Semne de rabie la pisici

Prima mențiune a acestei teribile boli este conținută în documentele legislative care au supraviețuit Babilonului, datând din mileniul II î.Hr. Rabia este o boală infecțioasă care afectează sistemul nervos. Aparține grupului de antropozoonoze, adică comun oamenilor și animalelor. Aproximativ 50 de mii de oameni mor în fiecare an din cauza rabiei și milioane de animale mor: boala este fatală în aproape o sută la sută din cazuri. Prin urmare, oricine care întreține animale de companie trebuie să cunoască semnele rabiei pentru a identifica din timp această boală mortală la o pisică și a se proteja de infecție..

Rabia la pisici

Agenți patogeni și căi de infecție

Rabia este cauzată de un virus neurotrop din familia Rhabdoviridae - virusul rabiei. Este un microorganism cilindric cu dimensiuni de 180x75 nm, care are un anvelopă și un nucleu ribonucleoproteic care conține informații genetice. Virusul rabiei este rezistent la temperaturi sub zero; atunci când este înghețat, acesta rămâne viabil timp de câteva luni. Cu toate acestea, virusul moare foarte repede, în câteva minute, atunci când este expus la lumina ultravioletă, tratat cu dezinfectanți și încălzit la 100 ° C.

Agentul patogen este transmis de la un animal bolnav când este mușcat, saliva ajunge pe pielea deteriorată sau pe membranele mucoase. De la locul infecției, virusul intră în măduva spinării și în creier, unde se localizează, se înmulțește și provoacă leziuni celulelor nervoase. Rezultatul este o perturbare severă a sistemului nervos central și periferic, și apoi a altor organe. Purtătorii infecției sunt cel mai adesea animale sălbatice (arici, vulpi, lilieci), iar în așezări - pisici sau câini vagabonzi.

Semne de rabie la pisicile domestice

Boala se manifestă numai după ce virusul Rabiei s-a înmulțit activ și cantitatea sa este suficientă pentru a se răspândi în tot corpul. Durata perioadei latente (latente) este de la 10 la 40 de zile, la pisoi o astfel de perioadă de incubație poate fi de 6-7 zile.

Primele semne ale rabiei la o pisică sunt o schimbare a comportamentului său: animalul devine prea susceptibil la orice stimul extern - sunete, lumină, atingere. Starea de spirit a animalului de companie este foarte instabilă și se schimbă rapid de la calm la agresiv. În funcție de forma bolii, rabia se desfășoară în mai multe etape..

Rabia la pisici

Odată cu dezvoltarea rabiei în forma clasică, boala se desfășoară după cum urmează:

  • În stadiul inițial (se numește prodromal și durează aproximativ 4 zile), pisica devine prost, refuză să se joace, mănâncă prost.
  • Următoarea etapă (durata sa este aproximativ aceeași) se manifestă prin iritabilitate, agresivitate, dorința de retragere, coordonarea afectată a mișcărilor.
  • Ultima etapă - paralitică - se caracterizează prin salivație abundentă, hidrofobie, pareză a mușchilor faringieni și se încheie cu moartea animalului.

Într-o formă non-violentă de rabie, stadiul de excitare poate „renunța”, iar apoi pisica, care pare a fi „doar lipsită de dispoziție” de câteva zile, încetează brusc să bea apă, face mișcări de înghițire, ca și cum ar sufoca ceva, din gura ei saliva curge constant, mersul devine nesigur. Apoi pisica moare de paralizie generală..

Există, de asemenea, o formă atipică de rabie, care este cea mai periculoasă din punct de vedere al diagnosticului. Starea pisicii se îmbunătățește periodic și apoi se agravează din nou. Acest lucru poate dura de la câteva luni la un an, animalul are epuizare progresivă, apoi se produce atonie gastro-intestinală, se dezvoltă paralizie generală și apare o moarte inevitabilă..

Când o pisică dezvoltă astfel de simptome, aceasta trebuie izolată imediat, excluzând orice contact al animalului bolnav cu oamenii și alte animale de companie. Apoi, ar trebui să mergeți la clinica veterinară și să raportați suspiciunea de rabie. Dacă pisica v-a rănit (mușcată sau zgâriată), locul deteriorării trebuie spălat imediat cu multă apă caldă curentă și săpun.

Pisica furioasă șuieră

Pisicile domestice cu suspiciune de rabie sunt puse în carantină timp de 2 până la 8 săptămâni. Dacă o tulburare a sistemului nervos central este cauzată, de exemplu, de boala Aujeszky sau incapacitatea de a înghiți și salivația severă sunt rezultatul intrării unui corp străin în gât, restul simptomelor prezenței virusului rabiei în corpul animalului de companie nu vor apărea. În cazul decesului unui animal, diagnosticul se face postum în funcție de rezultatele examinării histologice sau imunofluorescente a țesutului cerebral. Din păcate, nu există nici un remediu pentru această boală..

Dacă există suspiciunea că o pisică fără stăpân care trăiește în curtea dvs. este bolnavă de rabie, trebuie să o raportați serviciului veterinar. El va fi capturat și pus în carantină pentru observare. Se crede că animalul nu este infectat cu rabie, nu a murit în decurs de 2 săptămâni.

Prevenirea rabiei

Singura modalitate de a preveni apariția rabiei unei pisici este vaccinarea. Vaccinul antirabic a fost creat în 1885 de Louis Pasteur și a contribuit la salvarea de la moarte a mii de oameni și sute de mii de animale. Pisicile pot fi vaccinate împotriva rabiei gratuit la orice clinică veterinară din oraș. Vaccinurile sunt considerate populare în Rusia:

  • Rabikan, Rabifel. Monovaccinuri pentru rabie.
  • Quadricat. Combivaccin împotriva rabiei, panleucopeniei și virozei respiratorii. Compoziția conține două medicamente care sunt amestecate imediat înainte de utilizare.
  • Nobivac Rabia, vaccin combinat uscat împotriva rabiei, rinotraheită virală, panleucopenie și infecție cu calicivirus.
  • Vaccin combinat cu leucorifelină, rabie felină, panleucopenie și viroză respiratorie.

Rabia pisicii: video

Prima vaccinare pentru pisici este recomandată la vârsta de trei luni. Pisicuțele sunt vaccinate împotriva helmintilor cu 2 săptămâni înainte de aceasta. După vaccinare, pisoiul nu trebuie scăldat timp de 2 săptămâni și lăsat să iasă afară. Vaccinarea împotriva virusului rabiei se efectuează o dată pe an, animalelor însărcinate și bolnave li se interzice să o facă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Semne de rabie la pisici