Pești-clovni de acvariu - descrierea și conținutul speciei

Peste clovn cu dungiUnul dintre cei mai strălucitori și mai drăguți reprezentanți ai lumii subacvatice este peștele clovn. Acești pești tropicali aparțin ordinii perchiformelor și aparțin familiei pomacentrale. Există 26 de specii cunoscute de clovni în natură și aproape toate aparțin genului Amphitrion..

Reprezentanții acestei specii trăiesc în Oceanul Pacific și Indian, la o adâncime de aproximativ 12-13 metri, lângă recifele de corali. Peștii clovni sunt răspândiți. Ele pot fi găsite în apele africane, în jurul insulelor japoneze și de-a lungul întregii coaste australiene..

Caracteristicile habitatului și aspectului peștilor clovni

Descrierea aspectului

Păsările de apă au primit un nume atât de original datorită culorii lor. Întregul corp este acoperit cu dungi largi de portocaliu, negru și alb, care alternează între ele. Locuitorii marini sunt mici, de la 7 la 12 cm, femelele sunt de obicei puțin mai mari decât masculii. Corpul unui pește clovn are o formă alungită, ușor îngroșată pe laturi, cu spatele înalt. Capul este mic, destul de scurt și convex, ochii sunt rotunzi și negri, cu un iris portocaliu strălucitor. Culoarea corpului reprezentanților acestei specii este întotdeauna bogată și strălucitoare: culorile lor pot fi de la albastru închis la portocaliu, dar uneori există indivizi galben deschis și roșu aprins.

Pe spatele peștelui există o aripă, care este formată din două părți și are o margine neagră la margini. Aripioarele anterioare sunt formate din 10 raze, sunt dure și conțin spini ascuțiți, iar aripioarele posterioare sunt destul de moi, există de la 13 la 18 raze. Marginile tuturor aripioarelor clovnului sunt negre..

Este de remarcat faptul că toți peștii clovni sunt masculi la naștere, dar în funcție de circumstanțele vieții, ei sunt capabili să schimbe sexul și să se transforme în femele. Acest lucru se poate întâmpla foarte rar și în majoritatea cazurilor când numărul femeilor dintr-un anumit motiv este redus brusc.

Caracteristicile stilului de viață și al reproducerii în natură

Peste clovn și anemone

Pește clovn în oceanPeștii preferă să păstreze în școli mici și trăiesc în desișuri dense de anemone - anemoni de mare otrăvitori, care aparțin clasei polipilor de corali și se hrănesc cu locuitorii adâncurilor mării care înoată prea aproape de ei. Acest cartier este foarte benefic reciproc, deoarece anemonele protejează clovnii de diverși prădători, iar peștii, la rândul lor, îi curăță de resturi alimentare și aerisesc apa, care este necesară pentru funcționarea normală a organismului marin..

Pentru a face clovnii confortabili să fie lângă anemone, au putut dezvolta imunitate la otravă apărătorii lor în următoarele moduri:

  1. Găsiți o anemonă potrivită și atingeți-o ușor, astfel încât să ardă destul de mult cu otravă.
  2. După aceea, corpul peștilor începe să producă mucus special care le va acoperi corpul și va neutraliza efectul toxinei..

Anemonelor le lipsește un schelet mineral, așa că se așează în marea adâncă pe un teren dens. Anemonele sunt hrănite doar de orice locuitori marini care cad în tentaculele lor. La rândul lor, peștii clovni atrag diverși prădători prin aspectul lor strălucitor, înoată aproape de ei, încercând să-i prindă și, în cele din urmă, devin pradă pentru anemone.. Datorită acestui fapt, și peștii au întotdeauna mâncare., la urma urmei, după o masă de anemone, există întotdeauna bucăți mici pe care le poți mânca.

Fiecare pereche de pește clovn, formată dintr-un mascul și o femelă, trăiește în propriile sale anemone. Nu lasă alți pești să intre pe teritoriul lor. Dacă nu există suficiente anemone pe fundul mării pentru întreaga turmă, clovnii se pot așeza în grotele recifelor de corali sau în peșterile convenabile de roci subacvatice..

