Ciclide: tipuri, întreținere și îngrijire la domiciliu

Pești ciclide 16.03.2018 4,9 mii 3,3 mii 5 minute.

În natură, ciclidele locuiesc cel mai adesea în apele dulci, deși unele specii pot fi găsite și în mările sărate. Se hrănesc cu alge, viermi, larve de insecte, moluște. Ciclidele de acvariu au o culoare interesantă, forme originale și un caracter complex. Sunt părinți foarte îngrijitori și, crescându-și descendenții, îi protejează altruist. Întreținerea și îngrijirea acestora vor fi de interes atât pentru începători, cât și pentru amatorii cu experiență..

1 Descriere

Conform descrierii, ciclidele sunt o familie de pești cu aripioare cu raze aparținând ordinii de biban. Au o aripă dorsală alungită, primele raze rigide ale aripioarelor anale și dorsale și au două linii laterale. În general, reprezentanții familiei sunt diverse ca aspect, dimensiune și comportament..

Există atât specii foarte mici, care ating o lungime de doar 2,5 cm, cât și mari, cresc până la 1 m. Forma corpului este variată - cilindrică, alungită sau puternic comprimată de pe laturi. Multe soiuri sunt viu colorate. Ciclidele trăiesc aproximativ 10 ani.

Se disting prin abilitățile lor intelectuale. Peștele își amintește bine persoana care îi pasă de ei și apoi îl poate recunoaște. Aveți grijă cu atenție de descendenți, protejând ouăle și prăjiți de amenințări.

1.1 Specii

Acasă conțin multe soiuri de ciclide.. Cei mai frumoși și populari pești sunt prezentați în tabel:

VedereDescriere
Apistogram Cockatoo O varietate foarte frumoasă care atrage atenția prin culoarea sa strălucitoare. Acest nume se datorează faptului că are o structură particulară a aripioarelor dorsale, care amintește de un papagal cacatar. Coada și pieptenele sunt colorate în auriu, galben strălucitor, portocaliu, roșu. Restul aripioarelor sunt verzui, cu o dispersie de pete întunecate și luminoase. O dungă întunecată se întinde de-a lungul corpului
Albastru de delfin Seamănă cu un delfin în aparență, ceea ce explică numele acestuia. Culoarea peștelui este gri-albastru, cu un luciu argintiu, există dungi întunecate și pete pe părți. Există o pernă pe frunte, ceea ce face ca această specie să arate ca delfinii. Ochii sunt mari, iar buzele sunt întinse înainte. Ele se disting printr-o dispoziție pașnică
Disc Acest aspect este deseori numit „regal” datorită corpului său grațios și a poziției sale mândre. Corpul este plat și asemănător unui disc. Aripioarele anale și dorsale sunt simetrice. Aripioarele pectorale sunt lungi și subțiri. Diverse culori și modele
Tsikhlazoma kanhito Are un corp dens. Culoarea este diferită, care poate varia în funcție de condițiile de detenție, dieta zilnică, debutul sezonului de împerechere și starea de spirit a peștilor. Exemplarele de culoare galben măslin cu dungi verticale întunecate pe laturi sunt cele mai frecvente.
Malawi (ciclide din Malawi) Se disting prin aspectul lor strălucitor și o mare varietate de culori. Dinții ascuțiți seamănă cu o răzătoare. Au aripioare proeminente și o coadă mică, îngrijită

2 Condiții de detenție

Ciclidele se caracterizează printr-un caracter rău și nu se pot înțelege nu numai cu alți locuitori acvatici, ci și unul cu celălalt.. Păstrarea lor într-un acvariu nu este ușoară. De aceea, termenul „ciclidă” a fost introdus în viața de zi cu zi, adică rezervorul în care sunt crescuți acești pești. Ar trebui să fie mare. Volum minim - 120 l.

Este recomandabil să achiziționați un acvariu dreptunghiular cu o lungime de cel puțin 90 cm. Speciile mari trebuie păstrate într-un rezervor de 200 litri.

Întreținerea și îngrijirea cu succes a ciclidelor constă în regimul corect de temperatură. Este cât mai aproape de natural. Aproape toate soiurile sunt foarte sensibile la modificările temperaturii apei și sunt termofile. Temperatura optimă este de + 27 ... + 28 de grade. Dar există excepții, de exemplu, o acara cu piept roșu este capabilă să trăiască mult timp la o temperatură a apei de + 14 ... + 15 grade.

