Simptome și tratamentul cistitei la pisici

Există patologii pur feline și există și boli care sunt foarte asemănătoare cu cele umane. De exemplu, inflamația vezicii urinare. Simptomele și tratamentul cistitei la o pisică sunt cele care îi îngrijorează pe cei care se confruntă cu această problemă pentru prima dată. În același timp, situația este foarte neplăcută: animalul suferă, lăsând amintiri „umede” de problemele sale peste tot, iar proprietarul își trage capul asupra modului de a remedia totul.

Ce este cistita la pisici

Cistita (Cistita) este un proces inflamator care afectează membranele mucoase ale vezicii urinare. Se organul are o structură goală elastică și este supus constant deformării. Când urina se acumulează în ea, vezica se întinde, la fel se întâmplă cu membrana mucoasă și vasele de sânge care trec prin ea. După golire, cavitatea organului se contractă din nou, în timp ce strânge membrana mucoasă.

Sarcina constantă pe vezică, combinată cu infecții sau microtraumatisme ale stratului mucos, care apar din prezența pietrelor, provoacă inflamația organului cu simptome concomitente.

Împreună cu cistita, animalul prezintă adesea simptome de uretrită. Această boală apare atunci când există un proces inflamator în uretra..

Animalele tinere (până la 10 ani) sunt mai predispuse la cistită. Mai mult, dintre toți bolnavii, majoritatea sunt bărbați. Această caracteristică se datorează diferențelor în structura sistemului genito-urinar la pisici și pisici. Urina femelei trece liber, fără a zăbovi într-un canal larg, drept și destul de scurt. Chiar și prezența pietrelor mici nu interferează cu acest proces..

În timp ce la pisici, canalul prin care se elimină urina se îndoaie, se îngustează în zona penisului și are o lungime mare. Acest lucru contribuie adesea la dificultatea de a trece urina. Uretra este înfundată cu mucus și depozite de sare și lichidul biologic rezidual este reținut în vezică, provocând simptome patologice.

Cele mai expuse riscului sunt pisicile care au fost castrate. Genitalele lor se revarsă cu sânge și umflare, umflarea provoacă un spasm în canalul urogenital, care interferează cu scurgerea urinei.

Datorită fluidului stagnant, se formează pietre și se dezvoltă simptome de inflamație a mucoasei vezicii urinare..

Soiuri de cistită la pisici

Boala la pisici poate lua două forme: cronică și acută.

Forma acută se distinge prin simptome pronunțate, o deteriorare bruscă și bruscă a bunăstării și un curs sever al bolii. Dacă nu există un tratament corect și în timp util, cistita acută amenință să se transforme în cronică.

Forma cronică nu apare atât de vizibil, pentru o lungă perioadă de timp poate exista practic într-o formă latentă, fără simptome. Nu se efectuează tratament, dar animalul se comportă ca de obicei, vesel, vesel și activ. Doar ocazional boala se face simțită prin atacuri minore care trec rapid.

În timp, simptomele cistitei la o pisică devin mai frecvente și mai pronunțate și, cel mai important, cistita cronică la o pisică fără tratament adecvat duce la complicații grave..

Când boala se află în această stare, se poate produce oricând o exacerbare sub influența provocării factorilor externi. Cistita cronică se caracterizează prin îngroșarea țesuturilor vezicii urinare, pierderea lor de elasticitate. Ca urmare, organul nu face față funcțiilor sale, urina nu este excretată în totalitate și creează condiții excelente pentru reproducerea florei patogene.

Cistita la pisici este împărțită în mai multe tipuri, care au propriile trăsături distinctive, simptome și necesită tratament special. Principalele tipuri de boală sunt:

 • hemoragic;
 • cataral;
 • seros;
 • purulent;
 • idiopatic.