Reproducerea peștilor

Pește clovnToți clovnii la naștere sunt de același sex - bărbați. Ulterior, peștele îl poate schimba fără probleme. Interesant este că fiecare grup de indivizi are întotdeauna un bărbat și o femeie dominanți. Această pereche este un pește reproducător mare. Dacă din anumite motive femeia moare, reprezentantul bărbatului își schimbă sexul și caută un alt partener..

Indivizii acestei specii trăiesc în familii mici formate dintr-o femelă și mai mulți masculi, ea fiind, de asemenea, cea mai mare și cea mai importantă dintre toate. Femelele sunt capabile să dea naștere pe tot parcursul vieții până la bătrânețe. De obicei, reproducerea apare la pești noaptea pe o lună plină lângă anemone sau roci subacvatice, unde locuiește întreaga familie.

În timpul maturării ambreiajului, care durează 6-10 zile, un bărbat este întotdeauna în apropiere, protejând viitoarea descendență. Când bebelușii eclozează, încep imediat să se hrănească singuri cu alge mici și pentru aceasta se ridică la straturile superioare ale apei, unde există locuri în care se acumulează hrană. Din păcate, mulți alevini pot muri în această perioadă, deoarece sunt foarte vulnerabili. Pe măsură ce îmbătrânesc, peștii clovni tineri încep să caute anemone pentru adăpostire și să se alăture turmei generale.

Pești clovn de acvariu

Doi pești clovniMulți oameni au un acvariu în casa lor și acest lucru este minunat, deoarece o mică bucată din lumea subacvatică poate fi un decor al oricărei camere și puteți observa la nesfârșit viața și obiceiurile interesante ale păsărilor acvatice. Recent, mulți acvaristi au început din ce în ce mai mult să planteze pești clovni în acvariile lor de acasă, deoarece sunt foarte drăguți, au o culoare neobișnuită și strălucitoare și sunt, de asemenea, destul de nepretențios în comparație cu locuitorii marini din specii similare..

Din păcate, când ții clovni în captivitate pot prezenta note agresive în comportament și destul de puternic. Acest lucru trebuie luat în considerare dacă intenționați să păstrați animale de companie noi împreună cu alte specii de pești marini. Peștii clovni de acvariu nu sunt aproape diferiți de cei crescuți în natură, doar dungile de pe corp pot avea o formă diferită.

De asemenea, este interesant că acești pești sunt capabili să „vorbească”, ceea ce este foarte atractiv pentru crescători. Aceste păsări de apă sunt capabile să scoată o varietate de sunete, asemănătoare cu un clic, o palpită sau un mormăit, ceea ce nu este destul de obișnuit și provoacă sensibilitate. Și, de asemenea, sunt ideale pentru întreținerea iubitorilor de începători ai lumii subacvatice, deoarece nu este deloc dificil să ai grijă de clovni, trebuie doar să studiezi cu atenție toate nuanțele îngrijirii lor și a acvariului.

Cum să păstrați peștii clovni în acvariul de acasă

Trebuie avut în vedere că păstrarea peștelui de apă sărată acasă este ceva mai dificilă decât apa dulce, prin urmare, înainte de a cumpăra clovni, trebuie să vă consultați cu specialiști în acest domeniu. Este foarte important să echipați corect acvariul pentru viitoarele animale de companie. Deoarece clovnii sunt pești marini, în consecință, trebuie să trăiască doar în apă sărată de înaltă calitate, altfel se pot îmbolnăvi și pot muri.

Pentru ca păsările de apă să se simtă confortabil, rezervorul în care vor fi amplasate trebuie să fie destul de mare. De exemplu, un acvariu cu un volum de 50 până la 100 de litri este potrivit pentru două persoane. În partea de jos, trebuie să plasați corali, grote, adăposturi care imită rocile și este recomandabil să plantați anemoni înainte de a lansa noi animale de companie.

Trebuie luat în considerare anumiți parametri ai apei, care ar trebui să fie așa:

  • temperatura mediului acvatic ar trebui să fie de la 25 la 27 de grade;
  • aciditatea apei trebuie să fie de aproximativ 8-8,3 pH;
  • densitate - 1,02-1,25.

