Fracturi la pisici

Un salt nereușit, „zborul” pe fereastră, o mașină de curse și alte circumstanțe de forță majoră pot duce la vătămări grave, inclusiv fracturi osoase. Și dacă o fractură deschisă a unei labe la o pisică nu poate fi trecută cu vederea, atunci o crăpătură, de exemplu, un os de șold, este ușor de trecut cu vederea. Care sunt semnele unei fracturi la pisici și ce trebuie făcut dacă proprietarul suspectează o fractură?

Pisica noastră nu are o fractură, ci doar o fisură în os ...

O fractură este o leziune osoasă în care este distrusă integritatea țesutului osos. Un os rupt în jumătate sau doar o mică fisură este încă o fractură care nu poate fi lăsată netratată. Deoarece doar un medic veterinar poate determina o fractură la o pisică, la cea mai mică suspiciune, trebuie să mergeți la clinică. Un os rănit rămas netratat se poate vindeca incorect, ceea ce va atrage după sine un lanț de consecințe negative, până la moartea animalului de companie. O coloană vertebrală fracturată la o pisică poate duce la paralizie completă sau parțială, mai ales dacă discurile coloanei vertebrale au fost dislocate ca urmare a leziunii. Lăsată netratată, o fractură a labei posterioare a unei pisici duce la o încărcare inadecvată a membrului sănătos, care de-a lungul anilor provoacă diverse boli ale articulațiilor și ale țesutului osos. Prin urmare, dacă suspectați o fractură, trebuie urgent să vă duceți animalul la clinică.!

Tipuri de fracturi

Fractură deschisă - osul este rupt, capetele sunt deplasate, unul sau ambele capete ale osului rupt ies și sunt vizibile cu ochiul liber. Țesuturile din zona fracturii sunt rupte și sângele curge. Risc ridicat de șoc din cauza durerii severe și a pierderii de sânge, infecție, necroză tisulară la locul rănirii. Fractură de coadă deschisă la o pisică - o leziune tipică animalelor care se plimbă liber.
Fractură închisă fără deplasare - osul este rupt, dar într-o poziție naturală. La locul fracturii este posibilă umflarea, cianoza sau roșeața țesuturilor. O fractură pelviană închisă la o pisică este o leziune obișnuită în urma căderii de la o fereastră.
Fractură închisă cu deplasare - osul este rupt, capetele s-au despărțit lateral, dar țesuturile moi sunt deteriorate doar parțial. Sângerări interne posibile!
Uneori, una dintre marginile rupte iese sub mușchi, formând o umflătură nefirească vizibilă cu ochiul liber. Țesuturile din zona leziunii sunt edematoase. O fractură închisă a maxilarului la o pisică este adesea complicată de deplasarea și zdrobirea oaselor subțiri ale maxilarului.
Sparge - traumatism în care marginile osului nu diverg, ținute de un sit intact. Este dificil de determinat prin semne externe, o crăpătură este adesea confundată cu o vânătăi - umflături ușoare, durere este posibilă, dar mai des pisica încă se sprijină pe partea rănită a corpului, deși este prudentă.

Primul ajutor

Câteva cuvinte despre elementul de neînlocuit din arsenalul proprietarului - un suport de plastic pentru pisici cu un blat detașabil. Dacă bănuiți o fractură a coloanei vertebrale a unei pisici sau orice altă fractură care necesită o mobilitate limitată, o astfel de transportare este o salvare reală. Capacul trebuie îndepărtat, animalul de companie trebuie transferat cu grijă în partea de jos a cutiei și apoi capacul trebuie readus la locul său. Încercarea de a împinge o pisică rănită în ușa îngustă a unei cutii obișnuite este un adevărat chin atât pentru animalul de companie, cât și pentru proprietar..
Amintiți-vă că pisica are o durere extremă, deci trebuie să o manipulați cu grijă extremă.!
Dacă suspectați o fractură deschisă a unei labe la o pisică (osul iese sau iese), nu ar trebui să încercați să fixați osul. O astfel de manipulare este efectuată numai de un medic și numai după introducerea unui medicament anestezic. Laba poate fi fixată prin aplicarea unei atele fără a schimba îndoirea membrului: o placă, o ramură sau o bucată dintr-o sticlă de plastic se aplică pe membrul rănit și se fixează destul de strâns cu bandaje. Dacă conduceți la clinică mai mult de o oră, bandajul trebuie slăbit periodic pentru a asigura fluxul normal de sânge. Dar o coadă spartă la o pisică nu necesită fixare, animalul de companie trebuie doar să fie adus la clinică, medicul va face totul singur. Desigur, pe drum, ar trebui să fii atent și să te asiguri că pisica nu se rănește cu mișcări excesiv de active..
Dacă bănuiți o fractură a maxilarului inferior la o pisică, în primul rând, trebuie să examinați cu atenție cavitatea bucală: o limbă scufundată sau cheaguri de sânge pot duce la stop respirator. Dacă s-a acumulat sânge în gură, îndepărtați-l cu un tampon de tifon. Dacă fractura maxilarului pisicii este complexă (maxilarul este deplasat, slăbit sau sfărâmat), este necesar să fixați maxilarul cu bandaje sau o construcție din sârmă (o „pernă” din mai multe straturi de tifon sub bărbie). Bandajul trebuie să fixeze maxilarul în poziția în care este situat, fără deplasare, strângere și fără încercări de a readuce maxilarul în poziția sa naturală.
O fractură pelviană la o pisică necesită o limitare severă a mișcării. Dacă pisica încearcă să se ridice, va trebui să o păstrați în partea de jos a cutiei până când ajunge la clinică (nu puteți atinge partea rănită a corpului).

Tratarea fracturilor la pisici

În primul rând, medicul va amorți pisica și va injecta un sedativ. Apoi, pe baza rezultatelor radiografiei, medicul veterinar decide asupra necesității unei intervenții chirurgicale. Dacă la o pisică este diagnosticată o fractură simplă a labelei posterioare, este suficient să fixați membrul cu un ghips. În funcție de factori precum vârsta pisicii și starea generală, osul se va vindeca în câteva săptămâni sau luni. În multe cazuri, o fractură a gâtului femural la o pisică nu poate fi vindecată fără a înlocui o parte a osului cu o proteză metalică (mai ales dacă animalul de companie are deja o vârstă considerabilă). În unele cazuri, marginile osului rupt trebuie fixate cu știfturi metalice, plăci sau șuruburi - aceasta este o operațiune costisitoare, dar va permite pisicii să se recupereze complet în cea mai scurtă perioadă de timp posibilă.
De obicei, tratamentul pentru fracturi la pisici include terapia medicamentoasă cu utilizarea obligatorie a analgezicelor până când medicul întrerupe medicamentele. Pentru a accelera procesul de vindecare, este necesar să oferiți îngrijire de calitate animalelor de companie, să includeți suplimente minerale în dietă și să limitați mobilitatea pisicii..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Fracturi la pisici