Melc de struguri: descriere detaliată a animalului, reguli de întreținere

Melci 23/05/2018 6 mii 4 mii 8 minute.

Melcul de struguri este o molustă gastropodă terestră din familia Helicide. Habitatul natural al acestei specii este regiunile cu un climat cald și temperat. Patria moluștei este considerată a fi părțile centrale și sud-estice ale Europei. Astăzi, melcii de struguri locuiesc în toate zonele continentului, cu excepția latitudinilor nordice..

Datorită capacității lor de a distruge rapid o cantitate mare de vegetație proaspătă, reprezentanții speciei sunt considerați dăunători agricoli. Din acest motiv, importul lor în mai multe țări din America de Nord și de Sud este interzis..

1 Descriere

Corpul melcului este o parte vizibilă extern - corpul - și o coajă care conține organele interne, acoperite de pliurile mantalei.

1.1 Structura externă

Diametrul cojii unui adult variază între 3,5-5,5 cm. Reprezentanții acestei specii sunt cei mai mari melci din Europa. Cochilia are o formă umflată rotunjită. Pereții cu nervuri puternice sunt răsucite spre dreapta într-o spirală - virajul inferior este cel mai larg și mai neted.

Culoarea este dominată de nuanțe galben-maronii; dungi întunecate și deschise se găsesc pe două sau trei bobine mari. Culoarea husei este variabilă: depinde de mediu și de alimentele consumate.

Lungimea piciorului unui melc adult este de 3-5 cm, cu extensie maximă - până la 9 cm. Corpul este elastic, moale. O rețea densă de riduri pe întreaga suprafață a corpului reține umezeala din corp și previne evaporarea sa rapidă.

Pe capul animalului, două perechi de tentacule sunt situate deasupra deschiderii gurii. Cele inferioare, mai scurte, îndeplinesc funcții olfactive. Organele viziunii sunt situate pe perechea superioară de tentacule. Ochii molustei sunt insensibili la culori, disting doar strălucirea iluminării și pot vedea obiectele din jur la o distanță de până la 1 cm.

1.2 Structura internă

Organele interne ale molustei sunt protejate de o coajă.

Conform descrierii științifice, melcul de struguri aparține organismelor pulmonare, adică respiră prin plămâni. Gaura de respirație este situată la gura cochiliei în pliurile mantalei.

1.3 Ciclul de viață

Speranța de viață în mediul natural este de 7-10 ani, acasă, cu îngrijire adecvată, un animal de companie poate trăi 20-30 de ani.

2 Natura și caracteristicile comportamentului

Melcii de struguri, cum ar fi Achatina, sunt nocturni și, în timpul zilei, dorm, cufundându-se în substrat sau ascunzându-se în desișurile de vegetație..

În sezonul rece, molusca cade în animație suspendată - hibernare care durează de la 3 la 6 luni, în funcție de regiunea și condițiile în care trăiește corpul. Anabioza poate fi o consecință a stresului cauzat de o încălcare a izolației.

Comportamentul și bunăstarea unui melc de struguri depind în mare măsură de umiditatea mediului.. Pe vreme caldă și uscată, molusca devine letargică, ascunzându-se în adăposturi naturale (în grosimea mușchiului, sub pietre și frunze). În același timp, gura chiuvetei este înfundată cu un film subțire, care acționează ca o protecție împotriva deshidratării. Într-un climat umed, animalul este activ.

Temperatura corpului uman este prea mare pentru melc și, aflându-se în palma proprietarului, animalul de companie va avea disconfort. Moluștele sunt încântate să se afle într-un adăpost confortabil și umed, așa că nu ar trebui să le scoți din terariu încă o dată sau să le iei în brațe pentru a te juca sau a te distra..

2.1 Probleme de sănătate

O mare amenințare la adresa vieții melcului este împărțirea cochiliei datorită căderii sau manipulării nepăsătoare a proprietarilor. Fisurile mici se pot vindeca singure, daunele mai grave sunt reparate cu gips sau argilă arhitecturală. Există cazuri de moluște care cad din coajă.

Melcii de struguri sunt susceptibili la infecții de către organisme patogene, căpușe și nematode. Păstrarea terariului curat vă va ajuta să evitați acest lucru..

Principalul avantaj al melcului de struguri este că animalul este potrivit pentru persoanele care suferă de alergii. Molusca calmă și pașnică este un animal de companie neobișnuit și foarte interesant.

