Cum se reproduc ciclidele într-un acvariu

Ciclide de reproducțieÎn lumea acvarismului, ciclidele sunt considerate cele mai amuzante animale de companie. Sunt distractiv de urmărit, îngrijit și crescut. În plus, acești locuitori de apă tăcută sunt unici datorită teritorialității și preocupării lor caracteristice pentru descendenții în creștere. Vă vom spune despre particularitățile păstrării și reproducerii acestor pești de acvariu în continuare în articol..

Diferențe de sex

Determinarea sexului la ciclide tinere nu este o sarcină ușoară. Doar câteva specii din această familie se caracterizează prin colorarea distinctivă a femelelor și masculilor, în timp ce altele nu au caracteristici sexuale clare. Cu toate acestea, mai aproape de maturizarea organelor de reproducere, animalele de companie heterosexuale subacvatice sunt din ce în ce mai diferite între ele..

Important! Pentru a inspecta peștii de acvariu, este recomandat să luați cu mâinile umede, deoarece uscăciunea și temperatura de 36,6 ° C pentru locuitorii subacvatici sunt pline de arsuri fatale..

Potrivit acvaristilor experimentați, inspecția vizuală este cea mai fiabilă metodă de a găsi diferențe de gen în secții. Dar, în același timp, este important să se ia în considerare faptul că ciclidele, datorită caracteristicilor lor fiziologice, nu pot rămâne fără apă mai mult de 30 de secunde. Și pentru ca acțiunile dvs. să nu provoace stres în ele, este recomandabil să repetați procedura pe termen scurt de mai multe ori.Diferențe de sex în ciclideLa „băieți” dintre anus și aripioara anală, papila care iese deasupra suprafeței abdomenului este vizualizată clar. Se observă, de asemenea, dacă glisați degetul de-a lungul părții corespunzătoare a peștilor. Și la „fete” deschiderea genitală se caracterizează printr-un diametru mare și absența părților proeminente.

Dar această metodă este absolut inacceptabilă pentru identificarea reprezentanților speciei Neolamprologus, deoarece femelele lor depun ouă de dimensiuni medii, motiv pentru care organele genitale ale ambelor sexe au aproape aceeași dimensiune..

Știați? Dintre toate varietățile de pești de acvariu, Astronotus ocellatus este considerat cel mai mare. Lungimea corpului lor este de 35 cm.

În plus, există și alte modalități mai puțin eficiente de a identifica femelele și bărbații.. Acestea se bazează pe următoarele caracteristici:

  • mărimea peștilor (adesea masculii sunt mai mari decât femelele);
  • caracteristicile formei corpului lor (femelele se disting prin laturile mai rotunjite);
  • luminozitatea culorii masculine (de exemplu, culoarea la masculi din specia Labidochromis galben înainte de reproducere devine mai saturată decât la femele);
  • prezența unei pigmentări speciale pe aripioarele anale (la reprezentanții speciilor, ale căror femele eclozează ouă în gură, există cel puțin o pată sub formă de ou pe aripioara anală);
  • specificul formei aripioarelor (la „băieți” sunt mai ascuțiți, iar la „fete” se caracterizează prin margini rotunjite).
Ciclide de reproducție

Pregătirea pentru reproducere

În etapa pregătitoare de reproducere a ciclidelor, crescătorul trebuie să se împerecheze. Dar, din moment ce metodele de determinare a sexului producătorilor nu oferă încredere în acuratețea alegerii, fermierii cu experiență recomandă plasarea a cel puțin 5-6 persoane din fiecare sex într-un container..

După un timp scurt de viață împreună, puii dobândiți vor forma în mod natural perechi. După observarea secțiilor, excesul de indivizi este depus, lăsându-i pe cei mai puternici și mai mobili la puiet. Într-adevăr, în viitor, între „familiile” peștilor va fi legată dușmănia și lupta pentru zonele cele mai sigure ale unui rezervor artificial..

