Copitele calului: de ce sunt necesare, ce este înăuntru, cum să ai grijă și curățenie

Copite de caiUn cal este o creatură puternică, rezistentă și grațioasă care a însoțit o persoană de mai multe milenii ca prieten și ajutor. Contemporanii noștri nu reușesc atât de des să întâlnească un cal viu în viața obișnuită și să audă bâzâitul sonor al copitelor sale. În acest articol vom încerca să înțelegem în detaliu de ce caii au nevoie de copite, cum sunt aranjați, cum să le îngrijească, dacă li se întâmplă boli și cum să le trateze..

Ce este copita unui cal: anatomie

Chiar și copiii mici știu câte picioare are un cal - și fiecare dintre aceste patru picioare se termină într-o copită dură și durabilă..

Să aruncăm o privire mai atentă la ceea ce este înăuntru, sub copit. Cuvântul „copita” se referă la capsula goală a țesutului excitat, care este marginea superioară a tuturor lucrurilor din acest „pantof” insensibil. Țesutul cornos al copitei este format din perete, talpă, broască și marginea copitei.Structura copiteiDe ce caii au nevoie de copite:

 • previn alunecarea și asigură aderența la suprafața pe care se mișcă animalele;
 • copitele de capăt protejează piciorul de orice deteriorare mecanică (uzură) și de fluctuațiile temperaturii solului.
Știați? Caii sălbatici se adună de obicei în turme de 3 până la 20 de animale. Armăsarul (masculul matur) conduce grupul de iepe și mânzi tineri. Când mânzii cresc și devin masculi tineri, liderul îi alungă din turmă. Exilații călătoresc cu alți burlaci până când își construiesc propriul harem.

Cum să ai grijă de ei

Picioarele ecvidee au nevoie de îngrijire zilnică. După plimbare, este recomandabil să spălați picioarele calului în apă curată, să le curățați de gunoi de grajd și murdărie și apoi să scoateți pietre și alte obiecte străine de pe talpă cu un instrument special. Picioarele de cal curate și îngrijite sunt lubrifiate cu ulei de ricin sau unguent.Îngrijirea copiteiLipsa de vitamine și minerale din corpul calului poate afecta, de asemenea, starea copitelor și poate provoca stratificarea țesutului cornos, fisuri. Dacă este necesar, animalelor li se administrează suplimente minerale și vitaminice (sub formă de aditivi alimentari la furajele principale sau la injecții). Suplimentele utile diferă în ceea ce privește compoziția și doza pentru diferite grupe de vârstă ecvină; pot fi achiziționate de la farmaciile veterinare.

Știați? Oamenii de știință cred că primul strămoș cunoscut al calului a trăit acum aproximativ 50 de milioane de ani. Acest animal preistoric se numește Eohippus și avea patru degete pe picioarele din față și trei degete pe picioarele din spate..

Cum să tăiați, tăiați copitele de cal

 1. Tunderea - cu un interval de 40-45 de zile, copitele calului trebuie tăiate în creștere treptată a țesutului cornos. Dacă acest lucru nu se face, țesutul corneos poate provoca călcâiul, ceea ce este destul de dureros pentru un cal în mișcare..
 2. Croșetarea - această procedură se efectuează folosind un instrument special (cârlig), care îndepărtează obiectele străine și murdăria de pe copite.
 3. Tăiere - ridurile copitei detectate sunt prelucrate până la netezire cu o răscroială sau tăiate cu atenție cu un cuțit ascuțit (foarfece mari).
 4. Atenuare - dacă țesutul excitat este prea uscat, predispus la crăpături, i se aplică ulei de ricin sau un unguent special conceput.
 5. Potcoavă - înainte de a începe forjarea, îndepărtați potcoava veche, curățați cu grijă piciorul și tăiați vechiul țesut corneos regrown. Apoi, se efectuează curățarea naturală a săgeții din cornul mort (trebuie să încercați să nu subțiați în mod inutil zona tălpii) și canelurile transversale sunt aplicate cu un cuțit. Se ia o măsură din picior, conform căreia se face o potcoavă nouă. Intervalul admis între reforare este de 30-40 de zile, între proceduri este de dorit ca animalul să se descurce fără potcoavă timp de 2-3 zile, acest lucru este necesar pentru ca picioarele să se odihnească.