3 Achiziție

Cel mai simplu mod de a obține un melc de struguri este să ieși afară după o ploaie de vară sau să faci o plimbare în grădina umbrită. Mai întâi trebuie să observați individul - trebuie să fie activ și să aibă o culoare naturală sănătoasă. Este mai bine să nu luați animale cu scoici deteriorate sau cu defecte vizibile în aspect.

A doua opțiune este de a cumpăra o scoică la un magazin de animale de companie sau de la crescători privați.

4

Există o concepție greșită în rândul oamenilor că melcii sunt animale de companie fără pretenții. De fapt, ca orice alt animal, au nevoie de îngrijire de calitate acasă..

Atunci când molusca este incomodă, nu poate spune proprietarului despre starea sa de sănătate. Calmul fals din partea melcului este perceput de proprietarii neexperimentați ca un semn de aprobare. Șederea prelungită în condiții nepotrivite este plină de dezvoltarea stresului cronic, a durerii și a morții animalului de companie.

4.1 Locuința

Amenajarea unui terariu pentru melci de struguri

Orice recipient din sticlă sau plastic poate fi folosit ca terariu pentru un melc de struguri: un recipient spațios pentru alimente sau un acvariu de dimensiuni medii.

Cerințe de bază pentru dispozitivul terariului:

Lucru Cerințe
DimensiuniContainerul ar trebui să aibă o zonă mare de fund și perete înălțime de 25-30 cm. Spațiul de locuit necesar pentru un adult este de 5-7 litri
SubstratPrincipala cerință pentru așternut este moliciunea și friabilitatea. Mușchiul, solul de ghiveci și substraturile de cocos funcționează bine. Este mai bine să cumpărați toate acestea la magazinele de animale de companie, deoarece microorganismele străine, paraziții pot trăi în eco-materiale aduse de pe stradă.
DecorPentru a recrea ecosistemul natural, în container sunt plasate crenguțe, scoarță de copac și lăstari verzi tineri. Nu este recomandat să folosiți obiecte dure (pietre și sticlărie), deoarece dacă melcul cade de pe capac, poate lovi, deteriora coaja și muri
VentilareMolusca are nevoie de foarte puțin oxigen pentru a respira. Circulația aerului împiedică putrezirea substratului, previne creșterea algelor și a microorganismelor patogene. Pe pereții opuși ai containerului, se află un rând orizontal de 7-8 găuri. Primul rând se face la mijloc, iar al doilea este cu 5 cm mai aproape de substrat
CapacCapacul, bine fixat pe recipient, nu permite animalului să se târască afară și să moară și, de asemenea, previne evaporarea umidității, păstrând microclimatul terariului

Un termometru și higrometru ar trebui să fie plasate lângă (sau direct în) terariu pentru a monitoriza starea mediului.

4.2 Condiții de mediu

Intervalul de temperatură acceptabil pentru un melc de struguri este de 22-24⁰С. Nivel de umiditate - 80-90%.

Terariul trebuie amplasat într-un loc fără lumina directă a soarelui, departe de curenți, pe o suprafață stabilă.

4.3 Dieta

Melcul de struguri este exclusiv erbivor. Acasă mănâncă:

 • castraveți;
 • mere;
 • dovlecel;
 • căpșuni și pepene verde;
 • ardei dulce;
 • varză;
 • morcovi;
 • cartofi fierți;
 • ciuperci crude;
 • frunze de pomi fructiferi, salată, păpădie, brusture, pătlagină și struguri.

Pentru ca cochilia să se distingă prin puterea, sănătatea și frumusețea sa, se realizează hrănirea cu alimente bogate în calciu:

 • Sepia. Carapace de sepie, care este achiziționată din magazinele de animale de companie.
 • o bucată de cretă. Numai creta naturală este potrivită pentru hrănirea melcilor. Creioane și creioane pentru copii conțin coloranți și lipici, iar pietrele minerale pentru păsări / rozătoare conțin gips și impurități. Toate aceste substanțe dăunează stomacului sensibil al animalului de companie..
 • Pudra de ou. Pentru prepararea hrănirii ouălor, se folosește coaja de ouă crudă de pui sau prepeliță, spălată anterior (în interior și în exterior) cu apă rece și bine uscată. Produsul finit este măcinat într-o râșniță de cafea până la starea de pulbere. Amestecul preparat se servește în timpul hrănirii în 2 linguri.

