Minge de rechin în acvariu: condiții de detenție, nutriție, reproducere

Rechin balaRechinul de acvariu și-a primit numele pentru asemănarea în aspect cu reprezentantul mării adânci.

Acesta este un pește destul de nepretențios și ușor de păstrat, dar are propriile sale caracteristici..

Cu o îngrijire adecvată și respectarea caracteristicilor necesare habitatului, acești pești vor fi locuitori interesați și activi în acvariu..

caracteristici generale

Acest pește, pe lângă numele mingii de rechin, are multe alte nume:

 • mingea de rechin;
 • barb de rechin;
 • barbus cu coadă de foc;
 • blacktip balantioheilos;
 • rechin tricolor;
 • rechin de argint;
 • balantioheilus.
Rechin balaAcești pești sunt destul de simpli de păstrat, ceea ce îi face o alegere frecventă pentru începători, cu toate acestea, acvaristii cu experiență păstrează adesea barbele de coadă de fir. În țările CSI, acești pești au devenit cunoscuți abia de la începutul anilor 2000..

Știați? Rechin Baloo - este un pește de apă dulce pe cale de dispariție. Acestea sunt enumerate în Cartea Roșie. Cu toate acestea, motivele dispariției lor nu sunt încă cunoscute cu certitudine. Se presupune că peștele poate fi greu de tolerat poluarea mediului și, prin urmare, poate dispărea. Sau poate că sunt prinși masiv pentru păstrarea acvariului..

Descriere și dimensiuni

Peștele arată într-adevăr ca un rechin în aparență. Are o structură similară a corpului și aripioare proeminente ridicate..

Unii experți susțin că are mai multă asemănare cu gândacul obișnuit, cu toate acestea, barbul de rechin este mult mai interesant decât acest pește de râu, iar aripioarele sale perpendiculare pe corp îi conferă o anumită cocoloșie și originalitate.Rechin balaShark balu se caracterizează prin următoarele caracteristici externe:

 • corp alungit, alungit și turtit din lateral, ceea ce îl face să pară aproape plat;
 • capul mijlociu, dar ochii de pe ea sunt disproporționat de mari, au un elev clar și contrastant. Gura este mare și situată dedesubt;
 • aripioare ridicate, ascuțit, superior și complet vertical, de formă triunghiulară, iar coada este bifurcată. Toate aripioarele sunt tăiate de-a lungul marginii cu o dungă neagră, iar în mijloc sunt fie complet transparente, fie cu o nuanță ușor gălbuie;
 • solzi mari, rotundă și de culoare argintie, oglindă, strălucitoare.

Aceștia sunt pești mari, în condiții de acvariu cresc în principal până la 20-25 cm lungime, iar în natură pot ajunge la 35 cm. În plus, acești pești sunt gregari și nu trăiesc singuri, deci un individ nu poate face asta. În consecință, capacitatea pentru ei ar trebui să fie foarte spațioasă..

Speranța de viață a rechinilor de acvariu este de 10-12 ani.

Cum să îi spui unei femei dintr-un bărbat

Barbele cu coadă de foc nu au un demorfism sexual pronunțat. La o vârstă fragedă, peștii nu diferă deloc unul de celălalt după sex..Rechin balaMaturitatea lor sexuală are loc în al doilea sau al treilea an de viață. Din acest moment devine posibil să se facă distincția între bărbat și femeie, dar numai în timpul reproducerii.

Pentru a face acest lucru, este necesar să comparați doi indivizi de aceeași vârstă între ei: femela va fi mai mare, cu un fizic mai gras și o burtă mai plin, rotunjită, în timp ce masculul va fi mai mic și mai compact. În plus, bărbații au un caracter mai cocoșat, astfel încât se pot distinge și prin comportamentul lor „rebel”.

Știați? Barbele cu coadă de foc sunt atât de active și pline de energie încât, în natură, evită în mod intenționat cursurile cu curent lent, locuind doar în râuri aspre și limpezi.

Condițiile de detenție

Se recomandă începerea unui efectiv de 5 sau mai multe persoane:

 • cu un număr mai mic de pești, pur și simplu nu vor putea distribui uniform rolurile în turmă + și va exista confruntare între ei, iar acest lucru afectează negativ starea animalelor de companie;
 • de asemenea, în turme prea mici sau în singurătate, barbele cu coadă de foc își schimbă comportamentul - devin mai sensibile la parametrii de mediu, devin fie prea letargici sau, dimpotrivă, sunt timizi și speriați, se pot îmbolnăvi mai des.

