Pești în acvariul cu ciclide: tipuri, descriere și fotografii

CiclideMulți oameni care au decis mai întâi să înceapă un acvariu se pierd în vederea diversității. peşte. La alegerea locuitorilor acvariului, ar trebui să se țină seama de volumul rezervorului, de apropierea unor specii de altele, de posibilitatea de a furniza condițiile necesare pentru întreținere, de timpul pe care proprietarul îl poate dedica îngrijirii acestora. Înainte de a achiziționa orice tip de pește, trebuie să studiați în detaliu toate informațiile despre acesta. Vă invităm să faceți cunoștință cu reprezentanții familiei ciclide, speciile acestora, condițiile de păstrare și îngrijire. Imediat, observăm că acești pești sunt minunați pentru începători datorită modestiei și frumuseții lor, totuși necesită condiții de viață spațioase.

Vizualizări

Ciclide sau ciclide (lat. Cichlidae) - acesta este numele familiei de pești aparținând ordinii perchiformelor și clasei de înotători de raze. Sunt diferite ca dimensiune - de la 2,5 cm la 1 m lungime, în formă - cilindrică, comprimată lateral, alungită. În cea mai mare parte, acestea sunt de dimensiuni medii, cu un corp oval aplatizat pe laturi..

Se știe despre existența multor specii de ciclide - peste 1300. Majoritatea trăiesc în corpurile de apă din Africa și America de Sud.Ciclide africaneO persoană folosește peștii acestei familii în diverse scopuri - pentru pescuit, pescuit sportiv etc. Există, de asemenea, aproximativ 600 de specii care sunt implicate activ în acvaristică. Cel mai comun pentru reproducerea acvariului și un favorit printre acvaristi scalari, oscaruri, disc, cromis, ciclozomi, melanocromi, apistograme.

Reprezentanții familiei cichlov sunt diverse în ceea ce privește dimensiunea, forma corpului, culoarea, comportamentul și reproducerea. Există specii carnivore și preferă alimentele vegetale.

Știați? Pe paginile Cartii Recordurilor Guinness, există o intrare despre cel mai mic acvariu din lume. Lungimea sa este de 3 cm, lățimea - 2,4 cm, adâncimea - 1,4 cm, volumul - 10 ml (două lingurițe de apă). Este locuit de ciulini australieni. Creatorii unei locuințe în miniatură pentru pești sunt rușii Anatoly și Stanislav Konenko.

Desigur, nu este posibil să descrieți toate tipurile de ciclide într-un singur articol. Iată doar o descriere a celor mai interesanți și mai coloranți 10 pești.

 • Apistrogram Cockatoo. Un reprezentant foarte frumos al ciclidelor, capabil să atragă atenția prin culoarea sa strălucitoare. Originară din Africa de Sud, atinge o dimensiune de 5-7 cm. Are o aripă dorsală mare sub formă de creastă. Pieptenele și coada sunt vopsite în culori strălucitoare - roșu, portocaliu, galben strălucitor, auriu. Femelele sunt ceva mai modeste ca mărime și culoare decât masculii..
 • Apistrogram Cockatoo
 • Albastru de delfin. Originar din apele Malawiei din Africa. Și-a luat numele de la asemănarea sa externă cu un mamifer marin. Acest pește atinge dimensiuni de la 8 la 20 cm. Este vopsit în culoarea gri-albastru cu un luciu argintiu, pe laturi are pete și dungi întunecate. Există o pernă pe fruntea adulților, ceea ce îi face să arate ca delfinii. Ochii lor sunt mari, buzele sunt întinse înainte. Spre deosebire de majoritatea ciclidelor, delfinii de acvariu au o dispoziție pașnică..Albastru de delfin

  Important! Atunci când populați un acvariu, se recomandă să nu plantați în el reprezentanți de diferite origini. De exemplu, ciclidele africane ar trebui menținute separate de America de Sud.

