Purcei vietnamezi: îngrijirea și creșterea porcilor cu burtă

Purceii vietnamezi au grijă și reproducerePorci spânzurați

sunt acoperite cu păr lung grosier, culoarea lor este negru, alb, negru și alb și maro închis. Când animalul este în pericol, un mohawk începe să stea pe cap și pe cap. Deși adulții au colți, aceștia par mai amuzanți decât vicios.

Recent, porcii vietnamezi sunt foarte solicitați în Federația Rusă și în țările CSI. Desigur, în Rusia, această rasă a apărut relativ recent, dar apar deja diferite zvonuri contradictorii, care ar trebui rezolvate.

Apariția rasei

Rasa vietnameză de porc cu burtă a fost crescută în Asia de Sud-Est. În 1985, rasa a fost introdusă în unele țări europene, precum și în Canada, dar numele original nu s-a schimbat. După un timp, porcii vietnamezi au început să câștige popularitate, iar numărul aderenților a devenit din ce în ce mai mare, ca urmare, au început să se răspândească în alte țări - Polonia, Ungaria, Franța și SUA..

Au existat specialiști dispuși care și-au stabilit scopul îmbunătățirea rasei, modificându-le pentru masa musculară, oferind dimensiuni mari porcilor și mărind procentul de productivitate.

Și în imensitatea Rusiei, rasa vietnameză a apărut nu cu mult timp în urmă și imediat au început să apară dispute cu privire la numeroasele rase identice cu burtă, de exemplu: chineză, vietnameză, coreeană. Porcii vietnamezi și coreeni au mai multe nume populare, dar rasa porcilor erbivori asiatici este aceeași. Rase chinezești descendenți din burta vietnameză și se numesc mini porci - porci decorativi pitici.

Caracteristicile și avantajele porcilor

Porci într-o fermă de porciCând aveți grijă, creșteți și păstrați porci vietnamezi, ar trebui să țineți cont de o serie de avantaje importante pe care numai această rasă le are. Datorită unor caracteristici atât de importante, artiodactilii și-au câștigat faima în multe țări ale lumii. Mai aproape de meritele purceilor:

 1. Reprezentanți ai rasei asiatice au o maturare timpurie, dar majoritatea crescătorilor de porci și, în special, începătorii, pun întrebări frecvente: cât durează să se maturizeze porcii vietnamezi cu burtă? În luna a 4-a, femelele, după ce au ajuns la pubertate, sunt capabile de reproducere ulterioară. Maturizarea completă a masculilor scade în a 6-a lună, dar conform informațiilor crescătorilor de porci se spune: bărbații pot acoperi o femelă după vârsta de 3 luni.
 2. Fertilitatea femelelor are performanțe bune, sunt capabili să nască 18 purcei într-o singură așternut. În medie, acest număr se situează în jurul valorii de 12. În timpul ciclului anual, scroafa dă aproximativ 24 de purcei.
 3. Necesar intervenție minimă a fermierului pentru îngrijirea și reproducerea animalelor tinere. Scroafa are un instinct matern excelent și îndeplinește singură toate funcțiile necesare, ceea ce simplifică mult sarcinile crescătorului de porci.
 4. unu mare plus la reproducere se poate lua în considerare curățenia lor. Ei au o înțelegere clară a toaletei și a dormitorului, iar acest lucru simplifică foarte mult activitatea de curățare a fermei de porci..
 5. Rasa vietnameză rezistentă la boli, care afectează deseori porcii obișnuiți din Rusia. Vaccinările și alte proceduri specifice nu sunt necesare. Când le crește, helmintii se pot dezvolta, dar, poate, aceasta este singura problemă. Pentru a face acest lucru, este suficient să utilizați măsurile standard pentru a elimina viermii.
 6. Carnea este considerată o delicatesă, este suculent și fraged, iar grăsimea porcilor cu burtă nu este mai groasă de 3 degete. Tăierea unui porc nu necesită o tehnologie complexă, este suficient să împărțiți carcasa în 2 părți longitudinale.
 7. Asia tropicală este considerată patria porcilor, dar datorită imunității lor excelente, pot tolera cu ușurință condițiile din nord.
 8. Memoria codului genetic îi ajută să nu se otrăvească în timpul consumului accidental de plante care conțin otravă.
 9. Coloana vertebrală a dietei alcătuiește mâncare verde. Mănâncă puțin, dar foarte des - datorită unei astfel de diete, au dobândit numele de porci erbivori. Desigur, nu este recomandat să le păstrați pe alimente din plante, dar trebuie diluate cu alte furaje.

Toate avantajele porcilor cu burtă sunt influențate de calitatea animalelor tinere cumpărate pentru creștere. Condiții de întreținere, îngrijire, hrănire, reproducere - dacă urmați toate regulile la nivelul adecvat, atunci rezultatul va avea succes.

