Vaccinarea împotriva rabiei la pisici

Rabia este o boală periculoasă care duce la moartea inevitabilă. Încă nu există un remediu pentru această boală. Vaccinarea pisicilor împotriva rabiei este singura măsură eficientă de protecție a animalelor de companie, dar necesită o pregătire specială și atentă..

Ce este rabia la pisici

Rabia felină este o boală periculoasă cauzată de virusul rabiei. este el intră în sângele unui animal cu saliva printr-o zgârietură, rană sau mușcătură.

Virusul intră în creierul pisicii și provoacă inflamații..

Boala continuă sub mai multe forme:

 • Exuberant. Durează 7-10 zile. Se împarte în trei etape: timpurie sau prodromală, maniacală și depresivă. La început, animalul pare pur și simplu letargic, evită stăpânii, grijile și poate începe să mestece lucruri necomestibile. Pe măsură ce boala progresează, animalul de companie începe să saliveze, faringele și maxilarul inferior sunt paralizate. Pisica se repede la toți cei din jur fără niciun motiv, mușcă, părul de pe gât atârnă ca ghiocei din cauza salivei care curge constant. În ultima etapă, paralizia se răspândește pe tot corpul, iar animalul moare din cauza stopului respirator.
 • Liniște. Durează până la o săptămână. Pisica își schimbă comportamentul, îi mângâie pe stăpâni. Înghițirea alimentelor și a apei este dificilă. După 3-4 zile, animalul dezvoltă rapid paralizie, mai întâi a faringelui și apoi a întregului corp.
 • Atipic. Cu această formă, animalul nu are modificări de comportament, dar activitatea organelor digestive este perturbată. Pisica suferă de diaree sângeroasă, arată letargică.
 • Abortiv. Extrem de rar. Simptomele încep să se manifeste, dar deja în prima etapă, boala se retrage brusc, iar pisica se recuperează complet.

Mulți proprietari de animale de companie au o idee despre ce este rabia la pisici și știu că o astfel de boală nu poate fi vindecată, este întotdeauna fatală.

Boala este periculoasă nu numai pentru animale, ci și pentru oameni, de aceea este foarte important să acordați o atenție specială prevenirii.

Argumentele pro și contra vaccinării

Înainte de a efectua procedura, este necesar să se cântărească avantajele și dezavantajele vaccinării. Principalul avantaj al medicamentului este formarea unei imunități puternice, care protejează animalul de virusul rabiei periculoase timp de 12-36 de luni.
Dezavantajele includ dezvoltarea complicațiilor după introducerea suspendării, dar acest lucru poate fi evitat dacă nu neglijați pregătirea animalului de companie pentru procedură.

Ce vaccinuri antirabice sunt disponibile pentru pisici?

Există mai multe vaccinuri care protejează pisicile de virusul rabiei:

 • Nobivac Rabies. Medicamentul este fabricat în Olanda. Nobivac Rabia este un vaccin inactivat care arată ca o suspensie roz sau gălbuie. Medicamentul este vândut în sticle mici, fiecare conținând 1 ml de lichid (1 doză). Vaccinul se administrează pisicilor o dată sub piele la greabăn. Imunitatea se dezvoltă după 21 de zile și durează 3 ani, după care se repetă vaccinarea.

 • Rabifel. Vaccinul este produs în Rusia. Este un lichid gălbui sau roz. Medicamentul este ambalat în sticle mici de 1 ml. Pentru pisici, medicamentul este injectat o dată în greabăn sau intramuscular. Formarea imunității are loc în 2-3 săptămâni. La pisici, persistă 1-3 ani..
 • Quadricat. Fabricat în Franța. Se pune în vânzare în două sticle: una conține o masă albă uscată, cealaltă conține o suspensie uleioasă de o nuanță lăptoasă. Înainte de administrare, componentele sunt combinate, amestecul rezultat este administrat pisicilor intramuscular sau subcutanat. Imunitatea se dezvoltă în 2-3 săptămâni și durează un an. Medicamentul protejează animalul de companie nu numai de rabie, ci și de virozele respiratorii și panleucopenie.

IMPORTANT! Oricare dintre vaccinuri este păstrat strict la temperaturi de la +2 la +8 grade. Cel mai bun loc pentru depozitarea medicamentului este ușa frigiderului sau un dulap special pentru medicamente..

Reguli pentru vaccinarea pisicilor împotriva rabiei

Principala regulă a vaccinării animalelor de companie este că trebuie să fie complet sănătoasă. Este strict interzisă vaccinarea animalelor care prezintă semne de rău (nas curbat, temperatura, ochii lacrimi etc.).