Rechinii argintii sunt foarte agili, se mișcă repede și, de asemenea, adoră săriturile. Sub stres și din cauza fricii, pot sări și din apă, astfel că acvariul trebuie achiziționat cu un capac.Rechin bala

Volumul acvariului

Rechinii Balu necesită mult spațiu liber, deci este nevoie de un acvariu mare și spațios. Pentru o turmă de până la 5 persoane, se recomandă să luați un acvariu de cel puțin 150-200 de litri. Mărimea ar trebui să crească proporțional cu mărimea turmei.

În mod ideal, dacă acvariul nu este înalt și lat, ci lung, cu o lungime de până la 2 m - în astfel de condiții, peștii vor putea să se frolească și să dezvolte viteza..

Important! Dacă nu există suficient spațiu într-un acvariu mic și mediu, rechinii se vor simți rău - creșterea lor este încetinită semnificativ și speranța de viață este redusă.

Temperatura și alți parametri ai apei

Parametrii de mediu în care pot trăi barbele cu coadă de foc:

 • temperatura optimă - de la +23 la +26 ° C;
 • echilibru acido-bazic (pH) - de la 6,5 ​​la 7,5;
 • duritatea (dH) este de dorit în medie - de la 8 ° la 12 °;
 • o schimbare a apei trebuie efectuată la fiecare 7 zile, înlocuind cel puțin 50% din volumul total;
 • veți avea nevoie de un aerator puternic pentru a îmbogăți apa cu oxigen.
Rechin bala

Iluminat

Barbele cu coadă de foc sunt cele mai potrivite pentru lumina naturală. Lumina artificială a lămpilor electrice este prea strălucitoare pentru ele.

Există două opțiuni pentru iluminarea acvariului:

 1. Așezați un recipient lângă fereastră, astfel încât lumina și lungimea zilei să fie cât mai naturale, dar dacă există vegetație în acvariu, atunci apa va înflori rapid, ceea ce înseamnă că curățarea recipientului și schimbarea apei vor fi necesare mult mai des..
 2. Așezați recipientul departe de fereastră și de lumina directă a soarelui și organizați iluminarea folosind lămpi fluorescente mici nu foarte luminoase. Principalul lucru este că lumina este moale și nu strălucitoare, cât mai aproape posibil de lumina ambiantă discretă.

Durata orelor de vară la mingea de rechin este scurtă - aproximativ 8 sau 10 ore. Astfel, vara, când există suficientă lumină solară, vă puteți descurca deloc de iluminatul electric..

Important! Dacă iluminatul de sus din cameră este pornit brusc, peștii se pot speria foarte mult, pot sări din apă, se vor repezi în jurul acvariului, pot lovi pereții și, astfel, chiar pot fi schilodiți.

Iarna, consumul de energie electrică va fi redus la minimum, datorită faptului că orele de zi pentru pești sunt deja destul de scurte.Rechin bala

Solul și plantele

Ca substrat, cel mai bine este să folosiți pietricele cu granulație fină, acoperite cu un strat subțire de cel mult 1 cm. Dacă combinați un fund stâncos închis cu un perete întunecat din spate al acvariului, atunci balu de rechin va arăta contrastant și foarte luminos, ca fulgerele de argint, fulgerul oglindă.

Rechinii de argint nu sunt capricioși față de vegetație și nu au nevoie în mod deosebit de ei, deoarece barbele cu coadă de foc necesită mult spațiu pentru înot și manevră. Atunci când decideți să plantați plante în acvariu, nu îngroșați tufișurile și optați pentru alge cu frunze tari.

De exemplu, în aceste scopuri, următoarele sunt destul de potrivite:

 • vallisneria;
 • anubii;
 • echinodorus;
 • lintofilă;
 • crinum.

Important! Dacă nu există floră vegetală în acvariu, atunci filtrele fito care îndeplinesc aceste funcții trebuie utilizate pentru a purifica apa din produsele reziduale de pește și pentru a menține echilibrul biochimic al ecosistemului acvariului..

Plantele acționează de obicei ca un filtru viu, purificând apa din produsele reziduale din pește, și anume azot și fosfor, și creează, de asemenea, un ecosistem necesar pentru pești într-un mediu acvatic închis.Rechin bala

Decor

Prezența decorațiunilor în acvariu nu face nicio diferență pentru barbele de rechin. Mai mult, orice decorație limitează spațiul apei și face imposibilă deplasarea liberă a acestor pești agili..

Dar pentru a face acvariul să pară mai plăcut din punct de vedere estetic, puteți folosi pietre netede, lemn de drift moringa, castele de acvariu gata făcute și alte decorațiuni subacvatice. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie prea mulți și nu ar trebui să fie mari..

Ce să hrănești

Rechinii de argint nu sunt deloc selectivi în ceea ce privește nutriția lor. Sunt omnivori și mănâncă tot ce le stă în cale..

Știați? Procesul de absorbție a alimentelor de către coajele de foc este foarte amuzant. Structura branhiilor acestor pești este de așa natură încât, atunci când captează mâncare, scot sunete amuzante și puternice.

