Distemper la pisici (panleucopenie): diagnostic, tratament și prevenire

Panleucopenia, enterita virală sau tulburarea este o boală mortală care, dacă nu este tratată, duce la moartea unui animal de companie în 90% din cazuri. Virusul FPV este extrem de viabil, persistă mai mult de un an în mediul extern, este rezistent la îngheț, căldură și la lichidele dezinfectante obișnuite. Prin urmare, este extrem de important să preveniți infecția și, dacă aveți cea mai mică suspiciune, contactați imediat medicul veterinar..

Căile de infecție

Virusul este eliberat în mediu cu fecale, scurgeri nazale și salivă de la pisicile bolnave sau recent bolnave. Un animal de companie se poate infecta prin mirosul de fecale, mergând pe iarba pe care a mers o pisică bolnavă, bând cu el din același castron sau „vorbind” cu un purtător de virus. Contactul strâns nu este necesar - ciuma este foarte contagioasă. În casa în care a fost ținută pisica bolnavă, virusul persistă încă un an după recuperarea animalului de companie. Cu infecția intrauterină, pisoii se nasc morți sau neviabili, avorturile spontane nu sunt neobișnuite.
Ciuma nu este periculoasă pentru oameni! Virusul FPV este specific speciei și afectează doar pisicile. Oamenii și câinii nu pot suferi de panleucopenie.

Cum funcționează virusul?

Odată ajuns în organism, virusul se răspândește prin aproape toate sistemele, afectând măduva osoasă, țesuturile limfoide, plămânii și inima, mucoasa intestinală. Tulburarea felină este de obicei simptomatică la o săptămână după infecție (la pisici, doar două zile). Ca urmare a acțiunii patogene a virusului, deshidratare, tulburări ale sistemului digestiv, insuficienta cardiaca, intoxicație generală. La pisoi, boala, chiar și cu tratament în timp util, duce la deces în 80% din cazuri. La animalele adulte neimune, moartea apare în jumătate din cazuri (cu tratament).

Formele bolii

La fel ca majoritatea bolilor virale, ciuma poate lua trei forme: fulminantă, acută, subacută.
Forma hiperacută sau fulminantă a bolii tipic pentru pisoii sub un an. Boala se dezvoltă rapid, animalul slăbește literalmente în fața ochilor noștri, tremură, nu mănâncă și nu bea. Paltonul devine murdar și lipicios. Dacă sistemul nervos este afectat, semnele bolii seamănă cu rabia: animalul de companie se ascunde, nu iese în lumină, este speriat de orice sunet, se află lângă un castron cu apă, dar nu bea. În curând apare vărsături cu spumă gălbuie, diaree intolerabil fetidă, uneori sângeroasă. La pisicile care alăptează, se dezvoltă extrem de rapid: bebelușii nu mănâncă, nu se mișcă prin casă, scârțâie slab, nu răspund la mama lor.
Formă acută caracter pentru pisicile adulte cu sănătate bună. La debutul bolii, animalul de companie își pierde interesul pentru mediu, minte foarte mult, respiră greu și mănâncă cu greu. Simptomele tractului gastro-intestinal: vărsături verzui sau galben spuma si diaree ușoară apoasă. Temperatura corpului crește brusc la 41 ° C, urmată de o scădere la normal sau la 37 ° C și mai mică (în ultimul caz, prognosticul este slab). După 36-48 de ore, vărsăturile apoase sunt înlocuite cu vărsături mucoase intercalate cu sânge. Dacă boala afectează inima, se dezvoltă insuficiența cardiacă.: tuse lătrată uscată, mucoase albăstrui, respirația câinelui (gura deschisă). Semnele afectării căilor respiratorii includ: scurgeri din nas și ochi, respirație șuierătoare în piept, tuse, nas fierbinte și ochi roșii. Pe piele poate apărea inflamație roșiatică, care se umple treptat cu puroi, acoperită cu cruste. Animalul de companie este foarte însetat, dar nu poate bea din cauza spasmelor laringelui și a durerii din abdomen. Dacă tratamentul nu este început cât mai curând posibil, animalul va muri în maximum o săptămână. O pisică bolnavă capătă imunitate, care durează câțiva ani..
Boli imune (vaccinate) sculele, curg în forma subacută. Majoritatea animalelor se recuperează rapid cu tratamentul potrivit. Boala este lentă, progresând timp de aproximativ două săptămâni. Simptomele sunt aceleași cu cele enumerate mai sus, dar toate manifestările sunt ușoare.