De asemenea, nu se recomandă administrarea medicamentului în următoarele situații:

 • Pisica a primit antibiotice cu 2-3 săptămâni înainte de data planificată de vaccinare.
 • Animalul a avut contact direct cu pisici, câini sau alte animale de companie care au simptome vii ale bolii.
 • Dinții de lapte ai pisoiului se schimbă.
 • Pisica a suferit recent o intervenție chirurgicală sau o boală gravă.

Vârsta pentru prima vaccinare

Veterinarii cred că primul vaccin trebuie administrat unui pisoi cu vârsta de cel puțin 3 luni. Este mai bine să așteptați până când toți dinții de lapte sunt înlocuiți complet (la 5-6 luni).

Dacă este necesară vaccinarea unui animal adult, nu există o limită de vârstă pentru prima vaccinare. Cu toate acestea, asigurați-vă că animalul dvs. de companie nu prezintă semne de boală..

Pregătirea pentru vaccinare

Înainte de a efectua procedura, este necesar să se efectueze o pregătire preliminară pentru vaccinare:

 • Pisica trebuie să fie antihelmintică (să scape de paraziții interni) cu 10-12 zile înainte de vaccinare. Pentru aceasta se folosesc medicamente: Drontal, Milbemax, Dirofen, Prazicid, Azinox, etc. Este mai convenabil să nu viermi pisicile cu tablete, ci cu suspensie. Cu toate acestea, îl puteți găti singur. Pentru aceasta, comprimatul este zdrobit fin și apoi amestecat cu o cantitate mică de apă. Dacă, după prima doză de medicament, pisica are viermi în fecale, procedura se repetă după 7-10 zile, iar vaccinul se administrează după alte 10-12 zile.
 • Dacă animalul de companie are puricii sau păduchi, se spală cu şampon (Lugovoi din Agrovetzashita, Beafar etc.). După 2-3 zile, picăturile se aplică la greaban pisicilor, care vor distruge resturile de insecte și le vor oferi protecție timp de 2-3 luni. Pentru aceasta, se utilizează droguri: Stronghold, Frontline, Beafar, Bars etc..
 • Cu 2-4 zile înainte de data vaccinării, animalul este atent observat, iar starea de sănătate este evaluată. O pisică sănătoasă mănâncă bine, bea cantitatea necesară de lichid, se joacă și se mișcă mult. Dacă animalul de companie este letargic, are scaun afectat, lipsa poftei de mâncare, ar trebui să-l arăți medicului veterinar.

REFERINŢĂ! În ziua vaccinării, medicul veterinar examinează pisica, măsoară temperatura (norma este considerată a fi de la 37,5 la 39 de grade) și sondează cavitatea abdominală.

Medicamentul este tras într-o seringă și injectat în animal subcutanat la greabăn sau intramuscular. Doza standard este de 1 ml (aceasta este cantitatea conținută într-o sticlă de vaccin). Vaccinarea împotriva rabiei poate fi combinată cu medicamente care favorizează formarea imunității împotriva altor boli virale (panleucopenie, rinotraheită etc.).

În pașaportul veterinar al animalului, aceștia trebuie să noteze despre vaccinul introdus. Medicul înregistrează data procedurii, numele medicamentului și seria acestuia. Fiecare sticlă are un autocolant special, care este, de asemenea, lipit de pașaport.

Ce trebuie făcut după vaccinare

După vaccinare, pisica este dusă acasă. În termen de 2-3 zile, este mai bine să excludeți orice contact al animalului de companie cu animale străine. Două-trei săptămâni, în timp ce are loc formarea imunității, pisica nu are voie să iasă în stradă.

De asemenea, după vaccinare, animalul de companie nu trebuie scăldat timp de 2-4 zile, deoarece se poate răci și se poate răci..

Reacția de vaccinare

Vaccinarea antirabică trebuie efectuată într-o clinică veterinară sub supravegherea strictă a unui medic. Medicamentul poate provoca dezvoltarea unei reacții alergice și chiar anafilaxie, iar în acest caz, medicul oferă o ambulanță animalului de companie.
După administrarea vaccinului, este necesar să stați în clinică timp de 20 de minute și numai după acest timp puteți merge acasă dacă animalul se simte bine.

Pentru a evita o reacție alergică la vaccin, pisicii trebuie să i se administreze un antihistaminic cu o zi înainte de administrarea vaccinului.. Unui animal de dimensiuni medii i se administrează un sfert din comprimatul Suprastin. Dacă animalul de companie este mare, cu 2-3 ore înainte de vaccinare, i se administrează încă un sfert din medicament.

Vaccinurile moderne provoacă rareori efecte secundare, dar unele pisici se pot simți puțin deprimate timp de 2-3 zile după administrarea medicamentului. O astfel de reacție este considerată normală dacă nu există alte simptome (diaree, vărsături, mucoase albastre, dificultăți de respirație, spumare la nivelul gurii, crampe musculare etc.).