Se recomandă hrănirea rechinilor la minge de 2-3 ori pe zi, cu toate acestea, cantitatea de hrană trebuie calculată astfel încât animalele de companie să o poată mânca în 2 minute. Restul de mâncare după acest timp este cel mai bine îndepărtat.Rechin balaAlimentele rămase pe fund contribuie la contaminarea mediului acvatic al acvariului, care este cel mai bine evitat, de aceea este important să hrăniți peștii în porții măsurate.

Dieta cu cozi de foc este foarte largă și include atât furaje artificiale uscate, furaje vii, ingrediente proteice și alimente vegetale naturale..

Barbele au soiuri precum de foc, denisoni, Schubert, Sumatra.

Alimentele vegetale pot fi prezentate:

 • urzici și spanac tocate și opărite;
 • frunze de salată;
 • mazăre verde proaspătă;
 • frunze de păpădie;
 • fructe și legume tocate mărunt (de exemplu, castraveți, dovleac, dovlecei).

În ceea ce privește alimentele principale, barbele cu coadă de foc pot fi hrănite:

 • granule plutitoare (extrudate), care sunt 50% componente vegetale;
 • alimente uscate industriale de înaltă calitate;
 • tablete de somn;
 • mâncare congelată;
 • hrana vie și proteică - Artemia, dafnie, rotifer, râme, midii tocate mărunt și creveți.
Rechin balaCu toate acestea, este foarte important să se mențină un echilibru nutrițional, adică este necesar să se alterneze alimente vegetale și proteice..

Important! Balu de rechin poate absorbi cu gălăgie brânza cu viermi de sânge, dar o astfel de mâncare este plină de probleme digestive pentru ei, deoarece peștii au stomacul destul de slab și abia digeră chitina viermilor de sânge. Din același motiv, nu este recomandat să experimentați în mod special dieta, dar merită să respectați dieta lor tradițională..

Compatibilitate cu alți pești

Balu de rechin sunt pești de școală și pot coexista cu ușurință cu multe alte specii de pești care sunt similare ca dimensiune și caracter. Păstrarea în același recipient cu pești mici și alevini este foarte nedorită, deoarece rechinii argintii, deși nu sunt prădători, vor mânca în continuare persoane mici.

Astfel, vecinii nedoriti pentru o minge de rechin sunt:

 • pește zebră rerio;
 • analiză;
 • neonuri;
 • molii;
 • galaxie microsamples și alți pești mici.
Rechin balaNu este recomandat să păstrați barbele cu coadă de foc cu pești cu voal lent, de exemplu, cu scalari. În ciuda dimensiunilor egale, barbele le conduc pur și simplu și le deteriorează aripioarele lungi și cozile în timpul mișcărilor prea rapide..

De asemenea, nu puteți adăuga pești rechini agresivi și teritoriali, de exemplu, ciclide mari akarami.

Cei mai buni vecini pentru rechinii de argint au aproximativ aceeași dimensiune și pești activi și pașnici similari.

De exemplu, astfel:

 • alte tipuri de barburi;
 • tetras;
 • iris;
 • coridoare;
 • loaches;
 • gourami;
 • minori;
 • pleskostomus;
 • somn.

Reproducere

Creșterea cu succes a balu de rechin într-un acvariu este aproape imposibilă..

Important! În timpul reproducerii, femela depune aproximativ 10 mii de ouă, cu toate acestea, în condiții de acvariu, clocirea este foarte mică, astfel încât reproducerea acestor pești în acest mod este foarte scumpă și complet neprofitabilă. Mult mai ieftin de importat balu de rechin din habitate naturale.

De obicei, acești pești sunt crescuți în ferme specializate situate în partea de sud-est a Asiei, unde sunt păstrați în cele mai naturale condiții..Rechin balaDar dacă totuși doriți să încercați să obțineți descendenți dintr-o barbă cu coadă de foc acasă, atunci trebuie să respectați aceste condiții importante:

