumoase rase din lume:

 • acestea nu sunt animale foarte mari de până la 160 cm înălțime la greabăn;
 • sunt masive, dar grațioase, au un corp compact rotunjit, un piept adânc bine musculos;
 • spatele este drept, lat, coada dreaptă și scurtă;
 • greabanul este bine definit, larg și înalt;
 • membrele sunt scurte, puternice, osoase și ușoare;
 • copitele sunt puternice, late;
 • picioarele din spate sunt oarecum substituite sub crupul rotunjit, ceea ce determină mersul specific al acestor animale;
 • capul andaluzilor este de mărime medie, uscat, cu urechile ascuțite înălțate. Profilul lor caracteristic cu nasul de cocoașă îi deosebește de ceilalți cai;
 • ochii sunt mari, cu o tăietură în formă de migdale, au un aspect viu și curios;
 • gâtul este ridicat, are o îndoire grațioasă specială și o creastă caracteristică, de-a lungul căreia crește o coamă;
 • coama și bretonul sunt groase și lungi, părul deasupra este grosier și scurt;
 • costumul este de obicei gri, partea sa în rasă este de 80%. Restul de 20% sunt negru, alb și negru, care sunt permise de standardele rasei.
Cal andaluz

Temperament și obiceiuri

Munca grea și bunătatea acestor animale le permit chiar și începătorilor să le păstreze. Ei învață cu ușurință și rapid, cedează antrenamentului și devin atașați de proprietar. Andaluzii au moștenit agilitatea, independența și temperamentul de la caii arabi..

Înțelegerea și sociabilitatea andaluzilor se manifestă de la o vârstă fragedă, astfel încât aceștia devin tovarăși de încredere. Nu supraviețuiesc în sălbăticie din cauza dependenței de oameni.

Știați? Datorită încrucișării andaluzilor cu alte rase, până la sfârșitul secolului al XIX-lea, efectivele lor erau practic distruse. Crescătorii spanioli au luat în serios restaurarea rasei și au obținut adoptarea unui proiect de lege conform căruia exportul de cai din această rasă în alte țări era interzis. Această lege a fost în vigoare până în 1962 inclusiv și, datorită acesteia, numărul animalelor de rasă pură a crescut la peste 180 de mii de indivizi..

Folosind

Grația și agilitatea rasei andaluze le fac animale ideale pentru a fi folosite în dresaj și curse de cai. Acestea sunt animale frumoase care sunt adesea implicate în campanii promoționale, filmate în reclame și utilizate la diferite festivaluri și expoziții..Cal andaluzMai ales de multe ori rasa andaluză este folosită în coride. Aceste animale agile și agile pot rezista taurului iberic datorită vicleniei lor. Pe lângă sportul agresiv al coridelor, andaluzii sunt supuși dresajului artistic..

Școala superioară de călărie învață animalelor diverse mersuri, sărituri, elemente acrobatice complexe. Rasa andaluză este considerată cea mai capabilă de învățare și cea mai spectaculoasă în perioada de revizuire..

Avantaje și dezavantaje

Ca orice altă rasă, calul andaluz are avantajele și dezavantajele sale..

Avantajele acestei rase sunt majoritatea covârșitoare:

 • inteligență înaltă, care vă permite să formați un parteneriat cu un animal, să-l îmblânziți și să lucrați pe picior de egalitate și să nu-l subordonați;
 • har natural, datorită structurii fiziologice. Ridicarea ridicată a picioarelor anterioare, pe care alți cai trebuie să o antreneze, este prezentă la andaluzi încă de la naștere;
 • determinarea și curajul rasei andaluze pot salva viața unui călăreț într-o situație neprevăzută. Aceste animale nu dăunează niciodată oamenilor și sunt extrem de prietenoase;
 • lipsa de pretenție a hranei și păstrarea condițiilor reduce serios costurile economice. Animalele se simt bine la pășunatul liber și tolerează în mod normal temperaturi de la +28 la -15 grade;
 • este un animal cu durată lungă de viață: durata normală de viață a unei iepe este de 25 de ani, un armăsar este de 27 de ani.
Cal andaluz Dezavantajele se datorează în principal constituției fizice a calului:
 • unele persoane sunt excesiv de active și nu sunt potrivite pentru antrenament în aer liber. Temperamentul exploziv este o trăsătură înnăscută, care nu poate fi schimbată prin reeducare;
 • în ciuda agilității și inteligenței ridicate, picioarele posterioare joase și membrele anterioare înalte nu permit utilizarea acestor animale în sărituri în spectacol.