Caracteristicile aspectului

Semnele externe ale unui porc vietnamez sunt destul de tipice și, atunci când cumpără, crescătorul de porci nu se va înșela cu privire la rasă. Aspect:

 • Porc mare vietnamezspate larg și piept;
 • bot ușor aplatizat;
 • picioare scurte;
 • culoarea principală a purceilor este negru, dar poate avea diferite nuanțe;
 • mistreții au o linie de păr caracteristică;
 • ridica urechi mici;
 • porcii adulți cântăresc în medie 75 kg, dar dacă animalele de reproducție sunt ținute puțin mai mult, atunci greutatea lor va fi de 150 kg.

Reguli pentru alegerea purceilor vietnamezi

Există 2 moduri de creștere a porcilor:

 • crescătorul de porci dobândește purcei la o vârstă fragedă și îi completează;
 • crescătorul de porci cumpără o creștere tânără capabilă să se reproducă.

Dar atunci când cumpărați, trebuie să întrebați alți fermieri de porci unde să găsească vânzători de încredere.

Porci într-o fermă de porciEste necesar să se prevină încrucișarea strâns legată, prin urmare nu este recomandat să cumpărați purcei din aceeași așternut, ci să găsiți puncte de vânzare diferite. Nu fi timid în legătură cu vânzătorul, deoarece trebuie să afli informații despre creșterea în greutate și greutatea unui porc nou-născut, de preferință cu un interval de 10 zile. Intervalul de creștere în greutate ar trebui să arate greutatea relativă a animalului și apoi să se compare cu cuvintele vânzătorului.

Când cumpărați, ar trebui să vă interesați întotdeauna scroafa și să cereți proprietarului să o vadă. Când vânzătorul declară că purcelul are 30 de zile și cântărește 3,5 kg, scroafa ar trebui să aibă semne caracteristice că a născut - pierderea în greutate, lobii de lapte căzuți. Dacă astfel de semne nu sunt observate, încearcă să înșele cumpărătorul și să vândă porcul mai în vârstă, prin urmare, masa acestuia ar trebui să fie mai mare. Poate că pot arăta o altă scroafă. Un astfel de vânzător nu este de bună credință, prin urmare, achizițiile de la el ar trebui să fie oprite.

Pentru examinarea acestora trebuie să li se solicite mai mulți purcei. Apariția vă va spune ce vor deveni în viitor. Membrele sunt larg distanțate, bine musculate, cu capul larg, oasele nazale ar trebui să fie curbate, părul erect, corpul ferm, ochii strălucitori, uscați sub coadă și activitatea sunt semne ale purceilor sănătoși. De asemenea, merită să cereți informații nutriționale și să aflați cu ce alimente sunt obișnuite animalele și apoi treceți treptat la o dietă diferită..

Datorită creșterii rapide a porcilor vietnamezi, sacrificarea este posibilă la vârsta de 3 luni. În acest caz, este posibil să oferiți în mod constant familiei produse din carne proaspătă. Dar este de dorit să se îngrășeze până la vârsta de șapte luni - această perioadă de timp este considerată cea mai bună pentru sacrificare.

Reguli de conținut

Pentru o întreținere adecvată, este necesar să echipați camera în mod corespunzător și să furnizați toate accesoriile necesare:

 1. Porci și purcei într-o fermă de porciPorc. Pentru confortul curățării, se recomandă realizarea podelei din beton și construirea camerei din bloc de cenușă sau cărămidă. Porcii nu vor putea deteriora baza podelei săpând, ca, de exemplu, cu versiunea de pământ. Se recomandă izolarea tavanului cu fân sau paie; puteți utiliza, de asemenea, materiale de izolare moderne. Camera ar trebui să fie împărțită în mașini care folosesc pereți despărțitori din metal sau lemn. 5 mp este permisă acomodarea unei scroafe vietnameze cu puiet sau cu o pereche de adulți. Întreținerea mistrețului va necesita un teren de 3 mp. nu uitați de trecerea dintre corale, de-a lungul căreia va fi transportat căruța cu gunoi.
 2. Cerințe pentru porc. Pentru reproducerea de înaltă calitate, este necesar să se construiască o volieră în care să existe verdeață proaspătă. Pentru ca aerul să circule în magazie, ar trebui instalată o ventilație. Înălțimea plafoanelor nu este mai mică de 220 cm. Ferestrele vor servi și ca ventilație suplimentară. Pentru a crește purcei în timpul iernii, ferma de porci trebuie încălzită. După fătare, femela are nevoie de căldură, la fel ca și tinerii. Porcii adulți vietnamezi nu prea au nevoie de căldură, dar trebuie să li se ofere furaje într-o cantitate peste normă. Iarna, nu mai cresc și dau naștere..
 3. Băutor. Pachetele sau paleții din lemn vor servi drept dormitor în care este necesar să scurgeți canalizarea și să furnizați pixurilor cu apă proaspătă. Nu este recomandabil să folosiți fân și paie pentru a înlocui pardoseala, se formează bacterii în astfel de materiale și rasa șobolanilor.
 4. Porci care merg. Rasa a fost crescută într-o țară caldă, așa că ar trebui să li se permită să meargă, unde vor mânca alimente pe care le pot găsi, de fapt pășesc ca vacile și oile. Pentru a susține greutatea sau a crește în greutate, hrana suplimentară este dată în timpul sezonului estival. Coralul trebuie să fie echipat cu o pereche de stâlpi din lemn, animalele își zgârie părțile laterale și spatele produsului. Animalele tinere au nevoie de aer proaspăt pentru o imunitate puternică..
 5. Piscina. Pentru a oferi condiții confortabile de viață și reproducere, se recomandă să faceți piscina direct în volier. Pentru aceasta, este săpată o groapă superficială cu o suprafață de 6 mp. pe cât posibil dacă există metri pătrați în plus. Periodic, este necesar să scurgeți apa din groapă și să o umpleți cu apă proaspătă. În zilele fierbinți, porcii fac băi de noroi pentru a-i ajuta să scape de paraziți și să se păstreze la rece. Pentru a proteja animalele de ploaie și soare, ar trebui construit un mic baldachin.