Video: Cum să tăiați copitele calului

Bolile copitelor

Simptomele bolilor copitei sunt uneori foarte similare, prin urmare, pentru un diagnostic corect, medicul veterinar trebuie mai întâi să se familiarizeze cu istoricul medical al animalului și cu lista vaccinărilor. Acest lucru va preveni necesitatea unui examen medical cuprinzător: măsurarea tensiunii arteriale, a temperaturii corpului, a greutății și înălțimii. În plus, medicul veterinar se familiarizează cu temperamentul și starea generală de sănătate a pacientului, observă activitatea cardiacă și respiratorie și comportamentul.

Se va face și testarea șchiopătării și se vor palpa zone specifice pentru a identifica zonele dureroase și inflamate. Flexia statică a membrului afectat se va face pentru a testa raza de mișcare. Veterinarul ar trebui apoi să meargă animalul bolnav pentru o vreme pentru a observa mușchii și articulațiile în mișcare..Copite de caiCând mergeți, copitele sunt testate, se aplică presiune pe anumite zone ale piciorului pentru a determina cauza exactă și locația locului dureros. Această procedură se efectuează folosind un instrument veterinar special, după care medicul examinează vizual toate cele patru copite. Cu un diagnostic complet, este necesar să se facă analize.

Testele de diagnostic necesare includ:

 • nivel endogen;
 • nivelurile serice de glucoză și insulină;
 • număr total de sânge;
 • test pentru cultura bacteriană și fungică și volumul celulelor ambalate.
În plus, medicul veterinar va trebui să obțină raze X ale picioarelor calului pentru a verifica alinierea osului sicriului, precum și o scanare cu ultrasunete pentru o privire mai atentă..

Știați? Primul cal care a fost clonat a fost o iapă pe nume Haflinger. Clonarea a avut loc în 2003 în Italia.

Inflamația reumatică

Inflamație reumatică sau laminită (latină Pododermatitis Reumatica) - această boală se dezvoltă din cauza fluxului de sânge slab în placa frunzei, provocând umflături și inflamații la copită. În timp, celulele laminei sunt deteriorate și mai mult din cauza lipsei de oxigen și substanțe nutritive din sânge. În absența tratamentului pentru laminită în stadiile incipiente, plăcile încep să moară, începe necroza tisulară.

Inflamația reumatică a copiteiPoziția membrului calului pentru inflamația reumatică a copitei

Uneori, osul iese prin talpă, rezultând o șchiopătare ireversibilă și durere chinuitoare. Este una dintre cele mai frecvente cauze de handicap și șchiopătură la cai. Inflamația reumatică este extrem de dureroasă și, în unele cazuri, poate fi necesară eutanasierea animalului.

Simptome:

 • șchiopătarea bruscă;
 • lipsa de dorință de a merge sau doar de a vă deplasa;
 • contracții pulsatorii la nivelul membrelor;
 • refuzul de a ridica sau îndoi un membru;
 • starea fierbinte a pielii piciorului;
 • animalul preferă să mintă mai mult.

LaminitaCauzele inflamației reumatice:

 1. Obezitate - Hrănirea calului cu multă mâncare nedorită.
 2. Febra sau boala care cauzează sindromul metabolic ecvin (EMS).
 3. Colici - cauzate de efortul de a alerga sau de a sări mult timp.
 4. Infecții - Infecțiile bacteriene severe pot provoca toxicoză și laminită și pot apărea cu eforturi prelungite și grele ale calului pentru o perioadă prelungită.
 5. Boala Cushing - o tulburare a glandei pituitare care determină creșterea foametei, a sete, a transpirației și a pierderii în greutate.

