Somn de acvariu: soiuri, întreținere și îngrijire

Somiki 23/03/2018 5,3 mii 3,5 mii 5 minute.

Somnul de acvariu acționează ca un filtru natural consumând mucusul secretat de alți locuitori din acvariu. Adunând diferite reziduuri din partea de jos, acești pești cresc o turbiditate puternică, astfel încât rezervorul trebuie să fie echipat cu un filtru puternic. Mulți somni de acvariu sunt nocturni, ascunzându-se în diferite adăposturi în timpul zilei. Este relativ ușor să le păstrați, trebuie doar să respectați anumite reguli de îngrijire..

1 Descriere

Conform descrierii, somnul de acvariu sunt reprezentanți de seamă ai ordinului somnului, numărând mai multe familii. La unele specii, în loc de solzi, întregul corp este acoperit cu plăci osoase. Dar, în majoritatea reprezentanților, corpul este acoperit cu piele.. O trăsătură caracteristică a peștilor este prezența unei mustăți, care poate fi fie o pereche, fie mai multe. Unii indivizi pot crește peste un metru în lungime.

Culoarea somnului este diferită - de la gri închis până la maroniu, dar există excepții. De exemplu, pot exista specii cu o culoare mai strălucitoare - gri argintiu sau galben. Somnul de acvariu are cel mai adesea o culoare de protecție, camuflantă.. Locuiesc în partea de jos a rezervorului, ducând un stil de viață activ în amurgul și orele întunecate ale zilei. În timpul zilei, cel mai adesea se odihnesc și, după lăsarea întunericului, ies în căutare de hrană..

Somnii sunt prădători și omnivori. Acest punct trebuie luat în considerare la păstrarea acestor animale de companie.. Peștii trăiesc într-un rezervor artificial timp de 5-10 ani în medie.

1.1 Specii

Somnii de acvariu sunt de diferite tipuri. Cel mai popular pește pentru păstrarea acasă:

VedereDescriere
Blindate sau calice Include aproximativ 150 de soiuri. Reprezentanții cei mai obișnuiți includ coridorul (somn pestriț sau pătat, somn auriu și aproximativ 30 de alte specii) și hoplosternum (somn bej, taracatum). Aparțin omnivorilor. Această familie se înțelege bine cu alți locuitori acvatici, ignorând prezența lor.
AncistrusAstfel de pești nu le place să înoate prea mult. Gurile lor sunt sub formă de ventuză, așa că sunt adesea numite somn lipicios sau somn-fraier. Acesta este un locuitor liniștit al acvariului, care se înțelege bine cu mulți pești. Somnul lipicios este fitofagul care se hrănește cu alimente vegetale. Reprezentanții acestei specii sunt ancistrus întunecat, comun, în formă de stea
Otozinklus Cel mai potrivit pentru păstrarea într-un acvariu este affinis ototsinklus - un somn mic care crește doar până la 2-3 cm. Spatele peștelui este de culoare gri deschis, burta este albă, există dungi negre pronunțate pe părțile laterale de-a lungul corpului
Sticlă Cel mai interesant reprezentant al somnului. Arată neobișnuit - prin pielea lui se văd oase și măruntaiele. Are o lungime de 4-10 cm. Suprafața corpului este fără scală, transparentă și ușor nacrică. O caracteristică este două antene deasupra părții superioare a gurii. Acești somni au o sănătate foarte fragilă. Ar trebui hrănite cu alimente vii.
Tigru Pești foarte timizi. Cresc până la dimensiuni mari, deci necesită un acvariu spațios. Este de dorit să acoperiți fundul cu pietricele sau pietre mari. Nu este recomandat să le adăugați alți pești timizi, deoarece acest lucru le va spori doar frica
american Specia aparține familiei somnului. Un alt nume pentru pește este somnul din cauza botului cu mustață. Nu are pretenții în mâncare, dar calitatea apei este foarte importantă pentru ea.