În forma hemoragică a cistitei, deteriorarea membranei mucoase este însoțită de o încălcare a integrității vaselor de sânge și hemoragie. Unde pete cu sânge pot fi observate în urină. Cistita hemoragică se manifestă atât în ​​forme cronice, cât și în forme acute. Acest tip de boală se caracterizează prin prezența calculilor în organele sistemului genito-urinar, care rănesc vasele membranei mucoase.

Cistita purulentă se poate distinge prin prezența descărcării purulente în urină. Cu cistita seroasă și catarală, urina devine tulbure, mucusul se găsește în ea.

Un alt tip se deosebește - idiopatic. Nu este posibil să se determine natura dezvoltării sale, aceasta este principala sa caracteristică. Prin urmare, tratamentul unei astfel de cistite are anumite dificultăți. Boala poate fi asimptomatică sau foarte vie.

Simptomele cistitei

Semnele principale ale cistitei la o felină sunt similare cu alte afecțiuni care nu întotdeauna necesită tratament. De exemplu, în acest fel pot reacționa la situații stresante, astfel poate apărea perioada premergătoare estrului, iar urolitiaza la animal poate fi suspectată. Ce se poate atribui primelor manifestări ale patologiei?

 • Animalul de companie a început să-și viziteze toaleta mai des.
 • În unele cazuri, puteți observa o sete intensă..
 • Pisica atrage atenția asupra ei în toate modurile, scoate sunete plângătoare, se freacă lângă proprietar, dar în același timp este imposibil să o iei în mâini.
 • Dacă atingeți abdomenul, animalul reacționează imediat dureros.

Următoarele simptome nu mai pun în discuție prezența unei boli periculoase la un animal de companie:

 • Călătoriile frecvente ale unei pisici pentru nevoia mică devin vizibile cu ochiul liber. Mai mult, animalul uneori nu are timp să-și atingă tava și lasă o urmă umedă pe drumul spre toaletă.
 • O altă caracteristică, pisica cultivată și bine educată anterior, a început să-și permită să urineze, oriunde. Uneori se pare că o face în mod deliberat, cu o provocare, nefiind jenată de prezența proprietarului: face pipi nu numai în colțurile retrase, ci și în centrul sufrageriei, în mijlocul covorului sau pe fața de masă din bucătărie.
 • Faptul că pisica se golește cu dureri chinuitoare este indicat de miaună puternică atunci când se află în cutia de gunoi.. În același timp, urina este secretată în porții mici.. După ce a vizitat litiera, pisica nu poate merge normal, își trage picioarele din spate pe pământ sau merge, ghemuit.
 • În unele situații, pisica nu este deloc capabilă să stoarcă cel puțin o picătură din ea însăși, stă în tavă mult timp și se încordează la nesfârșit.
 • Un alt simptom important. Abdomenul inferior este strâns și reacționează brusc la orice atingere. Pisica încearcă să nu se întindă pe burtă și, atunci când se răstoarnă dintr-o parte în alta, o face cu atenție. Se observă că astfel de manipulări îi conferă disconfort..
 • Culoarea urinei este foarte caracteristică. Devine portocaliu închis, strălucitor, chiar maro. În același timp, mirosul este foarte ascuțit și persistent, eliberează amoniac. Acest lucru cauzează o mulțime de probleme proprietarului, mai ales atunci când pisica lasă urme de ședere peste tot..
 • În urină, puteți observa adesea prezența sângelui sau a cheagurilor purulente. Din aceasta, lichidul devine maro..
 • La o pisică, ca și la o persoană, cu un proces inflamator acut de orice etiologie, se înregistrează o creștere a temperaturii corpului și febră. Cistita nu face excepție. Intoxicarea întregului corp afectează sănătatea generală și starea de spirit a animalului de companie. În această stare, pisicile devin letargice, indiferente, inactive, iritabile și își pierd interesul pentru mâncare..

De unde vine cistita la pisici?

Cistita apare adesea la pisici ca boală independentă. Cu toate acestea, poate fi un simptom al unei alte patologii..