Tratament:

 1. Tratamentul inflamației reumatice depinde de cauza principală. În primul rând, în taraba calului, podeaua trebuie acoperită cu un strat gros de rumeguș sau așchii de lemn. Acest lucru este necesar pentru a ușura senzațiile dureroase ale animalului la atingerea copitelor și a podelei dure, precum și pentru a vă putea întinde, reducând astfel sarcina pe membrul bolnav..
 2. Pentru ameliorarea durerii și ameliorarea inflamației, se utilizează medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (fenilbutazonă, flunixină, aspirină).
 3. Dacă calul este diagnosticat cu boala Cushing, suplimentarea hormonală va fi utilizată pentru tratarea glandei tiroide.
 4. Pentru a obține un efect antioxidant, loțiunile se fac cu dimetil sulfoxid (Dimexid) sau acest medicament se administrează intravenos.
 5. Îmbunătățirea aportului de sânge - Acepromazina (Vetranquil) este utilizată pentru a dilata vasele de sânge și ca un sedativ excelent. Medicamentul Isoxsuprin ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului circulator la nivelul piciorului afectat.
 6. Îmbunătățirea schimbului de gaze - medicamentul Pentoxifilină (Trental) este administrat animalului pentru a schimba forma celulelor roșii din sânge, ceea ce le va permite să treacă prin cele mai mici capilare. În același scop, caii pot injecta medicamentul heparină intravenos..

LaminitaUnii cai pot face o recuperare completă după tratamentul administrat, în timp ce alții pot suferi dureri constante la mers. În cazuri deosebit de dificile și fără speranță, un animal bolnav este eutanasiat.

Știați? Printre turma de cai adormi există întotdeauna cel puțin o „sentinelă” care nu doarme și ascultă sensibil la sunete străine. În caz de pericol, își va trezi rudele adormite.

Necroza cartilajului copitei

Există o cantitate redusă de sânge în cartilajul copitei, prin urmare, reacția animalului la deteriorare și o infecție introdusă este nesemnificativă, ca urmare a faptului că pacientului nu i se oferă îngrijire veterinară la timp, iar boala infecțioasă se dezvoltă până la.

Cauze:

 • zimțarea profundă a jantei;
 • inflamație reumatică purulentă (pododermatită);
 • înțepătură de săgeată.

Copite de cai Simptome:

 1. Fistula se dezvoltă în interiorul sau în afara copitei peste cartilajul colateral.
 2. Zona de infecție este o reacție fierbinte, umflată, dureroasă la atingere.
 3. Fistulele pot apărea direct peste cartilajul colateral.
 4. Cazurile severe pot duce la deformarea peretelui copitei.

Tratament:

 1. Antibiotice - aplicate intramuscular sau oral, acestea inhibă infecțiile aerobe și anaerobe în corpul animalului. Din păcate, inflamația infecțioasă apare adesea la un timp după oprirea tratamentului, deoarece cartilajul colateral are un aport de sânge slab și medicamentele nu pot ajunge întotdeauna în zona infectată în doza necesară pentru a elimina complet infecția..
 2. Intervenție chirurgicală - reapariția bolii este adesea precedată de o perioadă de șchiopătură la cal din cauza inflamației țesuturilor și a puroiului în interiorul piciorului. În acest caz, este necesară îndepărtarea chirurgicală a tuturor țesuturilor moarte și infectate. O astfel de operație necesită anestezie locală. Dacă canalul purulent al fistulei este uniform, în acest caz, animalul este injectat cu o soluție de 25% sau 30% de vitriol de cupru (zinc) și curățat cu un instrument chirurgical rotunjit (sub formă de lingură). Fistulele cu un canal purulent inegal sunt tăiate cu un bisturiu și numai după aceea țesutul mort este curățat. După curățarea chirurgicală efectuată, se utilizează preparate antiseptice și se aplică un bandaj de aspirare a puroiului. Intervenția chirurgicală pentru necroza cartilajului copitei este cea mai eficientă.

Tratamentul caluluiExaminările radiografice ale piciorului pot dezvălui necroză, infecție sau osificare a cartilajului colateral, în funcție de stadiul bolii. O fistula coaptă se poate rupe spontan, după care puroiul galben-verde va începe să iasă din ea. O fistulă ruptă are cicatrici, dar fără un tratament adecvat, una sau mai multe fistule noi se formează lângă ea. Procesul va continua până când necroza va distruge complet cartilajul..