 • Disc. Acest pește este adesea numit „regele acvariului” de acvaristi. Totul ține de grația corpului ei și de postura regală. Discurile sunt de dimensiuni mari, lungimea corpului ajunge la 25 cm. Forma corpului este plană, ca un disc. Aripioarele dorsale și anale sunt situate aproape simetric, începând din mijlocul corpului și terminând în regiunea cozii. Aripioarele pectorale sunt subțiri și lungi. Culorile și modelele purtabile ale discului sunt variate, diferind în funcție de specie.
 • Disc
 • Regina Nyasa. Un pește mare, cu corpul de 16 cm. Corpul este lung, cu o înotătoare înaltă pe spate, capul este ascuțit. În culoare, este albastru, cu o ușoară stropire de roșu. Într-o stare excitată, dungi transversale întunecate apar pe părțile laterale ale peștilor. Culoarea femelelor și a masculilor este diferită.
 • Regina Nyasa
 • Melanochromus auriu. Pește luminos, mic, destul de agresiv, cu un corp de până la 11 cm lungime. Provine din Africa de Sud. Are botul lung, gura îngustă și rotunjită și o aripă pe tot spatele. Culoarea femelelor și a masculilor este diferită. Femelele sunt aurii cu dungi negre pe spate și o coadă albă presărată cu pete întunecate. Bărbații sunt negri, partea superioară a corpului este aurie, aripioarele sunt negre cu o margine albastră.
 • Melanochromus auriu
 • Oscar. Un alt nume pentru oscar este bivolul de apă. În sălbăticie, se găsește în America de Sud și Asia. Corpul acestui pește este mare și masiv. Aripioarele sunt rotunjite și de culoare închisă. Culoarea caracteristică a solzilor este roșu cărămidă, presărată cu pete întunecate. Cu toate acestea, formele crescute artificial pot avea alte culori..
 • Oscar
 • Zebra Pseudotrophyus. Are un corp alungit lung de 15 cm, un cap mare cu un tampon de grăsime pe frunte, o gură cu buze groase. Cele mai frecvente culori sunt albastru, roșu, alb, cu dungi transversale întunecate și pete împrăștiate pe corp și aripioare..
 • Zebra Pseudotrophyus
 • Scalar. Datorită formei sale interesante a corpului, scalarul este dificil de confundat cu alte tipuri de ciclide. La fel ca majoritatea rudelor sale, provine din apele Africii de Sud. Corpul ei este puternic comprimat din lateral, în formă de disc. Are aripioare lungi dorsale, anale și pectorale. Scalarii pot fi monocromatici sau pot avea o combinație de mai multe culori pe corp. Cele mai populare printre acvaristi sunt argintii cu dungi verticale întunecate, aurii, argintii-măslinii, marmura, cu două și trei culori.
 • Scalar
 • Chromis frumos. Un pește mic cu un caracter războinic. Corpul ei atinge 15 cm lungime. Este alungit și înalt. Aripioarele au capete ascuțite, coada este rotunjită la capăt. Corpul este roșu, presărat cu puncte albăstrui. Există pete întunecate pe cap și în centrul corpului, marginile întunecate la capetele aripioarelor.
 • Chromis frumos
 • Tsikhlazoma kanhito. Un pește mare, care atinge o lungime de 25 cm. Are un corp dens. Poate fi diferită ca culoare, care se schimbă și în funcție de starea de spirit a peștilor, de debutul sezonului de împerechere, de dieta zilnică și de condițiile de viață. Cel mai adesea aceștia sunt indivizi galben-măslinii cu dungi verticale întunecate pe laturi..
 • Tsikhlazoma kanhito

Comportament

Ciclidele sunt interesante nu numai în aspect, ci și în comportamentul lor. Cei mai mulți dintre ei preferă să trăiască în condiții care sunt cele mai apropiate de mediul lor natural. Deci, de exemplu, distracția lor preferată poate fi săparea solului și săparea în rădăcinile plantelor subacvatice. Acest lucru nu se face prin apistograme, scalari, microgeofag, disc.

Multe specii adoră să-și vâneze rudele calme. Există momente în care provoacă leziuni incompatibile cu viața. Cu toate acestea, există și mai multe specii pașnice..

Important! Înainte de a achiziționa orice tip de ciclidă, ar trebui să vă familiarizați cu informațiile cu care pești pot trăi în același corp de apă. Majoritatea reprezentanților acestei familii preferă să-și apere teritoriul cu zel și prin aceasta pot înțelege întregul acvariu..

Dintre acvaristi, ciclidele și-au găsit faima pentru cei mai deștepți, deoarece sunt capabili să-l recunoască pe proprietar..

De asemenea, interesant este comportamentul lor atunci când se împerechează și se reproduc. Vom scrie mai detaliat despre caracteristicile reproducerii în următoarele secțiuni. Printre speciile de ciclide de acvariu, există pești care se împerechează pe viață. Acest lucru, în special, se aplică majorității reprezentanților mari din America de Sud. Există și cei care trăiesc în comunități mari. Sunt în principal din Africa. Nu formează perechi stabile, iar masculii reproduc cu multe femele.Durata de viață a ciclidelor în condiții de acvariu în condiții adecvate este de la patru la 25 de ani.

Condițiile de detenție

Printre ciclide, există specii care pot supraviețui în condițiile necesare pentru majoritatea peștilor. Cu toate acestea, există unele care necesită crearea unui mediu cât mai apropiat de climatul natural..

De regulă, toate ciclidele necesită locuințe spațioase - cel puțin 60 de litri. Pentru cele mari, aveți nevoie de un rezervor cu un volum de 200-400 litri.

În ceea ce privește parametrii apei, atunci cerințele de aici vor diferi, în funcție de continentul care găzduiește acești pești. Acest lucru se aplică în special pentru rigiditate și aciditatea apei. Oamenii din lacurile africane au cerințe speciale pentru calitatea apei. Deoarece ciclidele provin din locuri fierbinți, ei prefera apa calda - nu mai mic de 26 ° С.Ciclide din acvariuO locuință pentru pești ar trebui să aibă lemn de drift, pietre, grote, peșteri. Plantele ar trebui să aibă frunze tari; ciclidele pot trăi singure, dar este preferată o pereche.