ATENŢIE! La locul injectării, animalul de companie poate dezvolta o bucată sau o ușoară umflare, roșeață și o ușoară erupție cutanată. Ele dispar singure în câteva zile. Dacă animalul de companie are disconfort sau durere, puteți aplica unguent Lyoton sau Troxevasin pe piele.

Contraindicații la vaccinare

Contraindicațiile pentru vaccinarea împotriva rabiei includ:

 • Cursul acut sau subacut al bolii. Nu vaccinați pisicile care suferă de panleucopenie și alte boli virale. De asemenea, este interzisă vaccinarea animalelor în care există o exacerbare a unei boli cronice (gastrită, boala urolitiaza etc.).
 • Înfrângerea animalului cu viermi sau paraziți ai pielii. Înainte de administrarea vaccinului, pisica trebuie să scape de orice paraziți..
 • Febră. Este interzisă administrarea medicamentului la animalele de companie care au o temperatură corporală crescută (peste 39 de grade).
 • Epuizare și stare slăbită.
 • Sarcina și hrănirea descendenților.
 • Operație anterioară sau vătămare gravă (fracturi, vânătăi severe etc.).
 • Dobândit imunodeficiență.

Durata vaccinului și frecvența revaccinării

Durata și frecvența vaccinării depind de medicament. Majoritatea suspensiilor formează imunitate la animal, care durează 1 an. Aceste medicamente includ Rabifel și Quadricat. Nobivak Rabia formează imunitate împotriva rabiei, care durează 3 ani.

Dacă pisica participă la expoziții sau dacă proprietarii transportă animalul de companie cu avionul sau trenul, revaccinarea se face anual, conform cerințelor serviciilor guvernamentale veterinare oficiale. O notă despre introducerea medicamentului se face în pașaportul veterinar al animalului.

Dacă pisica este constant acasă, este suficient să o vaccinați cu suspensia Nobivac Rabie la fiecare 3 ani. Această procedură este considerată mai blândă și preferabilă pentru animalele de companie vârstnice și bolnave cronice..

Posibile complicații și efecte secundare

Majoritatea pisicilor tolerează bine vaccinarea împotriva rabiei. Formarea nodulului sau roșeața la locul injectării este normală.

Posibile complicații și efecte secundare ale vaccinării includ:

 • apariția scurgerii din ochi și nas;
 • scăderea poftei de mâncare;
 • albirea mucoasei bucale;
 • o creștere a dimensiunii ganglionilor limfatici;
 • apatie, letargie și somnolență;
 • creșterea temperaturii (peste 39 de grade);
 • pierderea controlului asupra urinării și defecării;
 • convulsii similare epilepticului;
 • spasme musculare ușoare și tremurături ale membrelor;
 • durere în zona administrării vaccinului;
 • o reacție alergică sub formă de erupție cutanată și mâncărime severă.

REFERINŢĂ! Când medicamentul este injectat în mușchiul femural, există riscul ca acul să lovească nervul. În acest caz, animalul de companie are dureri severe, începe să șchiopăteze și să aibă grijă de picior. Această afecțiune dispare în decurs de 2-5 zile..

O complicație gravă după vaccinare care poate fi fatală - șoc anafilactic. În această stare, pisica are dificultăți severe de respirație, ritmul cardiac este deranjat și salivează abundent. Dacă animalul nu este ajutat, începe să dezvolte crampe musculare, se dezvoltă umflarea laringelui, din cauza căreia animalul de companie nu poate respira și începe să se sufoce. Pentru anafilaxie, pisicii i se administrează o injecție de adrenalină.

Dacă animalul are o tulburare a scaunului sau vărsături, este lipsit de hrană timp de 20 de ore. Animalul este prevăzut cu un castron cu apă potabilă curată, se hrănesc decocturi medicinale pe bază de sunătoare, scoarță de stejar și mușețel. Puteți oferi, de asemenea, mâncare umedă pentru animale de companie (Hills A / D, Hills I / D, Purina Pro Plan EN etc.).

Există, de asemenea, o complicație mai puțin frecventă după vaccinare. Este sarcom. La locul injectării se dezvoltă un proces inflamator și, ca rezultat, apare o tumoare malignă cu creștere rapidă. Această boală poate ucide un animal de companie în doar câteva luni. Sarcomul este tratat prin intervenție chirurgicală și chimioterapie ulterioară.

Vaccinarea împotriva rabiei este singura măsură preventivă eficientă împotriva unei boli cauzate de un virus periculos.

Înainte de a administra medicamentul, trebuie să vă asigurați că animalul de companie este complet sănătos. Vaccinurile antirabice pot provoca multe consecințe negative, dar dacă nu neglijați pregătirea pentru procedură, pisica îl va tolera fără complicații..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vaccinarea împotriva rabiei la pisici