Tratăm cistita la pisici: ceea ce proprietarul trebuie să știe

Poate că cea mai insidioasă și insolubilă boală este cistita la pisici. Această boală afectează nu numai animalele de companie, ci și proprietarii acestora. De fapt, cistita de orice formă și tip este un proces inflamator al membranei mucoase a vezicii urinare, în timpul căruia pisica nu poate merge în mod normal la toaletă, își face nevoile oriunde, lăsând bălți mirositoare pe covor. Cum să protejezi o pisică de o boală gravă și ce trebuie făcut pentru ca tratamentul să funcționeze? Vom vorbi despre asta acum.

 • din hrănirea necorespunzătoare;
 • datorită diverselor infecții;
 • după boli cronice;
 • apă de calitate slabă sau lipsa aportului de lichide;
 • epuizarea corpului sau obezitatea animalului;
 • boala urolitiaza;
 • din cauza traumei, stresului;
 • din alte motive.

Simptomele bolii

La începutul bolii, nu este ușor să diagnosticați semne de cistită la o pisică: ea vizitează litiera mai des decât de obicei, nu îi permite să atingă stomacul și adesea suferă de sete. S-ar părea că acestea sunt simptomele cistitei. Cu toate acestea, acest comportament este tipic pisicilor care sunt predispuse la orice altă boală sau sunt supuse stresului. Prin urmare, în majoritatea cazurilor, proprietarii de pisici apelează la medicul veterinar prea târziu, când cistita la pisică devine evidentă. Simptomele devin prea evidente:

 • pisicile merg chiar mai des la cutia de gunoi;
 • așezate pe tavă, scot sunete plângătoare;
 • experimentând dureri ascuțite în vezică, chiar și pisicile bine crescute lasă bălți în diferite părți ale casei;
 • se întâmplă ca animalul să urineze în mod demonstrativ pe hainele proprietarului său;
 • urina devine mai închisă la culoare, uneori sunt prezente picături de sânge sau pete purulente cenușii. Urina pisicilor este de compoziție eterogenă, tulbure, cu miros neplăcut;
 • după defecare, pisica iese din tavă cu dificultate, membrele posterioare se trag, picioarele sunt îndoite;
 • în perioadele de odihnă, se întorc foarte atent pe cealaltă parte, deoarece experimentează un disconfort sever în zona inghinală a abdomenului;
 • stomacul pisicii este strâns, foarte dureros;
 • uneori animalul cu blană nu poate face pipi normal, deși vizitează la nesfârșit tava și împinge din ce în ce mai mult.

Cistita idiopatică

Cistita felină este de obicei acută sau cronică. În al doilea caz, apariția pisicilor domestice poate face o impresie bună, datorită faptului că ocazional suferă de dureri pe termen scurt în timpul urinării. Dar acest lucru nu înseamnă că cistita cronică nu este foarte periculoasă, deoarece o exacerbare a bolii poate apărea în orice moment. În plus, o astfel de dezvoltare lentă a bolii complică funcționarea întregului organism, slăbește sistemul imunitar și reduce durata de viață a pisicii..

Cel mai adesea, medicilor le este dificil să diagnosticheze cistita idiopatică la pisici. Diferența sa este că nu există motive evidente pentru dezvoltarea patologiei. Simptomele bolii pot fi bine exprimate sau complet subtile, pisica poate da impresia că este destul de sănătoasă sau, dimpotrivă, cu greu poate sta în picioare. Dar, pe lângă simptomele directe ale cistitei, medicul veterinar nu poate găsi nicio anomalie în funcționarea corpului care ar stimula dezvoltarea acestei afecțiuni.

Cistita hemoragică

Medicii veterinari diagnostichează cistita hemoragică atunci când membrana mucoasă a vezicii urinare este atât de deteriorată încât arterele sanguine, capilarele se rup și sângele este prezent în urină. Dezvoltarea acestei boli poate apărea și în forme cronice și acute. Forma acută a acestei boli este periculoasă în rezultatele sale. Posibil blocaj al conductelor cu cheaguri de sânge, anemie, intoxicație generală a corpului.

Cel mai adesea, cistita hemoragică apare odată cu formarea pietrelor la rinichi sau în tractul urinar. Tratați imediat cu medicamentele necesare.!

Tratamentul bolii la domiciliu

Este posibilă încetinirea dezvoltării procesului inflamator la pisici la domiciliu prin intermediul unor medicamente simptomatice, de exemplu, „Opriți cistita”. Pisicile nu vor avea dureri, vor defeca normal și vor arăta sănătoase. Cu toate acestea, după un timp, boala revine și evoluția ei apare într-o formă mai severă. În acest sens, este foarte important să se stabilească inițial cauza formării cistitei la pisici. Pentru a face acest lucru, trebuie să faceți o scanare cu ultrasunete, să donați urina și sângele pisicii pentru analiză. Numai prin analiză se poate afla adevărata cauză a bolii și poate începe tratamentul cistitei la pisici..

Nu este atât de ușor să vindecați cistita idiopatică, deoarece, pe lângă eliminarea simptomelor, nu există în general nimic de tratat. În același timp, este important să alegeți un regim de tratament pentru ameliorarea convulsiilor și altul pentru prevenirea exacerbărilor..

Medicamentul „Opriți cistita”

Cu acest medicament, puteți elimina simptomele bolii la pisici acasă și ușura suferința lor. Pentru a face acest lucru, utilizați remediul „Opriți cistita” pentru pisici, precum și medicamentele care opresc sângerarea și au un efect antispastic. Dar acesta nu este un tratament, ci doar eliminarea simptomelor bolii.!

Preparate Hexametileneatramina și Salol

Dacă cistita apare sub forme ușoare, atunci poate fi vindecată acasă, dar cu toate acestea, un medic veterinar trebuie să prescrie acest tratament. Hexametilenetetramina este prescrisă dacă urina are o reacție acidă, iar Salol - cu o reacție alcalină a urinei. Pe lângă aceste medicamente, puteți utiliza și Sulfamedizin sau Furadonin.

Utilizarea antibioticelor

Cursul tratamentului cu antibiotice (de exemplu, gentamicină, tetraciclină, levomicetină, kamicină) este prescris numai atunci când există semne pronunțate ale microflorei bacteriene. Medicul veterinar trebuie să stabilească ce medicament este cel mai potrivit pentru fiecare caz în parte. El va stabili, de asemenea, dozajul substanței medicamentoase..

Furacilin

Este utilizat pentru pisicile grav bolnave cu cistită purulentă. Furacilina spală vezica animalelor de companie. Această operație poate fi efectuată corect numai de către un medic veterinar. Acasă, decocturile din frunze de urs, fructe de coadă de cal, ienupăr sunt de obicei utilizate pentru a elimina rapid inflamația..

Măsuri preventive

Măsurile preventive sunt foarte importante pentru a preveni apariția cistitei pisicilor. Respectând aceste reguli simple, puteți evita bolile unui animal de companie cu blană. Pentru aceasta este important:

 • monitorizați constant starea tractului urinar;
 • tratează prompt endometrita, monitorizează și tratează complicațiile postpartum;
 • preveni hipotermia pisicii;
 • elimina aparitia infectiilor la rinichi si vezica urinara.

Video „Cistita la pisică”

Acest videoclip descrie cursul tratamentului pentru pisică și rezultatele vindecării animalului de companie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tratăm cistita la pisici: ceea ce proprietarul trebuie să știe