Important! Pentru a preveni formarea fisurilor în copitele cailor, este important să aveți grijă în mod corespunzător de picioarele lor. Copitele trebuie tăiate în mod regulat și echipate cu potcoave. Toate rănile prin puncție și alte leziuni accidentale trebuie tratate imediat prin curățarea acestora și aplicarea de agenți antibacterieni și loțiuni.

Pododermatita

Pododermatita sau inflamația dermatologică la ungulate apare adesea, deoarece pielea se află imediat sub capsula cornută și este prima care este rănită.PododermatitaAceastă boală inflamatorie poate fi împărțită în:

 • aseptic: seros sau fibrinos;
 • purulent;
 • pe termen scurt și pe termen lung (acut și cronic);
 • după adâncimea de localizare (profundă și superficială);
 • după mărimea leziunii (locală și difuză).

Cauze:

 1. Animalele pot dezvolta pododermatită după o mișcare pe termen lung pe teren stâncos și dur, precum și după mersul pe noroi înghețat..
 2. Pododermatita - rezultatul rănilor la nivelul talpii piciorului, precum și a locuirii cailor în camere cu podele din beton sau piatră (neacoperite cu așternut organic).

Simptome:

 1. Calul se simte destul de normal, dar încearcă să nu calce piciorul afectat..
 2. La mers, animalul șchiop, gradul de șchiopătare depinde de gravitatea daunelor.
 3. La curățarea unei copite deteriorate, se poate observa țesut corneos colorat nefiresc (în galben-visiniu, galben sau visiniu-liliac). Aceste pete se formează ca urmare a unui hematom.

Copita Tratament:

 1. Caii în bolile de vârf au nevoie de odihnă și așternut moale în tarabă.
 2. În primele trei zile, membrele afectate au nevoie în mod constant de o compresă rece, în a patra sau a cincea zi, comprese de răcire sunt înlocuite de încălzire.
 3. La primele semne de pododermatită, calul este injectat intravenos cu novocaină (soluție 0,25%).
 4. În etapa cronică, după curățarea copitelor de obiecte străine (pietre și alte lucruri), se aplică o loțiune cu un amestec de unguent salicilic (20%) și iod (10%).
Important! Pododermatita pe mai multe copite (în special pe picioarele din față) poate fi diagnosticată prin faptul că calul traversează picioarele din față. Acest lucru este făcut de animal pentru a transfera greutatea corpului de la picioarele bolnave la cele sănătoase. Un astfel de cal se mișcă cu mersul încordat și legat.

Crestătură corolă

Crestătură CorollaCauza unei astfel de leziuni o constituie loviturile cu potcoavele pe picioare sau „identificarea”. De obicei, zona de pe picior, situată chiar deasupra corolei, suferă. Dacă serifele sunt vindecate la timp sau rana a fost mică și superficială, atunci vindecarea este rapidă.

Cu timpul pierdut, serifele grave sunt greu de vindecat și, după vindecare, apar consecințe nedorite - se pot forma creșteri sau fistule în cartilaj pe corola copitei. După un astfel de tratament nereușit, calul va fi șchiop, copita afectată va fi desfigurată. Un pericol deosebit sunt serifele, în care apare inflamația purulentă a articulației copitei..

Pentru a preveni rănirea picioarelor la animale cu mișcare necorespunzătoare, potcoavele sunt ajustate astfel încât să nu fie posibilă identificarea. De asemenea, inele speciale de fier sau role mici de piele sunt puse pe picioarele unor cai precum „siguranțe”. Aceste dispozitive pot fi achiziționate de la farmaciile veterinare..

Simptome:

 • șchiopătarea;
 • posibil sângerare din rană;
 • edem;
 • inflamația plăgii.

