Pești de acvariu aulonocara: cum să ai grijă și ce să hrănești

AulonocaraAulonokara este unul dintre cei mai populari și interesanți pești din acvariul de acasă. Mulți acvaristi îl cumpără fără să știe măcar despre toate regulile de îngrijire și întreținere, deoarece aspectul acestor pești este destul de atractiv. Vă invităm să aflați mai multe despre soiurile existente de aulonocars și despre caracteristicile menținerii la domiciliu a acestor animale de companie exotice..

Caracteristici generale și diferențe de sex

Aulonocars (aka "African Acars") - pești tropicali din rezervoarele de apă dulce, care aparțin familiei Cichlid (ordinul asemănător bibanilor).

În sălbăticie, acestea se găsesc pe grădinile nisipoase ale lacurilor situate în estul Africii, cu toate acestea, pe lângă speciile naturale, astăzi există mai multe rase artificiale care trăiesc exclusiv în acvariile de acasă..

Aflați mai multe despre membrii familiei ciclide.

În funcție de speciile specifice, lungimea corpului aulonocarilor variază între 8-20 cm, iar diferența lor caracteristică este depresiunile vizibile în mod clar pe cap (se crede că joacă un rol important în sensul spațiului).Aulonocars Printre alte caracteristici ale apariției aulonocarilor, merită subliniat:

 • corp alungit;
 • spate înalt;
 • cap mare și ușor unghiular;
 • înotătoare dorsală lungă.

Femelele sunt în mod tradițional mai mici decât masculii, au aripioare dorsale și anale rotunjite și solzi galben-cenușii, cu dungi verticale. Culoarea puietului seamănă cu cea a femelelor, dar odată cu înaintarea în vârstă, masculii devin mult mai luminoși, în principal albastru sau albastru cu un luciu metalic.

Important! Printre speciile hibride de aulonocari, există pești de culoare turcoaz, roz, cer și chiar negru, iar culoarea masculilor este complet formată doar mai aproape de vârsta de doi ani..

Pe unele părți ale corpului, culoarea este mai mată, cireșă sau tonuri de lămâie. Aripioarele acestor pești de acvariu sunt întotdeauna strălucitoare: de obicei albastru, galben sau albastru deschis, iar o margine ușoară poate fi observată pe marginea superioară a aripioarei dorsale. Aripioara anală are adesea pete mici portocalii sau galbene.Aulonocars

Vizualizări

Popularitatea largă a aulolonocarelor a dus la apariția multor specii hibride ale acestor pești, deși soiurile naturale ale acestor animale de companie se disting prin forme și culori frumoase. Să aflăm mai multe despre cei mai populari reprezentanți.

Orhidee Aulonocara roșu (căpșuni)

Aulonocara „căpșuni” nu aparține speciilor sălbatice ale acestui pește, ci este o rasă obținută ca urmare a traversării a cel puțin trei specii diferite ale acestor frumuseți tropicale. Aceștia sunt pești relativ mici, cu o lungime a corpului de cel mult 13 cm la masculi și 10-11 cm la femele.

Culoarea sexelor are multe în comun, dar femelele nu sunt atât de strălucitoare: cenușiu-argintiu sau cu un amestec ușor maro. Culoarea masculilor poate fi gălbuie, portocalie, roșie sau aurie, iar culoarea maximă a corpului lor diferă mai aproape de vârsta de 10 luni.Aulonocara Orchid Red Alte caracteristici externe ale orhideei aulonocara includ:

 • cap mare;
 • înotătoare dorsală lungă;
 • corp turtit cu spatele înalt.

De la o reproducere, puteți obține până la 8 variații diferite de culoare ale peștilor, dar pentru a menține puritatea speciei, reproducerea reprezentanților săi trebuie efectuată fără a se amesteca cu alte specii..

Știați? Persoanele care au un acvariu cu pești la locul de muncă sunt mai ușor de gestionat situațiile stresante..

Multicolor

Una dintre cele mai populare soiuri de aulonocaruri, ale căror reprezentanți ating o lungime a corpului de 15 centimetri și se disting printr-o culoare foarte strălucitoare: de obicei, petele întunecate și albastre deschise sunt împrăștiate aleator pe un fundal galben sau portocaliu. Această culoare a fost obținută datorită selecției lungi și minuțioase, prin urmare nu apare în sălbăticie..