Este caracteristic faptul că la început mulți acvaristi începători ajung la concluzia că comunitatea ciclidelor este inactivă și flegmatică. Dar, mai aproape de începutul reproducerii, conflictele mai frecvente dintre locuitorii acvariului schimbă radical opinia predominantă a crescătorilor..

Important! Abordarea iminentă a reproducerii este indicată de semnele externe ale ciclidelor. Culoarea lor devine mai strălucitoare, iar aripioarele se îndreaptă mai des și se zvârcolesc în același timp.

În procesul de formare a unei comunități de pești din această familie, experții recomandă să acorde atenție:

  • caracteristicile comportamentului peștilor;
  • preferințele lor gastronomice;
  • cerințele privind calitatea apei și condițiile de detenție;
  • grad de agresivitate.
CiclideDacă este necesar să se stimuleze reproducerea, apa din acvariu trebuie schimbată frecvent sau încălzită la 28 ° C. Pentru descendenții mai mari, perechea formată de pești poate fi așezată într-un loc de reproducere separat, al cărui volum nu trebuie să fie mai mic de 80 de litri..

Dar în nici un caz nu separă masculul și femela care s-au unit, deoarece majoritatea ciclidelor diferă de ceilalți frați ai lumii subacvatice tocmai prin monogamia lor.

Pentru confortul locuitorilor, va trebui să fie echipat un rezervor artificial pietre, ciocnituri, fragmente de ghivece de lut și coji de nucă de cocos, precum și vegetație cu frunze late. Aceste elemente contribuie la reproducerea peștilor, deoarece în condițiile înghesuite ale acvariului le este dificil să găsească peșteri potrivite pentru depunerea ouălor..

Verifică diversitatea speciilor de ciclide.

Jocuri de împerechere

În această perioadă, încărcăturile acvariului devin foarte active și amuzante. Distracția lor înainte de reproducere poate dura ore întregi și, uneori, zile întregi..CiclideBărbatul încearcă să-și demonstreze forța și greutatea față de femelă. Acest lucru se manifestă în lupte constante, în care se leagă de vecinii rezervorului datorită teritoriului, hranei și atenției femelei..

În același timp, amelioratorul poate observa o adevărată performanță încântătoare, care include mișcări energetice, rotații circulare, fluturi de aripioare și semne de cap. Dar jocurile de căsătorie nu se termină aici. Răsfățându-se, peștii pot muta peisajul, pot întoarce substratul și, de asemenea, pot curăța complet acvariul de murdărie.

Important! Acvaristii cu experiență recomandă hrănirea ciclidelor cu alimente proteice în timpul sezonului de împerechere. Acest lucru va îmbunătăți calitatea prăjiturilor..

Spawning

La ciclide, a căror specie depune ouă în substrat, perechea de reproducere este inseparabilă. În primul rând, femela înoată, reproducând ouă, iar în spatele ei este îngrășământul masculin. După aceea, peștii au grijă de ambreiajul lor, acordând o atenție specială ouălor lipite prost. În astfel de cazuri, ei trebuie să împingă în mod regulat rânduri cu viitori descendenți, prevenind împrăștierea lor.Ciclide de reproducereLa acei reprezentanți ai familiei care incubează ouăle în gură, de exemplu, în dungi negre, reproducerea are loc într-un mod diferit. Femela are întotdeauna o poziție în formă de T în raport cu masculul și după depunerea mai multor ouă le captează imediat în cavitatea bucală.

Apoi, concentrându-se pe un fel de pigmentare pe aripioarele anale ale partenerului, ea fertilizează ouăle. După o scădere a activității de reproducere, peștele înoată într-un loc retras din rezervor pentru dezvoltarea ulterioară a ouălor.

La majoritatea perechilor de ciclide, prăjiturile apar la 3 săptămâni după reproducere. Dar unele specii, cum ar fi Malawian și Tanganyik, durează aproximativ o lună pentru a incuba. În același timp, animalele de companie nu mănâncă nimic și pierd semnificativ în greutate. Ichtiologii sfătuiesc să-și limiteze complet hrănirea, pentru a nu provoca canibalismul.