 1. Volumul acvariului trebuie să fie mai mare de 1,5 mii de litri.
 2. Apa pentru caseta de reproducere este pregătită - duritatea este redusă la 2-4 °, astfel încât să fie foarte moale (acest lucru se face cel mai bine prin osmoză inversă, săruri cu schimb de ioni sau îngheț) și temperatura cu câteva grade.
 3. Desișuri dense de mușchi Java sunt plantate în partea de jos - tocmai în aceasta va ieși femela.
 4. Indivizii sunt selectați pentru reproducere - 1 femelă și 2-3 masculi, iar vârsta producătorilor ar trebui să fie de cel puțin 4 ani, iar dimensiunea femelei - până la 35 cm, masculii - până la 25 cm.
 5. Pentru a stimula reproducerea, producătorilor li se administrează injecții hipofizare în condiții de laborator, precum și un joc specific cu o scădere și creștere a temperaturii și o schimbare a durității apei, ceea ce provoacă în continuare începerea reproducerii..
 6. În timpul reproducerii, femela este hrănită în principal cu alimente vegetale, iar masculii - cu alimente proteice vii..
 7. După ce femela a depus ouă, peștii adulți sunt scoși din locurile de reproducere, iar albastrul de metilen este adăugat în apă în primele 2 zile în scopuri antifungice. În a treia zi, albastrul de metilen este filtrat cu cărbune.
 8. Schimbarea apei se efectuează în fiecare zi într-un volum de 50%, menținând în același timp o duritate și o temperatură stabile.
 9. În aproximativ două zile, va apărea primul prăjit. Încep să înoate și să mănânce singuri în maxim 4 zile, dar pot chiar mai devreme - după 2 zile. Se păstrează în turme. Din a doua zi, puii pot primi prima hrană vie - praf viu sau ciliate (pot fi adăugați direct în apă cu ajutorul unei seringi). Când puii sunt puțin mai puternici, după 3-4 zile pot fi deja hrăniți cu Artemia, rotifere și ciclopi nauplii.
Rechin bala

Boli

Barbele cu coadă de foc sunt în stare bună de sănătate și nu au practic nicio tendință de boală. Se pot îmbolnăvi de principalele boli la care sunt susceptibili toți peștii de acvariu, dar acest lucru este posibil dacă nu sunt respectate regulile pentru păstrarea și îngrijirea locuitorilor subacvatici..

Rechinii argintii se simt rău în astfel de condiții:

 • în acvariile înghesuite, de volum mic, suprapopulate cu alți pești;
 • în rezervoare cu prea multă vegetație sau prea multă decorație;
 • pentru ei este și poluarea distructivă a mediului acvatic și curățarea prematură a acvariului.

Este cu admiterea acestor erori de conținut, precum și cu introducerea de infecții și paraziți din exterior, iar mingea de rechin este bolnavă.Rechin balaBoli majore:

 1. Ichthyophthyrioosis, denumită popular „boala manei”. Boala este provocată de infuzorii ciliate parazite, care intră în acvariu prin alimente vii contaminate, alți pești bolnavi sau sol. Și apare ca boabe albicioase pe solzi și aripioare. În mod normal, ciliații ciliați sunt întotdeauna prezenți în cantități mici în mediul acvatic al acvariului și nu înseamnă deloc apariția unui focar al bolii. Cu toate acestea, dezvoltarea unei epidemii este posibilă dacă nu respectați regulile de îngrijire și curățare a acvariului sau dacă peștii sunt sub stres sever și sistemul imunitar este slăbit. Tratamentul ihtioftiriozei, dacă este oportun, nu este prea dificil. Astăzi există multe medicamente pentru combaterea bolii (de exemplu, Antipar) sau puteți face față și remedii populare (iod, sare, verde de malachit).
 2. Aeromonoza, cunoscută și sub numele de rubeolă de crap. Cauza bolii este Aeromonas hyrophila, un bacil mobil gram-negativ. Intră în acvariu cu alți pești bolnavi sau prin echipamente contaminate. Odată cu aeromonoza, persoanele bolnave suferă de hidropiză, umflături, hemoragii, inflamații pe corp și solzi proeminenți. Dacă începeți tratamentul la timp, vă puteți descurca cu băi simple de sare (5 g de sare pe 1 litru de apă). Dar dacă situația a fost neglijată, atunci nu puteți trece fără tratamentul medicamentos cu medicamente precum albastrul de metilen, Levomycetin sau Sintomycin.

Perioada de adaptare la păstrarea acvariului la acești pești este lungă și poate dura aproximativ o lună. În acest moment, sunt deosebit de sensibili la stimulii externi, susceptibili la stres și, prin urmare, devin cei mai predispuși la riscul bolilor..Rechin balaÎn caz contrar, cu îngrijirea adecvată, rechinii nu se îmbolnăvesc și trăiesc foarte mult timp..

Știați? Mori de frică - este destul de real. Și barbele cu coadă de foc demonstrează acest lucru în practică. Sunt atât de timizi și impresionabili încât pot muri literalmente de frică..

Rechinii Balu au devenit un favorit al pasionaților datorită aspectului lor strălucitor și strălucitor și a naturii lor mobile și energice..

Și, deși peștii nu sunt foarte capricioși față de condițiile de mediu și îi îngrijesc, totuși nu fiecare acvarist își poate permite să păstreze rechini de argint, deoarece au nevoie de cantități foarte mari de spațiu liber. Cu toate acestea, un acvariu uriaș cu acești farse argintii nu te va lăsa niciodată să te plictisești..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Minge de rechin în acvariu: condiții de detenție, nutriție, reproducere