Organismul delicat al melcilor suferă de contactul cu sucuri acre, condimente și alimente grase. PPrin urmare, este necesar să se excludă din dieta animalului de companie:

 • toate tipurile de citrice, ceapă, măcriș, ridichi și ridichi;
 • ouă, brânză de vaci, brânză, carne;
 • alimente prăjite, sărate, picante, acre și condimentate.

Melcii sunt interesați în special de pâinea îmbibată, iar multe surse recomandă ocazional să vă răsfățați animalul de companie cu o astfel de delicatese. Crescătorii cu experiență nu recomandă hrănirea moluștei cu astfel de alimente, deoarece produsele din făină sunt greu de digerat și au un efect negativ asupra funcționării tractului gastro-intestinal.

4.4 Reguli de hrănire

Pentru confortul consumului, se recomandă tăierea alimentelor solide în bucăți mici și punerea pe un capac de nailon. Frunzele, lăstarii verzi și fructele de pădure pot fi lăsate intacte și așezate direct pe substrat.

Pentru ca animalul de companie să fie sănătos și să se simtă bine, hrănirea trebuie făcută o dată pe zi în porții mici. Mărimea porției este proporțională cu vârsta melcului - cu cât corpul este mai în vârstă și mai mare, cu atât mai multă hrană are nevoie. Cel mai bun moment pentru hrănire este seara, când moluște se trezește și activitatea sa crește..

Tinerii trebuie să fie hrăniți de două ori pe zi, deoarece au nevoie de mai multă energie pentru creștere și dezvoltare completă. În primele săptămâni de viață, mâncarea este pusă în rezervă: melcii nou-născuți au un apetit special, iar tot ce se mănâncă intră în creștere în greutate.

4.5 Curățarea

Este necesar să curățați terariul de urmele activității vitale a melcului zilnic. Mama este ștearsă de pe suprafețele netede cu o cârpă umedă. Excrementele sunt îndepărtate pe măsură ce apar - este convenabil să le scoateți de pe pereți și capac cu hârtie igienică. Alimentele nemâncate de melci ar trebui, de asemenea, îndepărtate - rămășițele prânzului putrezesc și devin periculoase pentru animalul de companie.

Curățarea generală se efectuează la fiecare 4-7 zile. Melcul este transplantat temporar într-un recipient curat. Toate obiectele și decorațiunile sunt scoase din terariu și clătite cu apă curentă fierbinte. Pentru o mai bună îndepărtare a mucusului, este recomandabil să folosiți o cârpă sau un burete. Substratul trebuie spălat (dacă este refolosibil) sau înlocuit cu unul nou.

Curățarea se efectuează exclusiv cu apă, fără adăugarea de detergenți. Urmele de pulberi și geluri nu sunt complet spălate - rămân pe pereții casei și intră în corpul melcului în porțiuni mici, otrăvindu-l.

5 Reproducerea

Melcii sunt hermafroditi, adică creaturi bisexuale. Orice persoană poate aduce descendenți. Actul de împerechere durează până la 2 ore. O moluscă poate produce aproximativ 60 de pui pe an..

Creșterea melcilor de struguri este o afacere profitabilă astăzi. Procesul se desfășoară în trei moduri.

Fermă de melci

5.1 Metodă extinsă

Acest tip este cel mai apropiat de condițiile naturale de reproducere ale melcilor. Metoda este potrivită pentru fermele mici în care este exclusă apariția dușmanilor naturali ai melcilor: arici, șopârle, șopârle, șoareci.

Această abordare este ieftină și simplă, dar rezultatul va trebui să aștepte mult timp..

5.2 Metoda intensivă

Metoda se bazează pe păstrarea unui număr mare de indivizi în sere special echipate, unde melcii sunt hrăniți intens. Îngrijire de înaltă calitate, control constant al umidității și temperaturii, o dietă bogată - acești factori provoacă dezvoltarea accelerată și reproducerea moluștelor la scară industrială.

Acest tip de reproducere necesită finanțare pentru echipamente de seră și achiziționarea de biomateriale. Rezultatul este garantat într-un timp scurt.

5.3 Metoda semi-intensivă

Caracteristica acestei metode este reproducerea melcilor în zone deschise, în țarcuri speciale. Animalele sunt pășunate și curățate de fructe / legume, astfel încât costul alimentelor este scăzut. Dar câștigul (calitativ și cantitativ) va fi, de asemenea, mai mic decât cu metoda de reproducere intensivă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Melc de struguri: descriere detaliată a animalului, reguli de întreținere