Important! Pentru ca animalul să rămână eficient, este necesar să scoateți potcoavele de pe el de două ori pe an și să îl lăsați pentru o perioadă lungă „desculț” pe iarbă moale sau pe un drum de pământ. Acest exercițiu stimulează circulația sângelui în copite și ajută la potrivirea pantofului cu confort pentru cal..

Întreținere și îngrijire

În ciuda pretențiilor sale, calul andaluz are nevoie de următorul set de facilități pentru a fi sănătos și a arăta bine..Cal andaluz

Grajd

Deoarece andaluzul nu tolerează restricțiile privind libertatea, grajdurile ar trebui să fie spațioase:

 • este de preferat să așezi nu mai mult de cinci până la șase tarabe într-un mic grajd;
 • fiecare animal trebuie să aibă propriul stand cu o înălțime de cel puțin 3 m și o suprafață totală de 10 metri pătrați;
 • alimentatorul și băutorul pentru fiecare animal trebuie să fie individual, astfel încât fiecare individ să primească cantitatea prescrisă de hrană și multă apă;
 • ușa din grajd ar trebui să se deschidă spre exterior, astfel încât animalul să poată fi eliberat convenabil pentru o plimbare.

Grajdurile din Andaluzia sunt echipate cu sisteme de ventilație și control al microclimatului. Condiții optime: umiditate - 80%, temperatură - de la +5 la +22 grade peste zero. Caii tolerează frigul mai bine decât căldura, așa că iarna temperatura din grajd poate scădea cu cinci până la șase grade sub zero..

Absența curenților de aer este un element important de confort pentru cai, în special pentru animalele tinere. Podeaua stabilă este rezistentă la apă, antiderapantă și rezistentă, cu un covor adânc de paie sau turbă deasupra.Cal în grajdIluminatul pe timp de zi este natural, de la ferestrele tăiate în pereți, iar noaptea este asigurat de lămpi cu incandescență și lămpi fluorescente. Ora de vară în medie ar trebui să dureze 12-14 ore în sezonul cald și 8-9 ore în frig.

Îngrijire

Curăță grajdurile în fiecare zi. Deșeurile sunt îndepărtate pe măsură ce se murdăresc - partea umedă este separată de partea uscată cu furci cu două dinți, partea uscată este lăsată în grajd, iar partea brută este luată pentru eliminare. Gunoiul de grajd este îndepărtat de pe podea cu o lopată răzuitoare și în același mod luat cu o roabă.

Înainte de a curăța grajdurile, caii ar trebui scoși afară și toate alimentatoarele și băuturile îndepărtate pentru a evita răsturnarea. Alimentatoarele și băuturile sunt spălate la fiecare două zile dacă sunt staționare și zilnic dacă sunt detașabile, ca o găleată..

Știați? Prima mențiune documentară a calului andaluz din istorie datează din 1667 și aparține ducelui de Newcastle, William Cavendish. El a apreciat foarte mult calitățile de lucru ale acestor animale, a vorbit cu entuziasm despre tandrețea și inteligența lor fără precedent și, de asemenea, a spus că aceste animale cu adevărat regale sunt demne doar de cei mai buni călăreți posibili..

Apa și furajele se schimbă zilnic - acest lucru împiedică dezvoltarea microflorei străine și previne acrarea furajelor. O dată pe săptămână, se efectuează o curățare generală, care include spălarea podelelor și a pereților cu un antiseptic, înlocuirea părților deteriorate ale standului și ventilația generală.Curățare stabilăÎngrijirea cailor include spălarea dinților, copitelor și blănii. Dinții andaluzilor cresc pe tot parcursul vieții. Dinții calului sunt monitorizați cu atenție, deoarece sănătatea sistemului digestiv al animalului depinde de sănătatea lor..