Sexul adulților este ușor determinat de bogăția culorii și mărimii lor: bărbații sunt în mod tradițional mai mari și mult mai strălucitori decât femelele, cu aripioare dorsale ascuțite și pete de vițel bine vizibile pe aripioara anală. La femele, aripioarele dorsale sunt mai rotunjite, cu o culoare palidă, cenușie..Aulonocara multicolor

Albastru Nyasa

Această specie poate fi găsită și în condiții naturale - plutind liber în Lacul Malawi.

Printre principalele caracteristici ale nyasei albastre, merită subliniate următoarele:

 • lungimea corpului - 12–20 cm (la reproducere în captivitate, vă puteți concentra în siguranță pe o figură mare);
 • forma corpului - turtit pe lateral, cu aripioare ascuțite la masculi și rotunjite la femele;
 • culoare - albastru intens la masculi, cu o margine albă pe aripa dorsală și dungi transversale subtile de culoare închisă (la femele sunt mai bine vizibile), culoarea femelelor este maro măslin.

În plus față de culoarea albastră, se disting mai multe variante de culoare ale aulonocar nyasa: galben și rubin, iar uneori albini se găsesc printre pești.Albastru NyasaPartea frontală a corpului este de obicei dominată de nuanțe roșii și, mai aproape de coadă, devin verzui. Bărbații entuziasmați au aproximativ zece dungi albastre închise pe laturi..

Bensha

Aulonocara bensha (aka „regina de aur”) este un pește cu o frumoasă culoare a corpului galben portocaliu și o nuanță violet-albastră pe buze. Există 10 dungi violete pe părțile laterale ale masculilor, iar aripioarele dorsale și caudale sunt de culoare galbenă, cu o ușoară nuanță albastră și margini albe.

Vă va fi util să citiți despre, ce trebuie făcut dacă apa din acvariul de acasă devine verde și tulbure.

Nu mai puțin vizibil este irisul ochilor cu o margine galbenă. Pe aripioara dorsală, dungi portocalii și albastre alternante sunt clar vizibile. Femela adultă este ușor mai slabă decât masculul: are o nuanță maro închisă a corpului și doar 9 dungi transversale întunecate.Aulonocara Bensha

Culoare roșie

Un alt reprezentant foarte interesant al aulonocarilor. Ca și alte soiuri, fulgerul roșu a fost obținut prin selecție, dar parametrii nu sunt prea diferiți de ceilalți frați ai lor.

Lungimea corpului masculilor ajunge la 15 cm, iar femelele sunt cu 1-2 cm mai scurte. Culoarea variază de la albastru cu un fir portocaliu-roșu (situat în spatele învelișului branhial al masculilor) până la gri-violet cu dungi verticale (tipic pentru femele).Culoare roșie

Aurica

Aurica aparține grupului de aulonocari „stâncoși”. Acești pești sunt caracterizați printr-un model de melanină, prezentat sub formă de dungi verticale pe fundalul principal. La bărbați, acest fundal poate fi albăstrui, cu pigment roșu, portocaliu sau galben pe corp, cap superior și spate..

Știați? În limba latină, numele peștilor sună ca Trematocranus eureka, iar în sfera comercială, Aulonocara Eureka și Jacobfreibergi Eureca sunt mai frecvente. Este de remarcat faptul că informațiile despre auric sunt mai disponibile exact pentru astfel de solicitări..
La unele specii, acoperă întreaga zonă a corpului, în timp ce capetele aripioarelor dorsale și caudale rămân albe. Culoarea femelelor este gri-maroniu, cu dungi verticale vizibile pe corp. Lungimea corpului aulonocara auriki ajunge la 8-13 cm (în funcție de sex).Aulonokara aurika

Trandafir

Trandafirul Aulonocara (formă hibridă), ca și alte soiuri, are un corp alungit, ușor turtit în lateral. Gura este medie, cu buzele înguste. În culoarea peștilor, există predominant nuanțe roz, din cauza cărora a apărut numele indicat. Lungimea maximă a corpului reprezentanților adulților este de 12-15 cm.Aulonocara a crescut

Rubin roșu

Rubinul roșu este un alt rezultat al muncii pe termen lung a crescătorilor care folosesc aulonocari care trăiesc în sălbăticie sau au fost crescuți mai devreme. Culoarea peștilor este dominată de culorile roșii și sunt mai saturate la masculi.