Cauze:

 1. Miscare incorectă a calului - animalul își așează picioarele incorect, cu această mișcare copita calului, atunci când aleargă, se apropie prea mult de piciorul opus.
 2. Animalul nu este încălțat corect - potcoavele excesiv de masive contribuie la serifii.
 3. Vătămări accidentale - serifurile au fost făcute de un alt cal sau animalul a fost rănit accidental de obiecte ascuțite sau străpungătoare (împiedicate peste vârfurile unei furci, peste sticlă).

Află mai multe despre, cum să ții un cal acasă.

Tratament:

 1. Serif ușor - gradul de afectare este determinat de faptul că leziunile cutanate sunt superficiale și umflarea în jurul plăgii este nesemnificativă. Aplicați loțiuni cu gheață sau zăpadă pe locul dureros. Afectarea ușoară a pielii este tratată cu preparate antiseptice (iod, verde strălucitor, soluții de alcool). Dacă este necesar, se aplică un bandaj cu unguent Vishnevsky.
 2. Cazuri severe - acestea includ răni profunde și inflamații, uneori separarea cornului peretelui copitei. În acest caz, animalul rănit trebuie examinat de către un medic veterinar, deoarece, cel mai probabil, va fi necesară intervenția chirurgicală (îndepărtarea unei părți din cornul sau țesutul rănit), acest lucru nu se poate face independent și acasă și este periculos. După intervenția chirurgicală, rana este spălată (pudrată) cu antibiotice, se instalează drenaj și se aplică un bandaj cu unguent Vishnevsky sau Konkov. Când vindecarea se desfășoară în mod normal, după cinci până la șase zile, pansamentul este schimbat într-unul nou, dar dacă inflamația nu dispare mult timp, rana este curățată din nou și tratată cu medicamente antiseptice.

Știați? Deoarece ochii calului sunt doar pe o parte a capului, unghiul lor de vizualizare este de aproape 360 °.

Flegmon Corolla

Celulita corolelor este una dintre cele mai frecvente cauze de șchiopătare la ungulate. Celulita este deosebit de frecventă în iernile umede, când umezeala, murdăria și bacteriile străpung mici crăpături în copit, după care procesul inflamator se dezvoltă rapid până la formarea de puroi în copit, ceea ce este extrem de dureros pentru animal.

Simptome:

Flegmon Corolla

 1. În stadiile incipiente ale infecției - ușoară șchiopătare, în același timp cu boala progresează într-o asemenea măsură încât calul nu își poate pune piciorul pe pământ din cauza durerii.
 2. Febra în picior - zona afectată va fi mai fierbinte decât alte părți ale corpului.
 3. Puls rapid, stare dureroasă.
 4. Umflarea piciorului, care poate fi confundată cu simptomele unui tendon rănit.
 5. Descărcarea de puroi.

Cauze:

Infecție - pătrunderea sub piele a microorganismelor și dezvoltarea proceselor inflamatorii.

Probabil că veți găsi util să știți, cât durează sarcina și cum să nască cai.

Tratament:

 1. Cataplasme - pentru a reduce abcesul, o cataplasmă (compresă caldă) este aplicată pe picior și întărită pe locul dureros cu un bandaj. Datorită unei comprese calde, țesuturile corpului se înmoaie: un abces purulent poate pătrunde prin ele și puroiul va ieși. După curățarea puroiului, locul flegmonului este spălat cu peroxid de hidrogen sau alte antiseptice și pe bandă se aplică un bandaj cu unguent 5% de ihtiol..
 2. Intervenție chirurgicală - Dacă cataplasmele nu ajută, atunci medicul veterinar va deschide abcesul pentru a îndepărta puroiul. Rana curățată este spălată cu medicamente antiseptice și antibiotice. După operație, piciorul va începe rapid să se vindece și după 12-24 de ore șchiopătarea va scădea sau va dispărea complet.
Important! Copita rănită a animalului trebuie protejată de praf cu un bandaj până când rana se vindecă. Acest lucru este necesar pentru a preveni pătrunderea murdăriei în zona deteriorată și apariția reinfecției piciorului..