Dietă

Dieta porcului vietnamezExistă multe opinii despre cum și ce să hrănești purceii vietnamezi. Această rasă este considerată erbivoră, dar dieta nu se termină aici, mâncarea poate fi variată cu alte produse. Dacă comparăm alte rase de porci, atunci purceii vietnamezi au un proces digestiv accelerat - acest lucru se datorează faptului că rasa vietnameză are un diametru mic al intestinului și stomacului.

Nu le hrăniți cu alimente pentru buze, cum ar fi sfecla veche, paie și fân. Dieta ar trebui să fie echilibrată și fără a mânca în exces, altfel va apărea obezitatea. Excesul de grăsime va afecta negativ gustul cărnii, iar această rasă este renumită pentru slănina sa gustoasă și suculentă. Sfaturi pentru hrănirea porcilor:

 1. Produse din legume și fructe. Este necesar să se asigure animalelor astfel de alimente pe tot parcursul anului. Vara, se recomandă hrănirea cu ierburi, precum și cu lucernă și trifoi. Porcii preferă să folosească culturi solate. Purceii pot deveni obezi dacă sunt supraalimentați cu porumb și ovăz, astfel încât acest tip de hrană nu trebuie să depășească 10% din dieta totală..
 2. Feed complementar. Femelele care hrănesc purceii trebuie să aibă ouă măcinate cu hrană cu lapte. Terciul cu hrană groasă este potrivit pentru hrănirea animalelor tinere. Pentru ca hrănirea din timpul iernii să fie eficientă, iar aceasta este cheia succesului în reproducere, vara trebuie să vă aprovizionați cu vitamine: leguminoase, dovleac, morcovi, dovlecei. Dacă cartofii sunt dați pentru hrană, atunci nu trebuie să depășească rația zilnică de peste 15%. De obicei, astfel de furaje sunt înlocuite cu furaje compuse și făină..
 3. Hrănirea de iarnă. Dacă organizați dieta corect, atunci animalele tinere la vârsta de 6 luni pot cântări mai mult de 50 kg, iar la 7 luni aproximativ 80 kg. Prin urmare, în timpul sezonului rece, porcii trebuie hrăniți cu cereale măcinate, legume, furaje compuse și fân..

De asemenea, puteți adăuga secară și orz. Proporțiile furajelor pentru cereale trebuie să fie după cum urmează: porumb 10%, ovăz 10%, mazăre 10%, orz 40%, grâu 30%.

Crescă purcei vietnamezi

porc vietnamezDeși purceii ajung la pubertate timpurie, nu se recomandă acoperirea unei scroafe cu o greutate mai mică de 30 kg. O femelă la o vârstă fragedă nu va putea să aducă descendenți sănătoși cu drepturi depline. Pentru a efectua împerecherea, este necesar să plasați mistrețul în stiloul femelei pentru o zi.

La prima fătare există aproximativ 5 purcei, dar restul descendenților ajung la 20 de purcei. Rulmentul durează în medie aproximativ 116 zile. Înainte de a naște, scroafa devine neliniștită și se angajează să facă un cuib din fân. În acest moment, trebuie să schimbați așternutul și să schimbați apa din băutor. În primele zile de apariție a purceilor, se recomandă asigurarea unei camere cu temperatura de 30 de grade.

Cordonul ombilical trebuie tăiat și tratat cu soluție de iod. Prima hrănire trebuie să fie de 1 litru. lapte și 3 ouă, laptele lichid este turnat în recipient și dat nou-născuților, acestea trebuie aduse la pupa și direcționate acolo cu nasul. Al doilea furaj ar trebui să fie format din morcovi tăiați mărunt și brânză de vaci. În a 20-a zi, ar trebui să vă obișnuiți cu furaje compuse și cereale. După 30 de zile, tinerii sunt transferați la nutriția adulților.

Pentru o afacere sau o fermă, creșterea burților vietnamezi este cu siguranță o afacere profitabilă. Pentru ca creșterea purceilor să devină o afacere de succes, totul trebuie calculat cu precizie și trebuie întocmit un plan care să simplifice foarte mult sarcina. Dacă respectați toate regulile, atunci o revenire bună nu poate fi evitată..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Purcei vietnamezi: îngrijirea și creșterea porcilor cu burtă