Citiți mai multe despre, ce articole trebuie achiziționate pentru acvariu.

Culoarea solzilor femelelor este ușor plictisitoare, de obicei bej sau portocaliu, cu dungi slabe pe laturi. Lungimea corpului acestor pești este de 12-15 cm.

Video: totul despre rubinul roșu aulonocaria

Dragon rosu

Acesta este un hibrid care a apărut ca urmare a încrucișării a trei tipuri de aulonocari: zebra roșie, aurica și aulonocara nyasa. La fel ca reprezentanții acestor specii, corpul dragonului roșu este alungit, capul este mare, iar culoarea solzilor este roșu aprins în zona capului, cu o ușoară nuanță alb-albăstruie mai aproape de coadă..

Știați? Printre numele acestei varietăți de aulonocara, nu mai puțin populare sunt „sânge de dragon”, „căpșuni aulonocare” și „pește de foc”.
Aceeași nuanță alb-albăstruie (uneori pare să strălucească) poate fi văzută și pe aripa dorsală. Lungimea corpului unui pește adult este de aproximativ 13-15 cm.Dragon rosu

Freiberg

În ceea ce privește parametrii principali, aulonocarul Freiberg seamănă cu celelalte rude ale sale, deoarece are același corp alungit, iar în ceea ce privește culoarea, poate varia foarte mult (de la gri-galben la violet-portocaliu), dar modelul este întotdeauna păstrat: dungile verticale întunecate rămân întotdeauna clar vizibile..

Lungimea peștilor nu depășește de obicei 17 cm, dar aulonocarul Freiberg atinge aceste valori numai cu o îngrijire foarte bună. Mărimea masculilor, precum și culoarea lor, diferă întotdeauna de cele ale femelelor..

Principala caracteristică distinctivă a acestui tip particular de aulonocar este o aripă de coadă adânc furculită și raze spinoase în spatele aripioarelor dorsale, anale, pectorale și pelvine..Aulonokara freiberga

Condițiile de detenție

Întreținerea aulonocarilor nu poate fi numită foarte dificilă, dar dacă doriți ca peștii să rămână mereu frumoși și activi, atunci ar trebui să urmați câteva reguli pentru reproducerea lor..

Parametrii acvariului

Spațiul adecvat din acvariu joacă întotdeauna un rol primordial în bunăstarea locuitorilor săi, deci nu este surprinzător faptul că, chiar și pentru creaturi atât de mici, cum ar fi aulonocarii, este necesar un rezervor de 80 de litri pentru câțiva pești.

Vă recomandăm să citiți despre, cum să faci și să echipezi singur un acvariu mare, și cum să-l ruleze pentru prima dată.

Pentru un grup de 3-4 persoane sau mai mult, va trebui să cumpărați un acvariu cu un volum de 150-400 litri. Pot exista 2-3 femele pentru un aulonocara mascul.

Apă

În condiții naturale, aulonocarii se simt bine în apele calde ale lacurilor africane, prin urmare, o temperatură suficient de ridicată în acvariu este importantă și pentru hibrizi. În plus, merită luată în considerare duritatea și aciditatea mediului acvatic, precum și efectuarea de schimbări regulate de lichide în acvariu..Aulonocara în acvariu În general, cerințele aulonocarului pentru apa din acvariu arată astfel:

 • temperatura - + 24-29 ° C;
 • aciditate - 7,6-8,6 pH;
 • duritate - 12-25 ° dH;
 • schimbarea apei - până la ¼ din volumul total o dată pe săptămână.

Important! La reproducerea aulonocarilor, ar trebui să monitorizați cu atenție calitățile optice ale apei, în niciun caz nu lăsați solul să se înmuie în acvariu..