Diagnosticul de ciumă

Pentru a face un diagnostic, medicul ia sânge, fecale și secreții nazale pentru teste. În fecale, virusul FPV atinge maximul în a treia zi a bolii, dar metodele moderne de laborator pot detecta vinovatul de îndată ce boala se manifestă simptomatic. În plus, tulburarea provoacă o scădere bruscă a nivelului de leucocite din sânge, care este un semn caracteristic al bolii..

Tratamentul ciumei

Datorită rezistenței extreme a virusului, nu a fost posibil să se creeze un remediu eficient pentru ciumă. Tratamentul este complex și minuțios, este o schemă dezvoltată individual. Medicul, pe baza simptomelor, selectează o serie de medicamente care ajută pisica să facă față bolii:
  • soluții sărate (lupta împotriva deshidratării și intoxicaţie, restabilirea echilibrului celular)-
  • glucoză-
  • vitamine-
  • antibiotice-
  • medicamente antivirale; în multe cazuri, boala este tratată cu fosprenil.
În plus, medicul dumneavoastră vă poate prescrie analgezice, decongestionante, medicamente pentru inimă, antihistaminice și imunostimulante pe baza simptomelor dumneavoastră. Uneori spălare gastrică și clisme. Cursul durează de la șapte până la paisprezece zile și trebuie susținut pe deplin chiar și în caz de îmbunătățire semnificativă, deoarece ciuma este o boală recurentă. Adesea, schema trebuie ajustată în timpul tratamentului, astfel încât animalul de companie trebuie să fie observat de un medic pe tot parcursul cursului, orice modificare a stării trebuie raportată imediat medicului veterinar..
Pentru a crește șansele de succes, trebuie să urmați recomandările pentru păstrarea unui animal bolnav:
  • îndepărtați fecalele și voma cât mai curând posibil, curățați ochii de acumulările de puroi, curățați nasul și botul de secreții-
  • camera în care este ținut animalul de companie bolnav trebuie să fie ventilată zilnic. Este indicat să întunecați camera prin agățarea de perdele grele-
  • este important ca camera să fie caldă și să nu existe curent. În timpul aerisirii, animalul de companie trebuie să fie dus într-o altă cameră.-
  • alimentarea forțată nu este permisă. După revenirea poftei de mâncare, dieta constă în alimente ușoare, ușor calde, rase. Hrănirea - porții mici de cinci ori pe zi. Nu puteți oferi animalelor de companie cereale, ierburi, legume și fructe în timpul recuperării și pentru următoarele două luni.
Tratamentul bolilor cu mijloace internaționale este ineficient și inacceptabil! Consumul de băuturi alcoolice duce la o deshidratare și mai mare și la intoxicație crescândă, fără a ajuta corpul slăbit în vreun fel.

Prevenirea tulburării

Singura măsură preventivă este vaccinarea la timp. Potrivit medicilor, cele mai eficiente și mai sigure vaccinuri sunt Nobivak, Quadricat, Multifel. Vaccinuri care durează imunitate timp de aproximativ un an și sunt sigure pentru un animal de companie sănătos.
Animalele adulte sunt vaccinate o dată pe an, după aceea deparazitare timpurie. Este imposibil să se vaccineze slăbit de traume sau stres, pisici bolnave, care alăptează și însărcinate, pisoi în perioada schimbării dinților. Boala la pisoi duce adesea la moarte, astfel încât bebelușii sunt vaccinați împotriva acestei boli la vârsta de nouă săptămâni (Nobivac tricat) cu revaccinare obligatorie după trei săptămâni.
Panleucopenia, în special la o vârstă fragedă sau avansată, subminează adesea sănătatea animalului de companie timp de mulți ani: tulburări cronice în activitatea sistemului respirator, cardiovascular sau digestiv (uneori este necesară o dietă pe tot parcursul vieții). Ignorarea vaccinărilor este o neglijență inacceptabilă.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Distemper la pisici (panleucopenie): diagnostic, tratament și prevenire