2 Caracteristici de conținut

Somnul de acvariu nu necesită îngrijire specială, dar trebuie să respectați următoarele reguli de întreținere:

 • Dimensiunea acvariului. Volumul rezervorului este ales ținând cont de dimensiunea peștilor adulți. Cea mai bună opțiune este un acvariu de 200 l.
 • Amorsare. Somnul se hrănește cu alimente care se așează pe solul vegetal. Pentru a împiedica apa din acvariu să devină tulbure, solul cu granulație fină nu trebuie așezat pe fund. Nu se recomandă utilizarea pietrișului grosier în aceste scopuri, altfel peștele poate fi rănit pe marginile sale ascuțite. Cel mai bine este să umpleți rezervorul cu sol de dimensiuni medii, cu o umbră deschisă..
 • Plantele. Trebuie să plantați cât mai multă vegetație într-un acvariu cu pești. Ei aleg specii care au frunziș dur, deoarece somnului le place să mănânce frunze moi. Fundul poate fi, de asemenea, decorat cu elemente decorative - grote, cârlige etc. Se recomandă plantarea vegetației în ghivece speciale, deoarece unele tipuri de pești pot deteriora rădăcinile în timp ce sapă în pământ.
 • Calitatea apei. Temperatura optimă a apei în acvariu este de + 22 ... + 26 grade. Aciditatea mediului acvatic ar trebui să fie neutră, iar duritatea ar trebui să fie cuprinsă între 6-12.
 • Echipament. Un compresor trebuie instalat în rezervor cu pește, saturând apa cu oxigen. De asemenea, somnul mic poate respira aer, astfel încât accesul la acesta nu poate fi restricționat. Vegetația nu trebuie să acopere întreaga suprafață.

3 Hrănirea

Hrănirea somnului este foarte simplă. Se hrănesc cu resturile de alimente întinse pe fund pe care alți pești nu le-au mâncat, curățând astfel fundul rezervorului.

Aproape toată lumea mănâncă somn:

 • viermi de sânge;
 • mâncare congelată;
 • crevetă;
 • tubifex;
 • carne slabă;
 • paine neagra;
 • dafnie;
 • ciclop;
 • mâncare uscată.

Pentru o alimentație bună, se recomandă hrănirea somnului comprimate de spirulină pentru pești erbivori. Multe specii absorb fericit hrana pe bază de plante. Somnului le place să mănânce locuri putrede pe cârlige, lustruindu-le până la strălucire. Folosesc antene pentru a găsi hrană..

4 Reproducerea

Rase de somn foarte simplu. Pentru a le crește, aveți nevoie de un acvariu cu un volum de 30-70 litri, numit cutie de reproducere. Este echipat cu plante și cârlige. Iluminatul se face crepuscul, estompat, iar rezervorul este prevăzut cu aerare îmbunătățită.

Este posibil ca reproducerea să nu aibă deloc sol și plante și să aibă lumină naturală.

Apa trebuie să fie la + 17 ... + 25 de grade, să fie aciditate curată și neutră. O femelă și 2-3 bărbați sunt lansați în acvariu.

Pentru a stimula reproducerea, efectuați următoarele acțiuni:

 • schimbați regimul de temperatură în spațiile de reproducere, scăzând sau crescând temperatura cu 2-3 grade pe zi;
 • schimbați apa zilnic cu 50% din volumul total de lichid din acvariu timp de 2-3 zile;
 • spori aerarea.

Perioada de curte durează 7-10 zile, timp în care bărbatul stârnește interesul femelei, înconjurând-o și urmărindu-o continuu. Spawning se efectuează după cum urmează: un mascul cu corpul și aripioarele pectorale deține antenele unei femele, iar ea depune ouă în aripioarele abdominale, în timp ce colectează laptele în gură. Apoi începe să caute un loc pentru reproducere, îl curăță și întinde cu grijă ouăle, ungându-le cu lapte..

Părinții Somiks după reproducere sunt așezați într-un rezervor comun, iar în spațiile de reproducere temperatura apei este menținută la + 19 ... + 21 grade. Apariția larvelor din ouă are loc după 8-12 zile. Se recomandă să le dați prăjiturilor hrană uscată specială sau ciliate.. După 7-10 zile, dieta se extinde prin adăugarea de creveți, saramuri, viermi de sânge, tubifex.

5 Compatibilitate

Somnii sunt pești iubitori de pace care nu se luptă niciodată cu alte specii.. Dar unul cu celălalt au conflicte, ceea ce se întâmplă relativ rar. Nu toți locuitorii acvatici se pot înțelege cu somnul. Neonii și gupii sunt un deliciu pentru ei, așa că trebuie să-i păstrați separat.

Dacă peștii răpitori trăiesc în acvariu, atunci se recomandă să plantați specii mari de somn care să se poată ridica singuri.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Somn de acvariu: soiuri, întreținere și îngrijire