Iluminat

Iluminarea acvariului la reproducerea aulonocarilor poate fi foarte diferită, dar totuși merită să acordați preferință luminii moderate și difuze. Pentru a sublinia frumusețea unui anumit tip, puteți achiziționa lămpi cu un anumit set de raze, care le vor face culoarea și mai saturată..

Solul și plantele

În acest caz, nisipul cu o fracțiune de cel mult 2 mm este perfect pentru rolul solului de acvariu. Grosimea stratului de sol și zona de jos trebuie să satisfacă nevoile peștilor, permițându-vă să echipați terenurile de reproducere și să găsiți microorganisme care trăiesc în partea de jos a fundului.Aulonocarii din acvariuDin plante (nu veți avea nevoie de multe dintre ele), puteți planta Vallisneria sau Echinodorus.

Decor

Un adăpost din pietre sub formă de grote și peșteri este o condiție prealabilă pentru reproducerea peștilor. La ei, indivizii și femelele tinere se vor putea ascunde de bărbații mai agresivi. Cu toate acestea, nu este nevoie să supraîncărcați fundul: aulonocarii își creează cuiburile în nisip. Este permisă amplasarea lemnului de drift unic și a fragmentelor de țevi ceramice în partea de jos.

Ce să hrănești

Hrana pentru pești din habitatul lor natural este hrană de origine animală, iar hrana vegetală ia doar 20% din dieta lor. Cu ajutorul zonelor sensibile de pe cap, aulonocarii sunt capabili să prindă cele mai mici vibrații ale nevertebratelor din sol, atacându-și imediat prada..

afla modul de hrănire a rotiferelor de pește, ciliate, ciclop, dafnie, gammarus și mâncare uscată.

Pentru soiurile păstrate în acvariu, alimentele sunt congelate și hrana vie sub formă de mici larve de insecte, precum și fulgi speciali, care sunt adesea folosiți pentru peștii de acvariu. Aulonocarul este hrănit în porții mici, o dată pe zi. Mese mai frecvente pot provoca obezitate.Hrănirea peștilor

Compatibilitate cu alți pești

Mulți acvaristi observă natura calmă și liniștită aulonocarilor, astfel încât pot fi păstrați cu aproape orice specie de pește. Cu toate acestea, în timpul sezonului de împerechere, masculii pot manifesta agresivitate față de alți reprezentanți ai speciei lor, în timp ce nu reacționează în niciun fel la masculii altor ciclide.

Știați? Lacul Malawi, care găzduiește aulonokara, este diferit de oricare altul, deoarece a devenit acasă la o mare varietate de pești: peste 500 de specii din 10 familii diferite..

Reproducerea în captivitate

Masculii aulonocar ating maturitatea sexuală la vârsta de 10-15 luni, iar femelele sunt gata să se reproducă cu 2-3 luni mai devreme. Fertilitatea acestei specii de pești de acvariu este mică și se ridică la doar 15-80 de ouă.

Unele specii sunt capabile să se încrucișeze între ele, motiv pentru care este mai bine să păstrați reprezentanți ai unui singur grup într-un acvariu. Spawning este la fel de bun atât în ​​general, cât și într-un rezervor separat, deci nu vor exista probleme cu acest lucru.Aulonocarii din acvariuEste adevărat, dacă conține multe femele tinere care nu sunt pregătite pentru reproducere, atunci acestea ar trebui să aibă suficient loc potrivit pentru a se ascunde de masculii intruzivi. Înotând în spatele grotelor și în peșteri, ele devin practic invizibile pentru alți locuitori din acvariu, protejându-se astfel de răniri..

Perioada de incubație a ouălor este de 16-21 de zile, peștii le eclozează în gură, după care tinerii înoată de acolo, revenind la ea la început când apare un pericol.

Pentru a păstra descendenții cât mai mult posibil, se recomandă plantarea temporară a femelei într-un acvariu separat. Artemia și Cyclops nauplii sunt perfecte pentru rolul de hrană de început pentru puii emergenți..

Cu o grijă bună, aulonocarii vă vor încânta cu culoarea lor strălucitoare timp de până la opt ani și nu contează soiului pe care decideți să îl preferați. Principalul lucru este să pregătiți corect apa și să oferiți peștilor o alimentație regulată..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pești de acvariu aulonocara: cum să ai grijă și ce să hrănești