Deformitatea copitei la cai

Baza deformării copitei este poziționarea incorectă a membrelor. La reproducerea cailor, persoanele cu deformare congenitală a copitelor sau poziționarea incorectă a picioarelor sunt respinse. În creșterea cailor, există o astfel de clasificare a copitelor deformate: plate, convexe, comprimate, curbate, obtuze și finale. Nu toate tipurile de deformări ale copitei pot fi corectate sau vindecate..Deformarea copitei Cauze:

 • deformare ereditară;
 • decăderea săgeții;
 • umiditate ridicată a aerului, sub 45%.
 • întreținerea necorespunzătoare a standului;
 • greșeli la curățarea copitelor și încălțării;
 • consecința bolilor din trecut (laminită, artrită cronică).
Tratamentul este posibil numai în stadiile incipiente ale bolii. Până la apariția unei deformări stabile, copitele sunt curățate de obiecte străine, li se dă o formă normală. Astfel, se oprește dezvoltarea ulterioară a modificărilor ireversibile la baza copitelor, oaselor, tendoanelor și ligamentelor..

Știați? Dinții cailor ocupă mult mai mult spațiu în craniu decât creierul lor..

Crăpături

Crăpăturile sunt, de obicei, ușor de diagnosticat, dar știind cum arată infecția este esențial, deoarece în unele cazuri este cauza fisurii și nu invers. Infecțiile netratate pot duce la dureri severe, deformare permanentă a copitei sau chiar sepsis. Animalele cu astfel de leziuni sunt aruncate, deoarece copitele crăpate sunt rareori vindecate..Copita crăpată Cauze:

 1. Nutriție insuficientă - lipsa de seleniu sau cupru în corpul animalului face ca peretele copitei să fie mai puțin rezistent la bolile fungice.
 2. Boli infecțioase - inflamația care se dezvoltă în apropierea structurii piciorului poate provoca fisuri în copită.
 3. Lipsa sau excesul de umiditate - structura copitei este foarte asemănătoare cu structura unghiilor la om, cu o lipsă de umiditate, se poate sparge și se poate desprinde, iar odată cu umezirea devine susceptibilă la bolile fungice.
 4. Erori la forjare - potcoava este încă fierbinte, nu este răcită, partea exterioară a pantofului copitei este tăiată, sunt folosite cuie prea lungi pentru a asigura potcoava sau potcoavele în sine.

Simptome:

 • descărcare de lichid sau puroi;
 • durere la atingere și mers;
 • șchiopătarea.

Tratamentul copitei crăpate Tratament:

 1. După detectarea ciupercii, medicul veterinar va prescrie pacientului un curs de tratament cu unul dintre medicamentele care distrug sporii fungici.
 2. Pentru a preveni extinderea în continuare a fisurilor superficiale deja existente în copite, folosind un instrument special, se realizează caneluri transversale (deasupra și dedesubtul decolteului) adânci de câțiva milimetri..
 3. Scindările adânci sunt fixate prin suprapunerea plăcilor de cupru sau fier. Aceste plăci sunt atașate la pantoful copitei cu șuruburi mici..
 4. Cailor cu astfel de leziuni li se oferă băi de picioare înmuiere timp de o oră, după care o loțiune sub formă de pungă de argilă lichidă este pusă pe o coptă dureroasă timp de câteva ore..
Știați? Dintre cai, există o diferență de gen în numărul de dinți: masculii au 40, iar iepele au doar 36..

Forța copitei calului

Caii pot da cu piciorul fie cu un picior, fie cu doi, dar numai înainte sau înapoi, deoarece structura anatomică nu permite animalului să întoarcă piciorul în lateral. Forța impactului copitei de cal ajunge de la 500 la 600 de kilograme. Un cal înspăimântat poate ridica și înjunghia inamicul cu copitele sale din față.

Ca orice altă creatură vie, un cal are nevoie de afecțiune, dragoste și grijă. Copitele acestor animale sunt supuse unui mare stres, suportând greutatea calului și a călărețului, astfel încât au nevoie de îngrijire regulată și, uneori, de tratament..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » » Copitele calului: de ce sunt necesare, ce este înăuntru, cum să ai grijă și curățenie