Lichidul din acvariu este saturat cu oxigen la maxim. Plantele sunt culese cu un sistem puternic de rădăcini, tulpină robustă și frunze dure, deoarece peștele va încerca cu siguranță să le mănânce.

Solul nu are o importanță mică. Experții recomandă utilizarea nisipului de râu, iar grosimea stratului trebuie să fie de cel puțin 5 cm. Elementele de decor interior - lemn de drift, grote și peșteri artificiale, butași de țevi - nu trebuie așezate deasupra nivelului mediu și trebuie așezate cât mai departe una de cealaltă. Material de adăpost - pietricele și pietre plate.

Fiecare tip de ciclidă ar trebui să aibă propriul teritoriu unde peștii se vor odihni, se vor împerechea și se vor înmulți. Există multe opțiuni pentru crearea zonelor. De exemplu, o zonă poate fi împărțită cu verdeață sau vegetație artificială. Un lemn de drift din lemn, grotă sau tobogan de piatră este, de asemenea, utilizat pentru a crea limite..

3 Hrănirea

Există erbivore, omnivore, ciclide carnivore.. Este necesar să le hrăniți cu alimente de origine vegetală și animală. Uscarea și unele alimente vii provoacă balonare, deoarece ciclidele au un sistem digestiv sensibil. Mănâncă mult și tind să mănânce în exces. Dacă peștii își pierd apetitul, acesta este un semn clar al obezității sau al bolii..

Pentru speciile africane cu o culoare strălucitoare, este necesară hrană cu un conținut ridicat de caroten, care se acumulează în piele și este necesară pentru menținerea culorii. În lipsa ei, ciclidele portocalii și roșii se estompează. Acestea dau hrană fracționat, în porții mici, astfel încât peștii să poată mânca rapid toată mâncarea. Lipsa foamei reduce semnificativ agresivitatea.

Dieta speciilor erbivore și carnivore:

Hrana pentru pești erbivoriHrana pentru peștii carnivori
 • Diverse legume.
 • Spirulina.
 • Spanac.
 • Urzica.
 • Salată.
 • Păpădia
 • Mâncare vie.
 • Feed compus.
 • Calamar.
 • File de pește de mare.
 • Vită

4 Reproducerea

Creșterea acestor pești de acvariu are propriile sale caracteristici. Unele specii atașează ouăle la plantarea frunzelor și a pietrelor și apoi îngrijesc ușor puii până se maturizează și pot căuta singuri hrană. Alții pun ouăle în gură, în sacul gâtului. Pe toată perioada de incubație, care durează 14-40 de zile, femela și masculul nu mănâncă.

Pentru reproducere, este necesar să se creeze condițiile necesare în acvariu prin adăugarea de apă cu 2-3 grade mai caldă decât de obicei. Perechea începe să echipeze zona de reproducere. În această perioadă, o piatră plată poate fi plasată în rezervor, de care va fi atașat caviarul..

Procesul de reproducere se desfășoară după cum urmează: femela depune ouă pe o piatră, iar masculul o fertilizează. După aceasta, începe incubația, timp în care părinții protejează cuibul cu atenție..

Speciile purtătoare de alevin în gură acționează după cum urmează în timpul fertilizării: femela, după ce a depus ouă, o înghite și apoi lapte de la mascul. Procesul are loc în gâtul ei.

După apariția larvelor, părinții le adună cu gura într-o grămadă, iar când puii încep să înoate, se asigură că sunt întotdeauna sub corpul lor și se mișcă exclusiv într-o turmă. Mâncarea inițială pentru ciclidele mici este cel mai mic plancton:

 • nauplis Artemia și Daphnia moin;
 • pantof infuzoriu;
 • rotifer.

Trebuie avut grijă să se asigure că puietii au hrană suficientă.

5 Compatibilitate cu alți pești

Majoritatea ciclidelor sunt agresive și le este greu să se înțeleagă cu alte specii de pești. Pot chiar intra în conflict unul cu celălalt dacă se află într-un rezervor înghesuit sau își păstrează teritoriul..

Compatibilitatea destul de bună cu alți locuitori acvatici este demonstrată de cele mai pașnice specii de ciclide:

 • fluture chromis;
 • galben labidocrom;
 • pelmatocrom;
 • scalari.

Dar chiar și lor nu este recomandat să adăugați pe cineva, astfel încât să nu existe probleme.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ciclide: tipuri, întreținere și îngrijire la domiciliu