La fiecare șase luni, un medic dentist ecvestru este invitat la grajd pentru a verifica starea cavității bucale a animalelor. Utilizarea alimentatoarelor superioare duce la deformarea dentiției și mușcătura animalelor.

Vă va fi util să citiți despre, cum să ai grijă de o coamă și copite de cai.

Utilizați jgheaburi de podea ori de câte ori este posibil, altfel va trebui să măcinați în mod regulat marginile ascuțite ale molarilor și incisivilor. Copite - tălpi sensibile ale membrelor care necesită curățare zilnică.

În fiecare seară, după plimbare și lucru, copitele sunt verificate pentru răni, spălate cu apă caldă curată și o perie specială sunt curățate de murdărie și gunoi de grajd aderente. Copitele uscate, predispuse la crăpături, sunt lubrifiate cu un unguent special sau cu ulei de ricin, piatra mică zdrobită blocată este aleasă cu un cârlig.

În fiecare lună și jumătate, cornul în creștere al copitei este tăiat și calul este reîmpădurit. Îngrijirea lânii include pieptănarea, spălarea. În funcție de munca pe care o făcea calul, curățați haina rapid sau temeinic..PotcoavăPeriajul rapid include perierea hainei cu o perie rigidă și pieptene. Se efectuează minuțios după o lungă ședere pe stradă, mergând pe vreme nefavorabilă. O perie tare îndepărtează murdăria și transpirația de pe blana calului, o răzuitoare din plastic îndepărtează resturile de așternut fin.

Zonele delicate ale pielii, cum ar fi urechile și ochii, sunt spălate cu un burete, iar părul ciufulit și șters după pieptănare este netezit cu o cârpă. Caii sunt spălați în sezonul cald, dacă este posibil zilnic sau o dată la trei zile, și pe vreme rece - de două ori pe săptămână.

O dată la două săptămâni, lâna este clătită cu un șampon special pentru cai. Pentru spălare, folosiți numai apă caldă și imediat după spălare, aruncați o pătură de uscare pe spatele calului, astfel încât să nu răcească..

Alimentare corectă

Dieta zilnică a calului ar trebui să includă:

 • masă verde sau fân bogat în fibre;
 • concentrat de cereale sub formă de secară sau ovăz;
 • leguminoase;
 • legume și fructe fierte;
 • este permisă utilizarea furajelor mixte din fabrică în combinație cu mase vegetale.
Calul mănâncă fân

Hrănirea se efectuează des și în porții mici, deoarece calul are un volum mic de stomac, iar mâncarea excesivă este dăunătoare pentru ea. Dieta este echilibrată în ceea ce privește principalii nutrienți - proteine, grăsimi, carbohidrați, minerale și vitamine.

Înainte de a mânca, calul trebuie băut cu apă curată, ușor caldă. Rata zilnică de consum de apă este de 50 de litri în sezonul cald și de 30 de litri la rece. Caii nu trebuie băuți cu apă rece imediat după antrenament..

Important! Norma nutriției concentrate în dietă se calculează după cum urmează: pentru fiecare 100 kg de greutate animală se iau 2-3 kg de alimente uscate. Depășirea acestei norme duce la creșterea în greutate a animalelor..

Rasa de cai andaluz este considerată cea mai bună din Spania și este utilizată mult mai larg decât alte rase. Fizicul puternic, dar grațios, comportamentul nobil și inteligența excepțională fac din acest animal un candidat ideal pentru antrenament de dresaj sportiv și coride..Cal andaluzÎngrijirea adecvată și condițiile de păstrare confortabile vor asigura sănătatea calului andaluz - îi va încânta stăpânul mult timp cu dăruire și dorință de a învăța.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » » Rasa de cai andaluzi