Acvariu de pește clovnUn acvariu clovn are nevoie de o iluminare bună, și dacă actinia este prezentă și aici, atunci lumina este, de asemenea, foarte necesară pentru viața sa. Asigurați-vă că așezați filtrele de apă în rezervor și instalați aerarea. Nu uitați de un termometru și un termometru, astfel încât să știți întotdeauna temperatura, care ar trebui să fie constantă, deoarece picăturile sale au un efect foarte negativ asupra sănătății peștilor..

Și, de asemenea, trebuie să aveți grijă la timp de sistemul acvatic. Pentru a face acest lucru, la fiecare 7-10 zile, aproximativ 15% din apă trebuie schimbată în proaspătă și pregătită în prealabil. Pentru a produce apă sărată, trebuie să cumpărați sare de mare de la un magazin de animale de companie. Apoi, urmând instrucțiunile, diluați o anumită cantitate din aceasta în apă, care va depinde de volumul acvariului. Puteți utiliza apă de la robinet, dar înainte de această procedură, aceasta trebuie să stea câteva zile, astfel încât clorul și alți compuși nocivi să poată ieși..

Aici reguli de bază pentru păstrarea peștilor clovni:

  1. Apa în care vor locui animalele de companie trebuie să fie de înaltă calitate: peștii sunt foarte sensibili la compoziția sa chimică, de exemplu, un nivel crescut de nitrați este distructiv pentru ei.
  2. Asigurați-vă că întrebați un specialist înainte de a cumpăra despre particularitățile conținutului și comportamentului păsărilor de apă, deoarece unele specii, datorită spațiului limitat, pot prezenta o agresivitate destul de puternică față de alți locuitori ai acvariului.
  3. Cel mai bine ar fi să stabiliți o pereche deja stabilită, probabil că se vor reproduce în condiții favorabile pentru acest lucru. Clovnii pot locui în cartier și cu reprezentanți calmi ai altor specii, de exemplu, un pește chirurg.
  4. Nu puneți prea multe animale de companie într-un singur rezervor și rețineți că volumul său nu ar trebui să fie mic pentru acești pești, de exemplu, două persoane vor fi cele mai libere și mai convenabile într-un acvariu de 100 litri.

Acest tip de viață marină are nevoie de îngrijire adecvată și hrănire regulată de 2 ori pe zi. Peștii nu sunt absolut capricioși în dieta lor: li se pot da alge, creveți, pești, fulgi uscați și granule, care sunt destinate hrănirii vieții marine (sunt cumpărați de la un magazin de animale de companie).

Noile dvs. animale de companie pot fi susceptibile la boli precum infecții bacteriene, ectoparaziți și trematode, deci pentru a evita acest lucru, trebuie să monitorizați calitatea apei și nutriția peștilor, mai ales dacă preferați să le hrăniți cu alimente vii..

Creșterea peștilor de acvariu în captivitate

Actinia și peștii clovniÎnainte de a depune ouă, viitorii părinți curăță bine locul pe care l-au ales pentru ea. Dacă nu există anemonă în rezervor, peștele poate plasa ouăle într-un fel de adăpost sau decorațiuni ceramice în partea de jos a rezervorului. Spawning la clovni are loc de obicei noaptea și durează aproximativ două ore..

Atunci este rândul să te ocupi de zidărie. Numai masculul este implicat în acest lucru în pește. Ventilează cu grijă ouăle cu aripioare pentru a le îmbogăți cu oxigen, îndepărtează cele nefertilizate, le protejează de alți locuitori ai acvariului.

După 7-10 zile, se nasc puii care încep imediat să se hrănească singuri. La început, bebelușii nu au dungi colorate pe corp; încep să apară la ei la o săptămână după naștere. Ei pot mânca aceeași mâncare ca și adulții din această specie..

Dacă, pe lângă clovni, există și alți pești în acvariu, pentru ca aceștia să nu mănânce prăjiturile, trebuie să fie depuși într-un alt rezervor cu exact aceiași parametri de apă, iar când vor crește, puteți alege o reședință permanentă pentru ei.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pești-clovni de acvariu - descrierea și conținutul speciei