Îngrijirea și hrănirea peștilor

Îngrijirea ciclidelor implică următoarele proceduri standard obișnuite pentru acvariu:

 • schimbarea apei;
 • aerare;
 • filtrare.
În unele cazuri, este necesară instalarea unui biofiltru.

Hrănirea va depinde de ce specie aparține peștele - carnivor sau erbivor. Pentru prădători, va fi necesar să se aprovizioneze cu alimente vii, carne de vită, file de pește de mare, calmar și furaje compuse. Păpădia, salata verde, urzica, spanacul, spirulina, diverse legume vor fi erbivore.

Cum se reproduc ciclidele din acvariu, reguli de reproducere

Reprezentanții acvariilor din ciclide au mai multe diferențe față de alți pești în ceea ce privește reproducerea. Deci, unii dintre ei atașează ouăle la pietrele și frunzele plantelor, apoi se ocupă cu grijă de alevini până se maturizează și pot căuta și mânca în mod independent mâncarea. Alții incubează descendenții prin plasarea ouălor în gură, în sacul gâtului. Mai mult decât atât, chiar și puietul eclozat se poate ascunde acolo pentru prima dată în caz de pericol. În perioada de incubație, care durează de la 14 la 40 de zile, masculul și femela nu mănâncă.Ciclide de reproducțieAtât în ​​primul, cât și în al doilea caz, ciclidele sunt părinți exemplari - atât masculul, cât și femela protejează cu atenție ouăle și prăjesc de pericol, au grijă de ele. Majoritatea dintre ei își hrănesc bebelușii cu o secreție specială care se formează pe pielea lor. Unii toacă singuri furajele și le scuipă în școala de pui..

Știați? Peștele de acvariu care a trăit cel mai mult este anghila numită Pati din Suedia. Party a murit în 1948 când avea 88 de ani. Și au prins-o în Marea Sargasso la vârsta de 3 ani.

Dacă proprietarul unei locuințe pentru pești a creat condițiile necesare în ea, a stabilit femelele și masculii, atunci după ceva timp se poate baza pe ei pentru a produce descendenți. Spawning poate fi stimulat prin adăugarea de apă cu 2-3 ° C mai caldă decât de obicei în acvariu.

Proprietarul se va bucura să urmărească jocurile de împerechere. După formarea unei perechi, ea va fi angajată în amenajarea reproducerii. Pentru a face acest lucru, proprietarul trebuie să așeze în prealabil o piatră plată în acvariu, departe de plante, de care va fi atașat caviar în viitor. După un timp, el va observa cum cuplul va îngrădi cu grijă pământul de reproducere de la ochii curioși, săpând dealuri de la pământ și va curăța piatra în sine pentru a străluci..CiclideProcesul de fertilizare este după cum urmează: femela depune ouă pe o piatră, iar masculul le fertilizează ulterior. Este important timp de aproximativ o oră după ce acest proces începe să nu deranjeze peștii cu sunet, mișcare sau lumină. După finalizarea procesului de fertilizare, va începe incubația, timp în care părinții vor proteja cu atenție cuibul..

Acele specii care poartă prăjituri în gură, în timpul fertilizării, fac acest lucru: femela, după depunerea ouălor, o înghite și apoi înghite lapte de la mascul. Fertilizarea are loc în gâtul ei.

Aflați despre caracteristicile de reproducere platele, barbele, molii, guppy, gourami, cozi de voal, minoroc, pește zebră rerio, spadasini, spini, darijo dario, laliusov, astronote, peștișor de aur în acvariu.

Este important să înțelegem că reproducerea în modurile descrise mai sus într-un rezervor în care trăiesc un anumit număr de locuitori acvatici este imposibilă - în astfel de condiții, numai 1% din perechi pot genera descendenți. Prin urmare, o pereche pentru reproducere va trebui plasată într-un rezervor separat..

Pentru a reproduce reprezentanții familiei de ciclide într-un rezervor comun de pești, va fi necesară o incubare artificială. Pe parcursul acestuia, substratul cu caviar, la 6 ore după reproducere, este transferat într-un jig, în care sunt create toate condițiile necesare pentru apariția prăjiturilor - se trimite un flux constant de apă cu oxigen, ouăle vii sunt sortate din morți și apa este schimbată în mod regulat.Adulți și prăjițiCiclidele sunt pești de acvariu frumoși, cu comportamente și cerințe sociale deosebite. Printre acestea există specii care pot fi începute atât de începători, cât și de acvariști deja experimentați. Orice acvariu acasă rareori nu are reprezentanți ai acestei familii. Crescătorului îi place să admire aspectul original și să observe cum se comportă în diferite situații. Metodele de reproducere a acestora prezintă un interes deosebit. Condițiile pentru păstrarea ciclidelor vor depinde de locul de origine al speciilor dobândite - majoritatea dintre ele preferă să trăiască într-un mediu cât mai aproape de clima în care trăiesc rudele lor sălbatice..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pești în acvariul cu ciclide: tipuri, descriere și fotografii