Știați? Se află cel mai mare acvariu cilindric din lume în holul hotelului Berlin Radisson SAS. Rezervorul cu un volum de 900 de mii de litri are o înălțime de 25 m. Acvariul găzduiește aproximativ 56 de specii de pești, a căror școală ajunge la 2600 de indivizi. O caracteristică interesantă a structurii este un lift cu o cabină cu două etaje, care se află în interiorul unui cilindru.

Ciclide de reproducție: video

Dezvoltarea caviarului și îngrijirea prăjiturilor

Indiferent de specie, toate ciclidele sunt părinți foarte îngrijitori. După depunerea icrelor, încep imediat să-și îndeplinească îndatoririle părintești și fac acest lucru până când puii mari încearcă să scape de o astfel de supraprotejare..

afla, cum se aranjează o ciclidă.

Crescătorii pot observa cum ambii producători ridică alternativ ambreiajul cu aripioarele, îl curăță, îl ating cu buzele, distrug melcii care se apropie și ceilalți locuitori ai acvariului. Când apar ouă albe moarte sau nefertilizate, peștii le smulg imediat.

Mișcările frecvente ale aripilor peștilor oferă ouălor un flux de apă proaspătă și oxigen, ceea ce contribuie la dezvoltarea deplină a viitorilor descendenți. În această perioadă, orice încercare a proprietarului de a invada rezervorul se încheie cu atacuri agresive în direcția sa..Ciclide de reproducțieCând cozile se formează în alevini, acestea pot fi transferate într-un alt acvariu. Este recomandabil să faceți acest lucru fără a aștepta ca adulții să înceapă o luptă, protejându-și dezinteresat descendenții. În plus, în rezervorul general, riscurile de infecție cauzate de cojile de caviar în descompunere cresc.

Mulți fermieri aspiranți de pește vorbesc adesea despre încercările de broodstock de a mânca urmași. Deși, de fapt, peștii sunt transportați în acest fel în gura larvelor într-un loc retras, după care sunt eliberați din nou departe de ochii omului.

Nu este neobișnuit ca un crescător să vadă inițial 1-2 pui și apoi să observe cum părinții au scos câteva sute de pești mici la plimbare.

Știați? Cel mai scump acvariu, Dragonul de Aur, costă aproximativ 5 milioane de dolari. A fost realizat din aur de designerul Stuart Hughes.
Dezvoltarea cichlidilor: video

Este caracteristic faptul că peștii adulți continuă să-și însoțească prăjiturile chiar și după ce au început să caute singuri alimente și chiar îi ajută să mestece bucăți mari. Unii sapă în mod deliberat în substrat, agitând astfel apa pentru a ajuta descendenții să ajungă la mâncare.

Rețineți că tinerii ciclide sunt foarte disciplinați și ascultă cu ușurință anumite porunci ale părinților lor. Acest lucru poate fi văzut din modul în care se acumulează pentru hrănire sau se răspândește în direcții diferite în caz de pericol..

Aflați mai multe despre preferințele diferitelor tipuri de ciclide: Pelvikakhromisa, Melanochromis Yohani, Melanochromis Chipoka, Melanochromis Auratus, Melanochromis Meingano, Haplochromis Boadzulu.

Ciclidele sunt foarte pretențioase în ceea ce privește mâncarea. Puii crescuți se pot da la fel ca părinții: uscat dafnie și gammarus, precum și hrana artificială.

În plus, va fi util ca animalele de companie să râdă o bucată de inimă de vită sau de porc. În dieta prăjiturilor, trebuie să existe viermi de sânge, tubuli și corotra. Dacă dintr-un anumit motiv aceste ingrediente nu pot fi obținute, tratați secțiile cu bucăți de vierme..Prăjituri ciclideReprezentanții reproducători ai familiei de ciclide nu vor provoca mari probleme fermierilor de pești, ci dimpotrivă, vor deveni o activitate foarte interesantă. La urma urmei, aceste animale de companie pot avea grijă în mod independent nu numai de aruncarea și fertilizarea ouălor, ci și de îngrijirea puietului în creștere..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se reproduc ciclidele într-un acvariu