În primul caz, se vorbește despre o boală primară, în al doilea, există o cistită secundară. Tratamentul bolii vezicii urinare nu ar trebui să se limiteze la eliminarea simptomelor; puteți ajuta pisica doar acționând direct asupra cauzei inflamației. Printre principalele motive care provoacă dezvoltarea bolii la un animal de companie se numără următoarele:

 • Expunere prelungită la frig. Cu o apărare imunitară slăbită, este suficient ca o pisică să se întindă undeva pe o podea rece goală sau pe un pervaz fără așternuturi, mai ales dacă există un curent de aer în apropiere și nu poate evita inflamația vezicii urinare. De asemenea, nu este recomandat să mergeți mult timp pe frig pe vreme umedă cu vânt..
 • Boli de natură infecțioasă. Ele pot începe ca o răceală „obișnuită”: tuse, curgerea nasului, inflamația glandelor lacrimale. Dar virușii și bacteriile tind să se răspândească rapid pe tot corpul, pot ajunge cu ușurință în vezică. În plus, procesul inflamator poate fi localizat în principal în rinichi sau uretra. De acolo, dacă este netratat, poate intra în cavitatea vezicii urinare..
 • Boli cronice. Astfel de condiții există adesea în organism pentru o lungă perioadă de timp într-o formă latentă, dar în același timp provoacă daune semnificative unei largi varietăți de organe. Pisicile trebuie prezentate mai des medicului veterinar pentru o examinare de rutină, pentru a identifica patologiile ascunse în ele și a le trata..
 • Modificarea metabolismului contribuie la cistita la pisici. Atunci când procesele metabolice din corpul pisicii sunt întrerupte, există o condiție prealabilă pentru dezvoltarea nu numai a cistitei, ci și a obezității sau a formării de pietre la rinichi. Urolitiaza agravează inflamația vezicii urinare: pietrele nu permit excreția completă a urinei și stagnează. Într-un astfel de mediu, coloniile de bacterii patogene cresc rapid, purjele activității lor vitale afectează stratul mucos al organului urinar.
 • Experiența emoțională puternică la animal (frică, emoție, anxietate, mediu necunoscut, mișcare) contribuie la apariția unui proces inflamator în vezică.
 • Animalul își poate răni abdomenul sau spatele după o cădere, de exemplu. În acest caz, circulația sângelui pisicii este perturbată, ceea ce poate provoca boli ale vezicii urinare..
 • Pisica bea puțină apă, mai ales la bătrânețe. Concentrația de urină crește, iar acest lucru duce la multiplicarea rapidă a microorganismelor și inflamația în vezică..
 • Boala poate fi cauzată de paraziți la animalul de companie.
 • Dacă pisica, dintr-un anumit motiv, suferă mult timp și nu golește vezica în timp util, stagnarea urinei provoacă inflamația membranei mucoase. Astfel de motive pot fi o cutie de gunoi pentru pisici necurățată, un mediu nou, murdărie și flegmă pe stradă.. O pisică este un animal curat; dacă este incomodă, nu se va goli.
 • Imunitatea redusă brusc, care a fost cauzată de utilizarea prelungită a medicamentelor, în special a antibioticelor. În această stare, pisica va deveni cu ușurință o victimă a cistitei..
 • Cistita diabetică. Acest diagnostic se pune atunci când urina pisicii conține niveluri excesive de glucoză și proteine. Compoziția urinei în acest caz este foarte propice dezvoltării florei patogene..

Tulburarea metabolică a unei pisici poate fi cauzată de o alimentație deficitară, hrănire deficitară și dimensiuni recomandate de servire (supraalimentare și malnutriție). Calitatea slabă a apei folosite de pisică contribuie, de asemenea, la formarea pietrelor în organele sistemului genito-urinar..

Cum să ajute un prieten cu patru picioare

Tratamentul cistitei la o pisică trebuie efectuat numai sub îndrumarea unui medic veterinar. Dacă este necesar, pisica trebuie plasată într-un spital specializat.

