Cum și cum se tratează cistita la pisici și pisici?

Cistita este o tulburare comună a tractului urinar, care este la fel de frecventă atât la oameni, cât și la animale, cum ar fi pisicile.

Boala este însoțită de recăderi regulate, care pot provoca daune grave nu numai animalului de companie cu blană, ci și proprietarilor săi. Pisica suferă de dureri severe și disconfort în timpul urinării, proprietarii - de milă pentru animal.

Ce este cistita?

Cistita este o inflamație a vezicii urinare sau, mai bine zis, a pereților acesteia. În multe situații, dezvoltarea sa este asociată cu niveluri ridicate de sare în urina pisicii. Simptomele cistitei sunt foarte asemănătoare cu urolitiaza, prin urmare, pentru a face un diagnostic corect, trebuie să vă contactați cu siguranță medicul veterinar.

Proprietarii de animale de companie trebuie să-și amintească faptul că automedicația nu poate decât să agraveze evoluția bolii și să înrăutățească bunăstarea unui animal de companie cu blană.

Animal bolnav
Animal bolnav

Inflamația peretelui vezicii urinare afectează atât pisicile, cât și pisicile. În grupul principal de risc, animalele cu un nivel scăzut de imunitate, deoarece corpul lor nu poate combate independent virusurile și bacteriile dureroase.

În plus, cistita se dezvoltă adesea după castrare, când organele urogenitale ale unei pisici funcționează într-un mod complet diferit de cel al unui necastrat. Castrarea poate provoca umflături și congestie în zona pelviană, spasme și tulburări urinare. Și acest lucru, la rândul său, provoacă formarea de cistită sau urolitiază.

Tipuri de cistite

Cistita la pisici este acută sau cronică.

Forma acută a bolii se caracterizează prin simptome pronunțate, un debut ascuțit, spontan, o creștere rapidă a temperaturii corpului, spasme dureroase acute.

Tipul cronic de cistită este o afectare permanentă a corpului animalului cu infecții care îi reduc imunitatea și agravează semnificativ bunăstarea pisicii.

De asemenea, cistita la pisică are următoarele soiuri:

 • sero-cataral - însoțit de apariția de pete de mucus în urină;
 • hemoragic - se pot vedea picături de sânge în lichidul urinar al pisicii;
 • purulent - cea mai severă și avansată formă de cistită, principalul simptom este un amestec de puroi în urină și spasme dureroase severe care epuizează și slăbesc animalul.

O formă separată a bolii este cistita idiopatică. Motivele dezvoltării sale nu au fost încă stabilite, ceea ce complică foarte mult diagnosticul bolii..

Stadiul hemoragic
Stadiul hemoragic

Motivele apariției

Cistita la pisoi sau pisică adultă se poate dezvolta din diferite motive. Principalele sunt:

 1. Pătrunderea agenților bacterieni prin tractul urinar în corpul animalului.
 2. Lipsa aportului de lichide.
 3. Diabet zaharat, alte patologii cronice.
 4. Urolitiaza.
 5. Hipotermia pisicii.
 6. Învinge cu viermi.
 7. Nivel redus de imunitate.
 8. Stres regulat, mișcare.
 9. Leziuni ale organelor pelvine care duc la congestie.
 10. Dieta necorespunzătoare - consumul de alimente sărate și grase duce la pietre la rinichi, precum și la cistită.

Pentru a stabili cu exactitate cauza procesului inflamator, trebuie să contactați cu siguranță medicul veterinar.

Simptome și tratament

Simptomele și tratamentul cistitei la pisici și pisici depind de cauza principală a bolii, forma, vârsta și starea generală a animalului de companie. Nu este recomandat proprietarilor de animale de companie să se auto-mediceze și să selecteze în mod independent medicamente pentru cistită la pisici, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea stării de sănătate a animalelor de companie.

În majoritatea cazurilor, boala este însoțită de dureri ascuțite în timpul urinării, eliberarea unei cantități mici de urină, miaunări frecvente, slăbiciune și febră. În acest caz, forma acută a cistitei este mai pronunțată și mai pronunțată decât cronică.

Tratamentul cistitei este selectat după examinarea pisicii, efectuarea unui test de sânge general și biochimic, analiza urinei, dacă este necesar, examinarea cu ultrasunete a rinichilor și a vezicii urinare.

Inspecţie
Inspecţie

Simptome

Simptomele cistitei la pisici depind de forma bolii și de caracteristicile individuale ale corpului animalului. Printre acestea se remarcă:

 • spasme ascuțite atunci când încercați să mergeți la tavă, care sunt însoțite de țipete puternice și miau;
 • urina capătă un amoniac caracteristic sau miros putrid;
 • urinarea devine mai frecventă - în același timp, 1-2 picături de lichid pot fi eliberate de la animalul de companie;
 • impuritățile sângelui, mucusului, turbidității sau puroiului pot fi observate în urină;
 • temperatura pisicii crește;
 • pierderea poftei de mâncare sau refuzul complet de a mânca;
 • atunci când simte abdomenul, animalul se comportă neliniștit, agresiv, poate mușca sau zgâria o persoană.

