Tratamentul pentru cistita idiopatică la pisici

Tratarea bolilor inflamatorii ale sistemului urinar la pisici este o sarcină descurajantă în sine. Diagnosticarea cistitei idiopatice la feline prezintă provocări suplimentare.

 • pisicile beau puțin lichid. Acest lucru se datorează originii pisicii domestice din stepă, care a trăit în condiții aride. În acest sens, acestea sunt adaptate consumului redus de lichide, nu transpira și produc urină foarte concentrată;
 • dimensiunea animalelor este mică, prin urmare, lumenele lor urinare sunt înguste;
 • pisicile sunt animale semi-domesticite, merg pe stradă, sunt predispuse la hipotermie.

Acești factori contribuie la dezvoltarea inflamației sistemului genito-urinar inferior, dintre care unul este cistita idiopatică felină..

Riscul de boli ale sistemului urinar este crescut cu vârsta de peste 10 ani, utilizarea unui cateter în vezică mai devreme.

Stabilirea diagnosticului

Diagnosticul corect al cistitei idiopatice feline și eficacitatea tratamentului depind în mare măsură de diagnosticul corect și în timp util. Capacitatea medicului veterinar de a evalua împreună simptomele existente garantează un rezultat bun. Este necesar un istoric detaliat pentru un diagnostic precis..

Dificultățile în diagnosticarea bolii constau în necesitatea excluderii altor boli, cum ar fi urolitiaza, cistita infecțioasă.

Examinarea cu raze X vă permite să examinați întreaga lungime a uretrei. Dacă, cu simptome de obstrucție, blocare a uretrei, nu se găsesc pietre în ureter, cel mai probabil cauza este cistita idiopatică.

În plus, examinarea urinei este necesară pentru a exclude natura infecțioasă a cistitei.

Simptome

Toate bolile sistemului urinar se caracterizează prin simptome similare. Prin urmare, simptomele cistitei idiopatice la pisici sunt următoarele:

 1. urinare crescută, adesea pe podea și covor, chiar și la pisici „curate” anterior;
 2. separarea urinei în porții mici;
 3. urinare dureroasă dificilă;
 4. sânge în urină;
 5. obstrucție uretrală.

Animalul de companie poate avea unul dintre aceste semne sau mai multe în diferite combinații..

Separat, ar trebui spus despre bolile cronice care dau simptome similare, dar cauza lor principală se află în organe și sisteme complet diferite. Acestea sunt, de exemplu, diabetul zaharat, traumatismele sau neoplazia vezicii urinare.

Cauzele apariției

Factorii care cauzează boala nu au fost stabiliți în mod fiabil. Mulți medici cred că cistita idiopatică nu este o boală independentă, ci un sindrom.

Probabil, cauza principală este structura specială a sistemului endocrin și nervos al pisicii, la care uneori se adaugă particularitățile structurii vezicii urinare. Orice acțiune în corpul unei pisici constă dintr-un lanț de evenimente succesive. Sistemul nervos trimite un impuls, sistemul endocrin răspunde cu o eliberare de hormoni, organe și țesuturi efectuează acțiuni și funcții adecvate. În cistita idiopatică, încălcările sunt observate în toate verigile acestui lanț.. Impulsul nervos este fie hiperactiv, fie deprimat. Hormonul nu este produs suficient. Vezica urinară reacționează cu un proces inflamator chiar și în absența unui agent infecțios.

Factorii de risc pentru dezvoltarea bolii sunt:

 • greutate excesiva;
 • hipodinamie;
 • restricționarea mișcării pe stradă;
 • instinctele de pradă reduse;
 • prezența animalelor concurente în casă;
 • natura anxioasă sau prea calmă;
 • situații stresante: schimbare sau pierdere a proprietarului, mutare.

Principalele direcții de tratament

Tratamentul cistitei idiopatice la pisici implică absența agenților patogeni, prin urmare, vizează următoarele:

 • ameliorarea unei situații stresante la un animal de companie. Pentru fiecare pisică, este necesar să se identifice un set individual de factori care provoacă dezvoltarea bolii. Acest lucru este important pentru proprietarii pisicii să știe pentru a crea o atmosferă favorabilă. Acesta este adesea cazul pentru familii sau organizații în care mai multe pisici sau animale de diferite specii trăiesc sub un singur acoperiș. În acest caz, toate eforturile proprietarilor ar trebui să vizeze prevenirea situațiilor de conflict. Fiecărei pisici trebuie să i se furnizeze cantitatea necesară de inventar, hrană și cantitatea de mângâiere;
 • creșterea volumului și calității apei potabile, pentru a spori urinarea. Este posibil să treceți la conservele sau umezirea parțială a alimentelor uscate. Puteți încerca să folosiți boluri de diferite forme, materiale diferite, apă de diferite temperaturi și compoziție;
 • schimbarea dietei. Obstrucția uretrei este declanșată cel mai adesea de formarea următoarelor tipuri de uroliți: struvit de magneziu, oxalat de calciu, urat de amoniu și cistină. Este necesar să selectați o dietă care să reducă formarea acestor substanțe în tractul urinar al pisicii. Aceasta este o bună prevenire;
 • eliminarea simptomelor durerii. Se poate recomanda utilizarea o singură dată a analgezicelor moderne sau a antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Perspectivă pozitivă

Potrivit medicilor, până la 70% dintre pisici au cistită idiopatică. Din păcate, este imposibil să-ți iei adio complet. Dar, sub rezerva eliminării situațiilor stresante, este posibil să se prevină recăderile, să se îmbunătățească semnificativ calitatea vieții animalului de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tratamentul pentru cistita idiopatică la pisici