În orice caz, este necesar să se trateze animalul numai după o examinare completă și stabilirea factorului care a cauzat cistita la pisică. Diagnosticul va include următoarele activități:

 • Colectarea analizelor de urină și sânge.
 • Ecografia sistemului genito-urinar.
 • Citoscopie și, dacă este necesar, cistografie.
 • Test de răspuns la antibiotice.
 • Radiografie abdominală.
 • Inspecția animalului și interogarea proprietarului pentru reclamații.

După efectuarea procedurilor de diagnostic, puteți începe tratamentul..

Procedurile de tratament sunt prescrise în funcție de tipul de cistită. Dacă se suspectează cistita, cel mai bun efect poate fi atins printr-o abordare integrată a tratamentului. Iată principalele direcții de urmat:

 • Este necesar să creați confort și confort în jurul pisicii, să nu o deranjați inutil, să nu vă speriați, să nu îi provocați nervozitate și anxietate. Merită să aveți grijă de absența curenților de aer, aranjați o canapea caldă. Nu puteți încălzi special pisica!
 • O dietă terapeutică nu va fi inutilă: există alimente speciale pentru pisici care sunt utilizate pentru boli urologice.
 • Puteți să vă sedați pisica pentru a o liniști..
 • Puteți lăsa pisica să moară de foame o vreme, dar este esențial să beți multe lichide. Acest lucru va spăla cavitatea vezicii urinare..
 • Pentru a elimina inflamația, vezica urinară poate fi curățată de elemente străine sub formă de boabe de nisip, acumulări de sânge, secreții mucoase și celule moarte. Acest lucru se face cu soluții care conțin „furacilină”, acid boric, permanganat de potasiu sau fizrastor. Spălarea vezicii urinare și a uretrei se face cel mai bine într-un spital.
 • Pentru a ameliora simptomele unei pisici, puteți utiliza medicamentul „Opriți cistita”.
 • Dacă cistita este un simptom al unei alte boli, trebuie luate măsuri pentru tratarea acesteia..
 • Cu cistita la pisici, sunt prezentate spasmolitice: „No-shpa”, „Baralgin”, „Analgin” și altele.
 • Dacă sângerarea este detectată, „Dicinon” va ajuta, precum și medicamentele din grupul homeopat („Cat Erwin”).
 • Puteți întări sistemul imunitar cu ajutorul „Ribotan”, „Westin”, „Anandin”.
 • Odată cu natura bacteriană a patologiei, este necesară tratamentul cistitei la pisici cu antibiotice, cum ar fi: "Cefatoximă", "Tetraciclină", ​​"Cefrtioxon", "Kobaktan" - în plus, este recomandabil să utilizați medicamente urologice antimicrobiene și bactericide "Furagin", "Furasemidă", "Furadonin ".

În paralel cu administrarea de antibiotice, este recomandabil să se prescrie un curs de probiotice și enterosorbanți pentru a restabili microflora intestinală.

Măsuri preventive

Prevenirea cistitei la pisici sau a exacerbărilor recurente include următoarele măsuri:

 • În fiecare an trebuie să obțineți toate vaccinările necesare.
 • Asigurați-vă că vă verificați periodic pisica cu un medic..
 • Este important să se administreze în mod regulat animalelor medicamente antihelmintice..
 • Monitorizați conservarea căldurii în apartament, preveniți curenții de aer.
 • Alegerea dietei potrivite pentru pisica ta.
 • Tratează puricii și căpușele.
 • Consolidați imunitatea cu suplimente speciale de vitamine.

Pentru a preveni animalul dvs. de companie să sufere de cistită și alte boli, trebuie să fiți atenți la sănătatea acestuia. Prevenirea și tratamentul cistitei la pisici trebuie efectuate în timp util. Este mai ușor să preveniți o problemă decât să faceți față consecințelor acesteia ulterior. Cea mai bună dovadă a iubirii pentru un animal este îngrijirea loială pentru acesta în orice stare..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Simptome și tratamentul cistitei la pisici