Odată cu inflamația vezicii urinare, pisica devine letargică, apatică, refuză jocurile active, încearcă să se ascundă de toată lumea din colțul îndepărtat.

În stadiile avansate ulterioare ale bolii, animalul de companie prezintă toate simptomele intoxicației generale a corpului, care sunt exprimate în febră, accese frecvente de vărsături și umflarea extremităților. De regulă, în acest caz, animalul minte pur și simplu și refuză să se ridice..

Cum și ce să tratăm?

Tratamentul cistitei la pisici și pisici poate fi efectuat într-un spital sau acasă, dar numai la sfatul unui medic veterinar. Terapia depinde în mod direct de cauza inflamației.

În cazul în care dezvoltarea bolii a avut loc pe fondul unor leziuni grave, pietre la nisip sau la rinichi, diabet zaharat, tratamentul se efectuează într-un spital. În cele mai dificile cazuri, poate fi utilizată intervenția chirurgicală. Pentru a elimina crampele dureroase și febra, se utilizează antispastice și antipiretice.

Furadonin
Furadonin

Antibioticele pentru cistita la pisici sunt prescrise dacă inflamația vezicii urinare este de origine bacteriană. Medicamentele antibacteriene eficiente includ:

 • Furadonin;
 • Sinulox;
 • Ceftriaxonă;
 • Cefoperazonă și alte cefalosporine;
 • Ciprofloxacină;
 • Levofloxacină.

Cel mai adesea, se utilizează următoarea doză de antibiotice - de două ori pe zi, cu o pauză de 12 ore. Dozajul este selectat individual, în funcție de vârsta și greutatea corporală a animalului.

Astfel de medicamente pentru tratamentul cistitei la pisici au multe indicații și contraindicații pentru utilizare, deci pot fi utilizate numai conform indicațiilor unui medic. Proprietarii ar trebui să acorde o atenție maximă tratamentului pisicilor mici, pisicilor însărcinate, animalelor slăbite cu un nivel scăzut de imunitate..

Tratamentul cistitei la pisici și pisici implică utilizarea urosepticelor - Furazolidonă, Furamaga sau Furagin. Ele cresc eficacitatea antibioticelor. În plus, Cyston sau Stop Cystitis este prescris pentru pisici - un supliment alimentar care îmbunătățește funcționarea sistemului genito-urinar felin.

Cyston pentru pisici, a căror doză este selectată individual, este un medicament format din componente din plante. Aceasta este o mumie, extracte din coada-calului de câmp, busuioc, vopsea mai înfundată, mimoză. Medicamentul ajută la oprirea procesului inflamator, la reducerea manifestărilor și spasmelor acestuia și, de asemenea, la îmbunătățirea funcționării sistemului urinar. Doza standard este de un sfert sau jumătate de comprimat de trei ori pe zi.

Tratamentul la domiciliu include o alimentație adecvată, precum și respectarea unui regim special. Pentru perioada de terapie, cel mai bine este să alegeți un regim special de tratament de lux pentru pisică, care să conțină toate vitaminele necesare și o cantitate minimă de sare. Se recomandă refuzarea alimentelor uscate.

O pisică bolnavă ar trebui să se afle într-un loc cald și uscat, proprietarii ar trebui să încerce să-l protejeze de stres și emoție.

Hrană Lux
Hrană Lux

Măsuri preventive

Îngrijirea regulată a unui pisoi din primele zile ale vieții sale este o garanție a sănătății și activității sale. Un rol foarte important în prevenire este acordat condițiilor de păstrare a animalului:

 1. Dieta pisicii dvs. ar trebui să fie sănătoasă și echilibrată..
 2. Este necesar să limitați cât mai mult posibil alimentele uscate în dieta animalului de companie..
 3. Animalul trebuie să aibă întotdeauna acces gratuit la apă curată.
 4. Proprietarii ar trebui să protejeze animalul de companie de stres, pedepse fizice și contactul cu copiii mici.
 5. Pisica ar trebui să fie într-o cameră caldă, departe de curenți și de temperaturi scăzute.

Veterinarii sfătuiesc proprietarii să excludă complet mâncărurile sărate, murate, prăjite, condimentate, grase, peștele afumat și sărat, cârnații din meniul pisicilor și pisicilor. Acestea contribuie la retenția de lichide și la depunerea de sare, ceea ce determină dezvoltarea cistitei.

În cazul în care animalul suferă de inflamație cronică a vezicii urinare, este mai bine să vă consultați mai întâi cu medicul veterinar cu privire la medicamentele care ar trebui să fie întotdeauna prezente în cabinetul de medicamente de acasă..

Concluzie

Cistita felină este o inflamație a vezicii urinare care provoacă dureri severe și disconfort la animal la urinare. Apelarea la timp a medicului veterinar, tratamentul prescris în mod corespunzător și respectarea strictă a tuturor recomandărilor vor permite animalului să ofere asistența necesară și să-l readucă la o viață activă și sănătoasă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum și cum se tratează cistita la pisici și pisici?